Et innlegg fra bloggen Mesterskapsbloggen Mesterskapsbloggen

Spill fra morgenkampen

I dagens første kamp følger vi damenes kamp mot Sverige på BBO. Nok en gang er det nok av spill å skrive om.

Det startet bra sett med norske øyne. Svenskene kom i en hardmeldt 3 grand mot Marianne og Ann Karin:

Ann Karin startenet med kløver 7 (fjerde høyeste), som gikk til spilleførers knekt. Hun fortsatte med å ta ruterfinessen. Marianne kom inn på kongen, og fortsatte i makkers utspillsfarge. Ann Karin stakk med esset og godspilte farga. Hun måtte også få for de to majoressene. To beit og 100 inn til Norge.

Ved det andre bordet valgte Torild heskje enn litt mer forsiktig tilnærming:

Med 15 relativt tynne poeng og dårlig fordeling valgte Torild å passe i stedet for å melde inn 1 grand i første melderunde. Hun balanserte i stedet med 1 grand neste gang. Da svenskene var med til 2 hjerter, meldte Gunn Tove seg på med 2 spar. Det fikk hun spille, og den kontrakten gikk akkurat hjem. Forsvaret fikk med seg ei kløverstjeling, men utenom det fikk de ett stikk i hver av fargene. Scoren 110 ga 5 IMP til Norge, og en fin start på kampen.

I følgende spill ble Marianne og Ann Karin tatt etter Ekrens-åpning:

2 ruter i åpning viste minst 4-4 i majorfargene og under åpning. Østs dobling av 2 hjerter var opplysende, og vest passet gladelig ned. Ann Karin flyktet i 2 spar, men det var opplagt for øst å doble. Motspillet startet med to hlye trumf før øst tok for hjerter ess. Deretter tok hun også for spar dame, før ruter ess og ruter til dama fulgte. Nå fikk øst ei hjerterstjeling, før hun kunne fri seg i ruter. Ann Karin stjal i bordet, og spilte kløver til tieren. Øst vant med knekten, og returnerte kløver. Spillefører fikk dermed to kløverstikk, to trumfstikk og ett hjerterstikk. Tre beit ga 500 ut.

Ved det andre bordet fikk Gunn Tove og Torild melde i fred:

Med dette meldingsforløpet var det naturlig for syd å spille ut kløver. Dermed kunne nord ta for dama og esset i farga, før en ny kløver gikk til stjeling hos makker. Ei beit i kontrakten ga 11 IMP til Sverige etter at svenskene ved det andre bordet altså hadde 500 inn.

Dette spillet ga forøvrig sving i mange av kampene da det var en del bord som fikk hjem 5 ruter. Sågar var det noen som fikk hjem lilleslem i ruter. I Monacos kamp mot Island i åpen klasse lå det an til buttspill i 6 ruter. Ved begge bord løy øst på seg kløverkontroll. Selv om det ble spilt ut kløver ved begge bord, var det naturlig nok ingen av nordspillerne som prøvde å ta for ett kløverstikk til. De regnet med at spillefører hadde singelton kløver.  Tor Helness spilte hjem 6 ruter, mens islendingen gikk beit. Dermed 14 IMP til Monaco.

Tilbake til damenes kamp på BBO. Svenskene tok over initiataivet, og ledet 29-9 før de fire siste spillene. Heldigvis kom det inn noen norske IMP i kampens fjerde siste spill:

Her ble Ann Karin spillende 4 hjerter i nord etter å hå oppvurdert til en 15-17 grand med de fine mellomkortene. Etter at Marianne spurte i Stayman og fikk høre om hjerterfarga, hoppet hun til utgang. Med hjerter konge på rett sted, var tre ess alt svenskene kunne få for. En litt hardmeldt, men fair utgang som man gjerne ønsker å være i.

Ved det andre bordet fikk Gunn Tove spill 2 ruter med to beit på østs hånd. 200 ut var billig moro da det sto utgang andre vei. 9 IMP til Norge.

Tredje siste spill var flatt, men på nest siste spill var det igjen tid for norske IMP:

Kontrakten ble 4 hjerter doblet i vest ved begge bord. Kanskje stusser du litt over å høre om sluttkontrakten når du ser kortene, men faktisk var det ikke så unaturlig å havne nettopp der. Etter pass fra syd og pass fra vest, åpnet nord med 1 spar. Hva ville du nå meldt på østs hånd?

Her er det fristende å være med. Om makker har tilpasning til ei av de umeldte fargene, kan det fort stå en kontrakt egen vei. Du skulle ideelt sett hatt 4-korts hjerter for å doble opplysende, men totalt elleve kort i de umeldte fargene, gjør at let likevel er betimelig å doble. Makker kan ha 5-kortsfarge i hjerter, og dessuten trenger det ikke være noen krise å havne på 4-3-tilpasning heller. Det er et viktig poeng at du har dobbel spar. Det er en buffer mot et eventuelt angrep i spar. Makker behøver i alle fall ikk å bli kortet på sin hånd.

Over opplysende dobling fra øst sperret syd med 3 spar. Vest meldte da 4 hjerter, som nord doblet. Mot 4 hjerter doblet spilte Ann Karin ut spar ess og ny spar til makkers konge. Tre trumfstikk og et ruterstikk måtte forsvaret også få, og dermed endte det med tre beit.

Ved det andre bordet prøvde svensken i nord seg med et passivt kløverutspill. Da ble det med ett flere stikk for Torild. Hun stakk utspillet med esset, tok for kløver dame, og spilte ruter til esset. Deretter tok hun for kløver konge, og kastet en spar. Kløver knekt ga mulighet til å kaste den siste sparen. Nå kunne riktignok nord trumfe, men det var med et originalstikk. Etter at Torild fikk kastet begge spartaperne, var alt forsvaret fikk tre trumfstikk og ett ruterstikk. Ei beit ga 9 IMP til Norge.

Dermed hadde de norske damene redusert til 27-29 før kampens siste spill. I det spillet sto det slem nord-syd:

Som du ser er det viktig å få kontrakten på syds hånd, slik at spar konge er beskyttet i utspillet. 6 hjerter er en meget god kontrakt. Om ruteren sitter 3-2, kan man kaste to spartapere fra syds hånd på ruteren. Om ruteren er fordelt 4-1 er tilleggsjansen at man løser sparen for en taper.

Marianne og Ann Karin stoppet i 4 hjerter, mens svenskene ved det andre bordet meldte lilleslem med syd som spillefører. Dermed ble det dessverre 11 IMP ut på siste spill, og svenskene vant kampen 40-27. Uansett fikk Norge med seg drøyt 6 vinnerpoeng fra dette oppgjøret, noe som kan vise seg å bli verdifullt til slutt.

I kampens siste spill hadde forøvrig Norges lag i åpen klasse slemsving inn etter at Ulf og Nils fikk meldt 6 hjerter, mens Portugal stoppet i utgang ved det andre bordet. Det siste spillet ble prikken over i-en i en solid seier for Norge. Etter IMP-sifrene 66-29 fikk Norge med seg nesten 18 VP fra dagens første kamp. Norge holder dermed andreplassen, drøyt fire poeng bak ledende Nederland, men med rundt 13 poeng ned til niendeplassen.

I kampen mellom Norge og Israel i veteranklassen stoppet begge bord i 4 hjerter i kampens siste spill. Norge tapte kampen med 6 IMP, og fikk dermed med seg drøyt 8 VP.

Slik ser stillinga ut i de tre klassene etter dagens første runde:

Damer:

Åpen:

Veteran:

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.