Noen uheldige spill mot England

Når kveldsmørket har senket seg over Wroclaw denne fredagskvelden i september har man mange spill å se tilbake på. Kvalifiseringa er over og vi klarte dessverre ikke å gå videre til sluttspillet. Vi visste på forhånd at vi måtte prestere opp mot vårt beste for å gå videre. Det startet bra mot USA, men fortsatte litt ujevnt. Det ble både noen store seire og noen stygge tap. I en del kamper føltes det som vi hadde mer inne, men ikke var nøyaktige nok og gjorde en del dårlige vurderinger. I fotball handler det om å få ballen i mål. I bridge handler det om å gjøre minst mulig feil og ta vare på de mulighetene en får. Før de to siste dagene så det tøft ut, men en god nest siste dag bidro til at vi fortsatt hadde muligheten før siste dag. Men vi var avhengige av to gode kamper den siste dagen.

Dessverre tapte vi dagens første kamp mot Latvia klart. Dermed var håpet om avansement ute før den siste kampen mot England, som for øvrig ble overført på BBO. Kampen endte med seier til England med sifrene 6-14 (29-46 i IMP). Vi følte vi var uheldige på en del av de store spillene i denne kampen. Nå er det viktig å understreke at jeg ikke mener å skylde på uflaks. Over tid får man som fortjent og må fokusere på de tingene man kan gjøre noe med, nemlig å forbedre sitt eget spill. Men i en enkeltkamp over relativt få spill kan man selvfølgelig være uheldig.

Allerede i kampens andre spill meldte brødrene Petter og Erik Eide seg helt opp i 7 spar. Spillet så slik ut:

Som du ser satt sparen 4-0 og syd måtte dermed få et trumfstikk. Ved det andre bordet meldte engelskmennene veldig forsiktig og stoppet allerede i 4 spar. Elleve IMP til England.

Det er ingen tvil om at man vil være i slem på kortene. Storeslemmen er også fair. Med trumfen 2-2 tåler du til og med at en av motstanderne har dama fjerde i hjerter. Med trumfen 3-1 trenger du i praksis hjerteren 3-2, eventuelt dama singel. Merk at du med kløverutspill blir frarøvet et inntak i bordet. Uten kløver ut tåler du både sparen 3-1 og hjerteren 4-1.

Allerede i neste spill ble det ny sving inn for England. Mens brødrene Eide stoppet i 1 grand sto engelskmennene Robson og Forrester på helt til utgang. Spillet så slik ut:

Jeg må si meg ganske uenig i Forresters meldevalg. Jeg regner med han håpet på å få et majorsvar fra makkeren som han kunne passe ned. Med det systemet de spiller finnes det visst ingen måte å stoppe i majorkontrakt på 4-3-tilpasning, i og med at 2 hjerter var invitt. Dermed fikk Forrester 3 grand fra makkeren. Hjerter ut er det klart beste for forsvaret, men i praksis var det ikke et alternativ slik meldingsforløpet hadde gått. Da Lars Eide valgte spar 7 (invittutspill) var den farga løst for spillefører. Kløveren sitter også fint for spillefører og hjerterkutten går. Da røyken hadde lagt seg ble det hele elleve stikk for spillefører etter at begge ruterhonnørene falt oppå hverandre i en desperat jakt på beit i kontrakten. Elleve nye IMP til England.

I kampens tiende spill meldte Lars Eide og Kristian B. Ellingsen seg opp i 5 ruter. Spillet så slik ut:

Etter at motparten har forsynt seg med to hjerterstikk er det elleve iskalde stikk i den kontrakten. På det andre bordet var England i 4 spar. Her er man avhengig av sparen 3-3. Etter å ha tatt for to hjerterstikk fortsatte vest med enda en hjerter til dobbeltrenons. Spillefører kunne ikke gjøre annet enn å trumfe på hånda, for så å ta for ess-konge i trumf. Deretter måtte han spille seg tilbake på hånda i ruter. Nå måtte han bare lukke øynene og spille en ny trumf. Om den satt 3-3 var han hjemme. Hvis ikke ville det bli tre sonebeit, mens 5 ruter kunne spilles hjem i blinde uavhengig av sparsitsen. Da sparen satt pent ble det ett IMP til England.

Nå skal det sies at det ikke var så unaturlig å havne i 4 spar fordi det er et fornuftig alternativ å hoppe til utgang over sperremeldinga 3 hjerter fra øst. Det var i praksis det som skjedde ved det andre bordet. Sett fra syds ståsted kan ess-konge fjerde i spar og et minoress være nok for at det skal stå 4 spar. Så jeg må nok innrømme at jeg kanskje meldte vel forsiktig da jeg bare sa 3 spar. Men denne gang gjorde det at vi kom i 5 ruter som er en overlegen kontrakt.

For å gi et bilde av hvor små marginene er i bridge kan vi se hva kampresultatet ville blitt om vi flytter på en spar i henholdsvis spill to og spill ti. Om sparen sitter 3-1 i spill to vinner Norge 14 IMP i stedet for å tape elleve. 25 IMP i sving bare der, altså. Jeg har sagt det før og sier det igjen. Slemspillene svinger mye. Om sparen sitter 4-2 på spill ti vinner Norge 14 IMP i stedet for å tape ett. 

Med disse to små "justeringene" ville ville Norge vunnet med 23 IMP i stedet for å tape med 17, og fått med seg drøyt 16 VP i stedet for 6 fra kampen.

Det er alltid surt å bli slått ut, men det har vært en fin erfaring for oss å delta i OL. Nå blir det spillefri for oss i morgen før parturneringa tar til på søndag.

Og så skal vi jo følge med på damene som spiller åttendedelsfinale mot Tyskland i morgen og søndag. Det blir spennende!

Det gjenstår fortsatt åtte bridgedager i Wroclaw, så det er stadig mye å se fram til. Følg med!

Damene møter Tyskland

Det norske damelaget har gjort en solid OL-turnering og endte til slutt på sjetteplass i sin pulje. Dermed er det som eneste norske lag videre til sluttspillet.

Gratulerer til  spillerne Gunn Helness, Ida Wennevold, Liv Marit Grude, Bodil Nyheim Øigarden, Åse Langeland og Gunn Tove Vist og kaptein Tormod Røren!

Resultater

I åttendedelsfinalen blir Tyskland motstander. I sluttspillet er det lange kamper og mange spill å gjøre det på. Åttendedelsfinalen spilles lørdag og søndag og går over seks sett med 16 spill i hvert, det vil si totalt 96 spill. Spillestart er lørdag klokka 10:00.

Vi håper damene fortsetter den gode spillinga og ønsker lykke til!


Vi håper Gunn (t.v.), Ida og de andre jentene får mer å smile for i sluttspillet!
(Foto: Christina Lund Madsen)

Veteran- og åpenlaget utslått

Dessverre ble både veteranlaget og laget i åpen klasse utslått da grunnspillet i OL ble spilt i dag. Damelaget er trygt videre til åttendedelsfinale og skal forsvare Norges ære de neste dagene.

Veteranlaget hadde sjansen til å gå videre til siste slutt. Før siste kamp var det ikke mer enn halvannet poeng opp til den viktige 16.plassen. Dessverre ble det tap mot Pakistan i siste kamp, mens Hong Kong vant sin siste kamp klart. Dermed endte Norge på den sure 17.plassen og er utslått av mesterskapet. På forhånd var det forventet at laget skulle ha gode muligheter til å gå videre, så 17.plass av 24 lag må sies å være noe skuffende.

Resultater

Laget i åpen klasse meldte seg på igjen i kampen om avansement med en solid dag i går. Likevel var laget avhengig av en god sistedag for å kunne gå videre da det var mange lage med i kampen om de siste sluttspillsplassene. Det ble stortap mot Latvia i morgenkampen, og da var det reelle håpet om å gå videre ute. I den aller siste kampen var det BBO-overført oppgjør mot England. Norge var uheldige på en del av de store spillene i denne kampen, og England vant til slutt med 17 IMP. Norge endte dermed på 9.plass i sin pulje.

Resultater

Monaco endte for øvrig på femteplass i denne pulja. Også Geir Olav Tislevoll, som spiller på New Zealand, er videre til sluttspillet fra pulje C.

Damene videre, åpenlaget ute

Det norske damelaget er videre til sluttspill før den siste kampen i grunnspillet
Resultater

Laget i åpen klasse tapte dessverre nest siste kamp mot Latvia, og er i praksis ute før den siste kampen.
Resultater

Veteranlaget er i skrivende stund på 17.plass og har omtrent fem poeng opp til 16.plassen som gir avansement. Med en god sistekamp mot Pakistan er det mulig å gå videre.
Resultater

Klokka 14:00 vises det åpne lagets kamp mot England direkte på BBO.