Tønsberg Blad-prisen 2015/2016 til Grude og Bakke

 Vinnerne for sesongen 2015/2016 er kåret.

På forsommeren kom meldinga om at Ernst & Young ønsket å avslutte sitt sponsorsamarbeid med Norsk Bridgepresse om den årlige prisen for beste norske spill. Letingen etter en ny sponsor gav små resultater, før tidligere leder i NBP Knut Kjærnsrød kontaktet avisa Tønsberg Blad. De stiller opp, og det er med stor glede vi kan melde at det også ble en pris for årets spill i sesongen som gikk.

Det ble bestemt at det skulle deles ut en pris i åpen klasse og en i juniorklassen, på kr. 3000 i begge i klasser. Som vanlig skal også skribenten få en belønning, kr. 1000. 

Så begynte letingen etter verdige vinnere. Juryen har bestått av Erlend Skjetne og Sverre Johan Aal, som etter vidløftige diskusjoner har funnet vinnerspillene under.

Åpen klasse: Liv Marit Grude

Spillet skriver seg fra World Bridge Games i september, og fra kampen der Norges damelag møtte Brasil. Kristian Barstad Ellingsen skrev om spillet under tittelen «Melding til 20 i stil!»


For Norges damelag satt Liv Marit Grude i nord. Da makker Bodil Nyheim Øigarden bekreftet at alle nøkkelkortene var på plass, fant hun en genial melding. Hun byttet rett og slett trumf og hoppet til 7 ruter! Hun ser at det trolig er en kløvertaper i hjerterkontrakt, man kan kaste nord kløver på den femte hjerteren i ruterkontrakt. Hele spillet så slik ut:

Det er ikke ofte man skal bytte trumf etter å ha funnet en 5–4-tilpass via Stenberg, men her ser vi altså et klassisk eksempel på at det er et stikk mer på 4–4-tilpasningen takket være et avkast.

Jeg vet ikke om Arne Scheie har greie på bridge. Men om han hadde hatt det ville han garantert gitt Liv Marit 20 i stil for hoppet til 7 ruter. Rett og slett vakkert! 

Ingen andre kopierte denne kontrakten hverken i dameklassen eller i åpen klasse. De aller fleste spilte lilleslem i hjerter, mens en håndfull ulykksalige prøvde seg i 7 hjerter, og enda noen flere stoppet i utgang.»

Juniorklassen: Christian Bakke

Det var far Tor Bakke som skrev om sin dyktige sønn Christian, under tittelen «En god vri!» Spillet forekom under VM for juniorlag nå i sommer.

«I Norges kvartfinale mot Sverige i juniorklassen i Ungdoms-VM dukket følgende 3 grand opp.

Utspillet var spar tre til knekt og ess. Spar til tieren og ruterfinesse fulgte. Inne på ruter konge skulle Christian Bakke finne en fortsettelse. Med åpne kort er det jo lett, men Christian fant vrien ved bordet: Hjerter konge!

Dermed ble det en bet og 10 IMP til Norge.»