En liten spilleprøve

 I nest siste runde i U26-klassen dukket følgende spill opp:

Hvilken kontrakt vil du helst være i?

Om nord viser fram en 20-21-grand, som nok vil skje hos de fleste som spiller et naturlig system, vil jeg tro at de fleste ender opp i 3 grand. Men de største optimistene vil kanskje prøve å gå mot slem i kløver med syds hånd. Personlig synes jeg det er hardt, men ikke helt overraskende at noen av juniorparene endte opp nettopp i lilleslem i kløver. Hvordan ville du planlagt spilleføringa med spar 3, norsk fordeling, ut fra vest?

Som du kanskje har lagt merke til er det denne gang faktisk en sjanserik kontrakt da makker i nord har grei kløvertilpasning, mange toppkort og dessuten stjeleverdi i hjerter.

Om kløveren kan løses uten taper, er man i havn med tolv stikk (2+2+1+6, samt ei hjerterstjeling i nord). Dersom trumfen gir én taper, trenger man å få satt opp ett sparstikk ekstra i nord som syds rutertaper kan kastes på. 

En mulig spilleplan er å stikke utspillet med esset, spille trumfen fra toppen og trumfe hjertertaperen i bordet. Om kløveren viser seg å gi en taper, må man finne ut hvordan man vil prøve å ordne seg det nødvendige ekstrastikket i spar. Man kan enten prøve finessen, eller spille fargen fra toppen og trumfe en spar i håp om at spar dame sitter tredje på ei av hendene. Hvilken plan ville du gått for?

Hele spillet:

Som du ser, var det å trumfe sparen den planen som aktuelt fungerte da dama satt tredje bak den sterke hånda. Men om man ser på sparfargen isolert sett, er det ingen tvil om at finessen er en bedre sjanse. Denne gang må man imidlertid ta stilling til om man tror vest har spilt ut spar fra dama eller ikke. Merk at utspillet er gjennom den sterke hånda, så det er ikke godt å si om vest har dama eller ikke. Hvis kontraktren var på den sterke hånda, kan man tenke seg at utspiller ville spurt seg to ganger før det ble spilt ut spar fra dama. Men når det er gjennom den sterke hånda, er ikke dette et poeng i samme grad.

Det ble meldt lilleslem ved tre av de 18 bordene i U26-klassen, deriblant der Markus Lund (nord) og Nicolai Heiberg-Evenstad spilte for Norge. Nicolai valgte å spille på sparfinessen, og endte opp med å gå beit. Ved det andre bordet i kampen mot Ungarn vant spillefører kontrakten, som den eneste i feltet, etter å ha stjålet god sparen.

Resultater fra syvende dag i Ungdoms-EM

Tirsdag ble Ungdoms-EM i Veldhoven avsluttet. Sett med norske øyne var det stor spenning knyttet til om Norge ville kvalifisere seg for neste års VM ved å sikre ei topp åtte-plassering. Før de tre siste kampene var avstanden ned til niendeplassen 15 VP. I dagens første kamp ble imidlertid laget knust av Danmark med IMP-sifrene 8-66, og dermed fikk de ikke med seg ett eneste vinnerpoeng. Avstanden ned til niendeplassen krympet samtidig til mindre enn to vinnerpoeng.

Heldigvis slo det norske laget kraftig tilbake med to storseire mot Frankrike og Italia i mesterskapets to siste kamper. Til slutt ble laget nummer syv i årets EM, og er dermed direkte kvalifisert til neste års Ungdoms-VM.

For U26-laget har det vært et skuffende mesterskap som ble avsluttet med to nye tap i dag. 

Her er medaljevinnerne i årets Ungdoms-EM:

U26 Open
Gull: Frankrike
Sølv: Italia
Bronse: Israel

U21
Gull: Israel
Sølv: Frankrike
Bronse: Danmark

Her er resultatene til de norske lagene i tirsdagens kamper:

U26 Open
Norge - Ungarn 4,33 - 15,67 (IMP-score: 34 - 59)
Norge - England 8,86 - 11,14 (IMP-score: 39 - 43)

U21
Norge - Danmark 0 - 20  (IMP-score: 8 - 66)
Norge - Frankrike 18,54 - 1,46 (IMP-score: 41 - 3)
Norge - Italia 18,28 - 1,72 (IMP-score: 52 - 16)

EM gjelder altså som kvalifisering til neste års Ungdoms-VM, og Norge har kvalifisert seg i klassene U26 Women etter femteplass og U21 etter syvendeplass. I U26- og U16-klassen lyktes ikke Norge med å kvalifisere seg, og i den nyoppretta klassen U31 stilte ikke Norge lag.

U21-laget klare for VM etter storseier i siste kamp!

Norge U21 hadde kniven på strupen før siste kamp i Ungdoms-EM med tanke på å sikre topp åtte og VM-deltakelse neste år. Italia var motstander i siste kamp. De norske spillerne disket opp med flere gode scorer, og da alle tolv spillene var sammenlignet sto det 52-16 på IMP-tavla i norsk favør. Dermed fikk Norge med seg drøyt 18 vinnerpoeng fra kampen, og VM-billeten var i boks! Gratulerer til spillere og lagledelse!

Norges U21-lag kunne slippe jubelen løs etter å ha avsluttet med to storseire. Dermed var VM-billetten sikret. Stående fra venstre ser vi Lars Eide (NPC), Arne Osnes Devik, Anders Brogeland, Magnus Sætre, Thomas Tøsse og Sten Bjertnes (coach). Sittende ser vi fra venstre Kristian B. Ellingsen (coach), Christian Fredrik Johnsen og Are B. Landsvik.

Sluttresultat U21

Storseier til U21 mot Frankrike!

Etter stortap mot Danmark i dagens første kamp, slo det norske U21-laget kraftig tilbake i det BBO-overførte oppgjøret mot Frankrike i dagens andre kamp. Der spilte de norske guttene godt og vant til slutt kampen med IMP-sifrene 36-4. Dermed fikk de med seg nesten 18 VP fra kampen. Før siste runde er stillinga slik:

Norge har altså nesten syv poeng ned til Ungarn i kampen om den viktige 8.plassen som gir direkte kvalifisering til neste års VM. I siste kamp skal Norge møte Italia, som ligger på 10.plass uten sjanse til topp åtte, mens Ungarn møter Irland, som ligger sist. Det blir spennende å følge siste runde fra klokka 14:20.

Norge vises ikke på BBO, men du kan følge med på løpende resultatservice

Ved å klikke på nummeret til venstre for navnene på landene i Norges kamp, får du opp scorekortet fra Norges kamp. På den måten kan du følge spill for spill. 

Heia Norge!

Dagens meldeprøve

I dagens første runde i U26-klassen fikk de som satt syd litt av en meldeprøve. Hvordan ville du planlagt å få vist følgende hånd?

Følgende hånd:

Ingen enkel oppgave. Det er vel ingen som har noen dekkende melding i systemet. Dobling indikerer riktignok begge minorfargene, men det er kanskje ikke en anbefalt melding likevel? 3 ruter er i de fleste systemer utgangskrav, men har du til det?

Noe av problemet med spill som dette er at hva som står er helt avhengig av hvilke kort makker har. Med de riktige kortene kan det stå slem, men det er mildt sagt vanskelig å finne ut av. 

La oss si at du velger å passe i første omgang, da må du på nytt ta stilling til hva du skal melde videre etter følgende utvikling:

Makkers dobling er styrkevisende. Hva nå?

Det står vel mellom å melde 4 grand for å vise begge minorfargene, eller å melde ruterfargen.

Som nevnt er det vanskelig å bli helt klok på hvor mye som står, men det er ikke urimelig å håpe på at makker ikke har for mange poeng i spar og dermed nok honnørkort i minor til at slem står. Men skal man insistere på ruteren, eller skal man be makker velge minorfarge?

Hele spillet:

Denne gang sto det altså ikke slem da makker hadde for mange av sine poeng i majorfargene. Naturlig nok var det mange som meldte for høyt:

Ikke alltid så enkelt å bli klok på spill som dette, men en interessant meldeprøve var det.

Tirsdag: Norge på BBO klokka 11:35

Tirsdag avsluttes Ungdoms-EM i Nederland med to runder i U26- og tre runder i U21-klassen. Norge kjemper om VM-billett i den sistnevnte klassen, og kan følges direkte på BBO i kampen mot Frankrike klokka 11:35.

U26 Open

10:00 Norge - Ungarn
13:40 Norge - England

Live resultater

U21
09:30 Norge - Danmark
11:35 Norge - Frankrike  BBO
14:20 Norge - Italia

Live resultater