Vi følger jentene på BBO

I dameklassen er det fire kamper i dag. Det innebærer at det kun er damene som er i aksjon i kampene som starter klokka 18.40. Norge møter vertsnasjonen Belgia, og oppgjøret kan følges direkte på BBO. I tillegg kommer jeg til å legge ut noen av spillene fra kampen under her.


Her gjør Gunn Tove og Torild de siste forberedelsene før oppgjøret mot Belgia. Ved det andre bordet spiller Marianne og Ann Karin for Norge.

Allerede i spill 2 fikk nord-syd utdelt riktig gode kort:

Etter at Marianne i syd viste en 22-24-grand, hoppet Ann Karin rett og slett til 6 grand. Ved det andre bordet var kontrakten den samme etter et lignende meldingsforløp. Med ruteren 3-3 er kontrakten hjemme dersom sparen sitter 3-3 eller kløverfinessen går. Med den aktuelle sitsen var det rett og slett ikke mulig å vinne slem.

I neste spill var det sving på gang da Gunn Tove og Torild stoppet i 3 kløver, mens belgierne meldte 3 grand:

Marianne spilte ut spar 5, som gikk til kongen hos Ann Karin i nord. Nå måtte hun spille en majorfarge tilbake for å beite kontrakten. Med ruter tilbake får spillefører sitt åttende stikk for ruter konge, mens sparfinessen fikser det niende. Med kløverretur vil syd få det tungt når hun skal kaste fire kort på kløverstikkene. Hun har ikke råd til å kaste en eneste spar, og blir dermed tvunget til å kaste minst to ruter. Da har ikke forsvaret forbindelse til å få tak i mer enn to ruterstikk - østs nier blir plutselig virksom. Med spar tilbake brytes forbindelsen til bordet, og spillefører har ikke mer enn åtte stikk.

Aktuelt skiftet Ann Karin kløver 8. Spillefører stakk på hånda. I neste stikk fulgte en hjerter. Nå hadde Marianne sjansen til å beite kontrakten ved å gå opp på hjerter ess og skifte ruter. Da Marianne la liten, fikk spillefører takk i ett hjerterstikk, seks kløverstikk og tok sparfinessen for det niende. Dermed vunnet soneutgang og 10 IMP til Belgia. Om det hadde blitt beit ville Norge fått 6 IMP (eller 8 IMP for to beit).

I neste spill hadde utgang i spar gode sjanser på 5-2-tilpasning:

Meldingsforløpet gikk identisk ved begge bord til sluttkontrakten 3 spar. Selv om syd har vist 10-11 hp med 2 grand, synes jeg at det bør meldes 4 spar over 3 hjerter. Nord viser minst 5-5 i majorfargene med 3 hjerter. Da er syds to majorkonger meget verdifulle. Om nord har poengene i sine farger, vil det være godt spill for utgang selv med minimum i nord. Med spill sits ble det elleve stikk ved begge bord, og dermed buttspill.

Neste spill ga en sekser til Belgia etter at Torild gikk beit i 3 spar, mens belgierne fikk ti stikk i 2 spar. Dermed lå Norge under 1-16 etter de første fem spillene.

Heldigvis kom det et gladspill like etterpå:

I dette spillet er det tilsynelatende to hjertertapere, en rutertaper og en kløvertaper. Da belgierne ikke fant beste motspill, gikk kontrakten hjem. Ved det andre bordet stoppet Belgia i 3 hjerter, og endte faktisk opp med å gå beit. Dermed en etterlengtet 12-IMPer til Norge!

I neste spill fikk vi se et klassisk eksempel på at lilleslem i minor av og til kan være en bedre kontrakt enn 3 grand:

 Belgierne kom først i 3 grand i lukket rom. Torild og Gunn Tove forsynte seg raskt med fem kløverstikk, og dermed ei beit. Nå håpet vi at Marianne og Ann Karin skulle unngå å havne i samme kontrakt, men dessverre endte meldingene med 3 grand også i åpent rom. Scoren 100 til øst-vest ga buttspill i kampen.

Som vi ser er 6 ruter en meget god kontrakt, som i praksis står så lenge trumfen løser seg uten taper.

Det ble dessverre et par dårlige spill til for Norge. Med fire spill igjen ledet Belgia med 20 IMP.

På spill 13 kom det endelig et gladspill for oss med norske briller:

Etter Ekrens-åpning (under åpning med begge major) fra Ann Karin i nord, havnet belgierne til slutt i 3 grand. Etter hjerter til esset og ny hjerter, hadde forsvaret satt opp to ekstra stikk i hjerter, og hadde i tillegg to toppstikk i ruter. Inne på hjerter konge, innkasserte spillefører sine syv toppstikk i de svarte fargene, før Marianne og Ann Karin måtte få de fire siste stikkene.

Ved det andre bordet fikk Torild hjem 3 grand etter at belgierne bommet motspillet. Dermed 12 IMP til Norge, og en viktig redusering før de tre siste spillene!

På tredje siste spill ble det en firer inn for Norge. Dermed var stillinga 29-32 før de to siste spillene.

På nest siste spill ble det delkontraktssving ut, og 10 IMPs ledelse til Belgia før siste spill.

På siste spill ble det en liten sving inn til Norge:

Torild og Gunn Tove hentet ei beit i 2 spar, mens Marianne fikk hjem kontrakten. Dermed 4 IMP til Norge på siste spill.

På VP-skalaen er det relativt stor sving ved liten differanse. Dermed ble disse 4 IMPene verdt mer enn ett vinnerpoeng.

Kampen endte til slutt med 33-39-tap for Norge, som dermed får med seg 8,24 VP fra dagens siste kamp. Laget ligger fortsatt på tredjeplass idet to spilledager og seks kamper gjenstår.

Katastrofekamp for veteranene på BBO

Både det åpne laget og veteranlaget spiller på BBO i deres siste kamp for dagen. Det åpne laget møter Belgia, mens veteranene møter lederne Frankrike.

Det ble en dårlig start for de norske lagene. Både Belgia og Frankrike åpnet i 2NT på vest sin hånd, og kom dermed i 3NT. Begge de norske spilte ut spar konge/dame, og dermed kunne spillefører spille ny spar mot knekten for det 9. stikket i 3NT, nå som kløveren ga 4 stikk. Begge de norske lagene stopper i delkontrakt og taper 6/7 IMP på første spill.

På spill 2 melder Frankrike en utgang de norske seniorene ikke melder, og dermed 12 IMP til Frankrike. I åpen klasse er 620 buttspill.

På spill 3 ble det nok et dårlig spill for Norge:

 

I seniorkampen kommer begge ØV-parene i 5 ruter. Norge fikk kontrakten i øst, og der spilte syd ut spar ess, og skiftet til kløver. Motspillet fikk satt opp et kløverstikk, og måtte siden få et hjerterstikk for 1 beit.

Ved det andre bordet ble kontrakten spilt av vest. Nord spilte ut spar 5 til syds ess. Nå burde Tolle ha skiftet kløver, da han vet at spillefører har 5 korts hjerter, men da han fortsatte i spar, kunne spillefører sette opp hjerterfargen for avkast til 2 kløvere. Dermed ble det hjemgang og 29-0 til de franske seniorene.

I Belgia-kampen ble begge sydspillerne doblet i 4 spar. Belgia finner kløver knekt for 1 beit, mens Norge bommer for 2 beit og 5 IMP til Belgia som leder 11-0 etter tre spill!

Nok en katastrofe for veteranene på spill 6 - buttspill i åpen klasse:

Meldingsforløpet gikk nesten likt ved andre bordet, og 500 i 7 ruter er butt. 7 spar/NT står slik det sitter, mens 7 hjerter kan beites med spar ut fra nord til stjeling i syd.

Meldingsforløpet gikk likt for veteranene der Norge satt ØV, mens på andre bordet valgte Tolle å doble 5 hjerter på syd sine kort etter samme innledning.

Han ville kanskje ha spar ut til stjeling, ruter til esset og nok en spar til stjeling. Sitter det ikke slik, står det kanskje 6 hjerter andre veien, slik at doblingen holder de unna slem. Denne gangen ble det veldig dyrt med 1050 mot 500 i 7 ruter, og 11 nye IMP til Frankrike. 

Det ser dessverre ut til å bli en tung kamp for veteranlaget vårt,.

 

Det åpne laget fikk en slemsving ut på spill 9:

Allan og Terje kom i 6 spar i syd. Vest spilte ut ruter 4 til knekten, damen og esset. Spillefører har nå en hjertertaper, og må klare seg uten kløvertaper.

Terje fortsatte med ess, konge kløver og nok en kløver. Vest stjal med spar 6, og Terje måtte stjele over med kongen. Spar til esset og ny kløver, men da kunne vest trumfe med spar knekt og innkassere beiten med hjerter ess!

11 IMP til Belgia. En beit i 6 spar var butt i den norske damekampen, mens 450 var butt hos veteranene.

Det åpne laget taper til slutt 14-30 mot Belgia, og detter ned til 3. plass. I morgen venter Danmark, Østerrike og Frankrike.

Veteranene gikk på sin andre strake smell med 16-58 tap mot Frankrike. De henger fortsatt godt med i medaljekampen, men avstanden ned til 9. er mindre og gullsjansene er nok borte. Det er ingen grunn til å henge med hodet etter to tap, og i morgen venter Sverige, Østerrike og Portugal.

Damene vinner sin kamp mot Finland 33-21, og skal spille enda en kamp i dag - mot Belgia på BBO. Vi får håpe deres BBO-kamp går bedre enn de andre norske BBO-kampene har gjort i dag! 

Pass - en god sperremelding

Norges veteranlag hadde dessverre en dårlig kamp mot Nederland, der nederlenderne var både gode og heldige. På spill 30 tapte Norge 9 IMP etter at brødrene Mæsel var i 5 ruter doblet med -300, mens nederlenderne fikk spille 2 ruter på andre bordet:

Som man kan se av alle kortene, har nord-syd 11 stikk i spar, slik at 5 ruter er en god stamp. Derfor ser det veldig merkelig at Tor og Peter lar de få spille 2 ruter på andre bordet, men det ligger ofte en forklaring bak.

Personlig hadde jeg valgt å starte meldingsforløpet med en sperremelding i ruter utenfor sonen på øst sin hånd i 1. hånd. Jeg ville nok åpnet 4 ruter, noen ville strukket seg til 5 ruter, mens andre hadde åpnet med 1 ruter.

Nederlenderen valgte derimot å åpne med pass!

Peter åpnet med 1NT (15-17) og vest meldte inn 2 ruter som viste en majorfarge. Nord ville avvente og se hvilken majorfarge vest hadde, men da gikk det pass rundt!

Hadde nord meldt 2sp, hadde øst-vest kanskje presset de opp i 4sp, men med så mye i hjerter var det en mulighet for at vest hadde sparfarge. Denne gangen fikk han ikke sjansen til å komme igjen, og Peter kunne vel ikke si noe annet enn pass med bare 15 poeng og 4 rutere. Dermed ble nord-syd "sperret" ut av øst sine passer, som fikk kjøpe kontrakten i 2 ruter for 9 IMP.

Live fra midtkampen

Vi følger dagens andre kamp fra klokka 12.40. Det er ingen norske lag på BBO, men jeg kommer til å legge ut noen spill her etter hvert som resultatene tikker inn.

I åpen klasse møter Norge Ukraina (30.plass), i dameklassen er Portugal (13.plass) motstander, mens veteranene møter Nederland (14.plass).


Espen (til venstre) og Boye er her akkurat i gang med første spill mot Ukraina.

Allerede i kampens første spill fantes det potensial for sving:

3 grand var en populær kontrakt på dette spillet. Selv om du skulle få spar ut, er du fortsatt i live etter at motparten har innkassert alle sparstikkene i og med at farga er fordelt 4-4. For å vinne kontrakten må du imidlertid ta kløverfinessen. Det er normalt å toppslå farga med ni kort til sammen og ess-konge i spissen, men her er det et sannsynlig scenario at syd har vært inne med ei opplysende dobling over 1 kløver, og det kan i så fall sette spillefører på sporet av den vinnende spilleføringa.

I åpen klasse fikk Terje hjem 3 grnad på vests hånd, mens ukrainerne gikk beit. Dermed 10 IMP til Norge. I dameklassen fikk begge bord hjem 3 grand i Norges kamp, mens det ble beit ved begge bord i veteranenes kamp. Der var Norge i 3 grand, mens nederlenderne var i 5 kløver. Begge kontraktene gikk ei beit.

På spill 20 var det mange som ble tatt i sparkontrakt øst-vest:

I åpen klasse ble det buttspill etter at begge bord spilte 2 spar doblet med tre beit for 800 ut. For damene ble det også buttspill, men her etter at syd gikk ei beit i 4 hjerter ved begge bord. i 4 hjerter kan vest få ei ruterstjeling, mens øst får for trumfesset og ess-dame i kløver. I veteranklassen hadde Norge en tier inn på tross av at Nederland fikk hjem 4 hjerter. Peter og Tor hadde nemlig 1100 inn i 3 ruter doblet. Hva tenker du forresten om vests hånd? Ville du åpnet?

Allerede i neste spill kom det mer interessant stoff:

Her er slem godt spillbart øst-vest, men hvilken slem vil du helst være i? Det er dobbeltilpasning i hjerter og ruter, så det er kanskje mest nærliggende å havne i en av disse kontraktene, men 6 grand spilt av vest er faktisk den beste kontrakten. Da har man spar konge beskyttet i utspillet. Om ruteren løser seg med fem stikk, er kontrakten hjemme. Hvis det ikke går, må man skifte fot. Da må man spille på spar ess foran, og samtidig håpe at hjerteren er jevnt fordelt. I så fall er det tolv stikk (ett i spar, fem i hjerter, to i ruter og fire i kløver).

Portugal fant den gode kontrakten 6 grand mot damelaget vårt. med spar ut til esset, kunne man teste begge rødfargene. Etter å ha fått satt opp ett sparstikk, er det nemlig nok at ei av de røde fargene løser seg for fem stikk. Dessverre ble det tapsspill etter at Norge stoppet i 4 hjerter ved det andre bordet. 10 IMP ut.

I åpen klasse ble det buttspill etter at begge bord havnet i 5 ruter på østs hånd med tolv stikk. I veteranklassen ble det 9 IMP ut for Norge da nederlenderne meldte 6 ruter spilt av øst, mens Norge stoppet i 4 hjerter. Denne kontrakten er for det første avhengig av at ikke forsvaret kan hente to sparstikk på direkten. For det andre må trumfen løses uten taper.

I spill 24 var standardkontrakten 3 grand, men som vi ser har både øst og vest trillrunde hender, og dermed begrenset stikkpotensial:

Kontrakten kan med åpne kort alltid vinnes. Med beste motspill blir man muligens avhengig av å spille inn nord i spar etter at de andre fargene er eliminert. Der kontrakten var i vest, og nord valgte å spille ut spar konge eller kløver dame, fikk spillefører en enkel vei til ni stikk. I åpen klasse ble det buttspill etter kløver dame ut fra nord. Ni stikk ved begge bord.

I dameklassen fikk Norge en tier inn etter at fikk kløver dame ut og vant ni stikk i 3 grand. Ved det andre bordet gikk portugiserne beit etter at Gunn Tove fant beste utspill, nemlig ruter 10.

I veteranklassen gikk spillet ut i Norges kamp etter at begge bord stoppet i 2 grand med ni stikk. Etter mitt skjønn er det alt annet enn urimelig å stoppe under utgang med 25 hp til sammen og to helt flate hender. Men etter dette må jeg kanskje revurdere min hypotese om at enkelte av veteranene melder enda hardere enn juniorene?

I spill 30 fikk øst utdelt 8-kortsfarge, og var så heldig  å være giver. Hva ville du åpnet med?

I åpen klasse ble dette et gladspill. Mens Espen og Boye spilte 5 spar i nord med tolv stikk, fikk Allan kjøpe kontrakten i 4 ruter i øst. Der var det kun ei beit, og dermed kan vi notere 10 IMP i den norske kollona. I veteranklassen ble det 9 IMP ut for Norge da nederlenderne faktisk fikk kjøpe kontrakten i 2 ruter. Ved det andre bordet gikk Norge 300 ut i 5 ruter doblet. I dameklassen fikk Norge en firer inn etter at Marianne og Ann Karin fikk spille 5 ruter doblet med 300 ut, mens Gunn Tove spilte 5 spar med elleve stikk.

I kampens nest siste spill fikk Norges lag i åpen klasse et gladspill inn:

Boye spilte 3 grand med ti stikk på syds hånd for 630 inn. Ved det andre bordet fikk Allan og Terje kjøpe kontrakten i 3 kløver. Den kontrakten gikk ei beit, men det ble uansett 11 IMP til Norge. Boye fikk ruter dame ut, men selv med kløver ut står kontrakten siden Boye kan dekke kløver dame med kongen, for deretter å ha stopper på åtteren.

Dette spillet ble prikken over i-en for Norge i en suksesessrik kamp. 49-1 i IMP-score gjør at Norge får med seg nesten 19 VP fra kampen mot Ukraina.

Her er topp 3 i åpen klasse etter dagens to første kamper - Norge leder!

I dameklassen får Norge med seg drøyt 15 vinnerpoeng fra kampen mot Portugal etter IMP-sifrene 37-16, og topp 3 ser i øyeblikket slik ut:

Veteranene gikk dessverre på sitt største tap så langt i turneringa med 10-38 mot mot Nederland. Dermed får de med seg 3,58 VP fra dagens andre kamp. Topp 3 i denne klassen ser slik ut:

Vi har altså alle våre lag på pallen etter dagens to første kamper. Vi får håpe på en god avslutning på dagen sett med norske øyne!


Norges lag i åpen klasse leder EM når det gjenstår syv kamper!

Kostbar spar 4

Fra kampen mellom Monaco og Ukraina fikk jeg høre om dette spillet, der Tor Helness hadde en litt kostbar skift:

Tor spilte ut ruter ess og skiftet til spar 4.

Geir la 10'eren og nord stakk med knekten og fortsatte med en ruter til stjeling. Hjerter ble spilt til kongen etterfulgt av nok en ruter til stjeling. Spillefører tok for hjerter ess og fortsatte med hjerter 10. Vest kastet en kløver og nord kastet sin siste ruter. Øst stakk med hjerter knekt og spilte kløver dame. Spillefører stakk med esset og spilte hjerter 9, som vest trumfet med spar 5 og nord valgte å hive en kløver. I posisjonen under spilte Geir en ruter:

Nord trumfet med spar 3, og hadde øst hatt spar 4 i stedet for spar 2 i samme sitasjon, kunne han trumfet over og gitt makker en kløverstjeling for en beit! Nå måtte han kaste en kløver, og nord kunne fri seg med kløver til kongen og stjeling i vest, før AQ spar tok de siste to stikkene for +140.

 

Tre norske BBO-kamper

I dag har damelaget fire kamper, mens åpen klasse og veteranklassen har tre. Alle de norske lagene skal en gang hver på BBO i løpet av dagen. Det blir nok å følge med på!

Dagens program ser slik ut:

Åpen klasse:
10.00: Norge - Skottland
12.40:Norge - Ukraina
16.00: Norge - Belga  BBO

Damer:
10.00: Norge - England
12.40: Norge - Portugal
16.00: Norge - Finland
18.40: Norge - Belgia  BBO

Veteran:
10.00: Norge - England
12.40: Norge - Nederland
16.00: Norge - Frankrike  BBO

Det er altså ingen norske lag på BBO i dagens to første kamper. Imidlertid har du sjansen til å følge Geir Helgemo og Tor Helness, som spiller for Monaco, i første runde klokka 10. De møter Ungarn. Begge disse lagene er, i likhet med Norge, med helt i toppen.


Både Norge og Monaco blir vist på BBO i dag. Her fra det inbyrdes oppgjøret tidligere i mesterskapet, som Monaco gikk seirende ut av.

Tilleggssjanse

I onsdagens siste kamp skulle øst prøve seg i kontrakten 4 kløver ved et av bordene. Hvilke tanker gjør du deg om spilleplanen etter spar 10 ut fra syd?

Jeg bakspilte Liv Marit Grude (nord) og Bodil Nyheim Øigarden i Norges kamp mot Tyskland. Her vant den tyske spilleføreren utspillet med kongen, og fortsatte med en kløver som gikk rundt til esset hos Liv Marit i nord. Hun fortsatte med hjerter 10. Spillefører vant med esset og seilte kløver knekt. Begge motstanderne fulgte farge. Deretter stjal hun seg inn i bordet i spar, tok for kløver konge, og fikk med det tatt ut syds siste trumf.

Vi var nå framme i følgende posisjon:

Hva ville du gjort nå?

Du har fem kløverstikk, samt ess-konge i begge majorfargene. Det ser ut til å mangle ett stikk, og det må trolig komme fra ruterfarga. Er det bare å prøve en ruter til kongen, eller finnes det en bedre variant?

Hovedsjansen du har er selvfølgelig at nord har ruter ess, men det finnes en tilleggssjanse det er helt gratis å ta med seg. I og med at du fortsatt har to trumf igjen som innkomster i bordet, haster det ikke å spille ruter til kongen nå. Du kan spille en liten ruter fra begge hender, og tilleggssjansen du får med deg er at syd har singel ruter ess. Merk at du uansett må tape to ruterstikk, og det har du også råd til siden alt du har gitt bort til nå er ett trumfstikk.

Syd har gjennom meldingene vist minst åtte kort i major, men kan godt ha enda mer. I tillegg har hun vist fram 3-korts kløver. Dermed er det slettes ikke usannsynlig med nettopp singel ruter ess. Med en annen singelton ville syd kanskje spilt ut ruter for å få ei stjeling? Uansett er det altså helt gratis å ta med seg denne varianten.

Hele spillet så slik ut:

Den tyske spilleføreren spilte ruter til kongen på direkten. Bodil vant med esset, og fortsatte med hjerter dame til spilleførers konge. Hun kunne så kaste en ruter på spar ess, men satt fortsatt igjen med dobbel ruter i bordet, og måtte få to rutertapere til slutt. Dermed ei beit og 100 inn til Norge etter at den tyske spilleføreren ikke tok med seg denne gratis tilleggssjansen.

Eneste måte motspillerne kan beite kontrakten på uten å få hjelp fra spillefører, er ved å starte med ruter ess. Da kan nord spille ruter dame inne på trumfesset for å gi makker ei stjeling. Om øst stikker med kongen, kan syd stjele, og nord må senere få ett ruterstikk. Om øst alternativt ikke legger i ruter konge, står dama, og nord kan fortsette med ruter til stjeling. Imidlertid er det ikke så naturlig å spille ut et singel ess da det like gjerne kan koste stikk som å gi mulighet for ekstrastikk.

Norge henger med!

Alle de tre norske lagene kom samlet sett godt ut av dagens kamper i Ostende. Dermed er alle tre lagene fortsatt godt med i kampen om medaljene.

Dagens resultater i åpen klasse:
Norge - Portugal 17,72 - 2,28  (66 - 29)
Norge - Israel 3,27 - 16,73  (15 - 45)
Norge - Sveits 13,97 - 6,03  (26 - 11)

Dagen åpnet altså bra for laget i åpen klasse med storseier mot beskjedent plasserte Portugal. Deretter ble det norske laget satt på plass av Israel før det ble en grei seier mot Sveits til slutt. Det er nå knapt fire poeng opp til medalje, mens det er drøyt 13 poeng ned til den rød streken (de åtte første lagene kvalifiserer seg for neste års VM i Kina). Morgendagens motstandere er Skottland, Ukraina og Belgia. Den siste kampen kan følges på BBO fra klokka 16.00.

Dagens resultater i dameklassen:
Norge - Sverige 6,48 - 13,52 (27 - 40)
Norge - Hellas 17,97 - 2,03  (58 - 19)
Norge - Tyskland 9,69 - 10,31  (22 - 23)

Vårt damelag fikk med seg drøyt 34 vinnerpoeng fra de tre kampene i dag. De innehar tredjeplassen, og i øyeblikket er det 29 poeng ned til niendeplassen. I morgen venter en lang dag med fire kamper. Mostanderne er henholdsvis England, Portugal, Finland og Belgia. Den siste av kampene kan følges direkte på BBO fra klokka 18.40.

Dagens resultater i veteranklassen:
Norge - Israel 8,24 - 11,76  (36 - 42)
Norge - Italia 10 - 10  (21 - 21)
Norge - Polen 14,60  (44 - 26)

Veteranene fikk med seg drøyt 32 poeng fra dagens tre kamper mot relativt god motstand. I øyeblikket er Norge nummer tre, og har tdrøyt 13 poeng ned til fjerdeplassen, mens det er 31 poeng ned til niendeplassen. I morgen blir en viktig dag. Da venter England, Nederland og Frankrike. Kampen mot Frankrike kan følges direkte på BBO fra klokka 16.00. Følg med!

Viktig seier for veteranene

Før kamp 12 lå Norge på 3. plass i veteranklassen, 6 VP foran Polen på 4. plass. Dagens siste motstander var nettopp Polen, og derfor var det viktig med en god kamp. De norske veteranene vant til slutt 44-26 og får med seg 14,60 VP. Allerede i første spill tok Norge ledelsen 11-0, etter at polen gikk beit i en slem. På spillene etter vant Polen tilbake en utgangssving, og etter 6 spill stod det 12-12. Så fant Peter frem tryllestaven og fikk lurt hjem en utgang:

 

Vest spilte ut ruter 10 til syds knekt. Peter fortsatte med ruter ess, der øst kastet en kløver. Så fulgte kløver til damen og spar til Peters dame og vest stakk med kongen.

På neste ruter fikk øst problemer med å kaste, som valgte å hive fra seg enda en kløver. Dermed kunne Peter innkassere 4 kløverstikk, 3 ruterstikk og 2 hjerterstikk for +600 og 12 IMP til Norge.

På spillet etter kom polakkene på andre bordet i nok en 3NT, etter å ha tatt i litt i meldeboksen.

Tolle spilte ut hjerter 5 (svensk fordeling), og nå var polakken redd for at øst kom inn på hjerter konge og skiftet til spar, og kunne sette opp 3 sparstikk, hjerterstikk og ruterstikk. Derfor stakk polakken opp med esset (Leif-Erik la styrke) og spilte kløver til damen som vant stikket. I stikk 3 fortsatte han med ruter konge, som øst stakk med esset. Nå kom det ny hjerter fra øst, og plutselig måtte polakken gjøre rett i hjerter for å vinne kontrakten!

Han gikk opp på damen, og da kunne motparten ta 4 hjerterstikk for en beit. Slipper han derimot utspillet, vil han ikke ha noen problemer med å vinne kontrakten.

5 IMP til Norge da Tor og Peter spilte 3 kløver med 10 stikk på andre bordet.

På spill 12 kom det nok en nok en storsving for Norge:

Peter balanserte i 3 kløver, og Tor meldte kanskje litt hardt da han hoppet rett i 5 kløver, men kortene passet perfekt sammen, slik at det kun var to rutertapere. +600 for Norge i åpent rom.

I lukket rom doblet Polen brødrene Stabell i 2 spar. Nord spilte ut liten spar til kongen i øst, som felte knekten i syd.

Tolle fortsatte med hjerter til syds ess, som skiftet til ruter dame. Nå var Tolle trygg på minst 8 stikk da han fortsatte med spar dame, og det endte til slutt opp med 9 stikk og +570 og 15 IMP!

Norge vinner til slutt 44-26 og har i øyeblikket 13,53 VP ned til 4. plassen.

 

Sammenligning etter kampen mot Polen.

I morgen venter England og Nederland, før det blir en viktig BBO-kamp mot lederne Frankrike!

Vi følger midtkampen

I dagens midtkamp overføres Norge - Israel i åpen klasse på BBO. Her kommer noen av spillene til å bil publisert underveis i kampen.

De tre første spillene spillene gikk ut, mens Israel fikk inn 1 IMP på spill 4. I kampens femte spill fikk de som satt i øst en utspillsprøve:

Hva ville du spilt ut fra østs hånd?

Hele spillet så slik ut:

Øst må unngå å gi bort noe i utspillet. Både spar og ruter går bra, men alt annet gir spillefører enkelt spill for kontrakten. I kampen mellom Norge og Israel ble det meldt 6 hjerter ved begge bord. Allan fikk ruter ut, og da måtte det bli beit da hjerterfinessen sprakk og forsvaret måtte få ett kløverstikk i tillegg.

Ved det andre bordet var det Espen Lindqvist som skulle spille ut. Han valgte et aggressivt utspill av kløver 4. Da kunne spillefører stikke med dama. Håndas kløvertaper forsvant senere på ruterkonge, og alt Espen fikk var ett trumfstikk. Dermed slemsving i sonen og 17 IMP til Israel.

6 hjerter var normalkontrakten. Både for de norske veteranene og damene ble det buttspill etter 6 hjerter med ei beit.

Allerede i neste spill var det en del IMP i sving igjen:

Boye valgte, i mangel på noe godt alternativ, å passe ut makkers negative dobling. Det er liten risiko siden 2 ruter doblet med hjemgang ikke gir mer enn 180. Samtidig kan oppsida være stor dersom det for eksempel er to beit. Dessuten ser jo Boye at det er lite som tyder på tilpasning egen vei. Dermed vil det fort være beit i kontrakter egen vei.

Som vi ser er det mulig for forsvaret å få tak i to kløverstikk, to hjerterstikk og to trumfstikk. Det fordrer imidlertid presist motspill. Espen spilte ut hjerter, som Boye vant med esset. Nå må det skiftes kløver for å beite. Boye valgte aktuelt hjerter konge, og ny hjerter. Espen fikk ei stjeling, men forsvaret fikk aldri satt opp noe kløverstikk. Dermed 180 til Israel.

Ved det andre bordet tok spillet en annen vending:

Terje hadde sjansen til å vinne 2 spar, men det endte til slutt med ei beit. Dermed ble det 6 IMP til Israel. Om både 2 ruter hadde gått beit og 2 spar hadde gått hjem ville det blitt 5 IMP til Norge i stedet.

I dameklassen fikk Ann Karin Fuglestad hjem 3 grand etter liten kløver i utspill fra øst. Damene ser forøvrig ut til å gå mot storseier mot Hellas.

På spill 9 ble det 7 etterlengtede norske IMP etter at Norge fikk hjem dlekontrakt ved begge bord:

Israelerne fant ikke beste motspill mot 3 spar, og dermed fikk Boye kontrakten hjem.

Ved det andre bordet fikk Allan ti stikk i 3 hjerter.

I neste spill var det god tilpasning begge veier:

I 4 spar gikk det greit å vinne ti stikk, selv om forsvaret skulle finne ruterstjelinga. Med hjerter 10 singel i syd er det mulig å løse farga uten taper.

Imidlertid sto det elleve stikk nord-syd i kløver. Det var nok litt passivt av terje ikke å støtte makkerens kløvermelding. Om han melder 4 kløver, er det gode muligheter for at nord melder 5 kløver. Det ender fort med at øst-vest dobler. Kontrakten vinnes greit ved å godpille ruteren. Det er sannelig litt av en forskjell på 620 ut og 750 inn. Men en enkeltmelding kan altså utgjøre hele denne forskjellen.

Ved det andre bordet fant ikke Espen og Boye utgangen i spar, men hadde for så vidt et godt resultat på spillet i og med at det strengt tatt var nord-syd som hadde høyeste kontrakt:

I spill 11 gikk meldingsforløpet identisk ved begge bord:

Terje Aa valgte, ikke unaturlig, å spille ut hjerter ess. Da sto kontrakten. Alt forsvaret fikk i tillegg var to trumfstikk.

Ved det andre bordet fant israeleren det eneste beitende utspillet. Utspillet av kløver 6 måtte spillefører trumfe i bordet, og mistet etter hvert kontrollen på spillet da syd spilte kløver hver gang han kom inn. Ei beit og 10 IMP til Israel. Før kampens fem siste spill var stillinga dermed 8-45 til Israel.

Heldigvis kom det et godt norsk resultat mot slutten av kampen:

Espen ble spillende 4 spar på østs hånd, mens Israel stoppet i 3 spar ved det andre bordet.

Med kløver ut, eller ruter ess og skift til kløver, må det bli beit i kontrakten med en taper i hver farge. Espen fikk imidlertid liten ruter ut, som løp til åtteren. Nå kunne Espen spille hjerter mot konge-dame i bordet. Syd stakk, og spilte ruter ess, før han skiftet til kløver. Kunne stikke med esset, og innkassere to hjerterstikk med kløveravkast på hånda. Da trumfen løste seg med en taper, ble det ti stikk og vunnet utgang.

Etter 3 spar med ni stikk ved det andre bordet, ble det 7 IMP til Norge i nest siste spill. Det skulle vise seg å være verdt nesten ett vinnerpoeng. Kampens siste spill gikk ut, og Israel vant 45-15. Norge fikk dermed med seg 3,27 VP fra dette oppgjøret. Laget er nå på syvendeplass med drøyt syv poeng opp til teten.

I dameklassen ble det storseier til Norge. 58-19 i IMP gjorde at Norge fikk med seg nesten 18 VP.

Veteranene spilte uavgjort mot Italia.


Damene kunne juble for storseier over Hellas! Fra venstre Marianne Harding, Gunn Tove Vist, Torild Heskje og Ann Karin Fuglestad.

Norge på BBO klokka 13.20

Norges lag i åpen klasse møter Israel i dagens midtkamp. Dette oppgjøret overføres på BBO, og du kan følge det direkte fra klokka 13.20. Heia Norge!


Terje (til venstre) og Allan - klare til innsats i åpent rom.


Espen og Boye gjør de siste forberedelsene i lukket rom før det BBO-overførte oppgjøret mot Israel.

Spill fra morgenkampen

I dagens første kamp følger vi damenes kamp mot Sverige på BBO. Nok en gang er det nok av spill å skrive om.

Det startet bra sett med norske øyne. Svenskene kom i en hardmeldt 3 grand mot Marianne og Ann Karin:

Ann Karin startenet med kløver 7 (fjerde høyeste), som gikk til spilleførers knekt. Hun fortsatte med å ta ruterfinessen. Marianne kom inn på kongen, og fortsatte i makkers utspillsfarge. Ann Karin stakk med esset og godspilte farga. Hun måtte også få for de to majoressene. To beit og 100 inn til Norge.

Ved det andre bordet valgte Torild heskje enn litt mer forsiktig tilnærming:

Med 15 relativt tynne poeng og dårlig fordeling valgte Torild å passe i stedet for å melde inn 1 grand i første melderunde. Hun balanserte i stedet med 1 grand neste gang. Da svenskene var med til 2 hjerter, meldte Gunn Tove seg på med 2 spar. Det fikk hun spille, og den kontrakten gikk akkurat hjem. Forsvaret fikk med seg ei kløverstjeling, men utenom det fikk de ett stikk i hver av fargene. Scoren 110 ga 5 IMP til Norge, og en fin start på kampen.

I følgende spill ble Marianne og Ann Karin tatt etter Ekrens-åpning:

2 ruter i åpning viste minst 4-4 i majorfargene og under åpning. Østs dobling av 2 hjerter var opplysende, og vest passet gladelig ned. Ann Karin flyktet i 2 spar, men det var opplagt for øst å doble. Motspillet startet med to hlye trumf før øst tok for hjerter ess. Deretter tok hun også for spar dame, før ruter ess og ruter til dama fulgte. Nå fikk øst ei hjerterstjeling, før hun kunne fri seg i ruter. Ann Karin stjal i bordet, og spilte kløver til tieren. Øst vant med knekten, og returnerte kløver. Spillefører fikk dermed to kløverstikk, to trumfstikk og ett hjerterstikk. Tre beit ga 500 ut.

Ved det andre bordet fikk Gunn Tove og Torild melde i fred:

Med dette meldingsforløpet var det naturlig for syd å spille ut kløver. Dermed kunne nord ta for dama og esset i farga, før en ny kløver gikk til stjeling hos makker. Ei beit i kontrakten ga 11 IMP til Sverige etter at svenskene ved det andre bordet altså hadde 500 inn.

Dette spillet ga forøvrig sving i mange av kampene da det var en del bord som fikk hjem 5 ruter. Sågar var det noen som fikk hjem lilleslem i ruter. I Monacos kamp mot Island i åpen klasse lå det an til buttspill i 6 ruter. Ved begge bord løy øst på seg kløverkontroll. Selv om det ble spilt ut kløver ved begge bord, var det naturlig nok ingen av nordspillerne som prøvde å ta for ett kløverstikk til. De regnet med at spillefører hadde singelton kløver.  Tor Helness spilte hjem 6 ruter, mens islendingen gikk beit. Dermed 14 IMP til Monaco.

Tilbake til damenes kamp på BBO. Svenskene tok over initiataivet, og ledet 29-9 før de fire siste spillene. Heldigvis kom det inn noen norske IMP i kampens fjerde siste spill:

Her ble Ann Karin spillende 4 hjerter i nord etter å hå oppvurdert til en 15-17 grand med de fine mellomkortene. Etter at Marianne spurte i Stayman og fikk høre om hjerterfarga, hoppet hun til utgang. Med hjerter konge på rett sted, var tre ess alt svenskene kunne få for. En litt hardmeldt, men fair utgang som man gjerne ønsker å være i.

Ved det andre bordet fikk Gunn Tove spill 2 ruter med to beit på østs hånd. 200 ut var billig moro da det sto utgang andre vei. 9 IMP til Norge.

Tredje siste spill var flatt, men på nest siste spill var det igjen tid for norske IMP:

Kontrakten ble 4 hjerter doblet i vest ved begge bord. Kanskje stusser du litt over å høre om sluttkontrakten når du ser kortene, men faktisk var det ikke så unaturlig å havne nettopp der. Etter pass fra syd og pass fra vest, åpnet nord med 1 spar. Hva ville du nå meldt på østs hånd?

Her er det fristende å være med. Om makker har tilpasning til ei av de umeldte fargene, kan det fort stå en kontrakt egen vei. Du skulle ideelt sett hatt 4-korts hjerter for å doble opplysende, men totalt elleve kort i de umeldte fargene, gjør at let likevel er betimelig å doble. Makker kan ha 5-kortsfarge i hjerter, og dessuten trenger det ikke være noen krise å havne på 4-3-tilpasning heller. Det er et viktig poeng at du har dobbel spar. Det er en buffer mot et eventuelt angrep i spar. Makker behøver i alle fall ikk å bli kortet på sin hånd.

Over opplysende dobling fra øst sperret syd med 3 spar. Vest meldte da 4 hjerter, som nord doblet. Mot 4 hjerter doblet spilte Ann Karin ut spar ess og ny spar til makkers konge. Tre trumfstikk og et ruterstikk måtte forsvaret også få, og dermed endte det med tre beit.

Ved det andre bordet prøvde svensken i nord seg med et passivt kløverutspill. Da ble det med ett flere stikk for Torild. Hun stakk utspillet med esset, tok for kløver dame, og spilte ruter til esset. Deretter tok hun for kløver konge, og kastet en spar. Kløver knekt ga mulighet til å kaste den siste sparen. Nå kunne riktignok nord trumfe, men det var med et originalstikk. Etter at Torild fikk kastet begge spartaperne, var alt forsvaret fikk tre trumfstikk og ett ruterstikk. Ei beit ga 9 IMP til Norge.

Dermed hadde de norske damene redusert til 27-29 før kampens siste spill. I det spillet sto det slem nord-syd:

Som du ser er det viktig å få kontrakten på syds hånd, slik at spar konge er beskyttet i utspillet. 6 hjerter er en meget god kontrakt. Om ruteren sitter 3-2, kan man kaste to spartapere fra syds hånd på ruteren. Om ruteren er fordelt 4-1 er tilleggsjansen at man løser sparen for en taper.

Marianne og Ann Karin stoppet i 4 hjerter, mens svenskene ved det andre bordet meldte lilleslem med syd som spillefører. Dermed ble det dessverre 11 IMP ut på siste spill, og svenskene vant kampen 40-27. Uansett fikk Norge med seg drøyt 6 vinnerpoeng fra dette oppgjøret, noe som kan vise seg å bli verdifullt til slutt.

I kampens siste spill hadde forøvrig Norges lag i åpen klasse slemsving inn etter at Ulf og Nils fikk meldt 6 hjerter, mens Portugal stoppet i utgang ved det andre bordet. Det siste spillet ble prikken over i-en i en solid seier for Norge. Etter IMP-sifrene 66-29 fikk Norge med seg nesten 18 VP fra dagens første kamp. Norge holder dermed andreplassen, drøyt fire poeng bak ledende Nederland, men med rundt 13 poeng ned til niendeplassen.

I kampen mellom Norge og Israel i veteranklassen stoppet begge bord i 4 hjerter i kampens siste spill. Norge tapte kampen med 6 IMP, og fikk dermed med seg drøyt 8 VP.

Slik ser stillinga ut i de tre klassene etter dagens første runde:

Damer:

Åpen:

Veteran:

Dagens program

I dag har alle våre lag i EM tre kamper. Programmet ser slik ut:

Åpen klasse:
10.00: Norge - Portugal
13.20:Norge - Israel - overføres på BBO
16.10: Norge - Sveits

Damer:
10.00: Norge - Sverige - overføres på BBO
13.20: Norge - Hellas
16.10: Norge - Tyskland

Veteran:
10.00: Norge - Israel
13.20: Norge - Italia
16.10: Norge - Polen

Følg damene på BBO!

I dagens første runde spiller de norske damene BBO-overført kamp mot Sverige. Følg med!


Ann Karin og Marianne møter Kathrine Bertheau og Jessica Larsson i åpent rom.

"Bursdagsbarnet" kan overnatte på tabelltopp!

Torild Heskje kunne feire bursdagen på gresk restaurant etter nok en strålende dag for damelaget, til tross for at de gikk på sitt første tap i EM, da de tapte med 4 IMP mot Israel i dagens siste kamp. Norge overnatter dermed på tabelltopp, og luken ned til 9. plass er på over 30 poeng!

Det er riktignok lenge igjen av EM, så feiring av medalje og VM-plass får vente til lørdag, mens bursdagen kunne feires i dag med god mat i godt selskap på restaurant!

I morgen venter tabelltoer Sverige i første kamp, som vises på BBO, etter fulgt av Hellas og Tyskland for de norske damene.

 

Veteranlaget har hatt en grei dag. De var uheldig med et par slemspill mot Tyrkia i første kamp, der de tapte med 7 IMP, før de fulgte opp med storseier mot Tyskland og uavgjort mot Irland. Veteranene har et tøft kampprogram fremover, og skal på de 7 neste kampene møte lag som for øyeblikket alle ligger topp 10! I morgen venter Israel, Italia og Polen, men fortsetter de godspillet, kan det bli mye poeng også i disse kampene.

Veteranene var også på den greske restauranten og stemte i på bursdagssang for Torild! Med live musikk var det mulighet for litt dans, og en av veteranene benyttet muligheten til å vise at han kan mer enn å spille kort:

Helge Mæsel og konen Siri kunne høste applaus fra flere bord etter flott dans. Lillebror Roald mente han kunne gjort det enda litt bedre...

Det åpne laget har fått fart på sakene igjen, og har etter en god dag kommet seg opp på 2. plass, like bak Russland. I morgen venter Portugal, Israel (BBO) og Sveits. Det er utrolig jevnt i toppen, og vi går noen spennende dager i møte!

Totalmiss fra stjernepar

Hvis du og din makker har en meldemisforståelse av og til, kan dere trøste dere med at selv par i verdenstoppen kan komme i de merkeligste kontrakter. I artikkelen under ble det skrevet om et spill der Tor og Peter kom i 7NT, der det var 14 toppstikk, men det var hele 3 par som kom i 4 eller 5 ruter på 3-0 tilpass! Sist gang EM ble arrangert i Oostende, i 2013, gikk Sabine Auken og Roy Welland til topps i EM par. De har også flere andre sterke resultater, men selv et samspilt par i verdensklasse kan ha katastrofale meldemisforståelser. Se bare her fra sistekampen mot Island:

Hva de ulike meldingene betydde, har jeg ingen anelse om, og sluttkontrakten tyder på at nord-syd heller ikke hadde det. Trøsten for være at de var utenfor sonen og at slemmen i deres beste tilpasning (både ruter og spar) var helt død slik det satt.

Selv 4 spar var det mange som spilte bort, bl.a. Baldursson på andre bordet, slik at Tyskland slapp unna med 4 IMP ut på et katastrofespill.

I utgangspunktet kan det se ut som det er 2 spartapere og 2 rutertapere, men her må man være forsiktig med trumfspillingen, og det er flere varianter som kan føre frem.

En variant er å begynne og ta for sidestikkene sine. Baldursson fikk kløver 2 ut fra øst. Da kan man ta 3 kløverstikk, ess, konge hjerter og hjerter til stjeling, og ruter til esset. Da har man tatt de 7 første stikkene til følgende posisjon:

Inne i nord kan du fri deg med en ruter, og du er nødt til å få minst 3 stikk til.

Kommer vest inn og spiller 3 ganger ruter, kan du trumfe lavt, og øst stjeler over og er innspilt. 

Skulle vest etter 2 runder ruter spille spar 9, lar du den gå til kongen og kan seile spar 8. Dermed er du hjemme uansett hvordan sparen sitter.

Baldursson spilte derimot spar til kongen og spar til dukk i stikk 2 og 3. Øst kom inn og fant den eneste beitende skiften i ruter konge (ellers kan han senere bli innspilt), men nå måtte vest få 2 ruterstikk og øst 2 sparstikk.

 

Roy Welland og Sabine Auken tok gull i forrige EM i Oostende. Den gangen ble det bronse på Nils Kvangraven og makker Terje Lie, og for øyeblikket ligger det an til en ny medalje for Nils i år!

Seier, uavgjort og tap

I dagens siste kamp ble det storseier til vårt lag i åpen klasse! Etter IMP-sifrene 87-17 fikk Norge med seg full pott fra kampen mot Tsjekkia. I dag har laget sanket bra med poeng etter følgende rekke resultater: 13 - 16 - 20. Etter syv spilledager ligger Norge dermed på andreplass, drøyt to poeng bak ledende Russland, og med elleve poeng ned til Hellas på niendeplassen.

Veteranlaget åpnet bra mot Irland, og så lenge ut til å gå mot en ny komfortabel seier, men to store svinger ut helt mot slutten av kampen gjorde at irene berget uavgjort. Etter tre av syv spilledager er Norge nummer tre med drøyt 15 poeng opp til ledende Frankrike, og nesten 28 poeng ned til Romania på niendeplassen.

Damene havnet bakpå i kampen mot Israel, men kom tilbake to ganger og berget nesten uavgjort. Til slutt sto det 43-47 på resultattavla i vårt disfavør. 8,8 vinnerpoeng fra siste kamp kompletterer uansett en flott dag. Tidligere på dagen ble det nemlig 15,5 mot Spania og 14,8 mot det sterke franske laget. Dermed leder Norge etter 10 av 23 runder. Veldig gledelig og veldig sterkt! Ned til Sverige på andreplass er det tre poeng, mens det skiller nesten 15 poeng til Frankrike på fjerdeplass. I morgen tidlig venter topp- og prestisjeoppgjøret mot Sverige. Det kan du følge direkte på BBO fra klokka 10.

Mens det i dag ikke var noen norske representanter som slapp til på BBO, vil det i morgen være muligheter for å se nordmenn i aksjon i alle tre kampene. I tillegg til damenes kamp mot Sverige på morgenen, vil vi få se vårt lag i åpen klasse mot Israel i kampen mot Israel klokka 13.20. Dessuten vil det bli anledning til å følge Geir Helgemo, Tor Helness og resten av Monaco-laget både klokka 10.00 og klokka 16.10. Det er med andre ord bare å sette seg til rette og følge med!

Her er et av spillene fra dagens siste kamp. I spill 4 fikk øst utdelt en meget stikksterk hånd, og makker i vest hadde sannelig sitt å bidra med:

De aller fleste parene meldte storeslem, men det var ikke så mange som havnet i grand. De fleste nøyde seg med 7 kløver. Veteranlaget tjente 2 IMP etter at Peter og Tor fikk meldt 7 grand. I damenes kamp mot Israel ble det meldt 7 kløver ved begge bord, mens Norge fikk 13 IMP inn i åpen klasse da Tsjekkia stoppet i 6 kløver, mens Espen og Boye meldte 7 kløver.

Tor var nok litt heldig som fant makker med ruter ess. Da var det enkelt å telle til 13 stikk i grand. Men hva om han ikke hadde hatt ruter ess? Da ville det blitt vanskelig å få kontroll på at det likevel sto 7 kløver. Det hadde vært enda sikrere å hoppe til 4 ruter som exclusion blavkwood.

Men utfra resultatene i salen er heller ikke det uten risiko. Det var nemlig en håndfull par som ble spillende ruterkontrakt øst-vest etter at vest passet ned et splintermelding fra sin stakkars makker..

Sjekk den starten!

Det åpne laget kunne knapt fått en bedre start mot Tsjekkia, og leder 43-0 etter 4 spill.

Også seniorlaget har fått en god start og leder 22-2 mot Irland etter 5 spill. Damene ligger under 8-20.

I den norske leiren ble det spøkt med 160-0 seier til Norge, etter 10 på de tre første, men så ble det forandring i mønsteret med 13 IMP til Norge.. :) 

Norge er for øyeblikket på pallen i alle klasser:

 

Boye og Espen - to norske gentlemen!

I dagens første kamp mot Kroatia kan du i artikkelen under lese om et spill der Norge tapte 13 IMP der Kroatia meldte en slem Norge ikke meldte:

..men hadde ikke Boye og Espen vært to gentlemen ved bordet, kunne det blitt 13 IMP til Norge i stedet.

Etter at syd hadde fått et kløverstikk, kom øst inn og skulle trekke ut trumfen i 6 hjerter. I stedet for å starte med en hjerter honnør, mistet øst en liten hjerter i bordet! 

Mange par fra andre nasjoner ville nok da ha spilt videre og innkassert beiten med hjerter 10/knekt, men Boye og Espen lot kroaten ta opp kortet og spille videre som om ingenting hadde skjedd!

Dette er en fantastisk sportsånd å vise ved bridgebordet, og viser at Norge ikke vil ha poeng på denne måten. En ting er å si at man ville gjort det samme i den situasjonen, mens det er en helt annen ting å faktisk gjøre det når det gjelder som mest.

I tillegg til å være blant verdens beste bridgespillere, viser Boye og Espen her at de også er et fantastisk forbilde på flere områder!

 

Vi har all grunn til å være stolte av vårt landslagspar!