Fredag: Norske BBO-kamper

Fredag får vi sjansen til å se hele fem kamper på BBO hvor norske lag er involvert. Det er rekord så langt i mesterskapet. Det innebærer at det blir ekstra mye å holde å rede på siden det to av rundene vil være to norske lag som vises samtidig. Her gjelder det å ha PC, nettbrett og telefon klar slik at man kan følge med på flere bord samtidig! Kampene starter som vanlig 04:00, 07:30 og 10:30 norsk tid.

Programmet for fredag ser slik ut:

Åpen klasse: Running scores
04:00: Norge - Marokko
07.30: Norge - Italia   BBO
10.30: Norge - Nederland   BBO

Damer: Running scores
04:00: Norge - Russland   BBO
07.30:
Norge - Danmark   BBO
10.30: Norge - Trinidad og Tobago 

Veteran: Running scores
04:00: Norge - India   BBO
07.30: Norge - Australia
10.30: Norge - USA 2

Vi sier "Heia Norge!", og ønsker god fornøyelse fra Wuhan.

Melde- og utspillsprøve

Du sitter i ugunstig sone. Makker starter med pass, før din høyre motstander åpner med 1 grand, som viser 15-17 hp. Tenker du melde deg på i meldingsforløpet med følgende hånd?

Hva er begrunnelsen for ditt svar?

Jeg har lært følgende prinsipp (som kanskje ikke alle er enige i) for tankegangen bak meldestil i lagkamp:

Man kan avgi harde innmeldinger hvis det fortsatt er muligheter for at det kan stå utgang. Da er man villig til å ta litt ekstra risiko takket være oppsida som ligger i muligheten for utgangsbonus. Når muligheten for utgang er avskrevet er det en del posisjoner hvor det først og fremst er risiko knyttet til å gå inn. Er dette en slik posisjon?

Jeg vil hevde at det er relativt små sjanser for at det står utgang vår vei etter at makker har passet. Om du skulle treffe makker med supertilpasning i ei av fargene, fortrinnsvis i hjerter, kan det være en mulighet for at det kan stå utgang.

Selvsagt kan det finnes andre grunner for å melde, som for eksempel å hjelpe makker med utspillet, kjempe om kontrakten, presse motparten opp ett trinn eller rett og slett gjøre det vanskeligere for motparten å finne riktig kontrakt.

Det kan også være betimelig å ta med i vurderinga hvorvidt du har ei dekkende melding i ditt system for å vise den aktuelle hånda.

Alle har en måte å vise ei majorfarge på etter motpartens grandåpning, enten i form av ei naturlig eller ei kunstig innmelding. Men ikke alle har en måte for å vise 5-korts major og ei sidefarge i minor. Noen spiller for eksempel slik at innmelding 2 i major viser 4-korts med ei lengre minorfarge, mens 2 ruter viser ei udefinert majorfarge. Hva skal du melde med den aktuelle hånda i et slikt system, om du ikke velger å passe da?

Du må vel i en eller annen grad improvisere? Skal du vise hånda som "ei majorfarge", uten å fortelle noe om ruterfarga, ved å melde inn 2 ruter. Eller er det kanskje åpning for at 2 hjerter i noen tilfeller kan være basert på 5-kortsfarge i tillegg til ei minorfarge på minst fem kort?

Dette var ikke enkelt, og det er nok heller ikke et fasitsvar på spørsmålet. Det er også et spørsmål om meldestil og -filosofi.

Vi går over til utspillsprøven du får med samme hånd etter å ha latt være å melde inn:

Hva ville du spilt ut mot 3 grand?

Hva om du velger å melde inn, og meldingsforløpet i stedet går som dette?

I det sistnevnte tilfellet vet du altså om at nord har hjerterstopper. Påvirker det ditt valg av utspill?

Spillet er hentet fra dagens siste kamp, og mellom Norge og Polen i dameklassen ble det dessverre sving ut for Norge etter at meldingsforløpene gikk akkurat som skissert over ved de to bordene. De respektive meldingsforløpene førte selvsagt til at vest hadde ulik informasjon å basere sine utspillsvurderinger på. Hele spillet så slik ut:

Som du ser er det åtte toppstikk i kontrakten. Det er i bunn og grunn bare en mulighet for det niende stikket, og den ligger i at spillefører får stikk for hjerter dame. Med hjerter ut fra vest, kan spillefører bare legge liten i bordet, og med det sikre ni enkle stikk. Med alt annet ut vil det bare bli åtte stikk på spillefører.

Bodil Nyheim Øigarden satt i vest for det norske damelaget. Hun meldte ikke inn, og fikk så utspillsprøven med det første av de to meldingsforløpene å forholde seg. Det var ikke unaturlig at valget falt ned på hjerter knekt.

Det er verdt å nevne at Bodil og makker Liv Marit Grude spiller det omtalte grand-forsvaret som gjerne kalles Multilandy. Innmelding 2 ruter viser altså ei majorfarge, mens 2 i major viser 4-korts og en lengre major. Hun har altså ikke noen helt dekkende melding.

Ved det andre bordet meldte den polske vestspilleren inn 2 hjerter, som viste minst 5-korts hjerter og ei udefinert sidefarge i minor på minst fire kort. I og med at det ble avslørt at nord hadde hjerterhold, var det ikke unaturlig at hun falt ned på å spille ut ruter. I og med at vi med sikkerhet vet at nord-syd har hjerterstopper, kan det jo være verdt å prøve lykken i ruter.

Det er også et tilleggspoeng at om makker skulle ha sine poeng i ruter, vil det i noen tilfeller haste enten å få hentet ruterstikkene (om makker har esset eller ess-dame) eller godspilt dem.

Med ruter ut var Torild Heskje sjanseløs i 3 grand. Ei beit i sonen ga 13 IMP til polakkene etter at kontrakten altså gikk hjem ved det andre bordet. Heldigvis kom de norske damene sterkt tilbake og tok en overbevisende seier over Polen.

Resultater etter VM-dag 5

Den femte dagen av VM ble tøff både for laget i åpen klasse og veteranlaget. I åpen klasse har Norge falt utenfor topp 8 etter to stortap og en storseier. Veteranene gikk på tre tap i dag, og kun syltynn teori holder liv i håpet om sluttspillplass. Damene startet dagen med tap, men reiste seg heldigvis og fikk to fine seire mot kvalifisert motstand.

Dagens resultater i åpen klasse:
Norge - Polen 2,15 - 17,85  (IMP-score: 5 - 43)
Norge - New Zealand 3,27 - 16,73  (IMP-score: 22 - 52)
Norge - Argentina 18,33 - 1,67 (IMP-score: 48 - 6)

En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
13 Polen 9-16 11,2 2,15 -9,05
14 New Zealand 9-16 11,2 3,27 -7,93
15 Argentina 9-16 14 18,33 +4,33

Les mine forhåndstips og systemet som ligger til grunn for "poengbudsjettet"

Med dagens resultater er Norge dermed 9,02 VP foran mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (11,2 VP) er Norge 9,15 VP foran skjema.

Likevel holder det foreløpig ikke til topp 8. Per i dag kreves det et snitt på 11,81 VP for å ligge innenfor kvalikgrensa. Norges snitt så langt er 11,81 VP per kamp.

Det gjenstår å se om mitt budsjett holder. Vil 11,2 VP i snitt holde til slutt, og vil Norge klare å kvalifisere seg for sluttspill?

Dagens resultater i dameklassen:
Norge - Taiwan 6,48 - 13,52  (IMP-score: 32- 45)
Norge - Skottland 13,04 - 6,96  (IMP-score: 47 - 36)
Norge - Polen 15,38 - 4,62  (IMP-score: 42 - 20)

 En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
13 Taiwan 17-24 15 6,48 -8,52
14 Skottland 9-16 13,5 13,04 -0,46
15 Polen 1-8 8,5 15,38 +6,88


Etter dagens resultater er Norge dermed 4,7 VP bak mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (12,5 VP) er Norge 0,91 VP foran skjema.

Foreløpig kreves det et snitt på 11,49 VP for å ligge innenfor kvalikgrensa. Norges snitt så langt er 12,56 VP per kamp.

Det ser per i dag ut til at jeg har tatt for hardt i når det gjelder hvor mye som kreves for å gå videre i dameklassen. Det gjenstår å se hva som blir fasiten til slutt. Viktigst er det uansett at Norge holder seg innenfor topp 8!

Dagens resultater i veteranklassen:
Norge - Sverige 4,44 - 15,56 (IMP-score: 15 - 38)
Norge - USA 1 8,52 - 11,48 (IMP-score: 25- 30)
Norge - England 1,56 - 18,44  (IMP-score: 19 - 62)

En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
13 Sverige 1-8 8,5 4,44 -4,06
14 USA 1 1-8 8,5 8,52 +0,02
15 England 9-16 13 1,56 -11,44

Med dagens resultater er Norge dermed 64,16 VP bak mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (12,2 VP) er Norge 53,76 VP bak skjema.

Foreløpig kreves det et snitt på 11,27 VP for å ligge innenfor kvalikgrensa. Norges foreløpige snitt er 8,62 VP per kamp, og den reelle avstanden til åttendeplassen er 39,7 poeng. Etter gårdagen var dette tallet 30,98.

Om snittet for åttendeplassen holder seg på samme nivå som i dag, vil Norge måtte sanke i snitt 16,25 VP i de siste åtte kampene. Sagt på en annen måte må de hente like mange poeng i de åtte siste kampene som de har hentet i de første 15 kampene! Det finnes en ørliten teoretisk mulighet, men da må spillerne heve seg og i tillegg ha marginene med seg. For spillerne gjelder det uansett å gjøre så godt de kan.

Resultater fra dagens siste kamp

I dagens siste runde var vårt lag i åpen klasse tilbake på vinnersporet med storseier mot Argentina. De har nå knapt 5 VP opp den viktige åttendeplassen. Damene tok en flott seier mot topplaget Polen, og har før de åtte siste rundene rundt 17 poeng ned til Frankrike på niendeplass. Veteranene gikk dessverre på stortap mot England, og nå begynner det for alvor å spøke for avansement i VM.

Laget vårt i åpen klasse ligger foreløpig på 9.plass.

Laget vårt i dameklassen ligger foreløpig på 4.plass.

Laget vårt i veteranklassen ligger foreløpig på 19.plass.

Jeg kommer tilbake med en fyldigere resultatrapport og noen flere spill utover ettermiddagen.

PS! I morgen blir det norske lag å se på BBO alle tre rundene. Kampene starter henholdsvis 04:00, 07:30 og 10:30 norsk tid. Det begynner å dra seg til, så det er ingen grunn til at du ikke skal følge med!

Resultater fra runde 14

Det norske damelaget vant det BBO-overførte oppgjøret mot Skottland i runde 14 med 11 IMP. Laget i åpen klasse gikk dessverre på et nytt stortap, denne gang mot GeO Tislevolds New Zealand. GeO sto riktignok over dennne kampen. Norge er med det utenfor topp 8 idet det gjenstår ni runder. Veteranlaget tapte sin kamp mot USA 1 knepent.

Åpen klasse:

Norge - New Zealand 3,27 - 16,73 (IMP-score: 22 - 52)

 

Dameklassen:

Norge - Skottland 13,04 - 6,96 (IMP-score: 47 - 36)

 

Veteranklassen:

Norge - USA 1 8,52 - 11,48 (IMP-score: 25 - 30)

GeO har skrevet om et spill fra kampen på sin blogg

Her er noen flere spill som dukket opp i løpet av runden:

Hva ville du åpnet med i øst?

Er hånda for god for åpning 3 kløver? Hvis ja, betyr det i så fall at man må åpne på 1-trinnet?

Gunn Tove Vist valgte å åpne med 3 kløver, men sa etterpå at hun egentlig mente at hånda var hakket for spillesterk til det. 4 kløver var ikke et alternativ da det viser hjerter, og 5 kløver bør neppe være et alternativ heller. Etter mitt skjønn bør det vise bedre/lengre farge.

Syd sa pass over 3 kløver, og deretter hoppet Torild Heskje til 4 hjerter. Det fikk hun spille, men måtte dessverre gå beit da nord fant ruter ess ut fulgt av kløverskift. Syd kunne stjele og deretter innkassere spar ess. Nord måtte etter hvert få ett trumfstikk, og med det ble det ei beit i kontrakten.

Ved det andre bordet åpnet Paula Leslie med 3 kløver i likhet med Gunn Tove. Marianne Harding gikk inn med 3 spar. Samantha Punch i vest valgte en annen endestasjon enn Torild gjorde. Hun fant det ikke nødvendig å introdusere hjerterfarga med såpass god tilpasning i kløver. Hun hoppet i stedet til 5 kløver. Det fikk hun spille, og alt motparten kunne få tak i mot den kontrakten var to majoress.

Revansjen skulle komme noen spill senere. Da var det nemlig Norges tur til å få utgangssving inn. I lukket rom meldte Torild og Gunn Tove seg opp i 3 grand med førstnevnte som spillefører i vest:

Torild fikk ruter 8 ut fra nord. Siden de spilte invittutspill, kunne Torild konkludere med at ruter dame var i syd. Nord ville spilt en mindre ruter om hun hadde hatt ruter dame. Dermed stakk hun med kongen i bordet for å få spilt kløver mot hånda. Syd dekket tieren med kongen og spillefører stakk med esset. Deretter ny kløver til bordet som fikk beholde stikket før Torild så godspilte farga. Inne på kløver dame skiftet nord til spar 8. Torild La liten i bordet, og syd vant med kongen.

Nå var hjerterskift nødvendig for å holde nede på ni stikk. Om ikke hjerter esset presses ut, har spillefører forbindelse til å hente to sparstikk. Syd skiftet til hjerter, og Torild vant med esset i bordet. Fortsettelsen var ruter 10. Dama kom på, og Torild kunne hente sine ni stikk (1+1+3+4).

Ved det andre bordet gikk meldingsforløpet noe annerledes:

Marianne Harding åpnet med 2 ruter, Ekrens, som viser minst 4-4 i major, i syd. På systemkortet står det at åpninga viser fra 3-10 hp og er posisjons- og soneavhengig. Muligens lover det litt mer enn 3 hp i sonen og muligens lover det også minst ni kort i major.

Motparten endte til slutt opp i 3 grand. Etter makkers hjerterpreferanse falt valget av utspill på hjerter 4. Dermed ble Paula Leslie satt under mer press enn Torild i spilleføringa. Hun lasjerte hjerteren to ganger. Etter å ha vunnet den tredje hjerterrunden med esset, fortsatte spillefører med kløver 10 fra hånda. Kløveren kommer man ikke utenom for å komme til ni stikk, og den naturlige måten å spille farga på er å ta dobbeltfinessen.

Marianne dekket tieren med kongen, og dermed var det klart for spillefører at hun hadde fire kløverstikk. Om man legger til to majoress og to ruterstikk kommer man til åtte, men fortsatt mangler det ett. Hvor skulle det komme fra?

Ann Karin Fuglestad vant den andre kløverrunden, og skiftet til spar 8. Det er nå kartlagt at syd hadde kun ett honnørpoeng i hjerter. Dermed tyder vel det meste på at hun må ha spar konge. Hun åpner vel ikke med Ekrens med kun ett honnørpoeng til sammen i majorfargene?

Om man slipper sparen til kongen får man satt opp ett ekstra sparstikk, med da kan syd innkassere forsvarets femte stikk for hjerter knekt. Dermed er den reelle sjansen man kan spille på å finne ruter dame. Med ette ekstra ruterstikk er man i havn i 3 grand.

Selvsagt er det naturlig å spille på at den av motstanderne som ikke har vist begge major, har ruter dame. Etter å ha stukket med spar ess og kløver 9, spilte Paula ruter til esset i borrdet, og hentet de to siste kløverstikkene. Dernest spilte hun ruter knekt fra bordet i 3-kortsposisjonen, som hun la tieren på. Marianne vant stikket med dama og kunne så innkassere ett stikk i hver av majorfargene for to beit. 13 IMP til Norge etter 600 inn i 3 grand i lukket rom og 200 i beit i åpent rom.

Norske nedturer i morgenkampen

Det ble dessverre ingen norsk suksess i dagens første kamp. Våre tre lag sanket ikke mer enn rundt 13 vinnerpoeng totalt. På BBO fulgte vi Norges lag i åpen klasse mot Polen. Polakkene spilte godt, og de norske hadde dessverre noen dårlige spill. Da blir det tungt å hente poeng på dette nivået. Du kan lese om noen av spillene under resultatrapporten.

Åpen klasse, etter 13 av 23 runder:

Norge - Polen 2,15 - 17,85 (IMP-score:5 - 43)

 

Dameklassen, etter 13 av 23 runder:

Norge - Taiwan 6,48 - 13,52 (IMP-score: 32 - 45)

 

Veteranklassen, etter 13 av 23 runder:

Norge - Sverige 4,44 - 15,56 (IMP-score: 15 - 38)

Her er noen av spillene som dukket opp i BBO-oppgjøret mellom Norge og Polen:

I spill 6 ble det dobbeltscore til Polen etter at nordmennene gikk beit ved begge bord:


I lukket rom åpnet Ulf med 1 ruter, presisjon (11-15 hp, minst 1 ruter). 2 ruter fra Nils viste 10+ med minst 4-kortsfarge. I 2 grand var stikkpotensialet dårlig da syd ikke hadde rutertilpasning, og farga attpåtil satt surt. Tre beit og 150 ut.

Noen ville nok passet med en såpass steril 11-poenger, mens andre lar seg begeistre av 4-4 i major og det faktum at man er utenfor sonen.

I åpent rom ble det også åpnet i syd, men nordmennene kom med i meldingsforløpet:

2 hjerter var sjanseløst, og Espen gikk to beit i kontrakten. 8 IMP ut.

Spill 12 gikk riktignok ut, men det dukket opp et interessant motspillspoeng:

Boye unngikk å spille ut ruter ess mot 3 spar. Om han starter med ruter ess, som også indikerer kongen, vil det kunne hjelpe spillefører til å løse kløveren med en taper. Siden Boye har forhåndspasset i gunstig sone, er det lite trolig at han har ess-konge i ruter og kløver ess.

Hvis spillefører finner trumfdama for så å løse kløveren med en taper, kan 3 spar vinnes. For å unngå to kløvertapere må spillefører spille kløver tl åtteren (eller seile en av håndas to største kløvere).

Aktuelt ble utspillet vunnet med kongen i bordet. Deretter fulgte spar konge, spar til finesse med knekten og spar ess. Etter at trumfen var trukket ut gikk spillefører på kløveren. Han valgte, ikke unaturlig, kløver til kongen. Espen stakk med esset, og forsvaret innkasserte så tre ruterstikk. Boye måtte også få ett kløverstikk til. Ei beit. Også ved det andre bordet ble det spilt 3 spar i syd med ei beit.

I spill 13 ble det ny sving til Polen etter ulike meldevurderinger ved de to bordene:

I åpent rom havnet Norge i 4 spar etter at Boye viste invitt med 6-korts spar, og Espen valgte å høyne. Motparten hadde fem toppstikk imot, og syd klarte for sikkerhets skyld å doble. 500 ut.

I lukket rom fikk polakkene stoppet lavere:

Det ble ei beit i 3 spar, men 100 er jo billig i forhold til 500. Dermed 9 IMP ut for Norge.

Litt hardt meldt av Boye og Espen, men litt utur å bli doblet.