Mandag: Klart for kvartfinaler

Mandag er det klart for kvartfinaler i VM-byen Wuhan. I åpen klasse skal Norge møte Italia, mens damene skal opp mot Nederland. Kvartfinalene spilles over seks sett av 16 spill, tre mandag og tre tirsdag. Tidsskjemaet er det samme som tidligere. Det vil si at settene starter henholdsvis 04:00, 07:30 og 10:30 norsk tid. Det blir anledning til å følge begivenhetene direkte på BBO.

Her er mandagens program for de norske lagene:

Åpen klasse, kvartfinaler:

04:00: Norge - Italia, sett 1 av 6
07:30: Norge - Italia, sett 2 av 6
10:30: Norge - Italia, sett 3 av 6

Dameklassen, kvartfinaler:

04:00: Norge - Nederland, sett 1 av 6
07:30: Norge - Nederland, sett 2 av 6
10:30: Norge - Nederland, sett 3 av 6

Veteranlaget deltar i Transnationals, som er ei åpen lagturnering. Laget heter Norway Seniors.

Resultater VM-dag 8

Etter åttende og siste dag av grunnspillet i VM kunne vi glede oss over at Norge gikk videre både i åpen klasse og dameklassen etter å ha blitt henholdsvis nummer fire og tre! Dermed er begge lagene klare for kvartfinalene som spilles mandag og tirsdag. I åpen klasse skal Norge møte Italia, mens damelaget skal opp mot Nederland.

Veteranlaget avsluttet mesterskapet med en uavgjort og ett tap. Til slutt endte de på 16.plass, og var dessverre langt unna å gå videre denne gang.

Dagens resultater i åpen klasse:
Norge - Australia 14,60 - 5,40  (IMP-score: 47 - 29)
Norge - Hong Kong 4,81 - 15,19  (IMP-score: 30 - 51)

Norge er dermed blant de åtte lagene som går videre til kvartfinale.

På kapteinsmøte i dag ble det klart at Italia blir motstander. Kvartfinalen spilles over seks sett med 16 spill i hvert sett. Det spilles tre sett mandag og tre tirsdag.

En titt på hvordan Norge endte i forhold til mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
22 Australia 9-16 11,2 14,60 +3,40
23 Hong Kong 17-24 14 4,81 -9,19

Etter dagens resultater endte Norge dermed 39,14 VP foran mitt skjema til å nå sluttspill. Det er basert på at forventet snitt som måtte til for å gå videre  ville være 11,2 VP.

Det viste seg til slutt at mitt estimerte snitt for å gå videre var for lite. Til syvende og sist hadde Italia på åttendeplass 11,92 VP i snitt.

Norge endte til slutt med et snitt på 12,90 VP, og var 28,31 VP foran New Zealand på niendeplass.

Dagens resultater i dameklassen:
Norge - Kina 8,24 - 11,76 (IMP-score: 19 - 25)
Norge - Frankrike 14,80 - 5,20  (IMP-score: 56 - 37)

Norge er dermed blant de åtte lagene som går videre til kvartfinale.

På kapteinsmøte i dag ble det klart at Nederland blir motstander. Kvartfinalen spiles over seks sett med 16 spill i hvert sett. Det spilles tre sett mandag og tre tirsdag.

En titt på hvordan Norge endte i forhold til mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
22 Kina 1-8 8,5 8,24 -0,26
23 Frankrike 1-8 8,5 14,80 +6,30


Etter dagens resultater endte Norge dermed 3,06 VP foran mitt skjema til å nå sluttspill. Det er basert på at forventet snitt som måtte til for å gå videre ville være 12,5 VP.

Det viste seg til slutt at mitt estimerte snitt for å gå videre var for strengt. Til syvende og sist hadde Nederland på åttendeplass 11,98 VP i snitt.

Norge endte til slutt med et snitt på 12,63 VP, og var 32,97 VP foran Russland på niendeplass.

Dagens resultater i veteranklassen:
Norge - Indonesia 10,00 - 9,50 (IMP-score: 30 - 30)
Norge - Canada 6,72 - 13,28 (IMP-score: 22 - 34)

Det har ei stund vært klart at Norge ikke har reelle sjanser til å gå videre, men jeg tar likevel en titt på hvordan de ligger an i forhold til mitt poengbudsjett:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
22 Indonesia 9-16 13 10,00 -3,00
23 Canada 17-24 14,7 6,72 -7,98

Etter dagens resultater endte Norge dermed 69,19 VP bak mitt skjema til å nå sluttspill. Det er basert på at forventet snitt som måtte til for å gå videre ville være 12,2 VP.

Det viste seg til slutt at mitt estimerte snitt for å gå videre var for strengt. Til syvende og sist hadde Taiwan på åttendeplass 11,4 VP i snitt.

Norge endte til slutt med et snitt på 9,21 VP, og var 50,3 VP bak åttendeplassen.

Vi følger runde 23 LIVE (oppdatert)

I dagens første runde ble det en komfortabel seier til Norge i åpen klasse, mens damelaget tapte knepent mot Kina. Vi kan glede oss over at begge lagene er videre til kvartfinaler! I praksis så det ut til å være klart allerede etter i går, men nå er det ingen teoretisk mulighet for at det skal gå galt. Sterke prestasjoner av de norske lagene, og ikke minst veldig gledelig!

Det de norske lagene skal spille om i siste runde er å få en så god plassering som mulig i Round Robin. Det kan nemlig gi mindre tøff motstand i kvartfinalene.

Dessverre får vi ikke se noen norske lag på BBO denne runden heller, men du kan som vanlig få opp scorekortene fra kampene med norske lag involvert og i tillegg følge med på hvordan stillinga endrer seg i de respektive klassene minutt for minutt.

Under finner du lenker til både resultatlister og scorekort i Norges kamper.

Livescore åpen klasse

Scorecard Norge - Hong Kong

 

Livescore dameklassen

Scorecard Norge - Frankrike

 

Livescore veteranklassen

Scorecard Norge - Canada

Her kommer det etter hvert noen spill fra kampen (oppdateres fortløpende):

I spill 4 gjaldt det å ha orden på motspillsavtalene:

For det norske damelaget kom Marianne Harding i 4 spar i vest. Utspillet var hjerters ess fra nord. Nå er veien til beit åpen for motspillerne om nord fortsetter med hjerter konge og hjerter til stjeling. Ruter ess må også gi stikk, og dermed blir antallet motspillsstikk fire. En annen måte å beite kontrakten på er å skifte til kløver. Da vil motspillerne få satt opp ett kløverstikk i stedet for stjelinga.

De franske damene fikk ikke med seg alle stikkene, og dermed føk kontrakten hjem. Ved det andre bordet stoppet Frankrike i 2 spar. Der ble det også ti stikk, men likevel 10 IMP til Norge.

I veteranklassen ble det 6 IMP ut for Norge da Peter Marstrander gikk beit i 4 spar, mens Canada stoppet i delkontrakt. I åpen klasse ble det 8 IMP til Norge etter at Ulf Tundal spilte 2 spar med ni stikk, mens Hong Kong gikk to beit mot Espen Lindqvist og Boye Brogeland.

I spill 6 hadde Hong Kong litt tur mot Norge i åpen klasse:

Hvilken kontrakt vil du helst være i nord-syd?

Mot Nils og Ulf meldte Hong Kong seg helt opp i 7 grand. Der må sparen løses uten taper.  Oddsen er ikke god nok til at det lønner seg i lengden å være i storeslem. Boye og Espen stoppet i 6 spar. Det var altså svært mange IMP i sving. Da sparen var fordelt 2-2 ble det 11 IMP til Hong Kong. Om det er en spartaper blir det i stedet 14 IMP til Norge.

Både i dame- og veteranklassen gikk spill 6 ut etter at det ble meldt 6 spar.

Norges lag i åpen klasse hadde altså en viss utur som fikk 11 IMP ut på spill 4. På spill 8 var det andre årsaker som gjorde at det ble en ny stor sving ut:

Her kom Norge for høyt ved begge bord. I åpent rom spilte Espen 4 spar doblet med to beit, mens Ulf ble doblet og gikk to beit i 3 grand i lukket rom. 300 ut ved begge bord utgjorde til sammen 12 IMP til Hong Kong. Sett fra utsida ser begge kontraktene unektelig litt merkelige ut, men jeg kjenner ikke til hvordan meldingene har gått. Av og til har vi som følger med og ser alle kortene uten å vite hvordan meldingsforløpet har gått, litt for lett for å bli nesevise. Det kan i mange tilfeller være ei naturlig forklaring bak et resultat som kan se både dårlig og merkelig ut fra utsida.

Jeg kan tenke meg at Ulf har åpnet med en presisjonsruter i vest. Om nord har sperremeldt i sparn blir det ikke nødvendigvis så lett for øst-vest å stoppe. Nils har et visst stikkpotensial med 6-korts kløver. Riktignok er farga dårlig, men om makker har litt tilpasning og kløveren ikke sitter for surt, kan det godt være mange stikk egen vei. Denne gang var det litt kløverstøtte, men minimum styrke hos Ulf. Det hjalp heller ikke på at kløveren satt såpass surt hos motparten.

Etter halvspilt kamp er resultatene som følger for de norske lagene:

Åpen klasse: Norge - Hong Kong 15 - 44
Dameklassen: Norge - Frankrike 25 - 12
Veteranklassen: Norge - Canada 6 - 25

Foreløpig er det kun damene som gjør jobben i siste kamp. I åpen klasse ligger vi kraftig under mot Hong Kong, og akkurat nå føles det godt at avansementet var sikret før denne kampen!

Det er jevnt om åttendeplassen i alle klassene. Drøyt halvveis inn i siste kamp ser tabellene slik ut:

Åpen klasse:

Dameklassen:

Veteranklassen:

Med noen få spill igjen var Polen forbi Norge i dameklassen, men etter noen flere IMP inn norske IMP er Norge igjen opp på andreplass. Vil de holde på denne plasseringa? Det vil være en fordel med tanke på valg av motstander i kvartfinalene.

Laget i åpen klasse ser ut til å gå på stortap, og dermed måtte ta til takke med fjerdeplassen. Det innebærer i så fall at de ikke får velge motstander, men må ta til takke med det laget som blir igjen. Ingen fordel, men samtidig har Norge vist at det kan hamle opp med hvem som helst!

Sluttresultater for de norske lagene i runde 23:

Åpen klasse: Norge - Hong Kong 4,81 - 15,19 (IMP-score: 30 - 51)
Dameklassen: Norge - Frankrike 14,80 - 5,20
(IMP-score: 56 - 37)
Veteranklassen: Norge - Canada 6,72 - 13,28
(IMP-score: 22 - 34)

Her er slutttabellene - de åtte beste i hver klasse går altså videre til kvartfinalene:

Åpen klasse:

Dameklassen:

Veteranklassen:

 

Oppdatering klokka 11:00 (norsk tid):
Det har akkurat vært kapteinsmøte med valg av kvartfinalemotstandere i Wuhan. I dameklassen var det to lag å velge mellom da det var Norges tur til å velge. Valget sto mellom Sverige og Nederland. Norge valgte Nederland. I åpen klasse ble Norge nummer fire, og fikk dermed ikke muligheten til å velge motstander. Men ved å bli nummer fire slippet man i alle fall å møte et lag som ble blant de tre beste. Det laget som ikke ble valgt av noen andre var Italia. Dermed blir det storkamp mellom Norge og Italia i kvartfinalen. Kvartfinalene spilles over seks sett med 16 spill i hvert sett mandag og tirsdag.

Vi følger runde 22 LIVE

I dagens første runde, som er den nest siste runden i kvalifiseringa, vises ingen norske lag på BBO. Likevel følger jeg med på BBO for å ha en viss oversikt over spillene i kampen. Ikke minst vil jeg følge med på hvordan det går med de norske lagene. Vi har gode forhåpninger om å få to lag videre til sluttspillet!

Selv om man aller helst vil se norske spillere i aksjon, er det sannelig ikke uinteressant å følge med på andre lag på BBO. Om man i tillegg har oppe scorecardene fra kampene med norske lag involvert, holder man seg godt oppdatert på ståa. Faktisk er det også mer interessant å følge med på nordmennenes resultater når man kjenner til kortene.

Du får opp scorekortet fra Norges kamp ved å klikke på tallet (bordnummeret) som står helt til venstre for de involverte lagene i den aktuelle kampen. Der får du oversikt over hvem som spiller, og resultatene oppdateres løpende etter hvert som resultatene blir lagt inn på Bridgematen i åpent og lukket rom.

Livescore åpen klasse

Scorecard Norge - Australia

 

Livescore dameklassen

Scorecard Norge - Kina

 

Livescore veteranklassen

Scorecard Norge - Indonesia

Her er noen av spillene fra kampen:

Hva ville du meldt med denne hånda om makker åpner med 1 grand (15-17 hp) i sonen?

Dette spillet ga sving ut for Norge både i åpen klasse og dameklassen:

I damekampen mellom Norge ble det meldt 3 grand ved begge bord. Kina fikk den hjem, mens Norge gikk beit. 12 IMP ut.

Mellom Norge og Australia i åpen klasse passet Espen ned 1 grandåpninga fra Boye, mens det ble meldt utgang ved det andre bordet.

Jeg liker Espens pass av 1 grand da jeg synes det er for hardt å invitere med det jeg vil kalle åtte sterile honnørpoeng i nord, selv om det spilles lagkamp og man er i sonen.
Uten 5-kortsfarge og mellomkort blir det som regel for hardt, tenker jeg.

Men i en enkeltsituasjon er det flere aspekter som kan spille inn for valg av melding. Kanskje vurderer man hva man tror motparten er i ved det andre bordet. Er det riktig å tenke slik, eller skal man bare stole blindt på sine egne kortvurderinger? Hva mener du?

Også Helge Mæsel på det norske veteranlaget passet 1 grand. Godt å se at det er noen som er enige i min foretrukne melding!

Dessverre ble det sving ut for veteranene etter at brødrene Stabell heller ikke fant motspillet som beitet 3 grand.

Boye fikk ni stikk i 1 grand, mens Australia vant utgangen mot Terje og Allan. 10 IMP ut for Norge.

Terje og Allan og Bodil og Liv Marit sjansen til å beite 3 grand. Det er naturlig å spille ut spar fra vest. For å få beit må motspillerne skifte fot i tide. Mer presist innebærer det at de må få hull på hjerteren.

Før spillefører har sine ni stikk kommer i praksis motspillerne inn én gang i kløver og to ganger i ruter. Det er altså to sjanser til å skifte hjerter. Den tredje gangen motspillerne kommer inn er det for seint å skifte fordi spillefører da har tre sparstikk, ett hjerterstikk, to ruterstikk og tre kløverstikk.

Spill 24 var et potensielt svingspill:

 

I utgangspunktet er det elleve stikk i spar øst-vest. Det er én taper i hjerter og én i ruter. Man får kastet en ruter i øst på det siste kløverstikket, men det er fortsatt en rutertaper man ikke blir kvitt. Imidlertid er det essensielt at motspillerne får med seg hjerterstikket for å holde nede på elleve stikk.

Bodil og Liv Marit meldte 6 spar, og fikk den hjem etter ruterutspill. Mot Marianne og Ann Karin stoppet kineserne  i 5 spar. Dermed en stor sving inn for de norske damene!

Slik så tabellen ut i åpen klasse drøyt halveis inn i kampen idet Norge ledet 25-19 over Australia etter at 10 av 16 spill var sammenlignet:

Merk at GeO Tislevolls New Zealand har jobbet seg sakte med sikkert oppover, og nå har de heng på åttendeplassen som gir avansement til sluttspillet.

Les et innlegg på GeOs blogg om siste dag av Round Robin

I dameklassen så tabellen slik ut idet Norge ledet 19-14 mot Kina etter at 11 spill var sammenlignet:

I spill 28 kom det enda et slemspill:

Den mest spennende kontrakten, om man kun ser på øst og vests kort, er 7 hjerter på 4-3-tilpasning. Den kontrakten er meget sjanserik så lenge ikke trumfen er fordelt verre enn 4-2. Ved å stjele en spar i vest før man trekker ut trumfen, er det tolv toppstikk. Det ligger muligheter for det stikk nummer 13 i begge minorfargene. Ruteren gir ekstrastikk om farga er fordelt 3-3 eller en av motstanderne har knekten dobbel. Kløveren kan også ordne seg for fire stikk, enten om den er jevnt fordelt eller om nord for eksempel har single tier eller knekt. Det er også skvismuligheter. Øst har spartrussel, men det er trusselkort i begge minorfargene i vest.

I åpen klasse ble det 10 IMP til Norge etter at Terje og Allan meldte 6 hjerter, mens Australia overraskende stoppet i 3 grand mot Espen og Boye. I dameklassen ble det buttspill etter at begge bordene var i 6 grand med 13 stikk. Også i veteranklassen ble det buttspill for Norge. Indonesia meldte 6 grand, mens brødrene Stabell var i 6 hjerter.

Med få spill igjen er GeO Tislevoll og New Zealand opp på 8.plass på bekostning av Italia og Israel:

 

Tenk om de skulle klare å komme videre etter den katastrofale starten hvor de hadde under 30 VP etter de to første dagene!

Slik endte runde 22 for de norske lagene:

Åpen klasse: Norge - Australia 14,60 - 5,40 (IMP-score: 47 - 29)
Dameklassen: Norge - Kina 8,24 - 11,76 (IMP-score: 19 - 25)
Veteranklassen: Norge - Indonesia 9,50 - 10,00 (IMP-score: 30 - 30)*

                          * Indonesia ble tildelt 0,5 VP i straff

Tabellen i de respektive klassene ser sånn ut før siste kamp:

Åpen klasse:

Dameklassen:

Veteran:

Dette betyr at Norge er videre til kvartfinale i både åpen klase og dameklassen allerede før siste runde! Gratulerer!

 

Neste kamp starter klokka 07:30 norsk tid. Ingen norske lag vises på BBO, men jeg vil rapportere fra kampen her på Mesterskapsbloggen. Følg med!