Et innlegg fra bloggen Mesterskapsbloggen Mesterskapsbloggen

Grip alle muligheter!

I spillet vi tar med fra Ungdoms-VM i dag skal du få prøve deg som spillefører i 3 grand på syds hånd:

Utspillet fra vest er spar 2 (norsk fordeling). Dama i bordet holder stikk, mens øst følger med åtteren. Hva er din plan videre? Det spilles altså lagkamp, så det viktigste er å sikre kontrakten, mens eventuelle overstikk er mindre viktige.

Etter å ha vunnet første stikk for spar dame, har du ytterligere syv sikre stikk, tre i hjerter, tre i ruter og ett i kløver. Men hvor skal det niende og avgjørende stikket komme fra? Hjerteren kan sitte 3-3. Da vil den trettende hjerteren gi stikk. En annen mulighet er at kløver konge sitter hos vest. Da vil kløverfinessen gi deg det stikket du mangler. Faktisk finnes det også en tredje mulighet. Får du øye på den?

Ved første øyekast kan det se ut som det ikke er noen mulighet for ekstrastikk i ruter, men det er det faktisk! Om knekten og nieren sitter dobbel eller tredje i ruter vil ruter 8 være godspilt etter at du har innkassert de tre høyeste ruterne.

Da spillet aktuelt så slik ut var det kun den sistnevnte av de tre mulighetene som ga uttelling:

Etter utspillet ser det unektelig ut til at vest har femkortsfarge i spar med esset på topp. Øst ville stukket utspillet med esset om han hadde hatt det. Og vest ville fort spilt ut knekten om han hadde hatt Ekn10(9) i spissen av farga si. Dermed kan det tyde på at det er farlig å slippe øst inn siden han høyst sannsynlig har en mellomhøy spar som gjør at han kan spille spar gjennom spilleførers konge to ganger.

I stikk to bør ruteren testes, før man har hjerteren som mulighet nummer to. Det er viktig å gjøre det i denne rekkefølgen slik at man har fått testet begge rødfargeneidet man er inne på hånda i syd. Om ingen av rødfargene hadde gitt uttelling, måtte man da ha tatt kløverfinessen.

Ved å spille på denne måten får man grepet alle muligheter som ligger i spillet og maksimert sjansen for å vinne utgangen!

I Ungdoms-VM ble 3 grand vunnet ved 23 av 76 bord. I tillegg ble det utgangsbonus i 4 hjerter for to par. Noen hadde meldt for høyt i kløver eller grand, men det mest vanlige resultatet var 3 grand med beit. Med andre ord virker det som det var mange som ved bordet gikk glipp av tilleggssjansen som lå i ruterfarga.

Kommentarer

Det er riktig, Leif!

Du har vel og sjansen å greie deg på eit innspill. Om hjerteren sitte som han gjør, men f.eks ruter 6 og 9 bytter plass. Altså spar dame, tre runder ruter, den gikk ikke, Hj ess og konge. Ti-en stuper fra øst så det ser dårlig ut der og. Så kløver ess og to runder hjerter til. Vest kommer inn på knekten og har bare spar igjen.

Totalt 2 kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.