Et innlegg fra bloggen Snorre Aalberg Snorre Aalberg

Graderte oddeballkast!

I helga har jeg gleden av å spille Lyngdalsturneringa med Boye Brogeland. Etter dag 1 kan jeg fortelle deg at det er en utsøkt glede, men hvis du tror at de som spiller på landslaget og er proff alltid finner utspillet eller alltid kapper damen rett vei, stemmer ikke det. De er mennesklige som deg og meg, men det er noen områder de rett og slett er flinkere. Det gjelder spesielt motspill når det gjelder kommunikasjon med makker.

Tidligere har jeg skrevet mye om Oddeball. Det betyr at du så tidlig som mulig i motspill prøver å fortelle makker om utspillet var vellykket eller ikke. Høy-lav i spilleførers første farge sier at "Makker, jeg tror vi traff blink", mens lav-høy betyr at "Makker, vi bør se oss om andre steder enn i utspillsfargen etter stikk". Når jeg lykkes med dette, er jeg oftest svært godt fornøyd med meg selv, men i helga fikk jeg opplæring i en dimensjon til med Oddeball. (Smiths kast)

  Vest åpnet med 1NT og kom i 3NT etter å ha vist 3-4-3-3 fordeling. Jeg startet med kløver som bordets knekt vant. Så spar til kongen og spar til knekten. 

I nord la jeg spar syv og spar åtte for å fortelle at utspillet ikke var vellykket. Boye stakk med spar damen og spilte etter en lang tenkepause kløver !!  I mitt stille sinn tenkte jeg at "Kan ikke verdensmestrene dette en gang?"

"Du må legge spar 7 og så spar 10, Snorre!!" "Du ser at kløveren er død og at jeg MÅ spille hjerter. Det formidler du på den måten. La oss si at du har kløver konge og hjerter ess. Da sier du med 7-8 at hvis jeg som makker har fin hjerter selv (DKn f.eks) skal jeg spille hjerter, ellers er kløver rett. Spillefører kunne nå hatt KJ i hjerter og ED10 i kløver. Da må jeg spille slik jeg gjorde!"


Et fint spillepoeng som ble oversett var at kløveren skal vinnes hjemme og i stikk to en liten spar til knekten. Da rekker ikke nord signalisere noe som helst. Å legge med kongen er korrekt for å gardere seg mot damen singel bak, men slik sitter det ikke i dette spillet. Da har utspilleren fem spar og ville startet i den fargen.

Her er enda et spill der Boye mente jeg svikta. "Du spiller kanskje til vanlig med makkere som straffer deg for å prøve å skape et spill. Det gjør ikke jeg og når jeg dobler slilke kontrakter, er det for at du skal finne et utspill du ellers ikke ville klart. Er det beit med et normalt utspill, ville jeg aldri dobla."
Vest Nord Øst Syd                                                      
       pass                                       
 1NT  2ru*  3NT  dobl                
 pass  pass  pass                      

Når makker passer i  åpning og jeg sitter med to honnørpoeng, er det posisjon for å prøve å skape et spill. 2ru inn viser en major, men når Boye dobla ønsker jeg å grave meg ned i sanda. Motparten har næremere 30hp tilsammen og da står dette. Jeg spilte ut spar knekten og håpet at vi kunne få tiol noe i neste spill i runden. Dette spillet var i alle fall tapt.

Hadde du klart å tolke makkers dobling som gående hjerer?

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.