Kamprapport Norge - Sverige (D)

Har du sett ei rekke som dette før?

10 - 17 - 10 - 5 - 5 - 9 - 12 - 17

Dette er faktisk IMP-scorene de norske damene fikk gleden av å notere i sin kolonne da de sammenlignet listene etter dagens siste kamp. Motstandere var ingen ringere enn Sverige, som tok sølv i forrige EM. De nevnte åtte scorene kom på rekke og rad fra og med spill 3 til og med spill 10. For ordens skyld skal det nevnes at Norge fikk en treer inn senere i kampen og at svenskene sanket sammen 21 IMP i løpet av de 16 spillene.

Men likevel var det den norske dominansen total. Ja, det var til og med like før vi måtte ta fram kuleramma for å holde kontroll på hvor mange IMP Norge faktisk samlet i løpet av kampen. Da det hele var over hadde Norge vunnet hele 88-21. Det var mer enn nok til å få med seg 20 vinnerpoeng fra prestisjeoppgjøret. Dermed har damene fått en flott start på mesterskapet. Det skal i rettferdighetens navn sies at de svenske damene langt fra spilte sin beste kamp for året, men uansett var det stor grunn til å glede seg over resultatet for oss nordmenn!


Damelaget kunne juble etter 20-0 mot Sverige! Fra venstre Jon Egil Furunes, Torild Heskje, Liv Marit Grude, Gunn Tove Vist, Bodil N. Øigarden og Anne-Lill Hellemann.
(foto: Maria Ursin Ingebrigtsen)

La oss koste på oss et tilbakeblikk på noen av spillene fra kampen. Aller først en meget interessant spilleprøve:

Hvordan planlegger du spilleføringa etter spar 5 (norsk fordeling) ut fra vest, som går via knekten i øst til dama på hånda?

Om ruteren løser seg uten taper er det minst ti stikk i kontrakten (2+1+5+2). Man kan bare ta kløverfinessen og etter hvert summere opp hvor mange overstikk det blir.

Men om du må gi bort stikk for ruter dame er det straks mer fare på ferde. Med kun fire ruterstikk, to sparstikk og to ess er du oppe i åtte totalt. Da kan det virke som kløverfinessen blir siste mulighet.

Forresten er det kanske ikke opplagt hvilken farge man skal spille på først? Vil du legge ned esset og kongen i ruter, eller kan det være et alternativ å ta kløverfinessen på direkten? Om kløver til dama holder stikk, er du sikret hjemgang. Nå kan du nemlig gå over på ruteren. Men hvis øst kommer inn på kløver konge, kan du være nokså sikker på å få gjennomspill i spar. Da må ruteren etter alt å dømme løses uten taper etterpå.

Hele spillet så slik ut:

Etter spar ut til dama er vinnende variant å spille tre ganger ruter til vest. Hva skal vest spille inne på ruter dame? Det finnes ingen medisin som gir beit, i alle fall ikke med åpne kort. Det som setter spillefører under mest press er hjerter konge. Med åpne kort er det mulig å å vinne kontrakten uansett. Om du stikker med esset vil ikke motparten være i stand til å hente mer enn to hjerterstikk i tillegg til ett stikk i hver av minorfargene. Om du i stedet lasjerer to ganger vil det kunne oppstå en innspillsskvis mot øst i hjerter og kløver.

Torild Heskje spilte tre ganger ruter fra toppen etter spar ut til knekten og dama. Øst saket to hjerter på ruterrundene. Vest hadde all mulig grunn til å kapitulere da hun kom inn. Aktuelt skiftet hun kløver. Torild kunne dermed hente ni stikk (2+1+4+2).

Ved det andre bordet valgte den svenske spilleføreren å spille på kløverfinessen direkte i stikk to. Nå kunne Liv Marit Grude ha sikret beit i kontrakten ved å stikke og spille ny spar. Men hun lasjerte aktuelt i et forsøk på å lure spillefører til å ta finessen en gang til. Spillefører gikk da løs på ruteren fra toppen. Bodil Nyheim Øigarden kom inn på dama, og skiftet til hjerter konge.Spillefører stakk med esset, og fulgte opp med to ruterstikk og spar ess.

Spillefører hadde dermed hentet åtte stikk (2+1+4+1). Hun kunne nå notert hjemgang ved å gjøre noe så enkelt som å ta for kløveresset. Men da hun i stedet prøvde å gå for overstikket, kunne Liv Marit stikke med kongen. Forsvret kunne så hente resten av stikkene. Ikke akkurat safety play av svensken i syd! Dermed var den første tieren i den norske tallrekka du ble presentert for i starten av dette innlegget et faktum.

Du kan også lese om dette spillet på GeOs blogg.

Allerede i neste spill ventet mer:

Svenskene hadde tydeligvis en misforståelse som førte til at de endte opp i 6 ruter på 4-1-tilpasning.

Det er på sin plass å informere om at de norske navnene i diagrammet er feil. På BBO var Vist - Heskje lagt inn øst vest, mens Grude - Øigarden var plassert nord-syd. I realiteten var det motsatt. Ved det aktuelle bordet satt Liv Marit Grude i øst og Bodil Nyheim Øigarden i vest.

I 6 ruter ble det to beit. Gunn Tove Vist (nord) og Torild Heskje meldte seg fram til standardkontrakten i det andre rommet:

Da hjerteren løste seg uten taper ble det sågar overstikk i 6 hjerter. 17 IMP til Norge.

*Forklaring av meldingene: 1 hjerter viste spar, 2 hjerter var naturlig revers, 4 ruter splinter (hjerterstøtte med kortfarge i ruter), 4 grand spørsmål etter nøkkelkort, 5 kløver viste ett eller fire av fem ess, 5 ruter spurte etter trumfdama og 5 hjerter benektet denne.

I spill 5 ble valg av utgang avgjørende:

Ved det andre bordet meldte svenskene 5 kløver. For å beite den kontrakten må nord finne hjerter ut. Gunn Tove Vist blinket utspillet, og forsvaret måtte dermed få for begge majorkongene i tillegg til ruter ess. Ei beit.

Men tilbake til 3 grand. Hvordan vil du planegge spilleføringa med ruter ut til tieren og en honnør på hånda. Spillet inneholder flere instruktive poeng. For det første er det mulig å gardere seg mot 4-0-sits i kløver på begge sider. Legg ned en honnør fra øst først. Det gir en mulighet til å fiske opp knekten på begge sider.

Etter å ha fått ett ruterstikk i utspillet, har du i tillegg fem kløverstikk og de to majoressene. Det blir åtte stikk tilsammen, men du mangler fortsatt ett før du er trygt i havn. Det er finessemuligheter i begge majorfargene, men hvilken av dem velger du?

Her gjelder det å holde ute den farlige hånda ute. Du vil nødig riskere at syd kommer inn og spiller ruter gjennom din gjenværende ugarderte honnør. Dermed tar du sparfinessen, og ikke hjerterfinessen. Selv om finessen ryker, er ruteren beskyttet. Så lenge du har passet på å bevare kommunikasjonen i kløver, vil du kunne hente et tilstrekkelig antall stikk i kontrakten.

Aktuelt fikk Bodil hjerter ut, og dermed var hun i realiten hjemme allerede etter utspillet. Det endte med ti stikk og en tier inn for Norge.

Litt senere i kampen dukket dette actionfylte spillet opp:

 

I 5 ruter doblet kunne ikke nord få mer enn ett ruterstikk og ett kløverstikk. Liv Marit kunne kaste spar på hånda på bordets to siste kløverstikk. Merkelig valg av nord å doble 5 ruter. Om hun skal melde bør 5 hjerter vurderes som et like godt alternativ.

Også ved det andre bordet fikk Norge sannelig doblet utgang i hus:

Legg merke til at den svenske spilleren i øst valgte å doble 4 hjerter i stedet for å melde inn 4 grand for å vise minst 5-5 i minor. Jeg må si at jeg klart foretrekker 4 grand framfor dobling. Mot 5 hjerter må motspillerne innkassere to sparstikk med en gang om det skal bli beit. Hvis ikke forsvinner den ene spartaperen på ruter ess. Da ruter konge ble spilt ut, som selvsagt ikke var unaturlig, var det en enkel sak for Torild å vinne kontrakten. 17 IMP til Norge var et faktum for andre gang i kampen.

Vi kan nok ikke forvente mange kamper av denne typen i mesterskapet, men la oss håpe at damene våre tar med seg godfølelsen fra denne knusende seieren mot Sverige langt inn i mesterskapet!

Resultater VM-dag 1

I åpen klasse og dameklassen har Norge fått en flott start på VM i Wuhan. Begge lagene har to storseiere og ett klart tap. Også veteranene har to seire og ett tap, men den samlede VP-sankinga har vært lavere enn for de to andre lagene. Uansett henger alle våre lag godt med i kampen om avansement til sluttspillet etter tre av 24 kamper. Vi er så vidt i gang, men det er aldri en ulempe å få god start. Under følger resultatene fra første dag og stillinga så langt (klikk på overskriftene for komlette resultatlister).

Dagens resultater i åpen klasse:
Norge - Guadeloupe 20 - 0  (IMP-score: 78 - 7)
Norge - Bangladesh 7,45 - 12,55  (IMP-score: 38 - 47)
Norge - Kina 20 - 0 (IMP-score: 72 - 11)

En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
1 Guadeloupe 17-24 14 20 +6
2 Bangladesh 17-24 14 7,45 -6,55
3 Kina 1-8 8 20 +12

Med dagens resultater er Norge dermed 11,45 VP foran mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (11,2 VP) er Norge 13,85 VP foran skjema.

 

Dagens resultater i dameklassen:
Norge - Hong Kong 18,33 -1,67  (IMP-score: 48- 6)
Norge - Canada 3,58 - 16,42  (IMP-score: 7 - 35)
Norge - Sverige 20 - 0  (IMP-score: 87 - 21)

En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
1 Hong Kong 17-24 15 18,33 +3,33
2 Canada 9-16 13,5 3,58 -9,92
3 Sverige 1-8 8,5 20 +11,5


Med dagens resultater er Norge dermed 4,91 VP foran mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (12,5 VP) er Norge 4,41 VP foran skjema.

 

Dagens resultater i veteranklassen:
Norge - Taiwan 3,91 - 16,09 (IMP-score: 12 - 38)
Norge - Italia 14,60 - 5,40 (IMP-score: 60 - 42)
Norge - Kina 12,80 - 7,20  (IMP-score: 29 - 19)

En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
1 Taiwan 17-24 14,7 3,91 -10,79
2 Italia 9-16 13 14,60 +1,60
3 Kina 9-16 13 12,80

-0,20

Med dagens resultater er Norge dermed 9,39 VP bak mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (12,2 VP) er Norge 5,29 VP bak skjema.                                     

Resultater fra runde 2

I dagens andre runde reiste veteranlaget seg og tok en komfortabel seier mot Italia (60-42 i IMP/14,6-5,4 i VP). Våre to andre lag tapte dessvere sine kamper. I åpen klasse tapte Norge 38-47 mot Bangladesh, mens damene tapte 7-35 mot Canada.

Slik ser resultatene ut etter to kamper:

Åpen klasse:

Dameklassen:

Veteranklassen:

I dagens siste runde kan du følge Norges damelag mot Sverige på BBO. Vi stiller med Heskje - Vist i åpent rom og Grude - Øigarden i lukket. Kampen starter 11:30 norsk tid.

Vi følger åpningskampen (oppdatert)

VM åpner klokka 05 natt til søndag.

Her er livelenkene hvor du kan følge resultatene til de norske lagene:

Åpen klasse
Dameklassen
Veteranklassen

I første runde kan Norges lag i åpen klasse følges direkte på BBO. Vi stiller med Terje Aa - Allan Livgård øst-vest i åpent rom og Nils Kvangraven - Ulf Tundal nord-syd i lukket rom.

Allerede i første spill ble det utgangssving inn for Norge:

2 kløver fra Nils var presisjon, opp til 15 honnørpoeng og minst 5-korts kløver. Guadeloupe havnet etter hvert i 4 hjerter. Det var ingen optimal kontrakt. Sjansene var langt bedre i sparkontrakt. Heldigvis meldte Allan og Terje seg fram til 4 spar. Hvordan det skjedde er imidlertid uvisst da det ikke er loggført på BBO. Om motparten starter med to kløverstikk, må trumfen løses uten taper og ruteren med én taper. Slik det sitter er det rimelig å fikse dette.

To beit i 4 hjerter og hjemgang i 4 spar ga 11 IMP inn, og dermed ble det en flying start for vårt lag i åpen klasse!

Det var lite omsetning i løpet av de neste fem spillene, men i spill 7 skulle det bli ny utgangssving inn for Norge:

Det var ingen opplagt melding i øst over opplysende dobling fra makker. Allan valgte å innlede med å overmelde 2 spar og kom igjen med 3 hjerter over 2 grand. Terje løftet så til utgang.

Syd valgte å spille ut spar ess. Allan trumfet på hånda. Deretter fulgte hjerter ess og ny hjerter til kongen. Bordets siste spartaper ble stjålet med håndas siste trumf. Kløver til bordet fulgte. Da dama kom på var det ikke noe problem å løse den farga uten taper. Bordets rutertaper forsvant på den femte kløveren, og dermed var det ikke mer enn ett trumfstikk å hente for forsvaret.

Ved det andre bordet kom ikke øst-vest med i meldingsforløpet:

Ulf måtte gå ei beit i 3 spar, men det ble likevel et stort vinstspill for Norge, nærmere bestemt 11 IMP.

Allerede i neste spill ble det nok en gang 11 IMP til Norge:

Allan og Terje meldte seg opp i 5 kløver etter sperremelding i ruter fra motparten. Når man ser øst og vests kort mot hverandre kan lilleslem være spennende, men det er ikke en kontrakt man absolutt bør melde. Særlig etter sperremelding kan det sitte surt imot, og slik meldingene aktuelt gikk er det i praksis svært vanskelig å komme høyere.

Allan tapte ett stikk i hver av minorfargene, og vant dermed utgangen akkurat.

Ved det andre bordet fikk Guadeloupe melde i fred, og da endte de i 3 grand. Etter at Nils fikk satt opp ruteren i utspillet, var vest tvunget til å løse kløveren uten taper. Eller rettere sagt var han nødt til å få satt opp kløveren uten å slippe nord inn. I og med at det ikke er meldt noe imot, er det ikke urimelig å toppslå kløveren. Det var ikke rett medisin denne gang, og dermed ble det to beit i kontrakten.

Om nord hadde avgitt ei sperremelding i ruter ville saken imidlertid stilt seg annerledes. I og med at spillefører disponerer begge majoressene er det ufarlig å slippe inn syd på kløver dame gitt at nord har 6-korts ruter. Dermed bør man rett og slett ta finessen for å unngå at nord kommer inn!

Samtidig kan vi konstatere at damelaget vårt er i tet idet vi går inn i avslutninga av første kamp:

Etter å ha havnet under 0-6 etter fire spill mot Hong Kong, har de nå gått opp i ledelsen med IMP-sifrene 40-7 idet det gjenstår tre spill. Måtte dette fortsette!

Tilbake til BBO-kampen i åpen klasse. Nils og Ulf profitterte på sitt relésystem i spill 13:

Ulf fikk etter hvert gode kort da makker viste fram ei maxhånd med ei viss kløvertilpasning. 3 ruter fra Nils viste nemlig minst dobbelton kløver og enten singleton eller renons i ruter. 4 hjerter viste kontroll og fortalte samtidig om minst fem kontroller. Esset teller som to, mens konger og trumfdama teller som én. Med den informasjonen Ulf hadde til rådighet måtte det være godt spill for lilleslem.

Hele spillet så slik ut:

Etter trumfutspill var det nokså enkelt å vinne 6 kløver. Med seks trumfstikk, to toppstikk i både spar og ruter, samt hjerteress, var det altså elleve sikre stikk da trumfen var jevnt fordelt. Det tolvte stikket kan enkelt settes opp i spar med inntaket i behold i hjerter.

Tilsynelatende kunne det se ut til at hjerterutspill gjorde det hakket verre i og med at inntaket til sparen da blir dratt ut. Men i praksis virker det som beste plan er å stikke utspillet med esset for så å stjele de to rutertaperne med tieren og esset. Dette går fint så lenge ikke en av motstanderne har D8xx i trumf og motparten ikke kan få tak i ei stjeling i tillegg til originalstikket i trumf.

Ved det andre bordet luktet Guadeloupe litt på slem, men endte opp med å stoppe i 5 kløver. Dermed 13 IMP til Norge.

Til slutt endte det med IMP-sifrene 78-7 til Norge. Det er mer enn nok til å få med seg full pott når vi regner om til vinnerpoeng. Dermed har Norge fått en like god start som i EM i fjor, og er eneste lag med full pott etter første runde. Alltid kjekt å få en god start!

Også i dameklassen leder Norge åpningskampen takket være storseier mot Hong Kong. IMP-sifrene 48-6 var nok til at de norske damene fikk med seg drøyt 18 vinnerpoeng. Veteranene fikk dessverre ingen god start. Det ble et relativt klart tap mot Taiwan (12-38 i IMP/3,91-16,07 i VP). Heldigvis er det mange kamper igjen.

Etter en lunsjpause tar lagene fatt på runde to klokka 08:30 norsk tid. Dessverre får vi ikke sjansen til å følge noen av de norske lagene på BBO da, men vi kan se fram til å se de norske damene mot Sverige på BBO i dagens siste runde. Den kampen starter 11:30 norsk tid.

Forhåndstips

Som tidligere lovet skal jeg prøve meg på å komme med forhåndstips til årets VM for nasjonslag. Jeg tillater meg å være optimist på Norges vegne etter de gode resultatene som ble oppnådd under fjorårets EM i Ostende. Kanskje noen vil beskylde meg for å tippe litt med hjertet, men jeg tenker det må være lov for en Norgespatriot som meg. Jeg må innrømme at jeg ikke kjenner veldig godt til alle våre motstandere, men har likevel forsøkt å sette opp noen tips basert på tidligere resultater og det inntrykket jeg har.

Det deltar 24 lag i hver klasse, og jeg har valgt å dele lagene inn i følgende tre kategorier:

1. Bra sjanse til å gå videre (forventet plassering 1-8)
2. Outsidere til å gå videre (forventet plassering 9-16)
3. Små sjanser til å gå videre (forventet plassering 17-24)

Jeg har også prøvd å rangere lagene innenfor de tre kategoriene, det vil si at lagene som står øverst innenfor hver kategori regnes for å ha større sjanse til avansement enn de som står nederst.

Åpen klasse:

Her forventer jeg at følgende åtte lag avanserer til kvartfinalene:

USA 1
Italia
Kina
Sverige
Norge
Israel
Nederland
Russland

Disse åtte lagene regner jeg som outsidere:

England
USA 2
Polen
New Zealand
Australia
Indonesia
India
Canada

Her er de åtte lagene jeg forventer nederst på tabellen i åpen klasse:

Argentina
Singapore
Hong Kong
Egypt
Guadeloupe
Marokko
Chile
Bangladesh


Vil laget vårt i åpen klasse leve opp til forhåndstipset og gjenta fjorårets suksess i EM?

Dameklassen:

Blant damene holder jeg følgende lag som favoritter til å gå videre til sluttspillet:

Kina
Sverige
Polen
Frankrike
USA 1
England
Norge
Nederland

Disse ser jeg på som outsidere:

Danmark
Skottland
Russland
USA 2
Australia
Japan
Brasil
Canada

Disse åtte lagene tror jeg har liten sjanse til å kjempe i toppen:

Taiwan
New Zealand
Sør-Afrika
Hong Kong
Pakistan
India
Tunisia
Trinidad og Tobago


Blir det mer jubel for damelaget vårt, som her er flankert av et par av de danske spillerne mens fjorårets EM-bronse feires?

Veteranklassen:

I den eldste klassen er følgende lag mine favoritter til å avansere:

USA 1
Australia
Frankrike
USA 2
Sverige
Norge
Irland
Polen

Disse åtte lagene ser jeg på som utfordrere til en sluttspillplass:

Danmark
India
Japan
Kina
Italia
England
Hong Kong
Indonesia

Følgende åtte lag tror jeg vil får det tøft:

Canada
Tyrkia
Bulgaria
Nederland
Taiwan
New Zealand
Reunion
De forente arabiske emirater


Blir det avansement for veteranlaget, som her er fotografert etter 6.plass i fjorårets EM?

Jeg har altså tro på at Norge vil kunne avansere til sluttspill i alle tre klassene vi deltar i. Mine tips er henholdsvis femteplass i åpen klasse, syvendeplass til damene og sjetteplass til veteranene.Men det blir ingen enkel oppgave! Det er mange gode lag med, og det kan bli jevnt i kampen om avansement. Å ha marginene på sin side når det hele skal avgjøres vil ikke være noen ulempe!

Jeg har prøvd og sett litt på hva som skal til for å avansere ved å analysere tallene fra de to foregående verdensmesterskapene. Det skal sies at det deltok 22 lag i hver klasse i disse mesterskapene. I år er tallet altså utvidet til 24. Men sammenligningsgrunnlaget skal likevel være relevant.

I åpen klasse har kvalifiseringsgrensa ligget på henholdsvis 224,6 og 225,2 vinnerpoeng i de to siste mesterskapene. Det tilsvarer et snitt på rundt 10,7 vinnerpoeng per kamp. For å nå et tilsvarende snitt i år med 24 deltakende lag må man komme opp i 247 vinnerpoeng.

Jeg har satt opp et skjema for hva Norge trenger å sanke mot de ulike lagene for å nå dette antallet vinnerpoeng. Jeg har lagt til grunn at Norge ender innenfor topp 8 selv. Dermed skal de møte syv andre lag innenfor topp 8, åtte lag fra plasseringene 9 til 16 og åtte lag fra plassene 17 til 24. For spillerne har selvsagt et oppsett som dette liten verdi. Som mange kanskje har fått med seg er slagordet til lagkaptein Christian Vennerød "Et spill av gangen!" Dette gjelder selvsagt uansett hvem man spiller mot. Men det kan være interessant for oss som følger med å ha et lite "poengbudsjett".

Jeg har lagt til grunn at 11,2 vinnerpoeng i snitt vil holde til avansement. Det er naturlig å tenke at det kreves et litt høyere snitt enn tidligere i og med at to lag mer deltar og like mange lag går videre.

23*11,2 = 257,6. Det vil si at man må oppnå 257,6 vinnerpoeng for å få et samlet snitt per kamp på 11,2 vinnerpoeng.

En måte å nå det på er følgende:

Snittscore mot lag på 1. til 8.plass: 8 vinnerpoeng (7*8 VP = 56 VP)
Snittscore mot lag på 9. til 16.plass: 11,2 vinnerpoeng (8*11,2 VP = 89,6 VP)
Snittscore mot lag på 17. til 24.plass: 14 vinnerpoeng (8*14 VP =112 VP)

I dameklassen har kvalifiseringsgrensa ligget på henholdsvis 245 og 266,6 vinnerpoeng i de to siste mesterskapene. Det tilsvarer et snitt på henholdsvis 11,7 og 12,7 vinnerpoeng per kamp.

Jeg har lagt til grunn at 12,5 vinnerpoeng i snitt vil holde til avansement denne gang.

23*12,5 = 287,5. Det vil si at man må oppnå 287,5 vinnerpoeng for å nå et samlet snitt per kamp på 12,5 vinnerpoeng.

En måte å nå det på er følgende:

Snittscore mot lag på 1. til 8.plass: 8,5 vinnerpoeng (7*8,5 VP = 59,5 VP)
Snittscore mot lag på 9. til 16.plass: 13,5 vinnerpoeng (8*13,5 VP = 108 VP)
Snittscore mot lag på 17. til 24.plass: 15 vinnerpoeng (8*15 VP =112 VP)

I veteranklassen har kvalifiseringsgrensa ligget på henholdsvis 238,9 og 250,4 vinnerpoeng i de to siste mesterskapene. Det tilsvarer et snitt på henholdsvis 11,4  og 11,9 vinnerpoeng per kamp.

Jeg har lagt til grunn at 12,2 vinnerpoeng i snitt vil holde til avansement denne gang.

En måte å nå det på er følgende:

Snittscore mot lag på 1. til 8.plass: 8,5 vinnerpoeng (7*8,5 VP = 59,5 VP)
Snittscore mot lag på 9. til 16.plass: 13 vinnerpoeng (8*13 VP = 104 VP)
Snittscore mot lag på 17. til 24.plass: 14,7 vinnerpoeng (8*14,7 VP =117,6 VP)

Det gjenstår å se om mine beregninger holder vann. Jeg vil i løpet av grunnspillet gjøre opp status på hvordan de norske lagene ligger an i forhold til dette "budsjettet". Det viktigste er uansett at vi får de norske lagene videre til sluttspill! Når vi kommer så langt at grunnspillet er fullført vil jeg komme med tips om hvem jeg holder som de største favorittene i sluttspillet. Følg med!

Søndag: to norske BBO-kamper

Klokka 05:00 natt til søndag (norsk tid) braker det endelig løs i Wuhan! Da går startskuddet for første kamp i årets VM for nasjonslag. Hele tolv kamper fra hver runde vises på BBO. Dette innebærer at det blir flere muligheter til å se norske lag i aksjon. Første dag kan åpningskampen til vårt lag i åpen klasse mot Guadeloupe følges direkte fra klokka 05. I den andre runden vises ingen norske lag på BBO, men i dagens siste kamp får du sjansen til å følge prestisjeoppgjøret mellom Norge og Sverige i dameklassen. Denne kampen starter klokka 11:30 norsk tid. Vi krysser fingrene for en god norsk start og håper du har aneldning til å følge med!

Her følger komplett program for de norske lagene på mesterskapets første dag:

Dagens program ser slik ut:

Åpen klasse: Running scores
05:00: Norge - Guadeloupe  BBO
08.30: Norge - Bangladesh
11.30: Norge - Kina

Damer: Running scores
05:00: Norge - Hong Kong
08.30: Norge - Canada
11.30: Norge - Sverige   BBO

Veteran: Running scores
05:00: Norge - Taiwan 
08.30: Norge - Italia
11.30: Norge - Kina 

NB! Det er tidligere annonsert at dagens siste kamp starter klokka 11:10. Dette tidspunktet er altså flyttet til 11:30 alle dager.

Mens vi venter på VM-starten..

Alle de norske spillerne er nå på plass i VM-byen Wuhan. Dagen i dag har gått med til de siste forberedelsene. Noen har brukt tida på terpe på systemet, mens andre har spilt litt for å komme i skikkelig bridgemodus. I tillegg har spillelokalet vært inspisert, og det ser ikke ut til å stå på fasilitetene.

I morgen, lørdag, venter registrering og åpningsseremoni, og dessuten blir det nok tid til å gjøre det siste forberedelsene før det braker løs med første kamp søndag formiddag (klokka 05:00 norsk tid).

Mens vi venter på at det hele skal komme i gang må du gjerne ta et tilbakeblikk på noe av det som skjedde i EM i Ostende i fjor sommer. Der ble det norske jubeldager med gull i åpen klasse, bronse til damene og 6.plass til veteranene. Takket være disse prestasjonene er alle lagene på plass i årets VM.

Det var en ulidelig spennende avslutning på mesterskapet i åpen klasse i fjor. Norge og Israel vekslet på å være i ledelsen gjennom siste runde. Du kan lese mer om hvor jevnt det faktisk var og gjenoppleve spenninga i blogginnlegget Tilbakeblikk på innspurten.

At slemspillene kan avgjøre mye i løpet av enkeltkamper og mesterskap har flere av oss erfart. Her kan du lese om et spill der både damene og veteranene demonstrerte at slemteknikken var i orden. Ville du og din makker også funnet veien til toppkontrakten?

I løpet av lørdagen vil jeg komme med siste nytt fra Wuhan og samtidig presentere mine forhånstips. Følg med!


Norges lag i åpen klasse etter å ha sikret EM-gullet i 2018: Fra venstre Vennerød (NPC), Bjertnes (coach), Aa, Livgård, Kvangraven, Tundal, Lindqvist og Brogeland.


Damelaget anno 2018: Fra venstre Heskje, Fuglestad, Harding, Røren (NPC), Grude, Øigarden og Vist.


Veteranlaget anno 2018: Fra venstre Marstrander, T. Bakke, T. Stabell, C. Bakke (NPC), H. Mæsel, L. Stabell og R. Mæsel.

PS! I morgen håper vi å kunne presentere ferske bilder av våre tre VM-lag.

Kampoppsett for de norske lagene

  Åpen Damer Veteran
Søn 15. 05:00 - 07:20 RR1 Guadaloupe Hong Kong Taiwan
Søn 15. 08:30 - 10:50 RR2 Bangladesh Kanada Italia
Søn 15. 11:10 - 13:50 RR3 Kina Sverige Kina
Man 16. 05:00 - 07:20 RR4 Egypt New Zealand Polen
Man 16. 08:30 - 10:50 RR5 Chile England De forente arabiske emirater
Man 16. 11:10 - 13:50 RR6 Israel Sør-Afrika Japan
Tir 17. 05:00 - 06:20 RR7 Indonesia Pakistan Nederland
Tir 17. 07:30 - 09:50 RR8 Sverige Nederland Kanada
Tir 17. 10:10 - 12:50 RR9 USA 2 Australia Danmark
Ons 18. 04:00 - 06:20 RR10 Kanada USA 2 Bulgaria
Ons 18. 07:30 - 09:50 RR11 Russland India Reunion
Ons 18. 10:10 - 12:50 RR12 England Tunisia New Zealand
Tor 19. 04:00 - 06:20 RR13 Polen Taiwan Sverige
Tor 19. 07:30 - 09:50 RR14 New Zealand Skotland USA 1
Tor 19. 10:10 - 1250 RR15 Argentina Polen England
Fre 20. 04:00 - 06:20 RR16 Marokko Russland India
Fre 20. 07:30 - 09:50 RR17 Italia Danmark Australia
Fre 20. 10:10 - 12:50 RR18 Nederland Trinidad og Tobago USA 2
Lør 21. 04:00 - 06:20 RR19 USA 1 USA 1 Frankrike
Lør 21. 07:30 - 09:50 RR20 India Japan Irland
Lør 21. 10:10 - 12:50 RR21 Singapore Brasil Hong Kong
Søn 22. 04:00 - 06:20 RR22 Australia Kina Indonesia
Søn 22. 07:30 - 09:50 RR23 Hong Kong Frankrike Tyrkia

 

Spillerprofiler - veteranklassen

Norges lag i veteranklassen i VM i Kina er som følger:

Peter Marstrander - Tor Bakke
Leif Erik Stabell - Tolle Stabell
Roald Mæsel - Helge Mæsel

NPC: Kristian Barstad Ellingsen

Veteranene kvalifiserte seg for årets mesterskap gjennom å bli nummer seks i EM i Ostende i fjor. Fire av spillerne var med på laget som spilte seg til kvartfinale i VM i India for fire år siden.

Under kan du lese litt om spillerne på vårt veteranlag, hvilke meritter de har oppnådd og hvilke mål de har for det kommende verensmesterskapet.

Systemkort Marstrander - Bakke

Systemkort Stabell - Stabell

Systemkort Mæsel - Mæsel

Spillerprofiler - dameklassen

Norges lag i dameklassen, Venice Cup, i VM i Kina er som følger:

Marianne Harding - Ann Karin Fuglestad
Gunn Tove Vist - Torild Heskje
Liv Marit Grude - Bodil Nyheim Øigarden

NPC: Anne-Lill Hellemann
Coach: Jon Egil Furunes

Fjorårets innasts i EM var historisk bra. Laget endte til slutt på tredjeplass. Det var første norske EM-medalje noensinne i dameklassen, og også aller første gang Norge kvalifiserte seg for Venice Cup. La oss håpe det blir suksess denne gang også!

Under kan du lese litt om spillerne på vårt damelag, hvilke meritter de har oppnådd og hvilke mål de har for det kommende mesterskapet.

 

Systemkort Harding - Fuglestad

Systemkort Vist - Heskje

Systemkort Grude - Øigarden

Spillerprofiler - åpen klasse

I åpen klasse stiller Norge med følgende mannskap i årets Bermuda Bowl:

Espen - Lindqvist - Boye Brogeland
Nils Kvangraven - Ulf Tundal
Allan Livgård - Terje Aa

Kaptein: Christian Vennerød
Coach: Sten Bjertnes

Under kan du lese litt om hver av spillerne, deres viktigste meritter og hvilke ambisjoner de har for det kommende mesterskapet i Kina. God fornøyelse!

Systemkort Lindqvist - Brogeland

 

Systemkort Kvangraven - Tundal

Systemkort Livgård - Aa

Det nærmer seg VM i Kina!

VM for nasjonslag i den kinesiske byen Wuhan nærmer seg med stormskritt. I midten av neste uke setter den norske delegasjonen kursen østover. Etter en lang reise blir det et par dager å vende seg til en tidsforskjell på seks timer. Selve spillinga starter søndag 15.september.

Vi har ikke vært bortskjemt med norsk VM-deltakelse de siste ti årene. Veteranlaget ble nummer fem i Chennai i 2015, men utenom dette har ikke Norge vært representert i VM siden laget i åpen klasse deltok i São Paulo i 2009, den gang som regjerende europamestere.

Takket være fjorårets jubeldager i EM i Ostende, hvor Norge gikk til topps i åpen klasse, hentet hjem bronsen i dameklassen og ble nummer seks i veteranklassen, er vi kvalifisert for VM-deltakelse i alle de tre nevnte klassene i årets VM.


Det norske laget som vant EM-gull i Ostende i 2018: Fra venstre Espen Lindqvist, Terje Aa, Allan Livgård, Christian Vennerød (NPC), Sten Bjertnes (coach), Boye Brogeland, Nils Kvangraven og Ulf Tundal.

I hver av klassene er 24 nasjoner kvalifisert, hvorav åtte kommer fra Europa. Mesterskapet starter med grunnspill der alle møter alle. Det er 16 spill i hver kamp, og de syv første dagene spilles det tre kamper daglig. Grunnspillet avsluttes med to kamper søndag 22.september.

Deretter går de åtte beste lagene videre til sluttspillet, som starter dagen etter. Både kvartfinalene, semifinalene og finalene går over 96 spill. Sluttspillskampene spilles over seks sett sett med 16 spill i hvert sett, og antallet spill per dag er 48. Finalene spilles fredag 27. og lørdag 28.september. Forhåpentligvis blir Norge representert i én eller flere av disse!

Jeg kommer til å ha rollen som kaptein (NPC) for veteranlaget under mesterskapet i Kina, men vil også være den som oppdaterer dere med spill, historier, resultater, statistikk, bilder og annet stoff fra mesterskapet.

Vi starter med litt forhåndsstoff allerede nå. I løpet av de neste dagene vil jeg presentere de tre norske lagene. Du skal også få et innblikk i hva kapteinene tenker om det forestående mesterskapet, og jeg vil etter hvert driste meg til å komme med forhåndstips. I tillegg skal vi koste på oss å mimre litt over tidligere norske prestasjoner der et tilbakeblikk på fjorårets mesterskap i Ostende vil være blant høydepunktene.

Jeg håper du vil ha glede av å følge VM for nasjonslag i Kina her på Mesterskapsbloggen. Forhåpentligvis blir det også mye å glede seg over sett med norske øyne!

Det blir direkteoverføringer på Bridgebase Online (BBO). Jamfør den nevnte tidsforskjellen starter kampene henholdsvis 05:00, 08:30 og 11:10 norsk tid.

Her er noen relevante lenker:

Mesterskapets hjemmeside

GeOs blogg

Nils Kvangravens blogg

Bridge i Norge (her vil det etter hvert komme en egen mesterskapsspalte)