Et innlegg fra bloggen Mesterskapsbloggen Mesterskapsbloggen

Noen spill fra innspurten

Det ble altså høydramatiske finaler både i U26- og U21-klassen, men til slutt gikk Sverige seirende ut av begge disse klassene, om enn med minste mulige margin.

Det var nok av omsetning i den eldste klassen. Til slutt vant svenskene med IMP-sifrene 206-201. Før siste settet ledet svenskene med syv IMP, og de fikk en flying start på det siste og avgjørende settet. Her følger et av spillene som bidro til det:

Du spiller utgang i spar på vests hånd etter at syd har åpnet med 1 hjerter (11-15 hp og minst 5-korts hjerter), makker har meldt inn 2 ruter og nord har støttet til 2 hjerter.

Syd starter med esset og kongen i hjerter før det skiftes til kløver knekt som du vinner med esset i bordet. Med tre topptapere i de røde fargene må trumfen løses uten taper. Hvordan vil du gripe dette an?

Hele spillet så slik ut:

Singapore var i samme kontrakt ved det andre bordet, men der ble det ei beit etter at spillefører toppslo trumfen.

Den dyktige svensken som spilte hovedrollen i dette spillet var Simon Hult. Han vant kløverskiften med esset i bordet før en spar til esset fulgte. Deretter ruter mot bordet, som ble vunnet med esset av syd. Ny kløver til bordet, før Simon spilte en trumf mot hånda og stoppet opp litt før det avgjørende valget skulle tas.

Til slutt valgte han å ta finessen, og med den aktuelle sitsen ga det 12 IMP til svenskene. Kanskje ikke helt urimelig i og med at nord er markert med maksimalt fire poeng i hjerter, ruter og kløver. Ville han støttet til 2 hjerter med så lite som 4 hp i form av to knekter og ei dame?

Etter dette spillet, som var det tredje av totalt 14 i settet, ledet Sverige med 24 IMP. Men fortsatt var det elleve spill igjen, så dette var langt fra avgjort.

I løpet av midtfasen i kampen fikk Singapore inn henholdsvis 12 og 13 IMP på to av spillene. På det ene meldte Simon Hult og Adam Stokka slem med to ess borte, mens det ble meldt og vunnet utgang ved det andre bordet. Den andre store svingen kom etter at tvillingene Mikael og Ola Rimstedt valgte å melde 3 grand der de hadde 4-4-tilpasning i spar. 3 grand var aktuelt dødfødt, mens majorutgangen hadde brukbare sjanser og ble meldt og vunnet ved det andre bordet.

Svenskene hadde en utgangssving inn også, og holdt dermed en viss avstand til motstanderlaget fortsatt.

I fjerde siste spill ble svenskene doblet ved begge bord etter offensive aksjoner:

I åpent rom fant Simon ut at han måtte invitere med maks for sin 1 grandmelding. Det satt surt, og nord fant det for godt å legge på ei dobling. Etter hjerter knekt ut gikk spillefører direkte på ruteren for å sette opp et avkast for sin hjertertaper. Det var ikke mer enn tre trumfstikk og to minoress for forsvaret å få.

Ved det andre bordet tok Ola fram rødkortet i nord allerede da vest meldte 2 spar:

Bror Mikael i syd hadde lite å bidra med i motspill mot 2 spar, og tok ut i 2 grand, som trolig viste to steder å spille. Med trippelt sparhold og uten noen firekortsfarge, valgte Ola å passe ned 2 grand. Østs hadde til å doble, og det ble siste ord i meldingsforløpet.

Dette kunne tilsynelatende bli stygt. Men da motspillerne ikke traff maksimalt, berget Mikael med ei beit for 100 ut. Dermed 5 IMP til Singapore.

Før de to siste spillene ledet Sverige med åtte IMP. Nest siste spill gikk ut. Siste spill bød på litt spenning da spilleren fra Singapore som satt i øst valgte ei litt utradisjonell grandåpning. Han fikk kjøpe kontrakten, selv om nord-syd hadde ni stikk i majorkontrakt. Takket være langfargestikk i minorfargene var det mange stikk i grand øst-vest, og det hele endte med ni stikk og 150 til øst-vest.

I åpent rom kom nord-syd med i meldingene, og vi som fulgte kampen måtte fram med IMP-kalkulatoren for å finne ut hvor mange IMP Singapore kunne tjene om de vant delkontrakt i major i tillegg til 150 i 1 grand fra den andre bordet. Om det for eksempel ble ni stikk ville 150+140 = 290 gi syv IMP til Singapore. Det ville være ett for lite!

Aktuelt meldte Singapore seg helt opp i 4 spar. Denne kontrakten var det tilsynelatende umulig å dytte på, men den svenske supportergjengen turte nok ikke slippe skuldrene helt ned før det faktisk ble claimet ei beit i 4 spar. At Singapore fikk tre IMP på siste spill gjorde ingenting. Svenskene var verdensmestere etter å ha slått Singapore 206-201 i finalen!

Singapore har for øvrig imponert i løpet av mesterskapet. I kvartfinalen lå de hele 40 IMP bak mot USA, som vant Round Robin, før de 14 siste spillene. De jobbet seg mesterlig tilbake, og etter 15 IMP inn i siste spill, vant med tre IMP! I semifinalen ble det en svært jevn batalje mot sterke Polen, hvor Singapore til slutt trakk det lengste strået. Selv om de vært svært nære gullet, vil nok Singapore si seg fornøyd med VM-sølv når de får summet seg.

Sveriges U21-lag hadde en ledelse på 25 IMP etter gårdagens fire sett i sin finale mot Israel. Israelerne hadde et solid førstesett i dag og var i ledelsen med åtte IMPs margin idet spillerne gikk til lunsj i dag. Det var lite IMP i sving i siste sett, men Sanna Clementsson bidro sterkt til å sikre seieren for svenskene da hun åpnet med en ellevepoenger og 4-4 i major. Da kom hun og makker Alexander Sandin i utgang, mens israelerne stoppet i delkontrakt. Da alle spillene var sammenlignet viste resultattavla at svenskene hadde slått Israel 118-112, og dermed sikret VM-gull nummer to for Sverige. Rett og slett imponerende av vårt broderfolk!

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.