Et innlegg fra bloggen Mesterskapsbloggen Mesterskapsbloggen

En liten spilleprøve

 I nest siste runde i U26-klassen dukket følgende spill opp:

Hvilken kontrakt vil du helst være i?

Om nord viser fram en 20-21-grand, som nok vil skje hos de fleste som spiller et naturlig system, vil jeg tro at de fleste ender opp i 3 grand. Men de største optimistene vil kanskje prøve å gå mot slem i kløver med syds hånd. Personlig synes jeg det er hardt, men ikke helt overraskende at noen av juniorparene endte opp nettopp i lilleslem i kløver. Hvordan ville du planlagt spilleføringa med spar 3, norsk fordeling, ut fra vest?

Som du kanskje har lagt merke til er det denne gang faktisk en sjanserik kontrakt da makker i nord har grei kløvertilpasning, mange toppkort og dessuten stjeleverdi i hjerter.

Om kløveren kan løses uten taper, er man i havn med tolv stikk (2+2+1+6, samt ei hjerterstjeling i nord). Dersom trumfen gir én taper, trenger man å få satt opp ett sparstikk ekstra i nord som syds rutertaper kan kastes på. 

En mulig spilleplan er å stikke utspillet med esset, spille trumfen fra toppen og trumfe hjertertaperen i bordet. Om kløveren viser seg å gi en taper, må man finne ut hvordan man vil prøve å ordne seg det nødvendige ekstrastikket i spar. Man kan enten prøve finessen, eller spille fargen fra toppen og trumfe en spar i håp om at spar dame sitter tredje på ei av hendene. Hvilken plan ville du gått for?

Hele spillet:

Som du ser, var det å trumfe sparen den planen som aktuelt fungerte da dama satt tredje bak den sterke hånda. Men om man ser på sparfargen isolert sett, er det ingen tvil om at finessen er en bedre sjanse. Denne gang må man imidlertid ta stilling til om man tror vest har spilt ut spar fra dama eller ikke. Merk at utspillet er gjennom den sterke hånda, så det er ikke godt å si om vest har dama eller ikke. Hvis kontraktren var på den sterke hånda, kan man tenke seg at utspiller ville spurt seg to ganger før det ble spilt ut spar fra dama. Men når det er gjennom den sterke hånda, er ikke dette et poeng i samme grad.

Det ble meldt lilleslem ved tre av de 18 bordene i U26-klassen, deriblant der Markus Lund (nord) og Nicolai Heiberg-Evenstad spilte for Norge. Nicolai valgte å spille på sparfinessen, og endte opp med å gå beit. Ved det andre bordet i kampen mot Ungarn vant spillefører kontrakten, som den eneste i feltet, etter å ha stjålet god sparen.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.