Vær på høyden i motspill!

Det dukker mange interessante spill opp i løpet av et langt mesterskap. Denne gang skal vi ta et tilbakeblikk på et spill som dukket opp i en av de innledende rundene. La os si kontrakten er 3 grand i syd etter meldingsforløpet du ser under. Du skal spille ut fra vests hånd, og det mest naturlige er vel en spar. Når du ikke har noen åpenbart gode alternativer, er det vel bare å prøve si lengste farge, eller? Men denne gang velger du å spille ut hjerter 3 (norsk fordeling), og nords kort blir lagt i bordet:

Spillefører ber om en liten i bordet, og makker følger med tieren før spillefører vinner stikket med dama. Han fortsetter med ruter 9 som går rundt til makkers knekt. Tilbakespillet fra makker er hjerter 2 (norsk fordeling fra gjenværende). Spillefører følger med en liten, og du vinner stikket med esset. Hva fortsetter du med når du er inne i følgende posisjon?

Her er det essensielt å telle spilleførers stikk! Vi er alle vant til å telle stikk som spillefører, men det er ikke sikkert vi er like påpasselig med å telle spilleførers stikk når vi spiller motspill. Om vi husker det, kan det være til stor hjelp for å finne beste motspill!

I denne situasjonen kan vi som vest se at spillefører har fem ruterstikk og to hjerterstikk. Det vil si at kontrakten alltid står om spillefører har begge de svarte essene. Dermed må vi spille på at makker har ett av disse essene. Det er nemlig ei forutsetning for at det skal kunne bli beit.

Men hva skal det spilles i stikk fire?

Ved å skifte til kløver konge vil det i praksis alltid bli beit så lenge makker har ett av de svarte essene. Skift til kløver konge, og se på makkers signal. Om han har esset i kløver, kan dere hente tre kløverstikk i tillegg til ett stikk i hver av de røde fargene. Om makker legger svakhet, må du spille på at han har spar ess i stedet. Merk at spillefører ikke kan stikke kløveren om han sitter med ess-knekt. Da kan nemlig makker spille kløver gjennom inne på spar ess, og dere får to kløverstikk i tillegg til ett stikk i hver av de andre fargene.

Om makker legger svakhet i kløver og du får beholde stikket på kløver konge, hva spiller du da?

Da er det bare å skifte fot og gå tilbake til hjerteren. Makker spilte fordeling tilbake, og hjerter 2 kan ikke være noe annet enn gjenværende trekortsfarge. Dermed får vi satt opp den siste hjerteren til makker og kan hente to hjerterstikk i tillegg til ett stikk i hver av de andre fargene - fortutsatt at makker har spar ess.

Hele spillet så slik ut:

På kløver konge legger makker styrke med femmeren. Dermed kan dere fortsette med fire kløverstikk og ta to sonebeit i kontrakten.

Dette er et klassisk eksempel på hvor viktig det er å være på høyden i motspill. Om du sløvt fortsetter med en hjerter, blir det hele elleve stikk på spillefører. Hvilken forskjell!

Jentelaget til BAM-finale!

Etter en dag med solid spilling er det norske jentelaget klare for morgendagens A-finale i Board-a-match-turneringa! De 18 beste lagene gikk til finalen, og Norge endte til slutt som nummer ni.

Jeg kommer tilbake med litt mer stoff utover ettermiddagen/kvelden.

Det norske U21-laget endte på 33.plass blant de 43 lagene, og blir dermed å finne i morgendagens B-finale.

Resultater Board-a-match, kvalifisering

I dag har det vært spilt semifinaler i klassene U26, U21 og Jenter U26. Finalene blir som følger:
U26: Sverige - Singapore
U21: Sverige - Israel
Jenter U26: Polen - Kina

Du finner alle resultater på resultatsida

Nå teller overstikkene!

Torsdag morgen satte de norske U16-spillerne kursen hjemover etter opplevelsesrike dager i Kina. I grunnspillet gjorde laget det godt og ble nummer fem, ikke mer enn drøyt 12 VP bak USA som gikk til topps. I sluttspillet gikk det tyngre, men laget oppnådde målet om å gå videre fra grunnspillet og har fått masse verdifull erfaring!

Nå er det jentelaget og U21-laget som er igjen i Kina for å forsvare Norges ære, og det står Board-a-match på programmet i dag og i morgen. Kvalifiseringa begynte i går og fortsetter i dag, mens det er A- og B-finale i morgen.

U21-laget har vært med fra start i kvalifiseringa i går, mens jentelaget, som spilte kvartfinale i går, kommer inn i turneringa i dag og starter med 50 poeng (48 er middels).


To norske lag er i aksjon i Board-a-match-turneringa: Fra venstre Simen S. Helgeby, Thea Indrebø, Ida Øberg, Katarina Ekren, Markus Lund, Carl-Otto Curran, Arne O. Devik og Thea H. Hauge. Sofie G. Sjødal og Agnethe H. Kjensli spiller også på jentelaget.

Allerede i første runde i dag dukket det opp et interessant spill:

Du har fått utdelt riktig gode kort i nord, og jammen hadde makker både åpning og hjerterstøtte. Etter å ha funnet ut at alle nøkkelkortene er på plass, må du ta stilling til hva du skal melde over 5 spar.

La oss se hvordan meldingene gikk ved bordet der to av de norske jentene satt nord-syd:

Ida Øberg i nord kunne telle to sparstikk, seks hjerterstikk, to ruterstikk og ett kløverstikk, altså elleve stikk totalt. Om makker hadde ruter dame ville det være stikk nummer tolv og dessuten var det gode sjanser for at ruteren kunne gi det trettende stikket også, enten med ruter knekt hos makker eller dersom farga sitter fint nok til at håndas fjerde ruter ville bli god. 1 ruter i åpning viste minst trekortsfarge, men det er kun med 4-4 i major og dobbel kløver at åpningshånda har kun trekorts ruter. Det er verdt å nevne at kløverfinessen er en tilleggsjanse dersom ruteren ikke ordner seg for fire stikk. Dessuten kan det være skvismuligheter.

Kort oppsummert kan vi si at nord gjerne vil være i storeslem dersom makker har ruter dame. Dette er dermed et godt eksempel på at muligheten til å spørre etter tredjekontroll kan være svært nyttig etter makkers svar på ess.

Med ruter dame ville Thea hoppet til storeslem, men med de aktuelle kortene var det best å stoppe i lilleslem. Ida fikk spar dame ut til kongen, tok ut trumfen, og deretter var det kun ruter dame som ga stikk for forsvaret. Kløver dame kunne parkeres på spar ess.

Dette spillet kan også fint illustrere hva turneringsformen Board-a-match innebærer. Her er det nemlig slik at hvert enkelt spill enten ender med seier, uavgjort eller tap. Vinner man spillet blir det to poeng, taper man blir det null, mens uavgjort spill gir et poeng til hvert av lagene. I motsetning til i vanlig lagkamp, spiller det ingen rolle hvor stor differansen er. Her kan det altså være like dyrt å miste et overstikk som å gå 1100 ut!

I dette spillet kunne det være betimelig å vurdere å legge sluttkontrakten i grand. 6 hjerter og 6 grand kan fra nords ståsted se ut til langt på vei å stå på det samme, og selv om det kan være noen tilleggssjanser i hjerterkontrakt, kan det absolutt være verdt den lille risikoen å melde grand på et spill som dette.

Aktuelt meldte motstanderlaget 7 hjerter med beit ved det andre bordet, og dermed var 6 hjerter med tolv stikk mer enn nok til å vinne dette spillet for det norske jentelaget.

Vi får håpe på en god dag for de norske farger i Kina slik at Norge blir representert i morgendagens A-finale. De 18 beste lagene etter dagens spilling, kvalifiserer seg for morgendagens finale. Heia Norge!