Et innlegg fra bloggen Snorre Aalberg Snorre Aalberg

We want more!!

Tekst: Leif Juvik

Alle foto/illustrasjoner: Bridge Company/Kren Erik Nielsen

Det nyeste innen bridgeteknologi ble presenterte for den norske ”bridgefamilie” under organisasjonsdagene på gardermoen 11. – 12. april. Systemet har fått navnet «Bridge + more», og første store internasjonale turnering hvor systemet ble brukt var «Copenhagen Bridge Invitational» i januar i år.

 

Hovedboksen, som blir kalt Dealer, åpen med kort i magasinet. Det trengs en Dealer og en tablet pr. bord. 

____________________________________________________________________________________

Systemet består av en boks på hvert bord (Dealer) og en tablet på hvert bord. Komunikasjon disse imellom går trådløst via Bluetooth, mens kommunikasjon mellom tableten og Bridge+server går via standard WiFi.

På Gardermoen spilte vi en standard 15 spills parturnering, tre spill i runden. 14 par deltok, og alt forløp helt knirkefritt.Første turnering med Bridge + more i Norge ble spilt lørdag 11. april under NBFs organisasjonsdager. Her er Ole Årland (t.v) Austevoll BK og Sven-Olai Høyland, Bergen Akademiske BK i aksjon. Allan Livgård (rød t-skjorte) og Kristian Barstad Ellingsen i bakgrunnen.
______________________________________________________________________________________ 

Før vi startet spillingen ble navn på hver spiller skrevet inn på tableten. Det går fint til ”husbruk”, men skal systemet tas i bruk av norske klubber må det nok håndtere spillernummer hos NBF, slik at mesterpoengregistrering kan gå automatisk som vi er blitt vant til gjennom bruk av Ruter. I følge Kren Erik Nielsen, som var Bridge Companys mann på Gardermoen, lar dette seg greit løse, og i Damnark “snakker” alt Bridge + more med det danske forbundet.

Når turneringen  ble satt igang kom kortene kjapt ut på hver av de fire sidene på boksen. I følge Kren er det ikke nødvendig å telle kortene. Du har garantert fått 13! Tror likevel både jeg og flere med med fortsatt vil telle kortene en stund fremover.Kortene kommer ut gjennom de fire sidene av Dealer. Samidig som et spill spilles, klargjøres det neste. To kortstokker er alt som trengs pr. bord.
_________________________________________________________________________________

Samtidig som du melder og spiller spillet, gjør Dealer klart neste spill. En svak summelyd kan høres fra boksen når den jobber, men ikke noe støy som var plagsomt.


Systemet har noen klare fordeler sammenlignet med systemer som i dag benyttes her i landet. Kortdublering er en. Store turneringer i dag (spesielt parturneringer) krever mye kort. Ved bruk av Bridge + more synker dette til 0. To kortstokker til hvert bord, og spillene gis etter hvert.

Spillstensiler er et annet poeng. Idag får vi stort sett kortfordeling, kontrakt spilt på alle bord, utspill dersom det blir registrert på Bridgematen og antall stikk. Hvordan spillet har forløpt får en derimot ingen info om. Med Bridge + more får en også det. Eneste en må gjøre er å legge kortene tilbake i Dealer i spilt rekkefølge. Gjør alle fire spillerne det, vil Dealer lese spillet slik det ble spilt, og en får spillstensiler nesten som en er vant med på BBO. Til klubbruk kan kanskje denne funksjonen vurderes å slås av. Ikke sikkert alle urutinerte spillere vil like at alle kan se alt en gjorde i alle spill, men i større turneringer bør det være uproblematisk.

Mange funksjoner kan slås på og av alt etter hvor detaljerte spillstensiler en ønsker. Da vi testet systemet kjørte vi med det meste på. Alle meldinger ble tastet inn på tableten.

_____________________________________________________________________________________

Andre som vil kunne ha stor glede av dette systemet er bridgelærere. Kortfiler ligger lagret “i skyen” og skal en eksempelvis trene 15-17 grandåpninger, er det bare å laste ned rett fil og alle får kort som passer til tema.

Systemet er real-time. Dvs du kan om du ønsker ha resultatet med en gang det foreligger. Spilles for eksempel en lagkamp kan du få resultatoppdatering spill for spill gjennom kampen. For parturneringer i klubben gjelder det samme. Til og med resultatoppdatering innenfor en runde er mulig. Og skulle alle norske klubber begynne å benytte dette systemet, kunne en f.eks arrangert live simultanturneringer, med sluttresultat på landsbasis før en går hjem for kvelden.

På Gardermoen hørte vi flere som ville gå til anskaffelse av en boks til hjemmebruk. En kan f.eks laste ned tidligere spilte turneringer og regne seg inn i disse. Eller spille lagkamp mot fire venner som sitter 1000 mil i retning ->. Mulighetene er mange.

Det ble ikke snakket om hva prisen vil bli på Bridge + more når de kommer for salg. Vi har hørt snakk om ca 6 000 danske kroner pr stk, og stemmer det blir det ikke helt enkelt for mange klubber å komme igang. Leige/leasing har og vært nevnt. Vi får se etter hvert.

Lyst å prøve? Da jeg snakket med Kren Erik Nielsen i slutten av april ville han ikke love noe. Men at det blir “noe” under Tromsø-EM til sommeren hørtes ganske sannsynlig ut. Vi får bare vente i spenning.

 Mer info om systemet kan finnes på Bridge Company sin hjemmeside: www.bridgecompany.com.

 

We want more...
                            Leif Juvik i sitt rette element (bortsett fra bridgebordet da, selvsagt)

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.