Et innlegg fra bloggen Mesterskapsbloggen Mesterskapsbloggen

Vi følger åpningskampen (oppdatert)

VM åpner klokka 05 natt til søndag.

Her er livelenkene hvor du kan følge resultatene til de norske lagene:

Åpen klasse
Dameklassen
Veteranklassen

I første runde kan Norges lag i åpen klasse følges direkte på BBO. Vi stiller med Terje Aa - Allan Livgård øst-vest i åpent rom og Nils Kvangraven - Ulf Tundal nord-syd i lukket rom.

Allerede i første spill ble det utgangssving inn for Norge:

2 kløver fra Nils var presisjon, opp til 15 honnørpoeng og minst 5-korts kløver. Guadeloupe havnet etter hvert i 4 hjerter. Det var ingen optimal kontrakt. Sjansene var langt bedre i sparkontrakt. Heldigvis meldte Allan og Terje seg fram til 4 spar. Hvordan det skjedde er imidlertid uvisst da det ikke er loggført på BBO. Om motparten starter med to kløverstikk, må trumfen løses uten taper og ruteren med én taper. Slik det sitter er det rimelig å fikse dette.

To beit i 4 hjerter og hjemgang i 4 spar ga 11 IMP inn, og dermed ble det en flying start for vårt lag i åpen klasse!

Det var lite omsetning i løpet av de neste fem spillene, men i spill 7 skulle det bli ny utgangssving inn for Norge:

Det var ingen opplagt melding i øst over opplysende dobling fra makker. Allan valgte å innlede med å overmelde 2 spar og kom igjen med 3 hjerter over 2 grand. Terje løftet så til utgang.

Syd valgte å spille ut spar ess. Allan trumfet på hånda. Deretter fulgte hjerter ess og ny hjerter til kongen. Bordets siste spartaper ble stjålet med håndas siste trumf. Kløver til bordet fulgte. Da dama kom på var det ikke noe problem å løse den farga uten taper. Bordets rutertaper forsvant på den femte kløveren, og dermed var det ikke mer enn ett trumfstikk å hente for forsvaret.

Ved det andre bordet kom ikke øst-vest med i meldingsforløpet:

Ulf måtte gå ei beit i 3 spar, men det ble likevel et stort vinstspill for Norge, nærmere bestemt 11 IMP.

Allerede i neste spill ble det nok en gang 11 IMP til Norge:

Allan og Terje meldte seg opp i 5 kløver etter sperremelding i ruter fra motparten. Når man ser øst og vests kort mot hverandre kan lilleslem være spennende, men det er ikke en kontrakt man absolutt bør melde. Særlig etter sperremelding kan det sitte surt imot, og slik meldingene aktuelt gikk er det i praksis svært vanskelig å komme høyere.

Allan tapte ett stikk i hver av minorfargene, og vant dermed utgangen akkurat.

Ved det andre bordet fikk Guadeloupe melde i fred, og da endte de i 3 grand. Etter at Nils fikk satt opp ruteren i utspillet, var vest tvunget til å løse kløveren uten taper. Eller rettere sagt var han nødt til å få satt opp kløveren uten å slippe nord inn. I og med at det ikke er meldt noe imot, er det ikke urimelig å toppslå kløveren. Det var ikke rett medisin denne gang, og dermed ble det to beit i kontrakten.

Om nord hadde avgitt ei sperremelding i ruter ville saken imidlertid stilt seg annerledes. I og med at spillefører disponerer begge majoressene er det ufarlig å slippe inn syd på kløver dame gitt at nord har 6-korts ruter. Dermed bør man rett og slett ta finessen for å unngå at nord kommer inn!

Samtidig kan vi konstatere at damelaget vårt er i tet idet vi går inn i avslutninga av første kamp:

Etter å ha havnet under 0-6 etter fire spill mot Hong Kong, har de nå gått opp i ledelsen med IMP-sifrene 40-7 idet det gjenstår tre spill. Måtte dette fortsette!

Tilbake til BBO-kampen i åpen klasse. Nils og Ulf profitterte på sitt relésystem i spill 13:

Ulf fikk etter hvert gode kort da makker viste fram ei maxhånd med ei viss kløvertilpasning. 3 ruter fra Nils viste nemlig minst dobbelton kløver og enten singleton eller renons i ruter. 4 hjerter viste kontroll og fortalte samtidig om minst fem kontroller. Esset teller som to, mens konger og trumfdama teller som én. Med den informasjonen Ulf hadde til rådighet måtte det være godt spill for lilleslem.

Hele spillet så slik ut:

Etter trumfutspill var det nokså enkelt å vinne 6 kløver. Med seks trumfstikk, to toppstikk i både spar og ruter, samt hjerteress, var det altså elleve sikre stikk da trumfen var jevnt fordelt. Det tolvte stikket kan enkelt settes opp i spar med inntaket i behold i hjerter.

Tilsynelatende kunne det se ut til at hjerterutspill gjorde det hakket verre i og med at inntaket til sparen da blir dratt ut. Men i praksis virker det som beste plan er å stikke utspillet med esset for så å stjele de to rutertaperne med tieren og esset. Dette går fint så lenge ikke en av motstanderne har D8xx i trumf og motparten ikke kan få tak i ei stjeling i tillegg til originalstikket i trumf.

Ved det andre bordet luktet Guadeloupe litt på slem, men endte opp med å stoppe i 5 kløver. Dermed 13 IMP til Norge.

Til slutt endte det med IMP-sifrene 78-7 til Norge. Det er mer enn nok til å få med seg full pott når vi regner om til vinnerpoeng. Dermed har Norge fått en like god start som i EM i fjor, og er eneste lag med full pott etter første runde. Alltid kjekt å få en god start!

Også i dameklassen leder Norge åpningskampen takket være storseier mot Hong Kong. IMP-sifrene 48-6 var nok til at de norske damene fikk med seg drøyt 18 vinnerpoeng. Veteranene fikk dessverre ingen god start. Det ble et relativt klart tap mot Taiwan (12-38 i IMP/3,91-16,07 i VP). Heldigvis er det mange kamper igjen.

Etter en lunsjpause tar lagene fatt på runde to klokka 08:30 norsk tid. Dessverre får vi ikke sjansen til å følge noen av de norske lagene på BBO da, men vi kan se fram til å se de norske damene mot Sverige på BBO i dagens siste runde. Den kampen starter 11:30 norsk tid.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.