Et innlegg fra bloggen Mesterskapsbloggen Mesterskapsbloggen

Hva er beste spilleplan?

Vi skal ta et tilbakeblikk på et av spillene fra tirsdagens fjerde runde i jente- og U16-klassen:

Syd spiller ut kløver 10, som går til esset i nord. I stikk to kommer spar 6 fra nord. Hva tenker du om veien videre?

Kjekt at motparten ikke innkasserer sine to kløverstikk. Det gir deg sjansen til å spille tre ganger ruter og kvitte deg med håndas gjenværende kløver. Men hva gjør du inne i bordet etter at det siste ruterstikket er innkassert?

Å fortsette med spar virker fornuftig. Vi mistenker at nord har singleton, men det er ingen fare om det skulle være slik. Da er det to spartapere uansett, og det er absolutt nødvendig å få satt opp stikk i spar for å komme i havn i majorutgangen. Kanskje blir vi avhenhig av hjerter konge hos syd, men vi har neppe råd til å gå løs på trumfen på direkten.

Sparfortsettelsen blir noe overraskende vunnet med kongen av nord og syd følger med dama. Nord spiller så en kløver som du trumfer på hånda.

Du har altså atpt ett stikk i kløver og ett i spar. Dermed har du råd til å tape ett trumfstikk, men det er fare for å bli trumfmatt dersom trumfen sitter surt.

Det er mulig å overleve 4-korts trumf med kongen i spissen hos syd. Da er det bare å ta en gjentatt trumffinesse, det vil si en høy hjerter fra hånda fulgt av hjerter til tieren og hjerter ess. Så er det bare å spille stående spar. Syd får ett trumfstikk når han måtte ønske, men kontrakten er i havn.

Den skisserte planen fungerer dårlig med den aktuelle sitsen:

Nord kommer inn på hjerter konge, og kan spille kløver til dobbeltrenons. Du har ikke forbindelse til å få tatt ut trumfen, og syd må få ett trumfstikk. Det hadde fungert bedre med hjerter til tieren eller esset, men det er vel tross alt en bedre sjanse å spille på å få med seg kongen fjerde i farga?

Et instruktivt meldepoeng er at vest bør ta med seg muligheten for at det er en bedre tilpasning i spar. Det kan ikke oppstå problemer av å innlede med 1 spar. Uansett hvilken gjenmelding øst kommer med, vil vest få anledning til å vise invitt med hjerter i neste melderunde dersom det skulle vise seh å være nødvendig. Denne gang vil belønninga for å melde 1 spar være at man kommer i en kontrakt som er litt mindre sårbar mot sur trumfsits.

Selvsagt er det tilfeldig at det er lettere å spille ut kløver fra syd enn fra nord denne gang, men vi foretrekker som regel å spille på 5-4-tilpasning heller enn 5-3.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.