Et innlegg fra bloggen Snorre Aalberg Snorre Aalberg

Hva melder du?

I kveldens Simultan hadde jeg Nils Kvangraven som makker. I gamle dager var vi som hund og katt når vi spilte sammen, men på våre gamle dager er det bare fryd og gammen. I alle fall de gangene jeg ikke får sjansen til å gjøre så mye galt, men i alle siste spill var det duket for en potensiell krise.

Du har følgende kort:

65
EK108765
K7
D8

Nils    Snorre                                                                                                                    
1kl 1ru* hjerter                      
1sp* 4hj spar og benekter normalt trekort hjerter                      
4NT 5hj                        
6kl ?                        
                           


Hva betyr 6kl og hva melder du nå?

For å ta teorien hvis noen ikke er kjent med RCK-Blackwood. Hvis hjerteren hadde vært støttet, ville 6kl spurt etter tredjekontroll i fargen. Her er ikke hjerteren støttet, men syd har vist en halv meter der. Nils har ikke fått sjansen til å vise hånda si, men han meldte "bare" 1sp. Det kan han gjøre på veldig sterke hender, men 1sp er ikke 100% krav. 

Jeg har snakket med tre av våre aller beste. De kommentarene kan du se under. Logg deg på du også og kom med din melding..

Kommentarer

Hei Snorre, makker spor om 3. control i klover, sa jeg melder 7kl som viser kl Q. Da kan han spille 7 klover hvis han tror 7kl er bedre .

Espen

Jeg er usikker på hvor makker vil. For å gjøre det fleksibelt letter jeg til 7 kløver. Tror jeg har det som skal til.

Ja, Petter. Jeg hadde 12 honnørpoeng og en fin syvkort hjerter. Det mente jeg å vise med å melde slik. "Jeg tror det står utgang i hjerter mot en normal åpning hos deg, makker". Hadde han vist trekort-støtte, ville jeg krevd til utgang med 2ru.

Husk altså at makker har maks dobbel hjerter, sånn at den fargen kan meget godt ha en taper. I tillegg har jeg fem tapere som skal dekkes opp, men det er god sjanser for at makker hjelper med minst tre av dem. Kan han dekke enda flere, håper jeg at han kan ta en god beslutning over 4hj.

Jeg mener dette viser en "seriøs" 4hj. Det går an å hoppe til 4hj over 1kl med et mer sjansebetont utgangsforsøk.

Er du ikke enig i at å gå den lange veien til 4hj bør vise litt bedre kort? Denne hånda skal ha hjerter som trumf i 19 av 20 tilfeller etter den aktuelle innledningen?

Takk for innspill.

Snorre

Hei igjen Snurr,
Må nesten kommentere igjen da jeg ikke helt slår meg til ro med svaret ditt. Jeg mener ulikt fra deg at dette ikke er en "omtrent åpning" hand. Jeg mener den minst er verdt 14 poeng, noe jeg har sjekket på en av alle de kalkulatorer som finnes "der ute". Derfor mener jeg 2 ruter (går utfra at du bruker xyz jvnf din kommentar) alltid må være rett på denne handen og ikke 4 hjerter. Det er helt ok med enkle regler i bridge, men da mister du en del 6 kløvere på slike hender og havner (som jeg også ville gjort etter gjetteleken) i 7 hjerter. Poenget er at i tillegg til at man har enkle regler også bør ta seg tid til å finne ut hva makker har. Skal han forvente at du har 14 og 7-korts hjerter etter det meldingsforløpet som du henviser til?

Til Petter Haram

Jeg prøver å ha enkle regler i bridge. Når jeg hoppet til 4hj mente jeg å vise at jeg hadde omtrent en åpningshånd med lang hjerter. Jeg kunne hoppet direkte til utgang over åpningen 1kl og dermed vist en svakere, mer sjansebetont 4hj.
Ovr 1sp kunne jeg krevd til utgang med 2ru og så meldt 4hj etterpå, men da mener jeg at jeg burde hatt en sterkere hånd enn 4hj direkte over 1sp. For eksempel med sparkongen i tillegg.
Jeg kunne krevd med 2ru, meldt 3hj fulgt av 4hj for å vise ENDA bedre kort.

Heter ikke dette "Principle of fast arrival", men det er mulig det var i gamle dager vi tenkte slik?

Hei Snurr,
Nå spiller jeg samme system som Terje og Nils, er så heldig å få en kopi av systemet deres med jevne mellomrom. I det systemet så er 1 spar i ovennevnte meldesekvens alltid rundekrav. Nils kan ha 5 spar og 6+ kløver i dette tilfellet. Det som er synd er at du meldte 4 hjerter, noe du absolutt ikke trengte med en så honnørsterk hand. Jeg antar dere bruker xyz i denne possen. Hadde du meldt 2 ruter som du skulle (etter min mening), så hadde Nils fått vist kortene sine. Nå ble du for ivrig å vise dine kort uten å tenke på videre meldingsforløp. Aktuelt ville Nils ha meldt 3 spar med 5 korts spar og 6 korts kløver dersom han hadde hatt en slik hånd. Nå ble det ikke sånn, og da blir det gjetting på hva han kan ha når du "spiser" opp så mange meldetrinn. Jeg hadde tatt meg en alvorlig funderare på hva 4nt ville betydd også, og tror jeg ville endt i 7 hjerter dersom jeg oppfattet det som RKC med hjerter. Hva kunne i såfall 4NT ellers ha betydd? To plasser å spille med gampekort? Spillemelding og 4-1-4-4?

For meg ser det ut som Nils hadde tenkt å foreslå 6kl uansett hva jeg svarte på 4NT. Selv med 5sp i svar kan jeg ha KD i hjerter og ruteresset. Har jeg ikke KD10 i hjerter, skal vi sannsynligvis spille kløverkontrakt da også.

Kanskje burde han bare hoppa til 6kl over 4hj for å unngå denne posisjonen? Har jeg EKD i hjerter skal jeg alltids klare å korrigere til den fargen.

Snorre

6 kløver bør/må vel spørre om tredje kontroll i fargen og vise hjerterstøtte. Med 0 eller 1 hjerter blir jo ikke makker "klok" av svaret han får på 4NT! Vil han ha kløver som trumf så kan han ikke bruke RKC, hva man svarer på 6 kløver? 7 ruter= ruter konge og ekte tredje kontroll i kløver (damen), 7 hjerter med tredjekontroll uten damen.

Logg inn for å skrive kommentarer.