Et innlegg fra bloggen Mesterskapsbloggen Mesterskapsbloggen

Tre norske seire i midtkampen

Etter dagens andre kamp kan vi glede oss over tre norske storseire! I både åpen klasse og dameklassen er Norge godt innenfor topp 8 med tre gjenstående kamper. Men det gjelder å holde oppe dampen helt inn! Det skader heller ikke å ha litt å gå på før morgendagen. Damene skal møte lederlaget Kina og Frankrike, som ligger på 12.plass, mens laget i åpen klasse også har lag på øvre halvdel igjen i morgen. Da skal de opp mot Australia (11.plass) og Hong Kong (12.plass).

Selv om veteranene bare har æren igjen å spille for, var det fint å ta med seg en seier mot Irland.

Åpen klasse, etter 20 av 23 runder:

Norge - India 17,45 - 2,55 (IMP-score: 45 - 10)

 

Dameklassen, etter 20 av 23 runder:

Norge - Japan 16,26 - 3,74 (IMP-score: 50 - 23)

 

Veteranklassen, etter 20 av 23 runder:

Norge - Irland 14,80 - 5,20 (IMP-score: 53 - 34)

 

Det spillet vi skal ta med fra denne kampen er et eksempel på at det ikke alltid lønner seg å prøve å være lur:

Japanerne havnet altså av alle ting i 3 grand etter at nord først meldte 1 grand uten å ha ruterhold, og syd så bestemte at grand var tingen med 7-4-fordeling!

Torild og Gunn Tove hadde stoppet allerede i 3 spar ved det andre bordet, og fryktet nok et tapsspill. Utgang i spar er den mest naturlige kontrakten, og denne gang står det til og med slem siden kløverfinessen går.

Mot 3 grand spilte Ann Karin ut ruter 6 (norsk fordeling). Marianne vant med dama,og fortsatte med ruter som gikk til Ann Karins tier. Jeg kan tenke meg til at Marianne ble overraska da hun så makker legge ned ruter ess i stikk tre. Hadde spillefører virkelig så dårlig ruter?

Etter å ha innkassert seks ruterstikk og hjerteress kunne de norske damene notere tre beit og 300 inn.

Jeg kan rapportere om at vi ved "det norske bord" på presserommet i Wuhan fryktet et tapsspill da resultatet 230 (3 spar med 12 stikk) tikket inn fra åpent rom. Men sannelig ble det 11 IMP til Norge i stedet!

1 ruter fra Marianne lover normalt ei ubalansert hånd. I praksis innebærer det at hun har minst 5-korts med mindre hun har fordelinga 4-4-4-1. Den fordelinga er utelukket etter at hun støttedobler for å vise 3-korts hjerter til makker. Dermed må hun i praksis ha minst 5-korts ruter. Disse betraktningene understreker at nords 1 grand neppe får veldig mange poeng i Ekspertklubbenn (selv om hun riktignok har knekten tredje, som kan vøre stopper om makker har litt å hjelpe med i farga).

Jeg har forståelse for at nord vil være med og ikke har noen opplagt melding, men jeg har uansett ikke sansen for 1 grand. Kanskje er det et alternativ å redoble eller i verste fall støtte sparen på dobbelton? Riktignok er det ugunstig sone, men det har vel makker også tatt i betraktning. 1 spar bør ikke være noen tullemelding i disse soneforholdene. Dermed vil jeg hevde at det meste tyder på at nord-syd har minst like mange poeng som øst-vest, og å så fall er det trolig at det er de som har høyeste kontrakt.

Det tradisjonelle er å spille redobling i den aktuelle posisjonen som topphonnør dobbel i makkers farge. Men dette spillet er et eksempel på at man kan ha behov for nettopp den meldinga til noe annet. Enkelte bruker redobling bare for å vise en del kort med semitilpasning i spar, for eksempel minst 8 honnørpoeng og dobbelton spar.

3 grandmeldinga fra syd får neppe så mange poeng fra ekspertene den heller. Selv om makker skulle ha alle poengene sine i rødfargene er det ikke gitt at det er riktig å havne i grandkontrakt. 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.