Et innlegg fra bloggen Snorre Aalberg Snorre Aalberg

NM KLUBBER 2014 - Kamp 3 og 4


KAMP 4


Hvis dette mesterskapet skulle bli spennende i det hele tatt, måtte Vikersund vinne en klar seier. Gikk det slik?

Første halvrunde var et fyrverkeri av en kamp. Prestasjonene var av varierende kvalitet, men et par virkelig godbiter var det. Se på Øyvind Saur sin spilleføring i 5ru (9) og på spillet der Lars Arthur først kaster to kløver for mye (4), men redder seg inn ved ikke å ta deres fjerde stikk mot 3NT, fordi da vil han skvise makker. I siste spill (14) er Sigurd Evjen og Vidar Smith alene i hele turneringa om å melde en fin lilleslem i ruter. Ved halvtid leder Heimdal med 11 IMP.

Andre halvrunde starter forsiktig med mange flate spill. I spill 18 levere Allan og Terje et flott motspill mot 3NT og beiter der det blir elleve stikk på det andre bordet. Kampen mellom Heimdal og Vikersund ebber ut uten de store spillene og ender 13.82 - 6.18 til trønderne. BAK ligger på andreplass og de vant nøyaktig med samme sifre.


HER SER DU TRE SMÅ SNUTTER FRA KAMPEN.

  
BORDET     -       ØYVIND SAUR    -           ERIK BERG


STILLINGEN ETTER FIRE KAMPERRESULTATER KAMPEN

 

RESULTATER FØRSTE HALVRUNDE


_____________________________________________________________________________

ANDRE HALVRUNDE
 

  Her gjør Allan og Terje det veldig surt for Vidar Smith. Med åpne kort tar du "lett" elleve stikk, men her er det som skjedde.

Ruter konge ut ble lasjert. Skift til hjerter dame (!). Vidar stakk med esset på hånda og tok kløverkappen til singel konge. Ruter som han måtte ligge unna. Allan vant og spilte hjerter. Den slapp han og forvente at tieren skulle ta stikket.

Det gjorde den ikke og når Terje vant med hjerter knekt og godspilte fargen, hadde han enda spar ess igjen som inntak.
     
     
 

     

 Dette er toppbridge, folkens!! Følg med hva som skjedde.

Glenn spiller ut hjerter 2 og finner makkers farge. Syd stikker og bommer ruteren, noe som ser naturlig ut. Mer hjerter som syd vinner. Han tar tre ruterstikk og spille kløver til knekten. På de to ruterne, kasta Lars Arthur to kløvere og har med det latt makker i stikken med holdet i begge svartfargene. Det kunne vært kritisk, men ikke når du har sånn oversikt som nordlendingen. I posisjonen over til høyre, tar han for hjerter 10, men IKKE hjerter knekt !!

Du ser helt sikkert hva som skjer med makker hvis LA tar deres fjerde stikk med hjerter knekt. I stedet frir han seg i kløver og en beit. Glimrende bridge!!

På det andre bordet er utspillet også hjerter til kapp, men Erik Berg spiller i stikk to spar til tieren som holder og kan så gå tilbake til ruteren. Det ender med 10 stikk og 12 IMP til Trøndelag.

 

     

Jeg vet ikke om Tormod Røren skulle dobla 4hj. Han vet at det er masse beit der, men på den annen side kam motparten ha en annen kontrakt som er mye bedre. Øyvind Saur hadde store ekstra ressurser for sin 4kl. Det er lett i etterkant å si at Tormod skulle doblet, men la nå oss si at motparten hadde ti stikk i spar som de flykta til. DA hadde vi ledd av landslagskapteinen da!!

 

 HOLD DEG FAST

 

for her kommer enda et fantastisk spill. Denne gangen med Øyvind Saur i hovedrollen.


I lukket Rom fikk Vikersund spille hjem 4sp for +420, så selv om Øyvind skulle gått beit i 5ru ville det blitt et plusspill til Buskerud. Men Øyvind ordna biffen med en utrolig oversikt i sluttposisjonen.

Erik Berg starta med spar ess og skifta til kløver. Esset vant stikk og så seilte ruter 9 rundt (!). Nord hadde vist blakk i ruter med sin 4ru, så det var sikkert ikke noe kunststykke for stjørdalingen. Kløver til stjelling og kongen kom på. Spar til røff og ruter til damen. Så alle ruterne untatt den siste. Posisjonen er over.

Ruter 4 og Erik Berg i Nord må ned på E10 dobbel i hjerter for å holde kløver 10x. Bordet kvitter seg med kløver 9. Hjerter til damen og en liten hjerter fra hver hånd. 11 stikk.

Erik kunne kanskje gjort det verre ved å spille mer spar i stikk to, men det kan sikkert en av dere lesere utrede detaljene rundt. Jeg har ikke tid akkurat nå.


                                                                                               Et flott spill av Øyvind Saur

 

Så en god (heldig?) slem av Heimdal.

Øyvind Saur fikk sparkongen ut til esset. Han fortsatte med ruter til bordet og kløver til kongen (!). Han tenkte sikkert slik at hvis en var kort i kløver, var det sikkert syd som hoppet til 3sp. Nå kunne ikke 3NT vinnes lenger. På det andre bordet la Glenn Grøtheim ned kløveresset tidlig og da spilte resten seg selv. D10xx kunne fanges opp og en hjerter forsvant på ruteren. Hjerteresset satt foran kongen og +920. Den scoren tror jeg ikke mange slår.

Så var det Vikesund sin tur til å melde slem


"Right from after the nose.." 2NT viser begge minor og det var alt Sigurd Evjen trengte. 3sp av Geir  viste også minor, men Erik Berg i nord hadde for mye major til å ta i mot?

 


KAMP 3


STILINGEN ETTER TREDJE KAMPRESULTATER TREDJE KAMP
RESULTATER TREDJE KAMP - FØRSTE HALVRUNDE
Denne gangen var det Topbridge og Bergen Akademisk som ble vist på BBO. Bergenserne ligger på middels etter to kamper, mens Topbridge har fått en tung start. BAK vant fint i første kamp, men fikk juling av Heimdal 1 i andre.

 

                                      Johnny Hansen, Sven Olai Høyland, Jon Kåre Schjelrupsen, Magne Eide

  

Her kom den første store svingen og når Magne Eide og Sven Olai Høyland fikk melde i fred, kom de lett i 6sp. Når makker viser fire spar og utgangkrav, vokser Magne sin hånd inn i himmelen, selv om han har bare 10 honnørpoeng. Sven Olai ser at hendene passer godt sammen og det er nå bare snakk om seks eller syv, avhengig av hvor mange ess makker har.

Jim åpner med 2hj og når også Tor er med å forstyrrer, kan jeg ikke se hvordan Mikkelsen - Furunes skulle kommet i slem.                                                Tor Bakke, Jon Egil Furunes, Jim Høyland og Jan MikkelsenJon Kåre Schjeldrupsen tror jeg ikke hadde noen spesielt god følelse verken under eller etter denne kampen. Han hadde flere vanskelige avgjørelser og når en først kommer på hælen, kan en nesten banne på at det en gjør blir feil. Her kunne han henta en sekser hjem med en dobbeltscore, men valgte å ta ut i 5ru og betalte ut en nier i stedet.
Som tilskuer er det lett å se fasiten, men en god regel i bridge er å passe makkers straffedoblinger. Schjeldrupsen hadde sikkert dårlige samvittighet for sitt løft til 3NT, men når han først hadde meldt som han gjorde synes jeg det blir litt enmannsbridge å ta ut i 5ru. Ikke sikkert alle er enige i det.                                                                                      Magne EidSånn melder Norgesmestrene.

  Da jeg så at Terje Aa og Allan Livgård hadde fått spille 4hj med hjemgang når NS har ti stikk i spar,  tenkte jeg at det sikkert var et utslag av  overdeven (?) respekt.

Helt til jeg spurte Terje om hvorfor motparten ikke meldte mot dem i spillet til venstre. "Æ åpna da i 3ru, sjø!!", var svaret.

Hadde noen av dere lesere klart å melde seg på med nord eller syd sine kort?

     
     ANDRE HALVRUNDE

Når makker har vært i pass, synes jeg vi skal være mer "frie" i valg av åpningsmeldin, spesielt utenfor sonen. Johnny Hansen valgte 4hj og da kan jeg ikke se hvordan ØV skal komme seg på banen. To beit (skulle vel vært tre?) I det andre rommet åpnet Nord med 3hj og da doblet øst opplysende. ØV kom til 4sp og når det satt så greit som det gjorde, var det 10 stikk selv med ruter konge ut. Syd kommer aldri inn for å få hentet DJ i ruter. Tre i spar, ett i hjerter, ruter ess og fem i kløver blir ti tilsammen.

 

     

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.