Bilder fra premieseremonien

I kveld var det premieseremoni i Wujiang. Det var Sverige som fikk mest heder for sine to gull, i henholdsvis U21- og U26-klassen. Men det var også norske representanter på scenen. U21-laget skulle nemlig motta applaus for sin seier i B-finalen i Board-a-match-turneringa. Det ble ingen medaljer denne gang, men hver av spillerne fikk en pandabamse som et minne om innsatsen I BAM og turen til Kina. Det var godt med en opptur på tampen av oppholdet for U21-laget.

Alle de norske spillerne har høstet nyttige erfaringer i løpet av oppholdet. U16-laget har allerede kommet seg hjem, mens U21-laget tar fatt på den lange hjemreisen natt til søndag og jentelaget et døgn senere.


Sveriges U21-lag gikk til topps: Fra venstre Teo Bodin, Sanna Clementsson, Alexander Sandin, Erik Hansson, Castor Mann, Martin Löfgren (NPC) og Lars Nilsson (coach).


VM-gull til Sverige U26: Fra venstre Martin Löfgren (NPC), Adam Stokka, Mikael Rimstedt, Ida og Mikael Grönkvist, Simon Hult, Ola Rimstedt og Tom Gärds (coach).


Det norske U21-laget fikk premie for seier i BAM B-finale: Fra venstre Markus Lund, Simen S. Helgeby, Carl-Otto Curran og Arne O. Devik.

Noen spill fra innspurten

Det ble altså høydramatiske finaler både i U26- og U21-klassen, men til slutt gikk Sverige seirende ut av begge disse klassene, om enn med minste mulige margin.

Det var nok av omsetning i den eldste klassen. Til slutt vant svenskene med IMP-sifrene 206-201. Før siste settet ledet svenskene med syv IMP, og de fikk en flying start på det siste og avgjørende settet. Her følger et av spillene som bidro til det:

Du spiller utgang i spar på vests hånd etter at syd har åpnet med 1 hjerter (11-15 hp og minst 5-korts hjerter), makker har meldt inn 2 ruter og nord har støttet til 2 hjerter.

Syd starter med esset og kongen i hjerter før det skiftes til kløver knekt som du vinner med esset i bordet. Med tre topptapere i de røde fargene må trumfen løses uten taper. Hvordan vil du gripe dette an?

Hele spillet så slik ut:

Singapore var i samme kontrakt ved det andre bordet, men der ble det ei beit etter at spillefører toppslo trumfen.

Den dyktige svensken som spilte hovedrollen i dette spillet var Simon Hult. Han vant kløverskiften med esset i bordet før en spar til esset fulgte. Deretter ruter mot bordet, som ble vunnet med esset av syd. Ny kløver til bordet, før Simon spilte en trumf mot hånda og stoppet opp litt før det avgjørende valget skulle tas.

Til slutt valgte han å ta finessen, og med den aktuelle sitsen ga det 12 IMP til svenskene. Kanskje ikke helt urimelig i og med at nord er markert med maksimalt fire poeng i hjerter, ruter og kløver. Ville han støttet til 2 hjerter med så lite som 4 hp i form av to knekter og ei dame?

Etter dette spillet, som var det tredje av totalt 14 i settet, ledet Sverige med 24 IMP. Men fortsatt var det elleve spill igjen, så dette var langt fra avgjort.

I løpet av midtfasen i kampen fikk Singapore inn henholdsvis 12 og 13 IMP på to av spillene. På det ene meldte Simon Hult og Adam Stokka slem med to ess borte, mens det ble meldt og vunnet utgang ved det andre bordet. Den andre store svingen kom etter at tvillingene Mikael og Ola Rimstedt valgte å melde 3 grand der de hadde 4-4-tilpasning i spar. 3 grand var aktuelt dødfødt, mens majorutgangen hadde brukbare sjanser og ble meldt og vunnet ved det andre bordet.

Svenskene hadde en utgangssving inn også, og holdt dermed en viss avstand til motstanderlaget fortsatt.

I fjerde siste spill ble svenskene doblet ved begge bord etter offensive aksjoner:

I åpent rom fant Simon ut at han måtte invitere med maks for sin 1 grandmelding. Det satt surt, og nord fant det for godt å legge på ei dobling. Etter hjerter knekt ut gikk spillefører direkte på ruteren for å sette opp et avkast for sin hjertertaper. Det var ikke mer enn tre trumfstikk og to minoress for forsvaret å få.

Ved det andre bordet tok Ola fram rødkortet i nord allerede da vest meldte 2 spar:

Bror Mikael i syd hadde lite å bidra med i motspill mot 2 spar, og tok ut i 2 grand, som trolig viste to steder å spille. Med trippelt sparhold og uten noen firekortsfarge, valgte Ola å passe ned 2 grand. Østs hadde til å doble, og det ble siste ord i meldingsforløpet.

Dette kunne tilsynelatende bli stygt. Men da motspillerne ikke traff maksimalt, berget Mikael med ei beit for 100 ut. Dermed 5 IMP til Singapore.

Før de to siste spillene ledet Sverige med åtte IMP. Nest siste spill gikk ut. Siste spill bød på litt spenning da spilleren fra Singapore som satt i øst valgte ei litt utradisjonell grandåpning. Han fikk kjøpe kontrakten, selv om nord-syd hadde ni stikk i majorkontrakt. Takket være langfargestikk i minorfargene var det mange stikk i grand øst-vest, og det hele endte med ni stikk og 150 til øst-vest.

I åpent rom kom nord-syd med i meldingene, og vi som fulgte kampen måtte fram med IMP-kalkulatoren for å finne ut hvor mange IMP Singapore kunne tjene om de vant delkontrakt i major i tillegg til 150 i 1 grand fra den andre bordet. Om det for eksempel ble ni stikk ville 150+140 = 290 gi syv IMP til Singapore. Det ville være ett for lite!

Aktuelt meldte Singapore seg helt opp i 4 spar. Denne kontrakten var det tilsynelatende umulig å dytte på, men den svenske supportergjengen turte nok ikke slippe skuldrene helt ned før det faktisk ble claimet ei beit i 4 spar. At Singapore fikk tre IMP på siste spill gjorde ingenting. Svenskene var verdensmestere etter å ha slått Singapore 206-201 i finalen!

Singapore har for øvrig imponert i løpet av mesterskapet. I kvartfinalen lå de hele 40 IMP bak mot USA, som vant Round Robin, før de 14 siste spillene. De jobbet seg mesterlig tilbake, og etter 15 IMP inn i siste spill, vant med tre IMP! I semifinalen ble det en svært jevn batalje mot sterke Polen, hvor Singapore til slutt trakk det lengste strået. Selv om de vært svært nære gullet, vil nok Singapore si seg fornøyd med VM-sølv når de får summet seg.

Sveriges U21-lag hadde en ledelse på 25 IMP etter gårdagens fire sett i sin finale mot Israel. Israelerne hadde et solid førstesett i dag og var i ledelsen med åtte IMPs margin idet spillerne gikk til lunsj i dag. Det var lite IMP i sving i siste sett, men Sanna Clementsson bidro sterkt til å sikre seieren for svenskene da hun åpnet med en ellevepoenger og 4-4 i major. Da kom hun og makker Alexander Sandin i utgang, mens israelerne stoppet i delkontrakt. Da alle spillene var sammenlignet viste resultattavla at svenskene hadde slått Israel 118-112, og dermed sikret VM-gull nummer to for Sverige. Rett og slett imponerende av vårt broderfolk!

To gull til Sverige!

Etter en høydramattisk innspurt kunne svenskene til slutt slippe jubelen løs etter å ha vunnet VM-gull både i U21- og U26-klassen.

I U21-klassen lå svenskene bak Israel med noen få IMP før det siste og avgjørende settet, men vant til slutt med seks IMP.

I den eldste klassen ledet Sverige med syv IMP før de 14 siste spillene. I siste sett åpnet svenskene med et par store svinger inn og rykket ifra, men Singapore ga seg ikke uten kamp og knappet kraftig innpå mot slutten. Idet spillerne tok fatt på siste giv var det fortsatt mulig for begge lag å stikke av med gullet. Til slutt trakk svenskene det lengste strået og vant med fem IMP.

Dermed sikret Sverige to gull med ikke mer enn elleve IMPs margin totalt, og har med disse medaljene levert nok et knallgodt mesterskap. Det er bare å gratulere!

I jenteklassen var det langt fra like spennende. Der tok Kina en klar seier i finalen mot Polen.

Jeg kommer tilbake med mer stoff!

Svært spennende for svenskene

Sverige har nok en gang gjort et godt juniormesterskap. Alle deres tre lag gikk videre til semifinale. For U16-laget ble Kina 3, som for øvrig slo ut Norge i kvartfinalen, for sterke. I bronsefinalen ble USA for sterke, og dermed ble det fjerdeplass på svenskenes yngste lag.

Svenskene kvalifiserte seg for finalen både i U26- og U21-klassen. Etter fire sett fredag var det svært jevnt mot henholdsvis Singapore og Israel. De to siste settene av finalen spilles lørdag. Etter det første settet er det praktisk talt dødt løp i begge finalene hvor Sverige er involvert. Det blir noen spennende timer for svenskene og oss andre som følger med.

I finalen i jenteklassen er det ikke fullt så spennende. Der har Kina en kla ledelse over Polen før det siste og avgjørende settet.

Siste sett av finalene starter klokka 07.30 norsk tid. Du kan følge den dramatiske innspurten direkte på BBO.

U26: Sverige leder 171-164 over Singapore før de siste 14 spillene. Running score

U21: Israel leder 106-98 over Sverige før de 14 siste spillene. Running score

Jenter U26: Kina leder 198-131 over Polen før de 14 siste spillene. Running score

 
Adam Stokka (med ryggen til) spiller for Sverige U26 i åpent rom sammen med Simon Hult i finalens siste sett.


I lukket rom spiller tvillingene Ola (med ryggen til) og Mikael Rimstedt for Sverige U26 i siste og avgjørende sett.


Den svenske lagledelsen følger dramatikken fra vugraph-rommet. Fra venstre Lars Nilsson, Tom Gärds og Martin Löfgren.


De ivrigstre av nordmennene som fortsatt er igjen i Kina følger innspurten kort for kort.

Rett fra læreboka

I fredagens BAM-finale dukket det opp et spill som godt kunne vært hentet rett fra læreboka:

Kløveråpninga fra syd viste minst trekortsfarge, og utspillet mot 4 spar var kløver dame. Hvordan ville du ha lagt opp spilleføringa?

Du har en taper i spar, og må regne med minst en i ruter i tillegg. Åpninga i syd og utspillet kan imidlertid sette deg på sporet av veien til overstikket. Og det er langt fra uvesentlig i turneringsformen Board-a-match.

Utspillet vinnes med esset i bordet, og så bør du for sikkerhets skyld avblokkere tieren på hånda. Deretter går du løs på trumfen. Syd vinner med esset, og returnerer en trumf. Nord kaster en kløver på den andre trumfrunden, og dermed må du ta nok en runde trumf for å trekke ut syds siste. Neste trekk er å innkassere ess-konge i hjerter før farga elimineres ved å trumfe en hjerter på hånda.

Hele spillet så slik ut:

Etter å ha eliminert hjerteren kan den markerte kløverfinessen tas over syd i følgende posisjon:

Årsaken til at vi avblokkerte kløver 10 i første stikk var at vi skulle være sikker på æ være inne hos blindemann etter det tredje kløverstikket. Hadde vi hatt 109 igjen i kløver på hånda, kunne syd tvunget oss til å være inne på hånda etter den tredje kløverrunden.

Vi var heldigvis våkne og avblokkerte tieren, og dermed slipper vi å bekymre oss for dette nå. Årsaken til at vi vil være inne hos blindemann, er at det bør spilles på et innspill mot syd i ruter. En liten ruter fra bordet, som så stikkes så billig som mulig på hånda, vil tvinge syd inn. I og med at syd har åpnet, og øst-vest disponerer 26 hp til sammen, er det nesten sikkert at syd må ha ruter konge. Dermed er set liten vits i å prøve en ruter motr dama. Det er bedre å spille på innspillet.

Så lenge syd har kongen i ruter, og nord ikke har både knekten og tieren, vil dette fungere utmerket. Om nord følger med en liten ruter, legger du bare nieren. Aktuelt vinner syd med knekten og må velge mellom å gi deg stikk for ruter dame eller spille hjerter til dobbeltrenons. Uansett blir det elleve stikk for spillefører, og etter alt å dømme et godt resultat på spillet.

Merk at nord bør se faren for at makker kan bli innspilt, og gå opp på ruter 10 i den nevnte 6-kortsposisjonen. Denne gang hadde det ikke hjulpet. Spillefører stikker med dama og syd vinner med kongen. Han er like innspilt i denne situasjonen og må åpne ruteren fra den ugarderte knekten. Om ruter 9 og ruter 7 derimot hadde byttet plass, ville det vært essensielt for nord å stikke opp med ruter 10 for å unngå at makker skulle bli innspilt.

Der syd unngikk å spille ut kløver, var det fort gjort at det ble bare ti stikk. Da var det en mulig plan for spillefører å ta ut trumfen, eliminere hjerteren og ta for ess-konge i kløver fulgt av ny kløver. Syd blir da aktuelt innspilt og må åpne ruteren, men forsvaret får ett trumfstikk, ett kløverstikk og ett ruterstikk.