Et innlegg fra bloggen Snorre Aalberg Snorre Aalberg

Juling på BBO for Espen og Boye

Det var ikke bare morsomt for oss nordmenn å bakspille lag Gillis i fjerde runde i Lederer i England. De lå på en grei tredjeplass etter de første kampene, men fikk bank av det irske landslaget. Jeg pleier å skryte av Espen og Boye, men denne gangen var de verken gode eller heldige.

Det irske laget dundret av gårde allerede i spill 1 og denne 4hj-åpningen var i boksehanske-stil.Espen vet at 4hj er beit, men kan ikke doble fordi makker vil nesten alltid ta ut. Fem udobla beiter når Boye ikke kunne holde oppe i siste hånd. Likevel 3 IMP inn.Simon Gillis åpnet med 2hj på det andre bordet og fikk spille det. De samme fem stikkene, men "bare" tre beit.

Scoringsformen i denne turneringa er spesiell. Det er en kombinasjon av IMP og MP. I en kamp deles det ut 48 poeng (24-24 er uavgjort) og IMP-delen teller omtrent dobbelt så mye som MP. Det betyr at det blir noen andre taktiske hensyn og der en i vanlig lagkamp ville tatt den sikre beita, går en noen ganger for gull. Jeg tror det er slik at scoringsformen gjør at store scorer er ekstra verdifullt.Boye fant et greit utspill med spar fem til esset. Så kløveresset og hjerter til tieren. Kløver mot bordet til nier, konge og stjeling. Nå vet Espen nesten sikkert at makker har et kløverstikk, selv har han fått en stjelilng, har hjerterkongen og ruteresset. Det blir beit, men Espen spilte hjerterkongen opp (!) og ga med det bort hjerterstikket sitt. Han trodde nok å skulle få det igjen, men nå var det bare for spillefører å ta ut trumfen og godspille kløveren for hjemgang.Gillis gikk en beit på det andre bordet.

Iren i nord gikk nok en gang på med dødsforakt når han meldte utgang i spillet under.Boye sin redobling sier at "Jeg vil ikke spille 1NT, men har minst to steder å spille": Espen gikk for gull når han passet ned (syv minorstikk uten at motparten kan ta beita først). Syd trodde på arendalitten og meldte hjerteren sin. Nå var det beinhardt å gå på til utgang, men det var ikke mulig å nekte elleve stikk. Hadde Espen tatt ut 1NTxx i 2kl, ville neppe NS kommet i utgang. 1NT redobla hadde gitt to beit med hjerter ut. 2hj med 11 stikk på det andre bordet.

Enda en utgangssving:På det andre bordet løfta øst til 4sp etter samme innledning (11 stikk) mens Espen heller ville spille hjerterkontrakt. Ikke helt uforståelig, men galt når makker hadde K10 femte i spar. Singel spar ut til tieren som sto. SÅ EK i kløver og kløver til stjeling og overstjeling. Sparstjeling og enda en kløverstjelilng ga beit.

Så kom fjerde utgangssving på ni spill og enda en gang var iren i nord heldig med sine aktive aksjoner.Først melder han tøft inn 2sp og når Boye straffedobler det, tar han ut i 3hj (!). Jeg vet ikke hvem av Espen og Boye som skulle meldt videre nå og det ser vel heller ikke helt galt ut å passe ut. Aktuelt står det vel 3NT (et slit med hjerter ut fra syd) med riktig spilleføring når sparknekten sitter i kapp, men det er fort gjort å gå seg beit. ØV på det andre bordet kom i 3NT og etter et ikke helt maks motspill gikk det hjem. 3hj gikk en stakkarslig beit og 12 IMP til irene.

Heldigvis vinner Gillis 23 IMP på de to siste spillene. Det ene etter at irske ØV hadde to sjanser til å beite 3NT, en i utspillet og en i stikk to. Det klarte de ikke, mens Boye hadde et opplagt utspill fra KKn10xx på det andre bordet. Boye startet med hjerter knekt og jeg skjønner ikke helt hvorfor spillefører brukte damen i  bordet. Sannsynligvis hadde det ikke betydd noen ting, for Espen hadde stukket med esset og spilt mer hjerter? Eller kanskje ikke?

Den siste gevinsten til Gillis var nesten komisk der iren eliminerte fint og spilte inn Boye i 4sp. Det han imidlertid hadde glemt var å avblokkere sparen med EKn10765 på hånda mot KD94 hos blindemann. Bordet sto i sluttpossen, men spillefører hadde brukt KD i bordet og satt igjen med blokkelrende Kn10 på hånda og kom seg ikke inn til blindemann for å hente det tiende stikket. Bestemor hadde vunnet ti stikk. :-)

Kampen ender med 50-25 i IMP til Irland. Liltt av en omsetning på ni spill!! "Lederer-scoren" ble 36-12 til Irland.

 

Kommentarer

Ja, Ingvar. Du har helt rett. Jeg så ikke med en gang at nord bare lasjer med sparesset og vest sin hånd avgår nesten ved døden. Sorry for dårlig analyse.

Hei.
I det nest siste spillet du refererer (der Boye og Espen spiller motspill mot 3hj mens man vinner 3NT på andre bordet) skriver du at 3NT står, men at det blir et slit med hjerter ut. La oss heller si det slik: med hjerter ut må man spille godt for å bare gå en bet. Å klare kontrakten er helt håpløst. Bordet er uten innkomst til å hente mer enn 1 sparstikk. Inne på hjerter i stikk 1 eller 2 må ruteren godspilles med spar som innkomst. Da blir det 1+2+3+2 = 8 stikk

Totalt 2 kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.