Nord og sør i tet etter første dag

Etter første dag av kvalifiseringa til EM Mix er syv av ni kamper i grunnspillet unnagjort. De som har kommet aller best i gang er lag Nord og sør med spillerne Ranja Sivertsvik, Tom Høiland, Marianne Homme og Egil Homme. De har 94 VP, mens Sømnakameratene (Tor Eivind Grude, Marian Grude, Astrid Steen Lybæk og Kristian B. Ellingsen) og Sofies verden (Sofie G. Sjødal, Sven-Olai Høyland, Thea H. Hauge og John Helge Herland) begge har 87 VP.

Gunsmoke (Gunn Helness, Fredrik Helness, Ida Wennevold og Erik Berg) innehar i øyeblikket den viktige fjerdeplassen, som gir den siste billetten til sluttspillet. Det er ei luke på 14 poeng ned til femte- og sjetteplassen, men lagene på disse plassene har nok ikke gitt opp muligheten for avansement. Med ei optimal avslutning kan de komme i betraktning!

Resultater


Ranja Sivertsvik holder kortene tett til brystet, og leder så langt kvaliken sammen med Tom Høiland og Marianne og Egil Homme.
(foto: Allan Livgård)

Turneringsleder har tatt et knippe bilder i løpet av første spilledag. Disse er publisert på NBFs Facebookside.

Vi skal se nærmere på et par av spillerne som har dukket opp i løpet av fredagens spilling. Det første er hentet fra første runde:

Du sitter i vest og skal planlegge motspillet mot 4 spar (du valgte å ikke melde inn 1 grand). Makker spiller ut hjerter 10, og spillefører vinner med esset i bordet. Deretter følger spar til kongen og spar dame. Makker følger på begge trumfrundene.

I stikk fire spiller spillefører ruter til kongen og ditt ess. har du lagt en plan for hvordan denne kontrakten skal beites?

Hele spillet så slik ut:

Her er det eneste som i praksis gir beit å skifte liten(!) kløver. Alternativt kan det fungere like godt å fortsette med en passiv hjerter, men det er viktig å legge liten kløver idet det spilles kløver fra bordet slik at ikke spillefører lukter lunta og finner på å gå opp på dama. Av samme grunn er det viktig at du unngår å legge ned ess-konge i kløver.

Merk at makkers fordelingskast i ruter spiller en viktig rolle. Om dere spiller med norske fordelingskast, vil toeren vise et ulikt antall ruter. Det må i praksis være 3-korts siden makker nok ville spilt ut ruter med singleton. Dermed er spillefører markert med kun dobbelton ruter, og du kan utelukke flere motspillsstikk.

Hvor ligger da eneste sjanse til beit?

I og med at du har 15 hp selv og det er 13 i bordet, er det enkelt å regne ut at makker ikke kan ha stort. Hjerter konge er det i alle fall ikke plass til etter nords invittmelding. Dermed blir eneste sjanse til beit at forsvaret får hentet tre stikk i kløver!

Da kan man like gjerne spille liten kløver første runde farga spilles. I praksis blir det da beit om makker har enten dama eller knekten i kløver, forutsatt at spillefører har minst tre kort i farga.

Ved halvparten av bordene gikk vest inn med 1 grand, som naturlig nok ble doblet av nord. Kontrakten gikk tre beit ved de fleste av bordene. To bord stoppet i delkontrakt i spar, mens de tre siste meldt utgang i spar. Ved alle disse tre bordene var nord spillefører, men det var ingen av øst-vest-parene som fant veien til beit i denne soneutgangen.

Ei mulig forklaring kan være at vest har meldt inn 1 grand før nord havnet i 4 spar. Om så skjer kan spillefører nemlig regne ut at vest må ha både esset og kongen i spar, og kan spille kløver til dama uten problem.

Vi tar med et spill fra fredagens siste kamp også. Hva ville du meldt i vest i denne posisjonen?

La oss si at du passer. Nord melder så 4 spar i neste melderunde, før det går to passer til deg. Har du krefter til å være med denne gang?

Hele spillet så slik ut:

Som du ser står det elleve stikk i minor så lenge man løser ruteren uten taper. Men det var sannelig ikke enkelt å komme med. Dette spillet illustrerer viktigheten av å komme seg på 3-trinnet når man vet om 9-korts tilpaning i major. Om Sven-Olai hadde meldt på 2-trinnet kunne Astrid i vest vært med med 2 grand for å vise begge minor.

Mitt lag måtte notere 15 IMP ut i kampen mot Sofies verden etter at Sofie vant elleve stikk i 4 spar i sonen, mens Thea Hove Hauge og John Helge Herland meldte og vant 5 kløver ved det andre bordet.

Det var kun ved to av bordene at øst-vest kom med i meldingsforløpet, begge steder etter at vest åpnet med svake 2 ruter. Espen Haugstad og Lise Blågestad kunne notere hele 750 på spillet etter følgende meldingsforløp:

Du kan også lese om et spill fra første dag på GeOs blogg.

I morgen, lørdag, spilles de to siste innledende kampene mellom klokka 10:00 og 12:10. Deretter braker det løs med semifinaler klokka 13:00 og finale klokka 17:30.

Kvalifisering til EM Mix nasjonslag

Helga 24. til 26.januar spilles det kvalifisering om retten til å representere Norge i mixklassen i EM for nasjonslag, som spilles på Madeira i Juni.

Ti lag stiller til start i lokalene til Oslo bridgekrets.

Kampoppsett og resultater

Les mer i nyhetssak på NBFs hjemmeside

Jeg kommer tilbake med mer stoff og et par spill i løpet av helga.


Vinnerne fra forrige mix-kvalifisering, som ble avholdt høsten 2018. Fra venstre Finn Brandsnes, Stine Holmøy, Maja Rom Anjer og Odin Svendsen.