Et innlegg fra bloggen Mesterskapsbloggen Mesterskapsbloggen

Rapport fra dagens første runde (oppdatert)

I dagens første kamp gjorde Norge jobben i åpen klasse og hentet praktisk talt alle poengene mot tabelljumbo Marokko. Denne seieren gjorde godt, og Norge er nå inne i topp 8 igjen. Det blir viktig å ta med seg godfølelsen videre i dag. Nå venter tøffere motstand. I de neste kampene i dag venter Italia (9.plass) og Nederland (2.plass). Begge disse kampene kan følges på BBO, henholdsvis 07:30 og 10:30.

Damelaget tapte klart mot Russland. Dermed er avstanden ned til niendeplassen nede i drøyt 7 VP. Men Norge er heldigvis på rett side av streken! Nå venter en ny viktig kamp mot Danmark. Kampen kan følges direkte på BBO fra klokka 10:30.

Veteranene hang godt med mot lederlaget India, men tapte til slutt etter utgangssving ut i siste spill.

Åpen klasse, etter 16 av 23 runder:

Norge - Marokko 19,52 - 0,48 (IMP-score: 76- 22)

 

Dameklassen, etter 16 av 23 runder:

Norge - Russland 3,74 - 16,26 (IMP-score: 11 - 38)

 

Veteranklassen, etter 16 av 23 runder:

Norge - India 12,03 - 7,97 (IMP-score: 31 - 38)

Her er noen av spillene som dukket opp i morgenkampen:

I kampens andre spill handlet det om å stoppe i tide:

3 spar fra Ann Karin var splinter, kortfarge i spar med kløverstøtte til makker. Selv om meldinga ikke nødvendigvis lover tillegg, er det litt for hardt etter min smak. Det er begrenset stikkpotensial i fordelinga 1-4-4-4. Om man for eksempel hadde hatt en lengre (og gjerne litt bedre) ruter, hadde jeg vært mer enig i 3 spar. Med den aktuelle hånda i øst foretrekker jeg 3 kløver.

Selv om Marianne i vest mangler alle fire essene, ser hun at veien er kort til lilleslem i kløver. Om makker har tre ess, står det lilleslem. Hvis ikke er det kanskje håp om å kunne stoppe på 5-trinnet?

De fikk stoppet på 5-trinnet, men da det manglet hele tre ess, var det i praksis ikke mulig å unngå beit. For å berge utgangsbonus må man, på tross av den særdeles gode kløvertilpasninga, klare å stoppe i 3 grand. Er det mulig å få til?

Ifølge brødrene Stabell på det norske veteranlaget er det høyst mulig:

Merk at Leif-Erik i øst støttet stille og rolig til 3 kløver. Over 3 spar fra Tolle, som var holdvisende, var det naturlig å melde 3 grand på Leif-Eriks hånd. Han har dobbel stopper i hjerter, og dessuten kan spar dame bidra som en mulig ekstra stopper i spar, særlig når man får kontrakten på si hånd. I 3 grand ble det ti stikk. Det var verdt 13 IMP da India gikk beit ved det andre bordet.

I spill 25 dukket det opp et litt instruktivt poeng:

Om man kun ser på øst og vests hender vil man tro at det er minst ti stikk i spar, til og med elleve om sparen kan løses uten taper. Denne gang satt det imidlertid surt, og dermed kunne det være fare på ferde om man spilte uforsiktig.

La oss si at nord starter med to runder hjerter til stjeling. Spillefører legger så ned spar ess, og trumfsitsen kommer for en dag. Selv om syd nå etter alt å dømme må få ett trumfstikk for dama, er det grunn til å spille blindemann inn for å ta trumffinessen. Om du i stedet tar for kongen for så å spille spar knekt, kan det oppstå en farefor at syd får forsvarets fjerde stikk i form av ei stjeling.

Se hvilken posisjon som oppstår:

Syd er inne på spar dame, og kan skifte ruter. Spillefører kommer ikke inn i tide til å få trukket ut syds siste trumf før syd kan få ei stjeling.

Det som i praksis skjer er at nord kommer inn og kan gi makker ei ruterstjeling. Om spillefører spiller kløver ess og ny kløver, kan syd kaste sin siste ruter. Nord kommer inn i kløver og kan gi makker stjelinga som sikrer beit.

Det skulle ikke være noen grunn til å la være å spille ruter til bordet for å ta sparfinessen etter å ha lagt ned en stor spar fra hånda. Da må spillefører få minst ti stikk (6+0+3+1).

I kampens siste spill var det i praksis valget av utspill som avgjorde om majorutgangen gikk hjem eller ikke:

2 kløver fra Liv Marit var såkalt Drury (noen kaller det Toronto). Meldinga viser 3-korts sparstøtte og omtrent 9-11 hp. I teorien er det kun hjerter ut mot 4 spar som beiter. Da kan øst stikke så billig som mulig for så å spille kløver gjennom spilleførers ess. Denne innledninga på motspillet gjør at forsvaret får tak i fire stikk.

Merk at øst ikke må innkassere begge hjerterstikkene med en gang fordi hjerter konge da settes opp som et avkast til kløvertaperen.

Dessverre for Norge fant Khonicheva utspillet. Ved det andre bordet ble det spilt ut ruter, og dermed 10 IMP til Russland.

Før det siste spillet ledet Russland 28 - 11 (stillinga som vises under spillet er feil), og med 10 IMP inn på det siste ble seiersmarginen på hele 27 IMP. Dermed fikk ikke Norge med seg mer enn knapt 4 VP fra denne kampen. Men de er nok klare for revansj mot Danmark i neste kamp!

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.