Et innlegg fra bloggen Snorre Aalberg Snorre Aalberg

Oppsummering 4 fra EM

 "Hei Boye. Er du midt i bæsjebyttinga på den lille eller har du noen minutter til meg?"

Boye har et utrolig engasjement for bridge og han er mer enn noen annen opptatt av spillets finesser. Resultatet i ett og ett spill bryr han seg ofte ikke så mye om, men hvis det var en god prestasjon av makker eller han selv, blir han glad. Like glad som han blir lei seg når det spilles under pari. Derfor elsker han å snakke om spill, så jeg fikk grønt lys for å peise på.

"Neida, jeg har akkurat hatt mitt skift som bleieskiftsarbeider. Jeg så du sendte en mail til meg om jeg kunne finne et interessant spill, så det skal du få om litt. Det er i kjent stil et spill der jeg ikke synes jeg gjorde det spesielt bra og jeg overså et fint spillepoeng. En dobbelssidig skvis forekommer ikke så ofte, men denne burde jeg sett"
Før jeg får spillet spør jeg om han har noen tanker fra EM å dele med oss. Som de andre jeg har snakka med, er det positivitet over hele linja. Ledelsen gjorde jobben sin, spillerne samarbeidet bra, forholdene omkring var ok og stemningen var fin hele tiden. "Vi hadde en katastrofedag og selvsagt hang vi med nebbet den kvelden. Det holder ikke med 7 VP når 60 er maks og 30 middels på en dag."

Jeg spør om han ser noen nærliggende årsak til kollapsen, men Boye mener det er ganske tilfeldig av kampene med store tap kom etter hverandre. "Du har skrevet om at vi nok hadde glid i starten av turneringa og vi var heldige i mange store spill. I det lange løp jevner dette seg ut og vi fikk totalt sett betalt omtent som forventet, spør du meg. Mot slutten sto ikke de slemmene som sto i innledende, selv om minst et par av dem i utgangspunktet var langt bedre kontrakter. 

Boye sier at han synes det er verre å spille mot Øst-Europeere enn andre. "Vi kjenner ikke stilen deres, de har litt andre systemer og kastene er heller ikke sånn som vi er vant med. Verken Bugaria, Romania eller Russland er særlig bedre enn oss over tid, mener jeg. Likevel sleit vi mot alle disse tre lagene. Kanskje ikke helt tilfeldig?

"Jeg vil spesielt trekke fram Nils og Terje sin innsats i innledende. De gjorde nesten ikke feil  de første dagene og spilte som de ikke skulle ha gjort annet enn å slå de beste europeerne. En strålende debut. Mot slutten gikk det ikke like lett, men totalt en sterk turnering fra dem. Vil du ha spillet mitt, eller?"

  "Jeg skulle øve meg i 3NT etter at øst hadde åpnet  med 2hj som viste begge major og 6-10 hp. 

Det kom er litt kryptisk hjerter tre ut og jeg fikk aldri helt tak i hvor mange hjerter vest hadde. Vest fortalt at han pleide å ha fem hjerter når han åpnet med Ekrens i sonen, men han kunne ikke garantere at makker hadde den samme oppfatningen.

Øst stakk med esset og spilte tieren opp igjen. Vest fulgte med sekseren, som jeg tolket som tre stykker. Da sitter fargen 5-3.

Ruter til tieren ble stukket av esset og jeg pustet lettet ut. Mer hjerter til kongen og ruter til kapp. Huff da!!

Nå visste jeg at sparkappen ikke gikk fordi øst hadde allerede vist to esser. Jeg godspilte ruteren og vest hadde overraskende en hjerter å spille til makker. Spar stakk jeg med esset, men nå kunne jeg ikke godspille sparstikket mitt fordi det ville bli motpartens femte. Derfor ble jeg avhengig av kløverkappen og to beit.

Ser du hva jeg gjorde feil, Snurr?
 ______________________________________________________    
  Det var ingen hast å stikke den tredje hjerteren, men jeg var så sikker på at fargen satt 5-3 at jeg tenkte ikke nok. Satt alt greit kunne det koste et overstikk å gi øst for hjerter 9, men det kan vi ikke ta høyde for i lag.

Se bare hva som skjer hvis jeg lasjer den tredje hjerteren og stikker den fjerde. Nå spiller jeg bare spardamen fra hånda og lar vest vinne med kongen. Han spiller sikkert mer spar, uten av det betyr noe.

Posisjonen etter fire ganger hjerter, ruteresset og to ganger spar er som vil venstre. Nå spiller jeg ruter til knekten og tar for ruter kongen. Øst kan kaste en spar, men så må han gi slipp på en kløver.

Så kløver til esset og spar knekt. Nå må også vest kaste en kløver for å holde ruterdamen. Jeg kaster ruteren i bordet og konge og knekt i kløver tar de to siste, uavhengig av hvor damen sitter.


Dette burde jeg klart.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.