Sterk dameseier mot Nederland

Det norske damelaget avsluttet tirsdagen med en sterk seier mot Nederland. Etter at nederlenderne vant 14 IMP på kampens fire første spill jobbet de norske spillerne seg gradvis inn i kampen. På kampens syv siste spill vant Norge 37 IMP uten at Nederland fikk noen. Da alle spill var sammenlignet var scoren 38-20 i norsk favør, noe som innebærer at Norge får med seg nesten 15 vinnerpoeng fra kampen. Godt jobba, jenter!

Åse Langeland er nå på plass i Wroclaw og skal spille siste del av mesterskapet sammen med Gunn Tove Vist. Gunn Tove kommer imidlertid ikke før om et par dager. Åse steppet inn for Gunn Helness og spilte en god kamp mot Nederland sammen med Ida Wennevold. Også Liv Marit Grude og Bodil Nyheim Øigarden gjorde sine saker bra. Godt jobba, jenter!

I dagens to første kamper ble det 18 VP mot Jordan og 7 VP mot Finland. Norge ligger nå på fjerdeplass i sin pulje. De åtte beste lagene går videre.

Resultater damer


Åse Langeland er på plass i Polen og bidro til seier mot Nederland.

I åpen klasse startet dagen på verst tenkelige måte da det ble stortap mot Monaco, med Tor Helness og Geir Helgemo på laget. Monegaserne spilte en solid kamp og tok vare på de sjansene de fikk. Det samme kan dessverre ikke sies om oss på det norske laget. Dermed stakk Monaco av med alle vinnerpoengene fra kampen.

Heldigvis reiste Norge seg på direkten og tok full pott i de to neste kampene mot henholdsvis Bosnia-Herzegovina og Kuwait. Dermed er laget med i kampen om sluttspillsplass igjen. Norge ligger foreløpig på åttendeplass med 99 poeng. Det er tett som hagl og mange lag kjemper om sluttspillsplassene. Monaco innehar den viktige femteplassen med 103 poeng. Fortsatt er vi bare så vidt over halvveis og det er enda mange poeng igjen å spille om. Det blir nok en spennende avslutning på uka.

Resultater åpen klasse

Veteranlaget spilte seg opp en plass etter litt over middels på dagen. Det ble seire mot Israel og New Zealand, men tap mot Brasil og Danmark. Laget har nå drøyt fem poeng opp til 16.plassen som gir avansement. Også i denne klassen gjenstår nesten halvparten av kampene. Med en habil avslutning bør det være veldig gode muligheter for norsk avansement.

Resultater veteran

Spilleprøve fra Wroclaw

I runde seks (åpen og damer) dukket det opp et interessant spill. Vest fikk utdelt en solid syvkortsfarge i spar. Hva ville du åpnet med om du fikk utdelt følgende hånd?

Det er en avtalesak hva man skal åpne med. Noen spiller at åpninger på 3-trinnet er destruktive og dermed er to topphonnører syvende for gode kort til å åpne med i første hånd utenfor sonen. Dermed valgte en del å åpne med 4 spar. Polakken jeg spilte mot valgte en mer forsiktig linje da han åpnet med 2 ruter multi. Han kom riktignok sterkere tilbake og meldte utgang et par melderunder senere. Det er interessant å konstatere at etter å ha spurt en håndfull personer hvor høyt de sperreåpnet har jeg fått både 2-, 3- og 4-trinnet til svar.

Uansett var hovedpoenget med å ta opp spillet å finne ut hva som er beste spilleplan. Hvordan planlegger du spilleføringa i 4 spar etter hjerter knekt ut fra nord?

Jeg har hørt at de lærde strides om hva som er beste spilleplan. Ved et bord tok vest finessen i hjerter i første stikk. Tanken var at det var gratis å ta finessen fordi man kunne kaste en kløvertaper på hjerter ess senere dersom kutten sprakk. Aktuelt vant syd med hjerter konge og skiftet til ruter. Hva tyder det på?

Det kan vel neppe være noe annet enn singelton. Du vinner andre stikk med ruter knekt i bordet. Hva nå? Skal man ta trumffinessen?

Av to grunner er det farlig å slippe nord inn. For det første risikerer man at han gir makker ei ruterstjeling. For det andre risikerer du å få kløver gjennom bordets ugarderte konge. Dette kan tyde på at spar til esset og spar dame er riktig.

Samtidig kan det bli feil dersom syd har sparkongen tredje og nord har esset i kløver. Da vinner syd andre sparrunde med kongen før han kan spille makker inn på kløver ess for så å få ei ruterstjeling som blir forsvarets fjerde stikk.

Ved å spille spar til esset får man også med seg kongen singel bak. Om syd har kongen dobbel står kontrakten uansett fordi bordets kløverkonge er beskyttet. Har syd kongen tredje i spar blir man avhengig av at han også har kløveresset fordi nord da ikke kommer inn og får gitt makker ruterstjeling.

Sjansen for kongen singel bak er ikke all verdens stor, men det faktum at nord er den farlige hånda å slippe inn gjør at det kanskje kan være en alternativ spilleplan å stikke utspillet med hjerter ess fulgt av spar til esset og spar dame.

Om spar konge ikke faller under esset står kontrakten i praksis på en av to finesser i minor. Etter å ha tatt ut trumfen spiller du ruter til knekten. Om den holder stikk stjeler du deg tilbake på hånda i hjerter og gjentar finessen.

Hva da om syd dukker opp med kongen etter sleipt å ha lasjert første gang?

Da blir du avhengig av kløveresset i nord slik at du får stikk for kløverkongen og samtidig satt opp et inntak for å få hentet ruteresset.

Hele spillet så slik ut:

Mange spilleførere gikk beit etter å ha tatt sparfinessen på et tidlig tidspunkt. Etter at nord fikk for singel konge kunne han spille kløver gjennom bordets konge og forsvaret fikk tre stikk i den sorten.

Hva mener du er beste spilleplan? Kom gjerne med dine synspunkter i kommentarfeltet!

Norge på BBO tirsdag

Det blir to sjanser til å følge Norge på BBO tirsdag.

Først er det det åpne laget som skal opp mot Monaco, med Geir Helgemo og Tor Helness på laget, i dagens første kamp klokka 10:30. Norge ligger på niendeplass med 59,87 poeng, mens Monaco på 13.plass har 54,30 poeng. Argentina innehar for øyeblikket den viktige femteplassen med 71,68 poeng. Vertsnasjonen Polen leder for øvrig pulja med 87,76 poeng.
Resultater

I dagens siste kamp klokka 16:50 vises damelagets kamp mot Nederland. Etter seks av 17 runder er Norge nummer tre med 73,46 poeng, mens Nederland er nummer to med 54,46 poeng. Kina leder pulja med 88,16 poeng.
Resultater

Veteranlaget ligger foreløpig på 18.plass. I dagens fire kamper møter de henholdsvis Brasil, Israel, New Zealand og Danmark.
Resultater

Vi håper på en god norsk dag i Wroclaw!