Et innlegg fra bloggen Norsk Bridgepresse Norsk Bridgepresse

Norsk familietriumf!

 Brødreparet Sven Olai og Sam Inge Høyland  og far og sønn Lars og Harald Eide gjorde en kjempeinnsats ved å gå helt til topps i det åpne EM for lag i Montecatini.,og på vei mot triumfen la de drøssevis av verdens og europamestere igjen som slakt! Dette spillet fra siste sesjon er et godt eksempel på at du må være nøye med å ta alle eventualiteter i betraktning:

  -  
  K 10 5 3 2  
  E Kn 10  
  E D 8 4 3  
     
  E 2  
  E D Kn 9 7  
  K D 7 5 2  
  7  
     
     
     

Med Vest giver og ingen i sonen gikk meldingene:

V                   N                    Ø                    S

4 sp           dobl               pass               4 NT

pass          5 kl                pass                7 ru

pass rundt

Vest spiller ut spar dame, og hva gjør du? Jeg tipper at mange ville stjålet sparen i bordet og tatt sine tilsynelatende sikre 13 stikk. Så skjødesløs var ikke Sam Inge. Han lot sparen gå til håndens ess og spilte ruter til esset. Da oppdaget han at safespillingen i høyeste grad var berettiget:

D Kn 10 8 7 5 3 K 9 6 4
6 4 8
- 9 8 6 4 3
K Kn 9 5 10 6 2
 

Nå kunne han ta ut trumfen og siden kløverfinessen gikk ble det 13 stikk. 6 imp i gevinst siden kontrakten var 6 hjerter doblet hos Nord med 12. En bet, derimot, ville betydd adjø til titlene.   

Kommentarer

Jeg vil ikke si det hadde vært skjødesløst å stjele sparutspillet, men det hadde jo vært feil her. Man går kun bet når trumfen sitter 5-0, men sannsynligheten for 5-0 fordeling er bare 3,9%. Faren for 5-0 er nok større her siden vest har mange spar, men hvis ruteren sitter 4-1 (mer enn 28%) tåler en ikke 3-0 fordeling i hjerter. Sannsynligheten for at hjerteren sitter 3-0 er 22% og altså langt større enn 5-0 i ruter, men en tåler jo 3-0 i hjerter hvis lengden i hjerter er sammen med lengden i trumf. Problemet er altså å ha sikre inntak til hånden hvis trumfen sitter 4-1. En kan kun stjele seg hjem en gang i kløver hvis trumfen sitter 4-1 og må derfor bruke hjerter som forbindelse før trumfen er tatt ut hvis en skal stjele en spar senere enn i utspillet. Alt i alt hadde nok sjansen for vunnet kontrakt vært like god om en hadde stjålet sparutspillet, men en gullvinner pleier jo å ta de riktige valgene!

Totalt 1 kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.