Program mandag

På mandag skal seniorene og det åpne laget spille 3 kamper, mens damelaget skal spille 4. Det er foreløpig uklart om det blir noen BBO-kamper for Norge, da dette ikke er markert i bulletinen slik det vanligvis har vært, men det er klart fra livebridge.net at Norge IKKE skal spille på BBO første kamp, så kommer vi tilbake med mer informasjon her når vi vet mer om resten av dagen.

Det åpne laget hadde en skuffende avslutning på dagen mot Monaco, men i morgen er det nye sjanser, og da venter Latvia, Bulgaria og Island. Det kan også nevnes at Norge ikke fikk medhold i TL-spillet mot Wales, der Terje fikk feil forklaring (les i artikkelen "Så snudde det for Norge").

Damelaget har fått en strålende start på EM med to store seire mot Italia og Danmark, i tillegg til en oversitt. I morgen skal de opp mot Russland, Ungarn, Nederland og Irland.

Veteranene startet dagen med et lite tap mot Skottland, men slo kraftig tilbake med storseire over Finland og Danmark, og avslutter dermed første dag på topp! Morgendagens første kamp er mot Belgia, før de skal opp mot dagens nr. 3 og 2, Romania og Ungarn.

Kampene starter klokken 10.00,12.40, 16.00 og damenes siste kamp starter 18.40. 

Veteranlaget kunne nyte en bedre middag etter en god start. f.v. Helge Mæsel, Christian Bakke, Kari Bakke, Bjørg Mæsel, Leif-Erik Stabell, Peter Marstrander, Tor Bakke, Tolle Stabell, Roald Mæsel. Siri Sandnes var fotograf.

Norge - Danmark

I dagens siste kamp møtte Norge Danmark i både seniorklassen og dameklassen, og i begge klasser endte det med hyggelige siffer, sett med norske øyne.

De norske seniorene tok tidlig ledelsen, og ledet 14-0 etter 2 spill, mens damene lå under 0-2. Så kom det et svingspill i begge kamper:

 

De norske damene kom seg i 3NT, etter at Marianne åpnet med 1NT på vest sine kort. Nord kunne ta 4 hjerterstikk, men så fikk ikke forsvaret flere stikk, og Marianne noterte 600 i Norges kolonne. Ved det andre bordet fikk ikke danskene helt kontroll på meldingsforløpet, og havnet til slutt i 6 kløver. Etter at nord tok 3 hjerterstikk, måtte syd få to trumfstikk for 4 beit og 14 IMP til Norge!

 

I seniorkampen kom danskene i 3NT etter 1NT-åpning i vest, mens Tolle ville ikke oppvurdere til 1NT med få oppspillsverdier, og åpnet derfor med 1 ruter. Nord meldte inn 1 hj, men over 1 spar sa syd 2 kløver! Leif-Erik var ikke sikker på om de hadde utgang i kortene, og var usikker på om han ville doble 2 hjerter, så han passet ut 2 kløver og hentet 5 beit. 250 holdt ikke mot 600 på andre bordet, og 8 IMP gikk til Danmark.

De norske seniorene fikk siden en utgangssving ut, som du kan lese om lengre nede, men fikk tilbake de IMPene med renter etter 2 slemsvinger inn. De norske seniorene vant til slutt 47-19, og leder sin klasse etter første dag!

 

De norske damene vant en 10'er etter at Torild og Gunn Tove fant en god stamp i 5 kløver, som kostet 200 mot 680 på andre bordet, men måtte like senere betale 10 tilbake etter at Danmark åpnet med 1 hj med 5 korts hjerter og 15 balanserte, der Norge åpnet med 1 NT. Dermed fant Danmark en god 4 hjerter Norge ikke fant.

På spill 11 spilte Danmark bort en slem, et spill du kan lese mer om i referatet fra Norge - Monaco, og på spillet etter ble det nok en slemsving i Norges favør:

Jeg synes syd har tømt hånden sin etter å ha gått på med 5 kløver, og når nord går ned i 5 spar, har man ikke til annet enn pass. Det så ut til å bli et norsk tapspill, da motspillet har 2 ess å ta for. 

Så hentet øst et utspill fra de villeste fantasiverdener med kløver 2!

Gunn Tove så ned på et håpløst prosjekt, men da kløver konge vant stikket så det plutselig veldig lyst ut. Hun fortsatte med liten hjerter i stikk 2, som vest kunne stikke med esset, og nå trodde hun nok hun hadde beiten ved å gi makker en kløverstjeling... men det var øst som hadde kløver ess og som måtte ta det med i kofferten hjem til Danmark. 1430 ga Norge 13 IMP inn, i stedet for 100 ut og 13 IMP til Danmark!

Torild og Gunn Tove fra landslagssamlingen i mars.

De norske damene vinner til slutt 58-20, og kan overnatte på 2. plass etter første dag, 0,60 VP bak Polen!

Norsk stortap mot Monaco

Dessverre gikk Norges lag i åpen klasse på et stortap i oppgjøret mot Geir Helgemo, Tor Helness og resten av Monaco-laget. Monaco spilte en god kamp, mens de norske spillerne hadde noen uheldige valg og mindre gode vurderinger. Etter 16 spill sto det til slutt 15-58 på IMP-tavla. Dermed får ikke Norge med seg mer enn halvannet vinnerpoeng fra dagens siste kamp.

Totalt sett har det vært en dag under pari med 9,09 poeng mot Russland, 12,55 mot Wales og 1,56 mot Monaco. Likevel henger Norge godt med i kampen om både medaljer og VM-plass. Det er veldig tett på resultatlista! Norge er på femteplass, og har ikke mer enn knapt syv poeng opp til ledende Italia. Opp til Island på bronseplass er det 3,5 poeng, mens det er rundt elleve poeng ned til Polen på 9.plass (første plassering som ikke gir VM-billett).

Vi skal ta en titt på et par av spillene som ble dyre for Norge i dagens siste kamp mot Monaco. Først var det Nils som ble litt ivrig i meldeboksen:

Utspillet fra Geir Helgemo var kløver 2 (norsk fordeling). Nils la nieren i bordet, men Tor Helness fulgte med en liten, og Nils la esset. Han fulgte opp med hjerter konge, som Geir stakk med esset, og spilte ny kløver. Tor la liten, og Nils vant med kongen. I stikk fire spilte Nils hjerter 9 fra hånda. Da Geir fulgte med syveren, gikk han i tenkeboksen. Imens var spenninga stor rundt bordet med den norske lagledelsen og andre supportere utenfor spillelokalene.

Vi var nå kommet fram til følgende scenario: om Nils gjorde riktig i hjerter, ville han fortsatt ha muligheten til å  vinne kontrakten. Om han derimot gjorde feil, ville det bli et par beit. Uansett hva resultatet ville bli på det andre bordet, var det ingen tvil om at det var mange IMP i sving!

Dessverre for Norge valgte Nils å gå opp med dama i et forsøk på å felle knekten i nord. Det er nok mot oddsen, og det ble heller ikke riktig slik det aktuelt satt. Da knekten ikke kom på, gikk Nils over på ruteren. Ruter 10 gikk rundt til esset. Geir spilte kløver til makkers dame. Han skiftet til en liten spar. Nils vant med knekten, og tok så for ruter konge fulgt av nok en ruter. Tor kom inn på dama. Han tok for spar ess og spilte nok en spar. Spar konge ga spillefører hans siste stikk, og det ble ikke mer enn syv totalt. Dermed 500 ut.

Ved det andre bordet gikk det roligere for seg:

Monacos spillende lagkaptein Pierre Zimmerman tok syv stikk, og sikret med det 11 IMP for sitt lag.

Noen spill senere var det godt spill for slem øst-vest. Tor Helness gjorde imidlertid livet surt for Ulf og Nils da han hoppet inn med 3 hjerter over Ulfs sterke kløveråpning:

Det ble ikke enkelt å få utvekslet informasjon etter dette. Kanskje litt forsiktig av Nils å passe, men samtidig kan det godt tenkes at 4 spar er høyeste kontrakt som står. Det er jo ikke så mye som tyder på at det er noe særlig tilpasning i spillet. Tor spilte ut sin single ruter. Uansett utspill var det med den aktuelle sitsen tolv enkle stikk for spillefører. Alt forsvaret fikk var et trumfstikk.

Ved det andre bordet fikk Zimmermann og Multon mer sving på sakene:

Det er meg ikke kjent hva alle meldingene betyr, men øst krevde til utgang med 2 ruter og fikk vist minst 6-korts ruter med 3 ruter. Med ess-konge i begge majorfargene er det ingen tvil om at han har meget gode kort.

Boye fant utspillet som setter spillefører under mest press, nemlig kløver. Kløver 8 gikk til dama i nord og spilleførers ess. Han tok for to store trumf, og fikk se at syd satt med et sikkert stikk i den sorten. Han fortsatte så med spar til esset og spar konge, som han kastet en kløver på. Nok en spar trumfet han på hånda, og det var godt nytt for spillefører at det var syd som hadde den siste uteværende sparen.

Zimmerman tok for ruter dame før han spilte hjerter til bordet. Deretter spilte han en stående spar fra bordet, og fikk med det kastet sin siste kløvertaper. Syd kunne trumfe, men det var med et originalstikk. Det var ikke mer å få tak i for forsvaret. Det var fortsatt en hjerterinnkomst i bordet som gjorde at spillefører fikk kastet sin hjertertaper på en godspilt spar. Dermed 10 IMP til Monaco.

Dette spillet ga forøvrig en sving i de norske damenes kamp mot Danmark også, men her var det i norsk favør. Mens Ann Karin Fuglestad spilte hjem 6 ruter for Norge, gikk den danske spilleføreren beit.

Hun spilte på å stjele en hjerter i bordet etter å ha fått hjerter ut. Det er nok en mye bedre spilleplan å stjele god sparen, slik som Zimmermann gjorde. Merk også at man ikke blir satt under like stort press med hjerter ut siden man da har kløver ess i behold.

De norske damene tok en imponerende seier mot Danmark, og ligger på en finfin andreplass etter første dag. Christian Bakke har skrevet en kamprapport fra dette oppgjøret. Veteranene har også fått en flott åpning på mesterskapet. De holder førsteplassen etter dagens tre kamper!

God start for Norge senior/damer

Det er ikke bare det åpne laget som har startet EM forrykende. Både veteranlaget og damelaget ser ut til å få en god start på EM. I starten av kamp 3 er veteranene i tet, og damene ligger på 2. plass foreløpig:

Resultater i senior (til venstre) og damer.

Det er imidlertidig lenge igjen, og Norges veteraner har i øyeblikket et dårlig spill:

Din makker har åpnet 2 ruter multi i 1. hånd ugunstig. Hva ville du meldt på syd sin hånd?

Alternativene er 2 hjerter pass/korriger, 2 spar pass/korriger (men hvis du gjenmelder 3 spar tror jeg det viser invitt med spar), 2NT er krav og spør etter makkers farge og maks/min.

 

Den norske syd valgte å si 2 hjerter, og da gikk det pass rundt. Denne gangen ble det feil, da dette var alle hendene:

Slik det sitter står det 4 hjerter, mens 4 spar er en veldig god kontrakt. Det hadde vært enklere om nord hadde åpnet 2 hjerter svake 2, da kunne syd meldt 2 spar, og nord kunne ikke hatt bedre kort og vil stå på til utgang.

Var syd for passiv, eller var det uflaks med systemet?

I skrivende stund er spillet scoret, og Danmark vant en 10'er, men på spillet etter kom det 11 IMP tilbake da danskene gikk beit i en slem. Forhåpentligvis fortsetter våre 3 lag i samme spor!

Noen bilder fra BBO-bordene

I skrivende stund er dagens siste kamp godt i gang. To av Norges lag overføres på BBO. I åpen klasse møter Norge Monaco (med Geir Helgemo og Tor Helness). I dameklassen møtes Norge og Danmark. I veteranklassen møtes også Norge og Danmark, men denne kampen overføres ikke på BBO. Under kan du se noen bilder fra de norske BBO-oppgjørene.


I åpent rom møter Espen og Boye Zimmermann og Multon.


I lukket rom møter Ulf og Nils Helgemo og Helness.


Marianne og Ann Karin møter Rasmussen og Bilde i åpent rom.


Her gjør Gunn Tove og Torild de siste forberedelsene i lukket rom før oppgjøret mot Madsen og Houlberg.

 

Storseier til veteranene mot Finland

I andre funde slo veteranene til med storseier mot Finland. 83-5 i IMP var mer enn nok til å sikre 20-0-seier. Jeg kommer om litt tilbake med noen spill fra kampen senere i kveld.

I skrivende stund kommer det opp BBO-kamper med både det åpne laget og damelaget. Følg med!


Veteranlaget har fått en flott åpning på EM!

Så snudde det for Norge!

Norge lå lenge under stort mot Wales, bl.a. etter at Boye og Espen meldte en god slem der det dessverre satt surt, men så snudde Norge kampen med en god spurt:

42-0 på de siste 6 spillene reddet kampen for Norge, som til slutt vant med 9 IMP.

På spill 27 fikk Allan og Terje spille 4 hjerter med 10 stikk, mens Espen og Boye meldte over i 4 spar. Øst burde ha doblet og redusert til 3 IMP til Norge, men nå ble det i stedet kun 100 og 8 norske IMP.

På spillet etter ble det nok en 8'er til Norge:

Espen valgte å åpne i 2 kløver på hånden i nord, og da ble det vanskelig for motparten å komme inn. Øst meldte inn 2 ruter, men etter systemet viste dette 4+ spar + en minor. Øst hadde glemt dette, og vest fant aldri ut hvilken minor makkeren hadde, og Espen fikk spille 4 spar for 10 stikk og +620.

Ved det andre bordet stampet Terje og Allan i 5 ruter doblet. Motparten tok for 3 majorstikk, før nord skiftet til liten kløver. Allan kunne klart seg med 1 beit hvis han tar kutten, men etter at nord hadde vist begge major i meldingsforløpet, ville han ikke risikere å få kløverstjeling for 500, og stakk dermed med esset for 300. 8 nye IMP til Norge, og comebacket var i gang.

 

På spillet etter spilte Wales bort en soneutgang, der det satt litt surt, mens Espen og Boye var i en mye sikrere 3NT.

Så fikk Boye og Espen tatt motparten:

Espen spilte ut hjerter konge, og skiftet til liten ruter. Vest stakk og spilte spar konge til nords ess. Espen fortsatte med ruter ess og ny ruter til vests konge. Spillefører tok for spar dame, mens nord trumfet spar knekt med sin siste trumf. Syd la spar 8 på den tredje runde sparen for å indikere at vest hadde spar 10 (med 108 ville han lagt 10'en).

Espen tenkte en stund før han skiftet til liten kløver. Spillefører la liten i bordet, og stakk kløver 10 med esset, før han innkasserte spar 10, der Espen måtte hive en hjerter.

Så spilte vest en kløver mot bordet, og Espen la liten i tempo, og spillefører la liten, slik at knekten i syd tok stikket. Boye kunne nå spille liten hjerter tilbake, før Espen innkasserte de to siste stikkene for K9 i kløver over bordets Q8. 300 ga Norge 6 imp, mot 1NT med en beit på andre bordet.

Norge vant 5 og 2 IMP på de siste to spillene, og snudde kampen til seier!

I tillegg ryktes det at det kan komme ytterligere IMP til Norge:

Terje i vest fikk forklart at nords 2NT var naturlig, og da var det lite fristende å stå på mot utgang, da han visste at nord satt bak med hjerterhonnører.

Nord forklarte derimot 2NT som en god løft til 3 kløver til øst. Vest har dermed fått feil forklaring, så spørs det hva makkerskapsavtalene til NS egentlig viser. Halve salen har meldt utgang, så det er håp om at Norge kan få en korrigering og dermed flere IMP!

Det ser stygt ut mot Wales!

Etter 10 IMP inn på det første spillet, har det meste gått i Norges disfavør etter det. Etter 10 av 16 spill ligger vårt lag i åpen klasse under hele 17-50 mot Wales. Vi får håpe det snur i siste del av kampen. I et seriespill er hvert vinnerpoeng viktig. Det innebærer at det er viktig å få meg seg så mye poeng som mulig fra hver eneste kamp, også når man taper.

Vi skal ta en kjapp titt på noen av spillene som har vært dyre for Norge.

I det følgende spillet meldte Boye og Espen seg opp i 6 ruter:

Dette er en helt fair kontrakt når man ser nord og syds kort mot hverandre. Om sparen sitter 4-3 (ca 60 % sjanse) og kløveren ikke verre enn 5-3, står kontrakten i praksis veldig ofte. Beste spilleplan er nok å ta tre runder kløver og kaste bordets spartaper. Deretter kan man stjele spar i bordet, trumfe seg inn på hånda i hjerter, for deretter å trumfe nok en spar i bordet. Deretter tas trumfen ut, og alt motparten får er ett sparstikk.

Dessverre satt sparen 5-2, og da måtte det bli beit i 6 ruter. Da Wales spilte 3 grand doblet med ti stikk ved det andre bordet ble det 12 IMP ut.

Her er et spill der Terjes valg av utspill mot 3 grand ble dyrt:

Etter liten spar ut, kan kontrakten vinnes. Spillefører kan gi bort ett  hjerterstikk for å sette opp en inngang i bordet slik at man får tatt kløverfinessen. Motparten kommer inn på hjerter konge, men med sparen 4-4 får de bare hentet fire stikk. Spillefører kan spille seg inn i bordet i hjerter, spille kløver til finesse og ta for kløver ess. Når kongen kommer deisende fra øst, er det bare å ta for en stor kløver til før man stikker over kløver 7 og får tak i bordets siste kløverstikk. Dermed blir det hjemgang etter ett sparstikk, to hjerterstikk, ett ruterstikk og fem kløverstikk. Dette var et klassisk eksempel på at man må spille på den sjansen som er der. Her var man avhengig av at sparen satt 4-4 og at kløver konge satt singel eller dobbel i kutt.

Boye og Espen fikk 200 inn i 4 ruter doblet ved det andre bordet, men det ble likevel 9 IMP til Wales.

La oss håpe det snur og blåser Norges vei i kampens seks siste spill!

Slemsving inn for Norge!

Midtkampen er i gang, og Norge har fått en flott start både i åpen klasse og veteranklassen. Det ble 10 IMP inn allerede på det første spillet etter at begge de norske lagene meldte lilleslem, mens motstanderne stoppet i utgang:

For det åpne laget var det Espen Lindqvist som spilte 6 ruter i nord, mens det var Helge Mæsel som satt i samme posisjon og ble spillefører i samme kontrakt for veteranlaget. Siden ingen av kampene overføres på BBO, vet vi foreløpig ikke noe om hvordan meldingsforløpene har gått. Spilleføringa er imidlertid en formalitet. Spar ess er det eneste forsvaret får for.

La os håpe det blir flere norske IMP videre utover i kampen!

Running scores åpen klasse - Scorecard i Norges kamp

Running scores veteranklassen - Scorecard i Norges kamp

Damelaget har oversitt i midtkampen, og skal ikke i aksjon igjen før i dagens siste kamp mot Danmark. Denne kampen overføres direkte på BBO. Det samme gjør det åpne lagets oppgjør mot Monaco. Det blir med andre ord mye å følge med på og holde kontroll på for oss nordmenn i ettermiddag.

Lilleslem på 4-3

Det ble en ganske bra åpning på EM dag 5 i Ostende søndag sett med norske øyne. Mest gledelig var det at det norske damelaget åpnet sitt mesterskap med en flott seier mot Italia. Etter IMP-sifrene 38-7 får jentene med seg nesten 17 vinnerpoeng fra den første kampen. Alltid kjekt å få en god start!

Veteranlaget startet mot Skottland. De måtte til slutt gi tapt med 5 IMP etter at skottene leverte en god kamp. Uansett en grei åpning.

Norges lag i åpen klasse startet kampen mot Russland lovende, og ledet 26-8 etter halvspilt kamp. Dessverre kom russerne sterkt tilbake, og vant til slutt 32-29. Vi skal ta en titt på det enkeltspillet som ga russerne flest IMP. Der fikk vi se dem melde seg opp i 6 spar på 4-3-tilpasning:

 

Utspillet var hjerter via knekten til esset. Spillefører fortsatte med hjerter til stjeling. Deretter spilte han seg inn på hånda på kløver ess, og stjal nok en hjerter med knekten. Så fulgte spar konge og ruter til esset før han kunne ta ut resten av trumfen. Da ruteren ga fire stikk, ble det sågar overstikk siden kløvertaperen kunne parkeres på det fjerde ruterstikket.

Det ble meldt og vunnet slem ved seks av totalt 76 bord i de tre klassene. Litt utur for Norge. Imidlertid må det sies at russerne kanskje hadde fått det litt verre om Ulf hadde sperret i første melderunde. Men øst-vests avtaler tillater kanskje ikke at det sperremeldes på denne håndtypen? De aller mest aggressive vil vurdere å åpne med 3 hjerter i første hånd i disse sonene. Det er dog ikke mitt personlige valg! Men om det går 3 hjerter - pass - pass, hva annet skal syd melde enn 3 grand?


Nils (t.v) og Ulf måtte fikk se russerne melde og vinne 6 spar på 4-3.

Ved det andre bordet stoppet Espen og Boye, ikke unaturlig, i utgang:

I damenes kamp mot Italia ble det buttspill etter at begge sydspillerne gikk beit i 6 grand. I veteranklassen ble det imidlertid norsk sving inn da brødrene Stabell stoppet i 3 grand, mens skottene ved det andre bordet gikk beit i 6 grand:

Et litt heldig resultat for veteranene, men Tolle hadde her et meldeproblem etter denne innledninga med det systemet de spiller. Dobling i denne posisjonen viser enten minst 5-korts hjerter og straffeforslag, eller maksimalt én hjerter og opplysende.

Tolle kan velge å doble og late som om han har minst 5-korts hjerter. Men det som eventuelt kan bli problematisk er at makker kan komme til å melde hjerter på 3-kortsfarge dersom øst tar ut i 2 spar. Men det er kanskje ikke så veldig sannsynlig at makker har til å melde i og med at syd er så sterk? Tolle valgte en konservative tilnærming, og fikk belønning da skottene meldte seg opp i den hardmelte lilleslemmen som ikke sto.

I 2 hjerter doblet blir det nok 800 med beste motspill. Men med det aktuelle resultatet fra det andre bordet var det aktuelt sett ikke mange flere IMP å hente på å få 800 i stedet for 660.

Nå er alle i gang!

Søndag morgen startet damene og veteranenes mesterskap i Ostende. Dermed har vi nå alle våre tre lag i aksjon.

Åpen klasse:
Running scores
Forhåndsomtale (av Christian Bakke)

Damer:
Running scores
Forhåndsomtale (av Christian Bakke)

Veteran:
Running scores
Forhåndsomtale (av Kristian B. Ellingsen)


Her er hele den norske troppen sammen med president Kari-Anne Opsal (foran t.v.) og visepresident Astrid Steen Lybæk (foran t.h.).

Program søndag

På søndag starter det for alvor for vårt damelag og seniorlag. Det åpne laget vårt har fått en kjempestart, og skal i morgen ut mot Russland, Wales og Monaco. Kampene mot Russland (klokken 10.00) og Monaco (kl 16.10) vises på BBO.

Det norske damelaget starter mot Italia, før de har oversitt i kamp 2. I sistekampen skal de ut mot Danmark, og også denne kampen vises på BBO. Man kan derfor velge mellom Norge-Monaco i åpen klasse og Norge-Danmark i dameklassen på BBO i morgendagens siste kamp.

Seniorlaget skal i første kamp ut mot Skottland, etterfulgt av Finland, før de, i likhet med damelaget, avslutter dagen mot Danmark.

Live resultater i alle klasser blir lagt ut i margen til høyre når de er klare i morgen.

Nå venter 7 dager med spilling for alle lag. Seniorene og det åpne laget skal spille 3 kamper hver dag fremover, mens damelaget har 4 kamper 2 av dagene.

 

Kamprapport: Norge - Sverige

Det ble en spennende og til tider dramatisk kamp mellom Norge og Sverige. På det første spillet fikk Norge ett IMP etter at Boye fikk ett overstikk i 3 grand. Men allerede i neste spill fikk svenskene revansj:

 

Ulf valgte å spille ut sin single trumf. Spillefører vant med syveren på hånda før kløver konge fulgte. Ulf vant med esset, men det var ikke mer enn to minoress og spar konge å få tak i for forsvaret. Spillefører fikk stjålet en spar i bordet og kastet sin siste spar på kløver dame før finessen i trumf ble gjentatt

Også Boye fikk ti stikk, men det var i delkontrakt etter en noe mer forsiktig, men slettes ikke usaklig, tilnærming:

Dermed 10 IMP til svenskene. Etter et flatt tredjespill, fikk Norge en femmer inn  at Ulf  og Nils  hentet 800 i 1 spar doblet mens svenskene spilte 3 grand med ti stikk ved det andre bordet.

I spill 5 var det mange IMP i sving:

Vi ser at Espen valgte å åpne med en 15-17-grand. Riktignok har han singelton ruter, men det er jo en singel honnør. Oppspillsverdier i både ruter og spar gjør at det godt kan være riktig å få kontrakten på den hånda. Og kanskje syntes han det var vel så greit å melde på denne måten som å åpne med 1 kløver for så å gjenmelde 2 kløver.

Utspillet fra Fredrik Nystrøm var en liten spar. Boye vant på hånda, før trumfen ble rensket. Kontrakten er hardmeldt, og eneste sjanse for hjemgang er at spillefører får tak i to ruterstikk slik at to hjertertapere kan kastes i bordet. Sjansen for to ruterstikk ligger i at knekten sitter singel, dobbel eller tredje, eller at motparten forsaker seg. Dette hadde nok Boye i minne da han spilte fire runder trumf. I følgende posisjon kunne øst beitet kontrakten ved å lasjere ruter konge:

Da har Boye en overgang for lite på hånda til å stjele godt ruterstikk nummer to. Aktuelt stakk øst, og fortsatte med en hjerter. Boye vant med esset, og innkasserte ruter dame, før en ny ruter til stjeling fulgte. Da knekten kom på fra vest, var det tolvte stikket i havn.

Ved det andre bordet fant Nils, heldigvis sett med norske øyne, det eneste beitende utspillet:

Her hadde meldingsforløpet gått noe annerledes, og kontrakten havnet dessuten på motsatt hånd. Nords grandmelding gjorde at det ikke var så fristende å angripe ruteren, og valget falt på hjerter dame. Da var spillefører sjanseløs. Forsvaret fikk satt opp hjerterstikket som kunne innkasseres da Nils kom inn på ruter ess etter at spillefører hadde saket en hjerter i bordet på det siste sparstikket. 16 deilige IMP til Norge!

Et par spill senere ble Nils og Ulf tatt:

1 grand viste 14-16 hp. Nord satt bak med ei opplagt straffedobling, og han satt klar til å doble det meste. Ulfs redobling viser etter systemet begge minor. Nils var imidlertid ikke helt sikker på betydninga, og prøvde seg med 2 hjerter. Etter at nord doblet nok en gang, flyktet Ulf i 3 kløver. Etter å ha tenkt seg litt om, doblet Ola Rimstedt for tredje gang.

Utspillet var hjerter ess, noe som gir motparten sjansen til å hente fire beit. I løpet av spillet var Ulf inne for å begrense skaden til tre beit, men med den spilleplanen han til slutt endte opp med, ble det fire beit og 1100 ut. Det kostet 9 IMP da Boye og Espen spilte 4 spar med tolv stikk for scoren 680 ved det andre bordet.

Etter dette fulgte et knippe flate spill, samt to femmere til Sverige og en femmer til Norge, alle som følge av dobbeltscore. Før kampens aller siste spill ledet Norge 31-29. Det første bordet som tok fatt på spillet var i lukket rom. De unge og dyktige Rimstedt-tvillingene meldte seg kjapt fram til 3 grand mot Ulf og Nils:

Ulf spilte ut spar 2 (norsk fordeling). Nils fulgte med femmeren, før spillefører vant med dama. I stikk to spilte Mikael en ruter til kongen. Nils stakk med esset, og returnerte spar 7 (lavinthal til hjerter). Spillefører innkasserte så tre stikk i hver av minorfargene, men mer var det ikke å hente. Dermed ei beit.

Ved det andre bordet gikk meldingene annerledes. Sluttkontrakten ble imidlertid den samme, men med nord som spillefører:

Utspillet fra Johan Upmark var kløver 10. Det var en god start for spillefører, men han var likevel ikke i havn siden han måtte presse ut både ruter ess og ess-konge i hjerter før han hadde nok stikk.

Espen stakk utspillet med esset i bordet, og fortsatte med hjerter til knekten. Da Upmark kom inn på kongen, var det stor spenning rundt bordet med norske støttespillere som fulgte kampen på BBO. Hvis han fant sparskiften, ville kontrakten gå beit. Da han i stedet skiftet til en liten ruter, var Espen ovenpå. Det hele endte med ti stikk, og dermed ble det 10 IMP til Norge i kampens siste spill.

IMP-sifrene 41-29 gjorde at Norge fikk med seg 13,3 IMP fra kampen mot Sverige. Og ikke minst har nordmennene æra i behold!

 

Norge overnatter på tabelltopp!

Det var en del flate spill i dagens siste runde. For Norge satt poengene litt langt inne mot Litauen. Etter ni av 16 spill var stillinga 11-10 i norsk favør. I spill 10 fikk Norge 12 IMP inn da Allan og Terje fikk med seg de fire motspillsstikkene mot 4 spar, mens Boyes motstandere ikke greide det samme. Det ble også tre seksere til på Norge i kampens avgjørende fase. På tross av at det ble et stort tapsspill, ble det dermed en fin seier til Norge. IMP-sifrene 41-22 gir Norge 14,8 vinnerpoeng.

Med det leder Norge EM etter dag fire når vi har spilt tolv av 33 runder:

I morgen venter Russland (10.plass), Wales (26.plass) og Monaco (17.plass) for det norske laget. La oss håpe den gode trenden fortsetter!

Selv om Monaco har fått en dårligere start en forventet, skal man aldri avskrive laget som har Geir Helgemo og Tor Helness i spissen. Kanskje kan storseier med IMP-sifrene 60-9 mot Sverige i dagens siste kamp tyde på gryende form. Det er ingen tvil om at det er stor prestisje i oppgjørene mellom Norge og Monaco der mange av de norske spillerne får bryne seg mot tidligere lagkamerater som nå representerer Monaco.

Jeg har store forhåpninger om at nettopp dette oppgjøret blir mulig å følge på BBO. Oppsettet for hvilke av morgendagens kamper som blir overført på BBO blir publisert senere i kveld.

I morgen åpner også mesterskapet for damene og veteranene. Forhåpentligvis lar de seg inspirere av suksessen som laget i åpen klasse har hatt så langt. Uansett blir det mye å følge med på for oss bridgeinteresserte de neste syv dagene.


Det har vært mye stødig spiling og mye å glede seg over i den norske leiren så langt.

Seier mot Sverige!

Etter en jevn og spennende kamp mot Sverige, var det Norge som kunne slippe jubelen løs etter en deilig utgangssving inn i siste spill. Resultatet ble til slutt 41-29, og Norge får dermed med seg 13,3 VP fra prestisjeoppgjøret. Enda viktigere er det at Norge henger godt med i kampen om både VM-plass og medalje. Etter lørdagens første kamp er vi ferdige med nøyaktig en tredjedel av mesterskapets 33 kamper. Foreløpig ser toppen av resultatlista slik ut:

Det dukket opp flere interessante spill i kampen mot svenskene. Jeg kommer tilbake med en rapport med noen av disse i løpet av ettermiddagen. I skrivende stund spiller Norge sin andre og siste kamp for dagen. Motstander er Lituaen, som ligger på 17.plass.

Running scores

Kari-Anne valgt inn i EBL!

Lørdag formiddag ble generalforsamlinga i EBL avholdt i Ostende. Det ble innledet med gjennomgang av beretninger og regnskap, men størst spenning var det knyttet til valget. Vår egen Kari-Anne Opsal var en av 20 kandidater som kjempet om tolv plasser i EBL Executive Comitee (styret i EBL). Hun var den kandidaten som fikk tredje flest stemmer. Det blir også presidentskifte i EBL. Sittende president Yves Aubry tapte andre valgomgang mot svenske Jan Kamras.

Les mer i nyhetssak på bridge.no

Kari-Anne stiller til valg i EBL

Lørdag 9.juni avholdes EBL General Assembly i Ostende. NBF har nominert vår egen president Kari-Anne Opsal som kandidat til styret i European Bridge League (EBL).

Nominasjonsbrevet sendt til EBL


NBF-president Kari-Anne Opsal er blant kandidatene til styret i EBL.

EBL er overordnet organ for alle bridgenasjonene i Europa, og har per i dag et styre bestående av president og 13 styremedlemmer. Alle de 14 plassene i styret er på valg. Det er totalt 22 kandidater til disse plassene. Tre kandidater kjemper om å bli president, hvorav sittende president Yves Aubrey er én av dem. De to andre er Jan Kamras fra Sverige og Marc de Pauw fra Belgia.

Kandidater til EBLs styre

NBF ønsker med Kari-Annes kandidatur å bidra til en organisasjon med større åpenhet og mer demokrati. Dessuten er det i det sittende styret bare én kvinne, og NBF ønsker å bidra til at det blir flere kvinner i styret.

Kari-Anne Opsal, Astrid Steen Lybæk og undertegnede blir NBFs delegater på EBLs General Assembly. Norge har fire stemmer (og får benytte alle fire selv om det er bare tre personer som stiller som delegater). Hvor mange stemmer hvert enkelt land avgjøres av antall medlemmer i det nasjonale forbundet. Totalt vil det være 123 stemmer ved valget.

Oversikt over stemmerett

Kari-Anne er spent før valget, og deler noen av sine tanker om hva hun ønsker å bidra med dersom hun blir valgt:

- Jeg har et mål om å bidra til å minske gapet mellom styremedlemmene og spillerne slik at EBL blir en organisasjon med mer åpenhet,. Jeg er også opptatt av at medlemslandene kan samarbeide enda mer og nyte godt av hverandres kompetanse og erfaringer, enten det er innenfor rekruttering, IT eller andre områder.

Vi krysser fingrene for at vår kandidat blir valgt, og sier HEIA KARI-ANNE!

Norge - Sverige på BBO

Norges kamp mot Sverige lørdag klokken 13.00 blir vist på BBO!

I tillegg møter Norge Litauen klokken 15.40, men den kampen blir ikke overført på BBO. 

Norge tilbake i ledelsen!

Etter 3 fine seire mot Nederland, Spania og Polen, er Norge tilbake igjen på tabelltopp, 0,08 VP foran Italia:

Som vi ser, har også Hellas kommet seg opp topp 10, til tross for 20-0 tapet mot Norge i første kamp. De startet bl.a. dagen i dag med en god seier over Italia, og avsluttet med å knuse våre danske naboer.

Norge startet dagen med 40-32 seier over Nederland, som har hatt en dårlig dag.

I dagens andre kamp var motstanderen Spania, og vi lå under en del i starten, men kom tilbake og vant 37-33.

I dagens siste kamp ble det en god 36-6 seier over Polen, og Norge tar med seg ca. 40 VP fra dagen.

Det norske laget kan igjen overnatte på tabelltopp, og forhåpentligvis blir det ikke for siste gang!

I morgen er det kun 2 kamper for det norske laget, noe som skyldes at det på kvelden skal være premieseremoni for damepar og veteranpar, samt åpningsseremoni for alle klasser i EM-lag.

I Norges første kamp blir det et spennende nabooppgjør mot Sverige klokken 13.00, mens Litauen venter i kamp 2 klokken 15.40! Vi får tro og håpe at kampen mot Sverige blir vist på BBO, og informasjon om det kommer her på siden i løpet av kvelden.

I EM for damepar er Stine og Maja beste norske par på en 7. plass etter første dag av finalen, som spilles ferdig i morgen. Resultater her

Norge - Polen

Norges siste kamp på fredag var mot Polen på BBO. Norge leverte en solid kamp, mens polakkene hadde flere rufsete motspill, og det endte med 36-6 seier til Norge. 

Allerede i første spill burde Polen tatt ledelsen:

Syd spilte ut ruter ess og skiftet til kløver 6. Espen la knekten i bordet, og stakk damen med esset. Så fulgte en hjerter til kongen som stod, spar til esset og en ny hjerter mot bordet. Syd stakk med esset og fortsatte med liten ruter til stjeling i bordet. Espen tok for spar konge, som avslørte at sparen satt 4-1. Han fortsatte med spar dame, før han kastet sin siste ruter på bordets hjerter dame. Posisjonen var nå som følger:

Inne i bordet i vest spilte Espen kløver konge, som nord trumfet. Dermed var det bare å trumfe neste stikk i øst og ta den markerte kløverfinessen gjennom syd for 10 stikk.

Nord burde ha ventet en runde med å trumfe. Hvis han i stedet kaster en ruter, kan ikke Espen fortsette med kløver 10, for den trumfer nord, og syd får siste stikk på kløver 9. Spiller han i stedet hjerter til stjeling, tar nord de to siste stikkene.

Spillet gikk ut ved det andre bordet, der kløver dame falt under esset uten at spillefører brukte en høy kløver fra bordet, og det ikke var noe problem å få tak i 4 kløverstikk.

I spill 2 vant Norge et IMP der Boye fikk 10 stikk i 3nt, mot 9 stikk på andre bordet. Så fikk polakkene prøve seg i enda et motspill:

Syds 2 spar åpning viste 5 spar og 4+ i en minor, men det skremte ikke Boye fra å melde 4 spar.

Nord spilte ut kløver ess og ny kløver til syds konge. Syd fant nå den eneste beitesjansen i liten spar i stikk 3, for å forhindre at vest får stjålet kløverne sine. Han kan ikke ta for spar ess først, for da mister han kontroll på trumfen, og Boye får enkelt tatt ut trumfen og hevet to kløvertapere på hjerteren.

Boye stakk sparen på hånden og tok for hjerter konge, etterfulgt av en kløver til stjeling.

Inne i øst spilte han nå hjerter ess. Hvis syd trumfer, må Boye trumfe over. Han kan ikke spille trumf, for da tar syd beiten med kløver konge, og spiller han ruter til esset og hjerter dame, kan syd trumfe igjen, og Boye har ingen muligheter for å kvitte seg med kløvertaperen sin.

I stedet for å trumfe hjerter ess, hev syd en ruter. Nå kunne Boye kvitte seg med kløveren sin, ta for ruter ess og fortsette med hjerter dame. Hvis syd ikke trumfer, hiver Boye en ruter, og har bare spar igjen og får en taper for esset. Trumfer syd, trumfer Boye over og er fortsatt lengst i trumf før han presser ut spar ess.

Merk at Boye måtte spille nøyaktig og ta en ruter honnør før han spilte hjerter dame. Hvis han trumfer seg hjem uten at syd må trumfe, blir han trumfmatt, derfor måtte han innkassere vinnerne sine før han fikk tatt ut trumfen eller tvinge syd til å trumfe på veien. Tar han hjerter dame først, kaster syd sin siste ruter, og Boye får ikke med seg noe ruterstikk.

Allan og Terje spilte nøyaktig i mot på andre bordet, og hentet inn en doblet beit for 13 norske IMP.

På spillet etter fikk Allan og Terje hjem 5 kløver doblet med 2 overstikk og +1150, mens Espen og Boye lot doblingslappen bli igjen i meldeboksen for 11 nye IMP til Norge.

Norge vinner senere en 6'er etter at polakkene nok en gang ikke treffer motspillet, og uten flere store svinger vinner Norge til slutt 36-6 og får med seg 16,73 VP mot er bra lag.