Torsdagens program

Torsdag spilles det tre kamper i Ostende. Norge har oversitt i morgenkampen før Irland og Ungarn står for tur. Vi får dessverre ikke se Norge på BBO i dag, men som tidligere nevnt er det gode muligheter for å følge kampene løpende uansett. Selv følger jeg ofte med på et annet interessant oppgjør på BBO slik at jeg kjenner til kortene når jeg skal sjekke resultatene på de respektive spillene i Norges kamp.

Dagens siste runde, som starter klokka 16.10, er spekket med storoppgjør. Vi kan blant annet følge Geir Helgemo, Tor Helness og resten av Monaco i kampen mot Nederland. Monaco hadde en førstedag på det jevne, og ligger like over middels.

Her er en komplett oversikt over dagens kamper. Merk også hvilke kamper som overføres på BBO:

Running scores


Følg Geir og Tor på BBO klokka 16.10! Her med EM-gullet fra Dublin i 2012.

I dag spilles også andre og avgjørende dag i kvalifiseringa i de åpne EM-parturneringene for damer og veteraner.

Alle de fem norske dameparene som deltar har sjansen til å slå seg inn blant de 24 parene som slår seg inn i finalen. Best etter første dag er Maja Rom Anjer og Stine Holmøy på en foreløpig femteplass.

Blir det EM-suksess for våre veteraner?

I 2014 tok Norge en sterk femteplass i veteranklassen under EM for nasjonslag i Opatija, Kroatia. Året etter kopierte samme mannskap den plasseringa i VM i indiske Chennai. Laget gikk videre fra grunnspillet som ett av åtte lag, og ga et sterkt amerikansk lag kamp til døra i kvartfinalen. Under EM i Budapest for to år siden endte laget på en noe skuffende 13.plass. Dermed ble det ingen VM-deltagelse på de norske veteranene i 2017. Det kan det imidlertid bli til neste år dersom årets norske veteranlag får det til å svinge i Ostende.

Når EM åpner for veteranene på søndag stiller 22 nasjoner på startstreken.  Følgende tre tre par skal forsvare de norske fargene denne gang:

Helge Mæsel – Roald Mæsel
Tor Bakke – Peter Marstrander
Leif Erik Stabell – Tolle Stabell

Christian Bakke er NPC for veteranene (i tillegg til å skrive på Mesterskapsbloggen).


Veteranlaget etter å ha vunnet stikkampen om å få representere Norge i årets EM. Fra venstre: Roald, Helge, Leif-Erik, Tor, Peter og Tolle.

Brødrene Helge (70) og Roald Mæsel (68) fra Kristiansand har vært med på å prege norsk bridge i en mannsalder. Tilbake i de riktig unge dager, nærmere bestemt i 1973, gikk de til topps i NM Junior. Og i 1984 ble de norgesmestere for par. Siden den gang har de gått til topps i 1.divisjon og vunnet en haug med nasjonale medaljer. Blant annet har de NM-gull i veteranklassen både for par og lag. Internasjonalt er høydepunktene en bronsemedalje fra EM i åpen klasse sølv fra EM for veteranpar i Tromsø i 2015. I år er det 50 år siden lillebror Roald begynte å spille bridge. Hva hadde vel passet bedre enn å markere dette jubileet ved å føye til nok en medalje i samlinga?

- Målet er topp 8. Klarer vi det vil vi være kvalifisert for neste års VM i Kina, forteller Roald Mæsel.


Roald (til venstre) og Helge Mæsel - her etter å ha tatt sølv i EM veteran par i Tromsø i 2015.

Tor Bakke (69) fra Bergen og Peter Marstrander (63), opprinnelig fra Oslo, men bosatt i Tromsø i en årrekke, var begge med på laget som ble nummer fem både i EM 2014 og VM 2015, med da med hver sin makker. I fjor begynte de å spille sammen, og har siden den gang fått med seg både gull og bronse fra NM veteranlag sammen med brødrene Mæsel. Både Tor og Peter har flere NM-titler å se tilbake på i åpen klasse og dessuten mange andre nasjonale medaljer. Mange års erfaring fra 1.divisjon er også verdt å nevne. Tor har vunnet 1.divisjon fire ganger, mens Peter har to seriemesterskap i premiesamlinga.

Peter Marstrander har enda litt høyere ambisjoner enn sin lagkamerat Roald:

- Det vil være fantastisk om vi vinner, men medalje er jo selvsagt også bra. Skulle vi ikke klare topp 8 vil det være en stor skuffelse.


Tor Bakke er inne i sitt 60.år som bridgespiller. Blir det med å juble for i Ostende?


Peter Marstrander - for anledninga som blindemann.

At alle disse fire spillerne er på den eksklusive lista over spillere i Norge som har passert 3 000 mesterpoeng, er med på å understreke hvor meritterte de faktisk er:


Fire av spillerne på veteranlaget er blant de 19 spillerne i Norge som har rundet 3 000 mesterpoeng.

De to som kompletterer det norske laget er også er brødrepar, nemlig Leif Erik (64) og Tolle Stabell (63). At de ikke har passert 3 000 MP har nok mest sammenheng med at de ikke har spilt like mye nasjonalt som de fire andre. Mens Leif Erik har bodd en årrekke i Sør-Afrika, har Tolles jobb som advokat nok bidratt til at han ikke alltid har hatt like god tid til å spille bridge som han kanskje har ønsket. Uansett er begge to både meget dyktige og meritterte. Leif Erik har, på tross av at han altså har bodd lenge utenlands, vunnet Seriemesterskapet hele seks ganger. Tolle har vært med på å vinne vår gjeveste divisjon en gang. I tillegg har de nasjonale titler, blant annet i Monrad lag sammen med Peter Marstrander og Rune B. Anderssen i 2013. Jeg tror Leif-Erik og Tolle vil bidra til å styrke det norske laget i årets EM.


Leif-Erik (til venstre) og Tolle Stabell debuterer på veteranlaget i årets EM.

Jeg er spent på hva vårt veteranlag kan få til i årets EM. For å bli litt klokere har jeg stilt deres ikke-spillende kaptein (NPC), Christian Bakke, noen spørsmål:

1) Hva er ambisjonene/målsetninga for mesterskapet?

Nivået i veteranklassen er nok høyere enn mange tror. Vi har troen på en medalje, men vil nok være greit fornøyd hvis vi klarer å kvalifisere oss til VM.

2) Hvordan har laget/de ulike parene forberedt seg til mesterskapet?

Min viktigste oppgave som kaptein vil nok være å ta seg av de tekniske ansvarsoppgavene i Oostende, som line-up og lignende. Hvordan de ulike parene på laget har forberedt seg, har jeg ikke lagt meg opp i. Både brødrene Mæsel og Stabell har spilt sammen i mange år, så jeg er ikke bekymret for at de ikke har makkerskapsavtalene i orden. Tor og Peter har ikke spilt sammen så lenge, men de har bl.a. gjort det bra sammen i NM for veteranlag, og de har hatt mange meldetreninger på BBO.

Sist jeg var med veteranlaget (i 2014), vant de kvalifiseringen etter å ha møtt mer eller mindre alle topplagene innledningsvis. Hadde det vært full Round Robin den gangen som i år, ville det kanskje holdt inn til medalje, men det endte uansett opp med en sterk 5. plass. Jeg ser ikke noen grunn til at de ikke kan gjøre det bedre denne gangen!

3) Hvilke tre lag tror du tar medalje?

Jeg må innrømme at jeg ikke er like kjent med alle navnene, men har sett at Sverige, Italia og Frankrike stiller sterke lag. Israel er regjerende mester, og Polen pleier alltid å være sterke, så de vil nok sammen med Norge og et par andre nasjoner være medaljekandidater. Siden jeg har kommet med tips både i dame- og åpen klasse, får jeg tippe veteranene på den litt sure 4. plassen. Det betyr ikke at jeg ikke har troen på medalje, men det får bli en bonus, så får jeg heller tåle litt "kjeft" fra Roald for at jeg ikke har tippet oss høyere...

Mine tips:

Som Christian påpeker er nivået i veteranklassen høyt. Selv om vi stiller et meget slagkraftig mannskap, vil det på ingen måte være slik at Norge kan spasere seg til noen topplassering. Men vi stiller med tre solide par. De to brødreparene Mæsel og Stabell har mange år bak seg som makkerpar og er dermed godt samspilte. Bakke – Marstrander har ikke like mange spill sammen, men de har som nevnt et knippe nasjonale mesterskap de siste to sesongene, og det ryktes dessuten at de har trent daglig på BBO de siste to ukene før mesterskapet.

Om vi ser to år tilbake var det disse lagene som gjorde det skarpest og kvalifiserte seg for VM:

 

Den gang ble Norge nummer 13 med 237 VP, og var altså omtrent 27 VP fra å kvalifisere seg for VM. I år er det åtte plasser til VM, og dermed er det altså et par VM-plasser til å kjempe om. Sist gang var det drøyt 20 poeng opp til Irland på 8.plass.

Peter Marstrander uttalte i 2016 at hovedgrunnen til at det ikke gikk bedre den gang var at laget ikke fikk ut sitt potensial:

- Ingen av de tre parene presterte optimalt, sa han.

Om spillerne hever seg litt denne gang bør det absolutt være godt innenfor rekkevidde å kvalifisere seg for VM.

Jeg tror fort mange av de samme lagene som var innenfor topp 6 forrige gang vil være med i toppen også i år. Men jeg har altså god tro på at Norge skal blande seg inn i det sjiktet. Det vil være en fordel å få en god start, men samtidig er det ikke avgjørende. Sist gang ble Norge jagende litt fra start, og kom liksom aldri helt inn i det (selv om avstanden opp ikke var veldig stor). Skulle det bli en start litt under pari har våre spillere både kvaliteten og rutinen som skal til for å reise kjerringa.

Jeg har tatt en liten titt på oppsettet, og det viser at Norge møter få av de forventede topplagene i startfasen. Norge møter mange av de antatt sterkeste lagene midtveis i mesterskapet. Selv om mye kan endre seg underveis, vil poengsankinga i åpninga kunne indikere om det blir medaljekamp eller en kamp med ryggen mot veggen for å berge stumpene og sikre VM-billett.

Statistikken fra 2016-EM viser at Norge kan måle seg med de fleste. De slo nemlig alle de tre medaljelagene Israel, Sverige og Polen (med et snitt på 13,35 VP i disse kampene). Som Christian nevnte gjorde laget det godt mot de beste også for fire år siden. I kampene mot resten av lagene Norge hadde foran seg (plasseringene 4 til 12) i 2016 var resultatene imidlertid mer variable. Det ble blant annet fem stortap der Norge satt igjen med mindre enn 5 VP fra hver av disse kampene. Mot de fem lagene som var nederst på tabellen hadde Norge et snitt på 14,8. Selv om få (eller ingen?) kamper er enkle, vil det utvilsomt være slik at det å forbedre dette snittet noe, kan gi verdifulle poeng når status skal gjøres opp etter 21 runder i Belgia.

Mitt tips:

Jeg tror Norge kommer til å blande seg inn i medaljekampen, men i likhet med lagkapteinen tipper jeg at det ender med den litt sure fjerdeplassen til slutt. Topp 8 og VM-billett bør laget uansett klare!

Norge leder etter første dag!

Det åpne landslaget vårt har fått en forrykende start på EM og er i tet etter dag 1! Norge startet med 2 storseire mot Hellas og Estland, før det ble et knepent tap mot Tyrkia i kamp 3. I dagens siste kamp ble det nok en storseier, denne gangen mot Romania.

Her er et annet fint spill av Boye i kampen mot Hellas:

Nord spilte ut hjerter 2 til syds ess, som returnerte hjerter 10 som nord stakk med knekten, og fortsatte med hjerter konge. Boye stjal og la ned spar ess, der begge fulgte. Så fortsatte han med Ess, konge kløver og kløver til stjeling med spar konge. Spar til damen dro ut den siste trumfen, og syd kastet ruter 7. Boye var nå kommet til følgende posisjon:

En klassisk eliminasjon og innspillssituasjon, men hvordan skal han løse ruteren? Boye spilte liten ruter til 2'eren i nord, 10'eren i bordet og syd stakk med damen. Så kom ruter 6 opp igjen. Hva nå? Startet syd med KQ76 eller Q976 i ruter? Boye gikk opp på ruter knekt, og det ble rett når hele spillet var slik:

Hvordan klarte Boye å gjøre rett? Jeg vet ikke om syds dobling lovet noe styrke eller bare hjerter, men et hovedargument for at han har KQ i ruter er at han spilte hjerter 10 opp igjen, som et lavinthalsignal til ruter. Nord kunne ha beitet kontrakten ved å skifte til ruter i stikk 3, og dermed unngått at syd ble innspilt.

Resultatet ble kopiert på det andre bordet, der nord i en lignende posisjon la ruter 9, slik at vest slapp prøven da syd ble innspilt.

Boye kan smile etter en god start!

I morgen har Norge oversitt i første kamp, før to kamper mot Irland og Ungarn venter. Norge er ikke satt opp på BBO i noen kamper i morgen.

 

Som nevnt tidligere blir det også arrangert EM for damepar og veteranpar. Etter 1. dag har Stine Holmøy og Maja Rom Anjer fått en god start og ligger på en fin 5. plass. Damene (og veteranene) skal spille 2 dager kvalik, før de 24 beste parene går videre til en 2-dagers finale. Foreløpig ligger det an til at hele 4 norske damepar kvalifiserer seg til finalen!

Link til resultater.

Vi kan glede oss over en god start og håpe på at morgendagen gir mer glede for norsk bridge.

Når man må redoble egen sperr for uttak!!

Norge spiller ikke flere BBO-kamper i dag, men resultatene kan likevel følges live og i øyeblikket leder Norge 32-0 over Estland etter 5 spill.

I 2. kamp vises derimot bl.a. Russland mot Bulgaria, og der ble jeg vitne til noe jeg aldri har sett før:

Jeg skjønner ikke at spillere på toppnivå velger å åpne i 3kl på vest sine kort, til tross for 3. hånd gunstig. Det kan selvsagt skape et godt spill, men da har du ikke tro på at laget er godt nok til å vinne kampen ved å spille solid, god bridge.

Nord doblet og Gunev passet ned, og da fikk vest så dårlig samvittighet for åpningen at han redoblet sin egen sperremelding for uttak!!

 

Dermed endte russerne i 4 kløver doblet, og Matushko klarte å skrape sammen 4 stikk for -1400. Dermed ble det 1 imp inn til Russland, siden lagkameratene noterte 1430 i 6 spar på andre bordet.

Russeren slapp billig unna ved at makkeren hadde litt kløvertilpass og såpass dårlige kort at det stod slem andre veien. Det var derimot bare litt under halvparten av alle parene som hadde funnet slemmen, som står på at sparen ordner seg og at enten ruteren eller hjerteren gir 3 stikk. 

 

I Norges kamp mot Estland var Nils og Ulf ute i 6 spar, mens estlenderne mot Allan og Terje stoppet i 3NT, og dermed gav det spillet 12 IMP til Norge.

Norge leder EM etter første kamp!

Norge fikk en perfekt start på EM med full pott og keeperkamp mot Hellas. Kampen endte til slutt 60-0 til Norge, og det holdt akkurat til 20-0 seier!

Norge leder derfor EM etter første kamp!

 

Kampen startet med en delkontraktsving inn for Norge, etterfulgt av 2 flate spill. Så kom kampens første store svingspill:

Espen åpnet med 2 kl og gjenmeldte 3kl som utgangskrav med kløver. Over 3NT sleminviterte Boye med 4 kløver. Han har riktignok bare 1 kløver, men den kan være virksom, og han har i tillegg mye honnørpoeng. Espen løftet til slutt 5kl til 6kl med kontroller i begge major.

Som vi ser er 6 kløver spilt av øst så godt som ubetelig uansett sits hos motparten (6NT hadde vært det aller tryggeste). Hjerteren er beskyttet, og man kan  godspille et sparstikk for avkast av hjerteren.

Da syd spilte ut hjerter fra kongen, tok Espen like gjerne 13 stikk på en skvis mot nord i spar og ruter.

Ved det andre bordet hadde grekeren åpnet med 1kl på Espen sine kort, og da kom de bare i 3NT og dermed 12 IMP til Norge.

 

På de neste spillene scoret Norge en 7'er på nok en delkontraktsving, i tillegg til noen småspill. Så dukket kampens mest underholdende spill opp:

I åpent rom meldte Nils og Ulf seg opp i 3nt, men da grekeren i vest doblet, ble Nils redd for gjennomspill i spar, etterfulgt av gjennomspill i hjerter.

Han tok derfor ut i 4ru, og den kontrakten sto med 10 stikk og +130 for Norge.

Som vi ser, står det også 10 stikk i 3NT, nå som spar ess satt foran kongen.

 

I lukket rom meldte også grekerne seg opp i 3nt, og også der valgte Boye i vest å dra opp en dobling! 

Grekeren i nord valgte derimot å stå med på 3NTx, og ved første øyekast så det ut til å bli et stort tapspill for Norge.

Espen spilte ut hjerter ess, der vest la knekten, og skiftet til liten spar. Går nord opp på kongen, kan han ta 11 stikk og 14 IMP til Hellas, men siden Boye doblet 3NT, var han sikker på at spar ess satt bak. Han la derfor liten spar og Boye vant stikket med 10'eren.

Kontrakten står fortsatt med 9 stikk slik det sitter, men da Boye spilte hjerter 10 tilbake, la grekeren i nord liten hjerter!

Planen hans var å holde øst ute fra å spille spar igjennom, og da kunne ikke vest få mer enn spar ess. Nå var det i stedet Espen som hadde spar esset, og dermed kunne Boye spille spar tilbake til Espen, som innkasserte beiten med hjerter konge! Dermed ble det 8 IMP til Norge!

 

Det var derimot en ganske dårlig plan av nord, for dersom vest hadde hatt spar ess, så ville Espen selvsagt ikke tatt imot denne greske gaven, men stukket over hjerter 10 med kongen for å spille spar gjennom. I tillegg begynte det å bli så lite honnørpoeng ute at øst nesten måtte ha spar ess for åpningen sin (selv om han kanskje kunne hatt Qxx AKxxx J J109x). Uansett var det ikke lurt å spille på at et av verdens beste par skulle egge i motspill!

 

Hellas satt ikke i flytsonen i denne kampen, og på spillet etter gikk de beit i en slem, der Norge stoppet i utgang. Et par delkontraktsvinger til inn for Norge sørget for at vi holdt nullen og fikk med oss full pott i den første kampen!

Neste kamp er mot Estland, og forhåpentligvis fortsetter Norge i samme spor! 

Running scores fra EM

Ventetida er over! Nå er EM for nasjonslag i gang i Ostende, Belgia. Åpen klasse startet med sin første kamp i formiddag klokka 10, mens damene og veteranene starter først på søndag.

I første kamp møter Norge Hellas, og kampen overføres direkte på Bridge Base Online (BBO). Norge stiller med Ulf Tundal - Nils Kvangraven i åpent rom og Boye Brogeland - Espen Lindqvist i lukket. Det greske laget er tilnærmet det samme som kom til finalen under åpent EM i Montecatini i fjor sommer. De fleste husker vel at de der måtte gi tapt for et helnorsk lag bestående av to blad Høyland og to blad Eide.

Norge har fått en forrykende start, og leder 37-0 etter 10 av 16 spill!

Running scores

Videre plan for dagen ser slik ut:
12.40: Norge - Estland
16.00: Norge - Tyrkia
18.40: Norge - Romania


Vårt lag i åpen klasse har fått en forrykende start på første kamp. La oss håpe den gode trenden fortsetter!

Onsdag formiddag startet også åpne parmesterskap i dame- og veteranklassen.
Det deltar fem norske par i dameklassen. I veteranklassen er det ingen norske representanter.

Vi kan ikke forvente å få se Norge på BBO i alle kampene, men EBL tilbyr likevel god resultatservice som gjør at vi kan holde oss løpende oppdatert uansett.
Når du er inne på sida som viser running scores, vil skjermbildet se slik ut:

Tallet 13, som står til venstre for Norge, viser til hvilket bord kampen spilles ved. Om du klikker på 13-tallet, vil du få opp scorekortert som viser alle spillene ved de to bordene i denne kampen. Dette skjermbildet ser slik ut:

Som du ser vil man her også få vite hvem av spillerne som sitter hvor. Om du klikker på spillnummeret i kolonnen helt til venstre (den som er merket "Brd") vil du kunne få opp kortfordelingene, samt oversikt over hva som er spilt ved alle de andre bordene på det aktuelle spillet.

Tipp de norske plasseringene i EM!

Du kan være med i kampen om fine premier ved å tippe hvilke plasseringer de norske lagene får i årets EM.

For å delta i konkurransen må du levere dine tips før mesterskapets fjerde kamp starter onsdag 6.juni klokka 18.40.

Svarene kan postes i dette Facebook-innlegget eller i kommentarfeltet under.

Du tipper slik: 3-2-1 (åpent lag - damer - veteran)

Dvs. Du tipper 3. plass til åpent lag, 2. plass til damene og 1.plass til veteranene.

Premier
Alle som har 3 rette er med i trekningen av et Gullkort til bruk under årets festival.

Gullkort=Ubegrenset antall åpne festivalpar, festivalhandikap (énsesjonsturneringer) og kveldskosen.
Verdi:1500,-

Alle som deltar er med i trekningen av et Sølvkort til bruk under festivalen.
Sølvkort= 6 åpne festivalpar, festivalhandikap ( og ubegrenset antall kveldsturneringer.
Verdi:750,-

Utfordre gjerne bridgemakkerne dine til å være med!

Norge starter på BBO i morgen

Allerede i første kamp får vi en reprise av fjorårets EM finale i Montecatini - Norge - Hellas!

Riktignok er det et annet norsk lag denne gangen, men Hellas stiller med samme lag som tok sølv i fjor.

Kampen blir vist på BBO fra klokken 10:00!

 

Norge spiller 4 kamper i morgen, og oppsettet er som følger:

Kamp 1

10:00 - Norge - Hellas

Kamp 2

12:40 - Norge - Estland

Kamp 3

16:00 - Norge - Tyrkia

Kamp 4

18:40 - Norge - Romania

Norges damelandslag - blir det ny bestenotering i EM?

Norge har hatt flere sterke damespillere opp gjennom tiden, og senest i lagfinalen i Bergen i fjor ble det snakket om rekordmange damespillere i finalen. Likevel har ikke damelandslaget vårt slått helt til. I mesterskap etter mesterskap har de samme nasjonene vist seg å være hakket bedre enn Norge, som ofte har endt opp like bak VM-plass i plassering, men med et godt stykke opp til de beste lagene. Våre nordiske naboer i Sverige og Danmark har ofte gjort det bedre enn oss i EM, men Norge har tidligere vist seg å være fullt på høyde med disse nasjonene i nordisk mesterskap, der Norge har tatt gullmedaljer tidligere. 

Norges beste resultat på damesiden i EM kom i 2002, da Norge ble nummer 6, men den gangen var det bare 5 lag som kvalifiserte seg til Venice Cup, damenes VM. De norske damene har derfor til gode å delta i VM, men i år er sjansene bedre enn noensinne for å kvalifisere seg, da 8 lag fra Europa går til neste års VM. I forrige EM ble vi nummer 10, men i år tror jeg damelandslaget vårt er gode nok til å klare topp 8!

 

Norges damelag til EM er: 

  • Ann Karin Fuglestad - Marianne Harding. Farsund BK
  • Liv Marit Grude - Bodil Nyheim Øigarden, Studentenes BK/TopBridge BC
  • Torild Heskje - Gunn Tove Vist, Klepp BK/Studentenes BK
  • NPC: Tormod Røren, Vikersund BK

 I tillegg er Jon-Egil Furunes og Sten Bjertnes med i støtteapparatet.

 

Marianne Harding og Ann Karin Fuglestad blir av mange regnet som ankerparet på det norske damelandslaget, og det er ikke så rart når de nå er klare for sitt 8. strake EM som makkerpar! Selv om Norges resultater har variert litt, har de alltid levert pluss. I forrige EM hadde de en butlerscore på 0,50 over 256 spill, og totalt i deres mesterskap (mangler data fra 2006) har de et butlersnitt på 0,30, som må sies å være en god og stødig pluss over nesten 2000 spill. Likevel tror jeg paret har enda mer inne enn de har vist de siste mesterskapene, og skal Norge ta medalje på damesiden, er vi avhengig av at ankerparet vårt finner toppformen i EM. 

 

Marianne og Ann Karin - to solstråler bosatt på sørlandet. 

Her hjemme i Norge har de flere sesonger bak seg i 1. divisjon, med 4. plass som beste resultat. I tillegg har de sammen med sine lagkamerater på landslaget, Torild Heskje og Gunn Tove Vist, vunnet NM for damelag de siste to årene. De har også to gull fra nordisk mesterskap.

 Paret har en litt aggressiv åpningsstil med både ekrens og 8-12 NT-er på repertoaret. Det kan nok skape noen underholdende svingspill for Norge, og forhåpentligvis blir det mer IMP inn enn ut.

 Før EM i 2014 hadde Snorre Aalberg et intervju med både Marianne og Ann Karin, og det anbefales å lese disse for å bli enda bedre kjent med vårt stjernepar:

Intervju med Marianne

Intervju med Ann Karin

Torild, Gunn Tove, Ann Karin og Marianne med to strake seire i NM for damelag.

  

Torild Heskje og Gunn Tove Vist var også en del av laget som ble nummer 10 i forrige EM. Den gangen hadde de ikke spilt sammen så lenge, men nå som de har spilt sammen i ytterligere to år, tror jeg de kan bidra til at Norge gjør det enda bedre denne gangen. På de to årene har de som nevnt 2 NM gull for damelag, i tillegg til andre gode resultater fra forbundsturneringer.

Tidligere har de flere sterke resultater hver for seg. Gunn Tove har ytterligere to gull i NM damelag med Stine Holmøy som makker, mens Torild har to gull fra NM damepar med Eli Solheim. De har begge vunnet NM mix lag, og de gjorde det også bra under EM mix par i Tromsø. 

Torild Heskje - her sammen med John Helge Herland etter seieren i Lyngdal i 2014.

Gunn Toves største meritt er nok EM-gullet i mixlag i 2009, men dette er ikke hennes eneste EM-gull. "Dronninga" fra Steinkjer har vist seg som en man absolutt ikke bør undervurdere, med et pokerfjes få andre kan matche. I 2006 ble hun nemlig (uoffisiell) europamester i poker! 

 

Gunn Tove Vist - Undertegnede kjenner ikke til noen andre som er europamester i både bridge og poker!

Deres sterke individuelle resultater var nok hovedgrunnen til at de ble tatt ut i 2016, og med 2 år til på å bli mer samspilt, tror jeg dette er et par de andre nasjonene i EM bør se opp for.

 

Liv Marit Grude og Bodil Nyheim Øigarden er tatt ut til deres første mesterskap for Norge. De har tidligere spilt for Norge i OL i 2016, etter å ha vunnet en stikkamp for å representere Norge. Etter å ha imponert i kvaliken i OL, gikk de videre til sluttspillet, der de slo ut Tyskland i 8-delsfinalen, før det ble tap mot Skottland i kvartfinalen. 5. plassen i OL må sies å være en av de sterkeste prestasjonene til et norsk damelag noen sinne. Liv Marit og Bodil hadde i dette mesterskapet også et fantastisk meldingsforløp til 7ru, noe som ga Liv Marit prisen for årets spill 2015/2016-sesongen, i tillegg til at meldingsforløpet deres var nominert til årets beste meldingsforløp i verden i 2016!

Spillet er tidligere referert på mesterskapsbloggen, og kan leses her

Bodil kunne smile da bordet kom ned i 7ru, og forhåpentligvis er smilet like stort etter at EM er ferdigspilt!

Bodil og Liv Marit har flere gode resultater fra turneringer i Norge, samt fra Sverige, Litauen og Monaco, og er spillere jeg kjenner godt. Toppnivået deres er høyt, men den største utfordringen blir kanskje å prestere på et jevnt høyt nivå gjennom hele mesterskapet. De viste i OL at de kan klare nettopp det, og jeg har derfor stor tro på at de kan gjøre det godt for Norge i EM. 

Liv Marit ble festivaldronning i 2017 og er ikke uten grunn undertegnedes favorittmixmakker!

 

Det blir spennende å følge damelaget vårt i EM. De tre parene har deltatt på flere landslagssamlinger, og har ligget i hardtrening for å være så godt forberedt de kan bli. Dette belyser også landslagskaptein Tormod Røren i hans svar på noen få spørsmål som ble sendt til landslagskapteinene:

 1) Hva er ambisjonene/målsettingen for mesterskapet?

Vi har et klart og realistisk mål om å kvalifisere oss til vårt første VM noen gang. Da må vi komme på 8. plass eller bedre. Dette målet vil stå fast så lenge vi har muligheten til å nå det. Dersom vi underveis ser at vi bør legge lista enda høyere, justerer vi gjerne målet til topp 6, medalje eller til og med gull.

 2) Hvordan har laget/de ulike parene forberedt seg til mesterskapet?

Hele dametroppen har hatt det forestående Europamesterskapet i kikkerten et års tid nå. Det har vært avholdt samlinger i Sandefjord, på Letohallen, i København, i Stavanger, på Lindesnes, i Skotselv, i Trondheim og på Storefjell. De fleste har deltatt så sant de har hatt anledning og vi føler at de uttatte parene har forberedt seg bortimot optimalt til EM. Alle har deltatt mye nasjonalt, noe internasjonalt og mye på BBO, med konstruktive analyser fra Leif-Erik Stabell og andre personlige trenere. Vi hadde vår siste felles samling i Trondheim en drøy måned før mesterskapet. Etter det har alle fått i oppdrag å forberede seg personlig og sammen med makker for å være klare når starten går den 10. juni. 

 3) Hvilke 3 lag tror du tar medalje?

Jeg tror England, Polen og Danmark tar medalje, men det kommer trolig til å bli veldig jevnt. Frankrike, Nederland, Sverige, Russland, Tyskland, Israel, Italia, oss selv og våre venner fra Skottland kan alle blande seg inn i medaljestriden. 

 Forhåpentligvis kan Jon-Egil og Tormod høste frukter i sommerens EM for alt arbeidet de har lagt ned.

 

Mine tips:

Det er mange gode lag som kan utfordre norsk suksess i EM, og jeg er stort sett enig med de lagene Tormod trekker frem som Norges største konkurrenter. Det er derimot helt opp til Norge selv hvor bra vi kommer til å gjøre det. Toppnivået til de tre parene er høyt, men det som kommer til å avgjøre mesterskapet for Norges del, er hvor mange poeng vi får på de dårlige kampene. Det kommer til å komme dårlige spill og dårlige kamper for alle, og da er det viktig å rette fokuset mot neste spill og neste kamp.

Jeg har tatt en titt på Norges resultater de siste to mesterskapene, etter omleggingen til 20-0-skala. Norge har gjort det klart dårligere mot topplagene de siste to mesterskapene, og det er klart at det blant annet skyldes at de har møtt bedre lag, men forskjellen er så stor at man kan spekulere på om det også kan ligge noen psykologiske barrierer inne i bildet når Norge møter topplag.

I begge de to foregående mesterskapene har det vært 23 lag med, samme antall som i år, der alle lagene har møtt hverandre en gang. I 2016 ble Norge nummer 10, og da scoret de 14,97 VP i snitt mot lag bak dem på tabellen, til sammenligning mot 5,68 VP i snitt mot andre lag topp 10. I 2014 var det mindre avstand mellom topplagene og bunnlagene i VP, men Norge gjorde det klart best mot de svakere lagene. Norge ble til slutt nummer 13, og mot lagene topp 8 scoret de bare 4,06 VP i snitt, mens de mot resten scoret 12,46 VP per kamp. Skal Norge ha noe som helst sjanse på medalje, må de begynne å ta mer poeng mot de andre topplagene. Norge må ha troen på at de kan slå de andre topplagene, og jeg har troen på at årets lag er sterke nok til å snu den negative trenden fra de siste års mesterskap.

 

Tormod har siden han ble sjef i 2013/2014-sesongen arrangert flere samlinger for landslagene, der primært damelandslaget har deltatt. Man kunne ikke forvente at dette arbeidet ville gi umiddelbare resultater, men etter flere år med landslagssamlinger er det nå lov å håpe at arbeidet som har blitt lagt ned vil gi avkastning til sommerens EM. Forhåpentligvis vil det være nok til å løfte Norge inn topp 8. Får alle parene ut sitt makspotensiale blir det medalje, men jeg tror det periodevis kan bli for ujevnt, men at det totalt sett vil være godt nok til en VM-plass. 

Laget får en knalltøff start på mesterskapet. I første kamp venter Italia, før de får oversitt i runde 2. Deretter følger Danmark, Russland, Ungarn og Nederland. Kommer de godt i gang med gode resultater i de kampene, tror jeg dette kan gå bra for Norge. Skulle de derimot få en tøff start, håper og tror jeg at de klarer å legge det bak seg, og komme sterkere tilbake i mesterskapet.

 

Mitt tips: 5. plass!

 

EM Damepar

I dagene før EM nasjonslag for dame- og veteranklassen begynner, arrangeres det fra onsdag t.o.m. lørdag EM for damepar og veteranpar. Ingen norske veteranpar er påmeldt, men i dameklassen er det for øyeblikket 5 norske par blant de 43 påmeldte.

Ann Karin er den eneste som skal spille både EM for par og lag, og i par med en annen Marianne vil hun utgjøre et av de sterkeste parene på startstreken. Kanskje vil en EM-medalje for par være en energiboost for Ann Karin før EM lag?

 

Norges åpne landslag - Blir det VM-billett denne gangen?

I år er det 10 år siden Norge tok sitt første, og hittil eneste, gull i EM for nasjonslag i åpen klasse. Da Norge to år senere skulle forsvare gullet i Oostende, samme vertsby som for årets mesterskap, endte det med en skuffende 14. plass. De påfølgende mesterskapene har gitt lite suksess for Norge, men det har vært mye nesten. 

Gullaget fra 2008, f.v. Boye Brogeland, Terje Aa, Sten Bjertnes (NPC), Børre Lund, Jørgen Molberg, Geir Helgemo, Espen Lindqvist og Harald Skjæran (coach).

I år er sjansene for en VM-billett større enn tidligere, da antall nasjoner fra Europa som går til VM har økt fra seks til åtte. Jeg har stor tro på at Norge kan klare å kvalifisere seg til VM, men det er mange lag som vil være med å kjempe om plassene. I alle klassene vil det spilles en full round robin, der alle lagene møter hverandre 1 gang. Det var samme opplegg i forrige EM, og Polen som ble nummer 8 den gangen, scoret 11,59 VP i snitt, mens Norge på 9. plass scoret 0,10 VP mindre i snitt. Det kan gi en pekepinn på hvor mange VP Norge minst bør ha for å kvalifisere seg til neste års VM. La oss ta en nærmere titt på det norske laget: 

Norge stiller med følgende lag i åpen klasse: 

  • Boye Brogeland - Espen Lindqvist, Flekkefjord BK/Arendals BK
  • Nils Kvangraven - Ulf H. Tundal, Kristiansands BK/Sunndalsøra BK
  • Allan Livgård - Terje Aa, Heimdal BK
  • NPC: Christian Vennerød, Tøffelklubben

Øvrig støtteapparat for norges åpne lag og damelag: 

  • Sportssjef Jon-Egil Furunes, TopBridge BC
  • Sten Bjertnes, BK Sølvknekt  

Boye Brogeland (45) og Espen Lindqvist (34) er Norges stjernepar og ankerpar. De var et av parene på gullaget i 2008, og Boye var også med å vinne VM-gull i 2007. De har vist seg som et av verdens beste makkerpar de siste årene, og har vunnet flere store turneringer de siste årene. Bare det siste året har de vunnet turneringer som Spingold (stor turnering i USA) og European Winter Games i Monaco. Her hjemme har de levert solide resultater i seriemesterskapet, med 3 gull de siste 4 sesongene!

 

Espen og Boye er sulten på nok en suksess!

Det må være en stor trygghet for det norske laget å ha med et slikt verdensklassepar som Brogeland-Lindqvist, og de kan fort være den avgjørende faktoren som hever Norge fra et av mange gode lag, til et lag i øverste verdenselite, som kan kjempe om EM-medaljer og VM-plass. 

Ulf Håkon Tundal (56) og Nils Kåre Kvangraven (40) har begge representert det norske landslaget ved tidligere anledninger, men dette blir dere første mesterskap sammen som makkerpar. Ulf var en del av laget som tok VM-gull i 2007, den gang med Glenn Grøtheim som makker, og han har i tillegg bronsemedalje fra både OL og EM. Nils representerte Norge i EM i Opatija i 2014 med Terje Lie som makker, og han har også et EM gull for juniorlag i 2000 å se tilbake på. Det er også verdt å nevne Nils sin bridgeblogg, kvangraven.no, der han hver dag oppdaterer med nye og interessante innlegg.

Ulf Tundal har igjen satset på landslaget og er klar for sitt første mesterskap for nasjonslag siden 2009. 

Ulf og Nils har ikke spilt sammen i så mange år, men har på kort tid rukket å levere flere sterke resultater. I 2016-2017-sesongen tok de gull i 1. divisjon, og senest i mai i år vant de NM for klubblag. Da nøyde de seg ikke bare med å vinne med laget, men de gikk like gjerne opp og ble best på butleren!

Nils Kvangraven - Kanskje Norges ivrigste bridgeskribent?

Paret spiller en variant av relepresisjon, og har lagt ned mye arbeid i system og meldinger. Det vil forhåpentligvis gi god avkastning til det kommende mesterskapet. De har i tillegg en ekstra gulrot å spille for i EM - gjør de det bra der, vil de også representere Norge i Champions' Cup til høsten, siden de gikk til topps i NM for klubblag. 

Terje Aa (57) og Allan Livgård (35) har tidligere representert Norge i nordisk mesterskap, men dette blir deres første store mesterskap sammen. Terje har representert det åpne landslaget ved flere anledninger tidligere, og var, sammen med Boye og Espen, en del av EM-laget som tok gull for 10 år siden. Han tok også gull i nordisk i 2003 og har flere medaljer fra store mesterskap. Allan spiller sitt første store mesterskap for det åpne landslaget, men har tidligere tatt medaljer i VM for juniorlaget.

Terje Aa - Du trenger bare en hånd for å telle antall personer i Norge med flere mesterpoeng enn Terje!

Paret begynte å spille sammen i 2012, og kunne knapt fått en bedre start på makkerskapet enn å vinne 1. divisjon, der de også ble beste paret i 1. divisjon på butleren. De har siden fulgt opp med å vinne NM for klubblag to ganger, noe som resulterte i at de i 2016 fikk delta i Champions' Cup, der de endte opp med sølv! De har den siste tiden lagt ned ekstra innsats for å bli tatt ut til EM, ved bl.a. deltagelse på nationals i USA, samt andre internasjonale turneringer, og arbeidet og resultatene deres har blitt belønnet med landslagsplass.

Allan Livgård - Generalsekretæren vår er klar for sitt første EM for Norges åpne landslag!

Det blir spennende og se hva de tre parene og det norske laget kan få til i EM. En som (selvsagt) er optimistisk på Norges vegne er landslagskaptein Christian Vennerød, som har tatt seg tid til å svare på noen få spørsmål:

 

1. Hva er ambisjonene/målsettingen for mesterskapet?

Først og fremst vil vi kvalifisere oss til neste Bermuda Bowl i Kina neste år. Vi har vært en hårsbredd fra det de siste to EM, og nå er også kvoten lag fra Europa økt fra seks til åtte. Vi mener vi hører hjemme i dette skiktet, men det fins kanskje ca femten lag som mener det, slik at dette ikke blir noen «walk in the park».

 

2. Hvordan har laget/de ulike parene forberedt seg til mesterskapet?

Laget ble tatt tidlig ut, særlig Boye og Espen, Nils og Ulf. Men Allan og Terje visste nok også at de lå veldig godt an. De tre parene har selv valgt sin forberedelse. Det er ikke noe landslagsledelsen konkret kan lære dem om bridge. Jeg kan ikke insistere på at de skal spille visse konvensjoner eller holde en stil som ikke passer deres gemytt. De må selv diskutere og øve og særlig : prøve å få til internasjonal matching. Det siste har særlig Boye, Espen, Allan og Terje fått til. Særlig Allan og Terje har lagt seg i selen for å bryne seg i store turneringer. Nå sist i Tallin, der de vant sammen med Glenn og Petter.

 

3. Hvilke tre lag tror du tar medalje?

Det er mange lag som stiller ganske likt. Jeg tror egentlig ikke på noe spesielt lag. Men jeg kan jo håpe på Norge, Monaco og Sverige. Og siden det er et håp mer enn en spådom, kan jeg legge til: Og i den rekkefølgen!

 

 

Christian Vennerød, her sammen med Johan Golden i nytt på nytt, håper på det beste!

 

Mine tips:

Jeg vil avslutningsvis i denne artikkelen komme med mine tips og spådommer for mesterskapet. Jeg tror dette kan bli et jevnt mesterskap, for det er mange lag som kan være med å kjempe om medaljer og VM-plass. Her er tre lag jeg tror kan ta medalje:

Italia - Italia dominerte i EM på 90- og 2000-tallet, og tok 8 gull på 9 mesterskap fra 1995 til 2010, kun avbrutt av Norges gull i 2008! De siste to mesterskapene har de ikke gjort det like skarpt, noe som blant annet skyldes at de ikke har stilt sitt sterkeste lag. I år stiller de derimot med Lavazza-laget, og kommer derfor til å være en av de store favorittene.

Frankrike - Frankrike er regjerende europamestre, og fulgte også opp med sølv i fjorårets VM, og vil derfor naturligvis ha et medaljestempel på seg.

Sverige - Sverige stiller et ekstremt ungt lag, der både brødrene Rimstedt og Simon Hult holder junioralder i et par år til! Simon Ekenberg går inn i sitt første år som senior, mens Upmark-Nystrøm står igjen som lagets mest erfarne par. La dere ikke lure av den unge alderen, for jeg har fått erfare flere ganger hvor gode disse unge svenskene er. Både Rimstedt-brødrene og Upmark-Nystrøm tok sølv for Sverige i EM i 2016, og kommer helt sikkert til å være sultne på nok en medalje!

 

De største utfordrerne tror jeg vil være Polen, Nederland, Monaco, Bulgaria, Tyskland, England og Norge, for å nevne noen sterke nasjoner. Monaco, med våre venner Helgemo-Helness, vil nok være litt svekket av at Lauria-Versace ikke er spilleklar til mesterskapet, men et lag med Helgemo-Helness vil alltid regnes å være blant de sterkeste.

Jeg tror altså at Norge kan komme til å havne rett bak medaljene, og tipper oss på en 6. plass! Det er mange gode lag som kommer til å kjempe med oss, men jeg tror det blir en liten forbedring fra de siste års mesterskap og at Norge kvalifiserer seg til VM. Skulle Norge sitte i flyten, kan det selvsagt bli medalje, vi har tross alt med halve vinnerlaget fra 2008, men mitt tips blir like bak.

 

Jeg har også tatt en liten titt på kampoppsettet, og det ser ut til at Norge får en grei start på mesterskapet. De to første dagene møter Norge Hellas, Estland, Tyrkia, Romania, Serbia, Sveits og Ungarn. Det er klart at på dette nivået finnes det ingen enkle kamper, og nivåforskjellen på flere av disse mellomnasjonene og de beste har blitt mindre, men dette er likevel lag Norge bør ha en grei sjanse på å score godt mot. Norge ledet forrige EM etter 6 kamper, og kanskje gjør de det denne gangen også? Så spørs det om det holder hele veien inn.

Hvis Norge skulle henge med i mesterskapet kan vi få en skikkelig spennende avslutning, for i Norges fire siste kamper skal vi ut mot Frankrike, England, Tyskland og Italia! Kanskje får vi en ren finale mellom Norge og Italia i siste kamp?!

 

Det nærmer seg EM!

EM for nasjonslag nærmer seg med stormskritt, og allerede onsdag neste uke starter mesterskapet for landslaget vårt i åpen klasse, mens veteranene og damene starter påfølgende søndag. Her på mesterskapsbloggen vil jeg (Christian Bakke) og Kristian Ellingsen oppdatere med spill, historier, resultater, statistikk, bilder og annen info fra mesterskapet i Oostende. Det er ikke lett å få med seg alt som skjer, så hvis noen kommer over noen gode eller morsomme spill vi ikke har skrevet om, setter vi stor pris på å få inn bidrag eller tips om det!


Jeg har i en alder av 22 år spilt aktiv bridge halve livet, og har siden 2011 vært en del av Norges skolelandslag og senere juniorlandslag, og i 2017 ble jeg også en del av den åpne landslagstroppen. Da Allan Livgård driftet mesterskapsbloggen i 2014, skrev han at noen kanskje vil synes at det er rart at en annen i landslagstroppen skriver på mesterskapsbloggen, men jeg får si, som han lovet i 2014, at jeg selvsagt kommer til å være positiv og støttende til det norske landslaget. Det betyr ikke at man utelukkende vil rapportere om norske gladspill, men det er viktig at det norske folk støtter laget sitt både i medvind og motvind.

Allan er forøvrig en av spillerne som skal kjempe for norsk suksess i Oostende, så kanskje det er et godt tegn at tidligere mesterskapsbloggere i landslagstroppen senere blir tatt ut til mesterskap? :)


Fra Junior VM i Lyon 2017


I tillegg til å oppdatere mesterskapsbloggen, vil jeg også være NPC for veteranlaget. Derfor er jeg heldig å ha med meg Kristian Ellingsen til å drifte på mesterskapsbloggen, som har god erfaring fra blogging fra tidligere mesterskap. I tillegg til å være en ung, men erfaren bridgejournalist, er han også en dyktig bridgespiller med bl.a. to VM-gull på merittlisten!


Kristian Ellingsen var fast inventar på det norske juniorlaget frem til han ble for gammel i 2015, men kunne vel neppe fått en bedre avslutning på juniorkarrieren enn et VM-gull i Istanbul 2014!


I løpet av de neste dagene vil jeg komme tilbake med en fyldigere presentasjon av de tre norske lagene, der du også får høre om kapteinene sine tanker. I tillegg ryktes det at forhåndstips er populært, så det vil også komme. På onsdag braker det løs, så følg med!