Et innlegg fra bloggen Snorre Aalberg Snorre Aalberg

Bridgefestivalen, EM 2015 og NM par framover

Det blir ikke noe Festival i 2015. Eller sagt med andre ord, Festivalen skal flyttes til Åpent EM i Tromsø. Jeg har en sterk følelse av at den skepsisen som var til å legge mesterskapet så langt nord, er i ferd med å snu. Tidligere har jeg kritisert norske toppspillere som har baksnakket neste års mesterskap, men nå både håper og tror jeg alle skjønner at EM 2015 har alle forutsetninger for å lykkes. Det var mange, mange av f.eks parene som stilte i NM Mix og NM Mixlag som hadde konkrete planer om å ta turen oppover. Hver og en har et stort ansvar!

Jeg hadde en fin prat med president Jostein Sørvoll i ettermiddag og han kunne fortelle at det er flere viktige milepæler i ukene framover. Å forankre økonomien i EM-prosjektet er pri en . Der er det ting på gang. Han ønsker ikke at jeg enda skulle gå ut med detaljer, men nyheter kommer. Sørvoll var ikke så bekymret for dyr overnatting, fordi det både finnes og jobbes med alternativer. Utleiemarkede i regionen er stort. Det gjelder private boliger/leiligheter og camping/hytter.

Det er styremøte helga 27.august og rett etter det har han lovet fyldig referat og oppdatert informasjon.

Så er det kontrakten med EBL, det europeiske bridgeforbudet, som skal reforhandles. Sørvoll har tidligere sagt at det er elementer i det foreløpige utkastet som ikke er bra nok, men han har håp også her om å få bedre avtaler for NBF. Ikke minst gjelder det hvilke oppgaver vi selv kan ta oss av. Husk at NBF gjennom snart femten år med Bridgefestival har opparbeidet en kompetanse som selv EBL skal slite med å matche. Det gjelder ikke minst logistikk rundt kortene. I tillegg har vi dyktige turneringsadministratorer og turneringsledere. Kan vi slippe å betale eksterne tjenester på en del av  disse områdene, er det mange penger å spare.

Så ønsker jeg snart å starte en debatt om framtidens NM Par. Jeg har vært en pådriver for å flytte NM par ut av Festivalen og er glad for at så har skjedd. BridgeFestivalen har ikke funnet sin endelige form, men endringene i år er etter min mening et godt skritt på vei. Mixturneringene drar par og lag som aldri før og Åpent NM lag har jeg hørt kun godeord om. Skal det være noe å sette fingeren på, så er det at det var kun A-sluttspill. Andre steder er det en parallellvei til medalje (Chairmans Cup) ellers så arrangeres det B og C finaler eller en Monrad for utslåtte lag. 
Kanskje er det også en turnering for mye under Festivalen. Åpent NM par var på mange måter en suksess, men jeg følte at det ligger noe uforløst her. Kanskje skal også denne turneringa ut av Festivalen og finne en samkjøring med det "andre" NM Par. Deltakelsen på slutten av Festivalen har alltid dalt og det tror jeg skyldes at det er en dag eller to for mye.

Jeg synes ikke det er noe poeng i å nekte bridgespillere å være med i turneringer. Det er akkurat det som skjer med NM par som kvalifiserer gjennom kretsenes KM. For  noen tiår siden hadde det sin misjon, men nå har det nesten et komisk skjær over seg  når det i en krets nesten holder å melde seg på til KM for å komme til NM mens det i andre steder er knivskarp konkurranse om den ene plassen kretsen har. KAn det være en tanke at ordningen omtrent slik den er i dag opprettholdes og at de som kvaller gjennom f.eks kretsmesterskap, Grand Prix og andre storturneringer, får dekket reise, opphold og startkontingent. Ut over det er det fri påmelding for andre, men de må dekke sine kostnader selv. 

Dette har jeg diskutert med blant annet Boye Brogeland og han savner å kunne spille flere NM Par. Det er ikke så lett å finne tid og sted for å kvalle, pluss at etablerte makkerpar gjerne tilhører ulike kretser og derfor ikke er komfortable med å "lure seg med" i et kretsmesterkap i en krets de ikke har noe forhold til. Et åpent NM par over tre dager, der noen har fordeler gjennom å ha prestert bra tidligere i sesongen PLUSS at alle de som ikke slapp gjennom nåløyet kan melde seg til tjeneste hvis egen lommebok føler seg komfortabel med det?

Joda, det er prestisje med å komme til NM Par i den form den har i dag, men en turnering på to hundre par der alle de beste er med, kan da ikke være SÅ ille?

Kommentarer

Jeg synes begge dine forslag her er gode, Snorre. Et åpent par-NM etter din modell vil helt sikkert trekke flere gode par enn med dagens litt "kronglete" kvalifisering som i tillegg gjøres mange måneder før finalen, jeg mener, par har rukket både å "skilles" eller "pauses" fra kval til finale. Og med en åpen turnering så kan til og med utenlandske spillere delta. Jeg liker tanken på en parturnering i året som gir den aller høyeste status å vinne. Da må vi sørge for at også en Boye, ja til og med en Geir og Tor, er med å kjemper om tittel og heder og ære.
Og en B-cup i åpent NM-lag vil fungere fint dersom man kutter par-varianten.

Du vil ha kommentarer: Jeg er fra Bergen, jeg spiller kun i Bergen. Jeg ble ulykksalig nok nummer 3 i KM par i Hordaland en gang, og dro til festivalen for første gang ( sammen med Håvard Moe som vant B.finalen i år). Vi var førstereis gutter, men jeg fikk mersmak. I år skulle vi spille Patton, NM- Lag. Likevel ble det et problem, når skal vi reise hjem? Jeg booket 2 avganger (penger ut vinduet). Brukte bare 1. Dersom jeg ikke kan planlegge hjemkomsten, vil jeg aldri planlegge fremkomsten. Det gamle programmet passet bedre for meg, det ble ikke fullsatt sal fredag og lørdag.

Jeg har ikke svarene, bare spørsmålene.

PS, Jeg kunne tenkt meg en Show kamp, mellom juniorer og seniorer, med live Ramakommentarer og servering.

Kanskje Ramasal under hver kamp? Husker godt Øyvind Saur lire av seg morsomheter da vi hadde det i Bergen et år.

En Ramasal med høyt under taket, er mitt forslag til å få flere til å bli lengre på festivalen. Gjerne Tommy Sandsmark og Øyvind Saur. Slik kan vi bli folkelig og nå ut til et bredt publikum.

NRK Studio sier : "Og nå setter vi over til Tommy Sandsmark I rama, hvordan er stemningen der? Går det Heimdals vei, eller kan Kvangraven og Lie trekke ett ess opp av ermet?"

Totalt 2 kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.