Tøsse tryller

I dagens andre kamp møtte Norges U16-lag USA. Begge lagene kjemper helt i toppen, så alt lå til rette for et spennende oppgjør. I spill 8 meldte Thomas Tøsse og Kaja Brekke seg opp i en hardmeldt lilleslem i hjerter, med førstnevnte som spillefører i nord:

Hvilke muligheter ser du med kløver ut til knekten på hånda?

Thomas innså nok at kontrakten var hardmeldt da blindemann kom ned i bordet, men det fantes da muligheter. Han fortsatte med hjerter ess og hjerter til kongen. På den andre hjerterrunden saket vest en liten spar. To hjerterrunder til fulgte (vest kastet en kløver og en ruter), før det ble spilt en spar mot bordet. Vest stakk kongen med esset, og fortsatte med kløver dame. Thomas slapp kløveren til bordet, og fikk se øst sake en ruter. Ruter til stjeling med håndas siste trumf ble fulgt opp av spar til dama og ruter ess. Nokså overraskende kom ruter konge på fra vest under esset.

Hele spillet så slik ut:

Da ruter konge kom på under esset, gikk det opp et gledelig lys for Thomas. Vest var nemlig skvist sønder og sammen i følgende posisjon:

Idet Thomas innkasserte ruter dame, måtte vest oppgi holdet i ei av de svarte fargene. Thomas kunne bare kaste motsatt av vest og hente det tolvte stikket på den måten.

Dermed ble det vunnet slem og 14 IMP til Norge etter at amerikanerne gikk beit i 6 kløver ved det andre bordet.

Gjett om det var en som var godt fornlyd etter å ha fått hjem slemmen på trefargeskvis!

Kidsspillerne og støtteapparatet jubler over plass i kvartfinalen i VM! (foto: Turid Bones)

VM-dag 4: Resultater

Norges U16-lag hadde på papiret en tøff dag med fire kamper mot motstandere som alle var med i kampen om å sikre plass i sluttspilet. Men kidsa kom godt fra det. Først ble det knepne seire mot Frankrike og USA, før det ble en litt større seier mot Israel og storseier mot Kina 2 i dagens siste kamp. Etter å ha sanket 54 VP i dag er kidsa med det klare for kvartfinale allerede før den siste kampen i grunnspillet mot England. Det er likevel viktig å få med seg et bra resultat fra den kampen for å komme så høys som mulig på den jevne tabellen. Det kan nemlig gi lettere motstand i kvartfinalen.

Jentelaget vårt sanket akkurat over middels på en dag hvor de møtte lag nummer en og to på tabellen. Først ble det et knepent tap mot Frankrike før det ble stortap mot vertsnasjonen. Heldigvis ble dagen avsluttet med storseier mot Taiwan. Før siste dag av grunnspillet ligger jentene på 9.plass, men har heldigvis ikke mer enn halvannet poeng opp til åttendeplassen som gir billett til sluttspillet. La oss håpe på ei god avslutning!

U21-laget sanket 25 VP på dagens tre kamper etter en storseier, et knepent tap og et stortap.

Resultatene i dagens kamper og tabellene i de tre klassene hvor Norge stiller kan du se under.

U16 (18 lag deltar):
Norge - Frankrike 11,05 - 8,95
Norge - USA 12,01 - 7,99
Norge - Israel 3 13,71 - 6,29
Norge - Kina 2 17,71 - 2,29

Jenter (15 lag deltar):
Norge - Frankrike 9,03 - 10,97
Norge - Kina 2,96 - 17,04
Norge - Taiwan 19,08 - 0,92

U21 (22 lag deltar):
Norge - Thailand 16,21 - 3,79
Norge - Polen 0,26 - 19,74
Norge - Nederland 8,42 - 11,58

Kidsa til kvartfinale!

Etter en solid dag med fire seire er U16-laget klare for kvartfinale allerede før den siste kampen i grunnspillet, som spilles natt til mandag norsk tid. JIPPI!

Siste kampen i grunnspillet er likevel ikke uten betydning da plasseringa kan ha innvirkning på hvilken motstand man møter i kvartfinalen. Kvartfinalene starter klokka 07.30 mandag morgen (norsk tid).

Jeg kommer tilbake med mer stoff utover kvelden.

Kidsa er klare for kvartfinale i VM! (Arkivfoto: Nils Kvangraven)

Følg jentene på BBO fra 07.30!

Søndag har U16-laget fire kamper, mens U21-laget og jentelaget har tre kamper. Jentenes kamp mot Kina kan følges direkte på BBO fra klokka 07.30 (norsk tid).

Her følger programmet for våre lag (norske tider i parentes):

Norge U16: Running scores
Norge - Frankrike (04:00)
Norge - USA (07:30)
Norge - Israel (09:50)
Norge - Kina 2 (12:10)

Norge U21: Running scores
Norge - Thailand (04:00)
Norge - Polen (07:30)
Norge - Nederland (09:50)

Norge Jenter: Running scores
Norge - Frankrike (04:00)
Norge - Kina (07:30) Vises på BBO
Norge - Taiwan (09:50)

Vi håper på norsk suksess og hilser til alle som følger oss hjemmefra.

mesterskapets hjemmeside kan du finne kampoppsett, resultater og daglige bulletiner med aktuelt stoff.


Følg jentelaget på BBO fra klokka 07.30! Her fra en seanse hvor de ble intervjuet på kinesisk TV i dag. Fra høyre Elisabeth G. Sjødal (coach),
Thea H. Hauge, Thea Indrebø, Katarina Ekren, Ida Øberg og Sven-Olai Høyland (kaptein).
Foto: Kristin Osen

To gode spill mot lederlaget

I lørdagens tredje kamp møtte Norges U16-lag ledende Kina 3. Det ble en jevn og spennende kamp, og Norge klarte seg godt mot vertsnasjonen. Til slutt stakk Norge av med seieren etter IMP-sifrene 24-21, og fikk dermed med seg drøyt 11 VP fra oppgjøret. Vi skal se på et par av spillene som dukket opp i løpet av runden.

Marius Dalemark Austad (15) ble spillefører i 4 hjerter på et av spillene og hadde følgende ressurser til rådighet:

Hvordan planlegger du spillet etter trumftieren ut fra øst?

Marius stakk med esset, og vest fulgte med treeren. Han fortsatte så med en spar fra bordet. Vest stakk med esset, og spilte en spar til. Kongen vant stikket, mens øst fulgte med henholdsvis åtteren og tieren på de to sparrundene.

Inne på spar konge fortsatte Marius med en ruter mot bordet. Øst la liten, og sekunder senere vant kongen stikket.

I stikk fem spilte Marius spar knekt fra bordet. Vest la liten, og spillefører slapp en kløver fra hånda. Øst tenkte seg om vel og lenge før han til slutt trumfet med hjerter 7. Han fortsatte så med en liten kløver som gikk via kongen i vest til Marius sitt ess.

Nå var han ganske ovenpå. En trumf til kongen fulgte begge motstanderne farge på. Deretter kunne Marius stjele god sparen, for så å trumfe en av kløvertaperne med bordets siste trumf. Den siste kløvertaperen forsvant på det godspilte sparstikket, og Marius kunne notere ett overstikk i hjerterutgangen.

Hele spillet så slik ut:

Sitsen var for så vidt gunstig, men Marius timet spilleføringa fint og fikk med seg de vinnende variantene.

I et av de andre spillene viste Marius og makker Anders Brogeland (13) at de også behersker motspill:

Mot 2 hjerter startet Anders med ruter 10, som gikk til dama hos Marius. Han innkasserte også ruter konge før han skiftet til en liten spar. Anders vant med esset, og skiftet i tempo til liten kløver. Spillefører ba om liten, og Marius vant stikket med dama. Han fortsatte så med en kløver til Anders sitt ess. Spar konge sørget for forsvarets sjette stikk, og sikret beit i kontrakten.

Merk at om Anders ikke skifter til kløver, har ikke spillefører stort annet valg enn å prøve en kløver til kongen.

Forøvrig er det nok enda sikrere å innkassere spar konge inne på kløver dame. Om ikke den holder stikk er det nok ikke beit i kontrakten uansett. Og da slipper man å gi makker muligheten til å spille på det som kan være en tapende variant. For det kunne kanskje være et alternativ å spille på at nord skulle ha kløverstjeling? Denne gang hadde det ikke spilt noen rolle siden øst hadde trekorts spar. Men tenk om han hadde hatt for eksempel en ruter mer og en spar mindre! Da kunne spartaperen komme til å forsvinne på kløver konge.


Anders Brogeland (t.v.) og Marius D. Austad - her avbildet før morgenkampen mot Sverige.

Resultater VM-dag 3

Norges U16-lag hadde en bra dag med to storseire, én knepen seier og ett knepent tap. Etter å ha sanket 54 vinnerpoeng i løpet av fire kamper er laget oppe på femteplass idet det gjenstår fem runder, og har i underkant av 17 VP ned til den røde streken (de åtte beste lagene går videre til sluttspill). I morgen venter en tøff dag med kamper mot Frankrike (3.plass), USA (4.plass), Israel (9.plass) og Kina 2 (7.plass).

Jentelaget vårt sanket 25 VP i løpet av tre kamper i dag. Etter ni av 15 runder holder laget den viktige åttendeplassen, men har ikke mer enn drøyt to vinnerpoeng ned til Indonesia på plassen bak.

U21-laget startet dagen på beste måte med storseier mot sterke Sverige. Deretter ble det to jevne kamper før det ble stortap mot Finland i dagens siste kamp. Laget har scoret drøyt 96 vinnerpoeng på elleve kamper (110 er middels).

Resultatene i dagens kamper og tabellsituasjonen for de norske lagene i Kina ser du under.

U16 (18 lag deltar):
Norge - Sverige 7,10 - 12,90
Norge - Taiwan 18 - 2
Norge - Kina 3 11,05 - 8,95
Norge - Danmark 17,86 - 2,14

Jenter (15 lag deltar):
Norge - Brasil 7,56 - 12,44
Norge - Hong Kong 10,66 - 9,34
Norge - Polen 6,77 - 13,23

U21 (22 lag deltar):
Norge - Sverige 16,55 - 3,45
Norge - Hong Kong 11,58 - 8,42
Norge - Singapore 9,03 - 10,97
Norge - Finland 0 - 20

Lørdagens program i Jr-VM

Lørdagens kampprogram for de norske lagene i Ungdoms-VM ser slik ut (norske tider i parentes):

Norge U16: Running scores
Norge - Sverige (04:00)
Norge - Taiwan (07:30)
Norge - Kina 3 (09:50)
Norge - Danmark (12:10)

Norge U21: Running scores
Norge - Sverige (04:00)
Norge - Hong Kong (07:30)
Norge - Singapore (09:50)
Norge - Finland (12:10)

Norge Jenter: Running scores
Norge - Brasil (04:00)
Norge - Hong Kong (07:30)
Norge - Polen (09:50)

Vi får håpe lørdagen blir god sett med norske øyne, og at dere der hjemme får fulgt med oss selv om det dessverre ikke er noen av de norske lagene som blir vist på BBO.


Den norske delegasjonen i Kina har sitt eget bord utenfor spillesalen hvor de følger utviklinga tett.
(Begge foto: Kristin Osen)

Grip alle muligheter!

I spillet vi tar med fra Ungdoms-VM i dag skal du få prøve deg som spillefører i 3 grand på syds hånd:

Utspillet fra vest er spar 2 (norsk fordeling). Dama i bordet holder stikk, mens øst følger med åtteren. Hva er din plan videre? Det spilles altså lagkamp, så det viktigste er å sikre kontrakten, mens eventuelle overstikk er mindre viktige.

Etter å ha vunnet første stikk for spar dame, har du ytterligere syv sikre stikk, tre i hjerter, tre i ruter og ett i kløver. Men hvor skal det niende og avgjørende stikket komme fra? Hjerteren kan sitte 3-3. Da vil den trettende hjerteren gi stikk. En annen mulighet er at kløver konge sitter hos vest. Da vil kløverfinessen gi deg det stikket du mangler. Faktisk finnes det også en tredje mulighet. Får du øye på den?

Ved første øyekast kan det se ut som det ikke er noen mulighet for ekstrastikk i ruter, men det er det faktisk! Om knekten og nieren sitter dobbel eller tredje i ruter vil ruter 8 være godspilt etter at du har innkassert de tre høyeste ruterne.

Da spillet aktuelt så slik ut var det kun den sistnevnte av de tre mulighetene som ga uttelling:

Etter utspillet ser det unektelig ut til at vest har femkortsfarge i spar med esset på topp. Øst ville stukket utspillet med esset om han hadde hatt det. Og vest ville fort spilt ut knekten om han hadde hatt Ekn10(9) i spissen av farga si. Dermed kan det tyde på at det er farlig å slippe øst inn siden han høyst sannsynlig har en mellomhøy spar som gjør at han kan spille spar gjennom spilleførers konge to ganger.

I stikk to bør ruteren testes, før man har hjerteren som mulighet nummer to. Det er viktig å gjøre det i denne rekkefølgen slik at man har fått testet begge rødfargeneidet man er inne på hånda i syd. Om ingen av rødfargene hadde gitt uttelling, måtte man da ha tatt kløverfinessen.

Ved å spille på denne måten får man grepet alle muligheter som ligger i spillet og maksimert sjansen for å vinne utgangen!

I Ungdoms-VM ble 3 grand vunnet ved 23 av 76 bord. I tillegg ble det utgangsbonus i 4 hjerter for to par. Noen hadde meldt for høyt i kløver eller grand, men det mest vanlige resultatet var 3 grand med beit. Med andre ord virker det som det var mange som ved bordet gikk glipp av tilleggssjansen som lå i ruterfarga.

Resultater VM-dag 2

På andre dag av Ungdoms-VM var det det norske jentelaget som gjorde det skarpest av våre lag. Etter tre fine seire i dag er de nå godt innenfor topp 8, som gir plass i sluttspillet. Etter seks av 15 runder er jentelaget på femteplass, og har drøyt elleve poeng ned til niendeplassen. U16-laget hadde to seire og to tap, og endte dagen med et snitt på elleve vinnerpoeng per kamp. Etter åtte av 17 runder ligger Norge på syvendeplass med drøyt tolv vinnerpoeng ned til niendeplassen U21-laget hadde en knepen seier, et knepent tap og et stortap. Etter syv av 21 runder er de nummer 17 på lista blant de 22 lagene.

Her følger dagens resultater og tabellsituasjonen for våre tre lag i Kina:

U16 (18 lag deltar):
Norge - Hellas 12,90 - 7,10
Norge - Tyskland 3,45 - 16,55
Norge - Polen 8,62 - 11,38
Norge - India 19,02 - 0,98

U21 (22 lag deltar):
Norge - Canada 9,34 - 10,66
Norge - Israel 0 - 20
Norge - Chile 11,28 - 8,72

Jenter (15 lag deltar):
Norge - Indonesia 16,21 - 3,79
Norge - USA 13,48 - 6,52
Norge - England 12,97 - 7,03

Norges jentelag på BBO fredag 09.50!

Fredagens kampprogram for de norske lagene i Ungdoms-VM ser slik ut (norske tider i parentes):

Norge U16: Running scores
Norge - Hellas (04:00)
Norge - Tyskland (07:30)
Norge - Polen (09:50)
Norge - India (12:10)

Norge U21: Running scores
Norge - Canada (04:00)
Norge - Israel (07:30)
Norge - Chile (09:50)

Norge Jenter: Running scores
Norge - Indonesia (04:00)
Norge - USA (07:30)
Norge - England (09:50) Vises på BBO

Det blir anledning til å følge de norske jentene direkte på BBO fra klokka 09.50 i oppgjøret mot England.

Heia Norge!

Fin slem fra Ungdoms-VM

I løpet av dagens fire kamper i Ungdoms-VM dukket det selvsagt opp en del interessante giver. Blant disse var et spill der ikke altfor mange fant den svært så sjanserike ruterslemmen. Ida Marie Øberg og Thea Lucia Indrebø meldte seg fram til 6 ruter på følgende vis:

Med 3-2-sits i trumf og 4-3-sits i spar kan man spille seg til tolv stikk ved å stjele en spar hos nord. Da blir det fire sparstikk, to hjerterstikk, fem trumfstikk og ett kløverstikk.

Med den aktuelle sitsen går det greit å vinne alle stikkene også. Om øst for eksempel spillet ut hjerter dame, vinner man med kongen, tar tre runder spar fra toppen og saker to kløver hos nord. Deretter kan en spar stjeles med ruter 10, før man spiller kløver til esset og stjeler en kløver. Den siste kløvertaperen forsvinner på hjerteress, fulgt av ruter ess, ruter til kongen og ruter dame. Håndas siste trumf og den godspilte spar 10 sørger for stikk nummer tolv og tretten.

I Ungdoms-EM ble det meldt og vunnet slem ved 25 av 76 bord. Blant disse var to i storeslem. Hadde du funnet veien til slemnivå sammen med din favorittmakker?


Thea Lucia Indrebø fant ut at kortene var gode nok til slem.

Resultater fra VM-dag 1

Nå er første spilledag i årets Ungdoms-VM her i Wujiang unnagjort. Det endte med følgende resultater for de norske lagene:

U16 (18 lag deltar):
Norge - Kina 1 11,70 - 8,30
Norge - Canada 3,63 - 16,37
Norge - Tyrkia 15,15 - 4,85
Norge - Botswana 20 - 0

U21 (22 lag deltar):
Norge - Italia 2,23 - 17,77
Norge - USA 12,97 - 7,03
Norge - Botswana 16,72 - 3,28
Norge - Kina 7,29 - 12,71

Jenter (15 lag deltar):
Norge - Nederland 4,15 - 15,85
Norge - Tyrkia 7,29 - 12,71
Norge - Chile 18,41 - 1,59

Etter at alle har møtt alle i grunnspillet (Round Robin) går det åtte beste lagene i hver klasse videre til kvartfinaler.

Blant de norske lagene er det altså i U16-klassen det har startet best. Men vi har bare så vidt startet, så det er mange poeng igjen å spille om fortsatt.

Første spilledag i Junior-VM

Torsdag 9.august er første spilledag i Ungdoms-VM i Kina. U16- og U21-klassen har fire kamper, mens dameklassen har tre kamper. Oppsettet er som følger (med norske tider i parentes):

Norge U16: Running scores
Norge - Kina 1 (04:00)
Norge - Canada (07:30)
Norge - Tyrkia (09:50)
Norge - Botswana (12:10)

Norge U21: Running scores
Norge - Kina 1 (04:00)
Norge - Canada (07:30) Vises på BBO
Norge - Tyrkia (09:50)
Norge - Botswana (12:10)

Norge Jenter: Running scores
Norge - Nederland (04:00)
Norge - Tyrkia (07:30)
Norge - Chile (09:50)

Onsdag kveld var det åpningsseremoni. Nå er alle spillerne svært ivrige etter å komme i gang med mesterskapet. Følg med!

Resultater, lagoppstillinger, bulletiner og annet interessant stoff finner du på mesterskapets hjemmeside


Norges U16-lag i årets VM: Bak fra venstre Kaja Brekke (14), Thomas Tøsse (14), Marius D. Austad (15). Foran fra venstre Anders
Brogeland (13), Christian Fredrik Johnsen (14) og Magnus Sætre (14). Bildet ble tatt i forbindelse med NBFs juniorleir i forrige uke av
Nils Kvangraven.


Norges U21-lag før kveldens åpningsseremoni: Fra venstre Arne Osnes Devik (16), Markus Lund (18), Simen Sørlie Helgeby (19), Carl-
Otto-Curran (19), coach Liv Marit Grude og NPC Kristian Barstad Ellingsen.


Det norske jentelaget under kveldens åpningsseremoni: Fra venstre Thea Hove Hauge (20), Thea Lucia Indrebø (19), Ida Marie Øberg (16),
Agnethe H. Kjensli (20) og Sofie Græsholt Sjødal (16). Katarina Ekren (21) spiller også på laget.

Snart klart for Ungdoms-VM i Kina!

Ungdoms-VM i Kina går av stabelen i den kinesiske byen Wujiiang (et par timer med bil fra Shanghai) i perioden 8. til 18.august. Norge var egentlig bare kvalifisert i U16-klassen, men det ble tidlig klart at også vårt lag i jenteklasen (U26W) fikk være med. I midten av juni fikk også Norge invitasjon til å stille lag i U21-klassen, og selv om det var kort varsel, kunne alle spillerne fra fjorårets EM-lag delta. Dermed er Norge representert i tre klasser under årets Ungdoms-EM.

Den norske delegasjonen var på plass i mesterskapsbyen tidlig tirsdag morgen (norsk tid).  I morgen onsdag er det åpningsseremini, før det for alvor braker løs når spillinga starter torsdag morgen (klokka 04 norsk tid).

Norge stiller med følgende lagoppstillinger:

U16:
Kaja Brekke
Thomas Tøsse
Anders Brogeland
Marius D. Austad
Christian F. Johnsen
Magnus Sætre
NPC: Kristian B. Ellingsen
Coach: Liv Marit Grude

Jenter (U26W):
Katarina Ekren
Thea Hove Hauge
Thea Lucia Indrebø
Ida Marie Øberg
Sofie Græsholt Sjødal
Agnethe H. Kjensli
NPC: Sven-Olai Høyland
Coach: Elisabeth Græsholt Sjødal

U21:
Simen S. Helgeby
Markus Lund
Carl-Otto Curran
Arne Osnes Devik
NPC: Kristian B. Ellingsen
Coach: Liv Marit Grude

I morgen vil det komme noe mer forhåndsstoff. Håper du får tid til å følge de norske juniorspillerne som skal i aksjon i VM!