Sømna leder finalen med 3 IMP (oppdatert)

Kampen om å representere Norge i mix-klassen i EM på Madeira står mellom Sofies verden (Sofie G. Sjødal, Sven-Olai Høyland, Thea H. Hauge og John Helge Herland) og Sømnakameratene (Marian W. Grude, Tor Eivind Grude, Astrid Steen Lybæk og Kristian B. Ellingsen).

Finalen går over tre sett med 16 spill i hvert sett. Etter det første settet, som ble spilt lørdag kveld, leder Sømnakameratene med IMP-sifrene 28-25. Det er med andre ord dødt løp før de to avgjørende settene i morgen. Andre og tredje sett starter henholdsvis klokka 09:50 og 12:00.

Resultater finalespill


Åpent rom i første finalesett: fra venstre Kristian B. Ellingsen, Sven-Olai Høyland, Astrid Steen Lybæk og Sofie G. Sjødal.


Lukket rom i første finalesett: fra venstre Tor Eivind Grude, Thea H. Hauge, Marian Grude og John Helge Herland.
(begge foto: Allan Livgård)

Vi skal ta en nærmere titt på et par av spillene som dukket opp i løpet av andre spilledag i mix-kvalifiseringa. Vi starter med et meldemessig interessant spill fra første sett av semifinalen:

Hva ville du meldt som syd i den aktuelle posisjonen?

3 grand virker som et nærliggende praktisk bud. Med stoppere i begge majorfargene og dessuten ruter konge til å fylle i makkers langfarge bør utgang i grand ha gode sjanser. Men hva om makker er kort i kløver? Da er det fare for at motparten kan hente beita i den farga. Samtidig skal det nevnes at det er en fordel at du har såpass mange som kløver som fire. Jo flere kløver du har, jo mindre er sjansen for at motparten kan hente beita der.

Ender du opp med å melde 3 grand, eller har du noe bedre forslag?

Hele spillet så slik ut:

Egil Homme valgte såvisst riktig da han plukket ut i 4 spar. I 3 grand kløver ut nokså naturlig fra begge sider, og da er det en enkel vei til beit. 4 spar var urokkelig med den aktuelle sitsen, selv med kløver og kløver.

Egil og Marianne Homme var de eneste som fikk utgangssving inn blant de fire parene som satt nord-syd i semifinalene. Heldigvis for vår del holdt det til avansement med minste mulig margin på tross av denne utgangssvingen ut.

Tilbake til inngangsspørsmålet. Hva er beste melding i syd over 3 ruter?

Jeg tenker at man ikke kan kritiseres for å melde 3 grand, men det er nå en gang slik at toppkontrakten er 5 ruter. Er det mulig å havne der på fornuftig vis?

Det som er sikkert er at nord i praksis har benektet 4-korts hjerter ved å hoppe til 3 ruter. Med 4-korts hjerter, 6-korts ruter og tilleggsstyrke vil man heller foretrekke reversmeldinga 2 hjerter. Dette åpner for å spørre seg hva meldinga 3 hjerter fra syd bør bety over 3 ruter.

Skal det være noen vits å lete etter genuin hjertertilpaning bør syd ha 5-kortsfarge. Det går selvsagt an at 3 hjerter lover 5-5 i major, men det er også mulig å bruke 3 hjerter som ei beredskapsmelding som benyttes når man er usikker på hva som skal være sluttkontrakten (i dette tilfellet er usikkerheten knyttet til kløverholdert).

Om man bruker 3 hjerter på denne måten vet ikke nord hva som er usikkerhetsmomentet idet han skal melde over 3 hjerter, men makkerparet får i alle fall en sjanse til til å gjøre seg opp ei formening. I dette tilfellet vil vel nord melde 3 spar og så er det ikke godt å si hva som skjer videre. Syd må kanskje foreslå 3 grand likevel?

Uansett er det verd å avtale med sin makker hva 3 hjerter skal vise i en posisjon som dette.

Det neste spillet vi tar med er hentet fra det første finalesettet, og du skal få servert en ny meldeprøve:

 

Melder du deg på i ugunstig son etter at makker har passet og din høyre motstander har åpnet med 3 hjerter?

Tor Eivind Grude valgte å doble opplysende i lukket rom, og blodbadet var et faktum:

Da røyken hadde lagt seg hadde Tor Eivind fått skrapet sammen fire stikk, og dermed -1700. Det holder ofte til å vinne spillet, men hva skjedde så i åpent rom? Sofie Græsholt Sjødal valgte også å doble, og det kostet skjorta også ved dette bordet:

I 4 kløver doblet ble det hele seks beit for -2000 etter at forsvaret fikk to sparstikk, to hjerterstikk og hele seks trumfstikk. Vest fikk ei sparstjeling og to ruterstjelinger, mens øst fikk tre hjerterstjelinger. 300 i differanse ga 7 IMP til Sømnakameratene.

Det er nok ikke opplagt å melde i nord, men de to som doblet opplysende kan heller ikke kritiseres veldig hardt. Det er likevel et viktig poeng at makker har vært i pass, noe som indikerer at det skal litt til for at det skal stå utgang nord-syd, særlig om det skulle vise seg at hjerter dame er bortkastet. I tillegg er det jo slik at vest som regel har det meste av sine ressurser i hjerter etter sperreåpninga. Det betyr igjen at øst sitter bak den sterke hånda og sjansen for at finessene ryker er overhengende.

Når nord først har valgt å doble, kan det være et alternativ for syd å passe ut, rett og slett fordi det kan bli det billigste selv om kontrakten skulle stå? Om nord er så sterk at man ikke blir doblet og går mange sonebeit i egen vei, da er det kanskje et håp om at 3 hjerter kan være beit også? Eller blir dette kun etterpåklokskap? Uansett var det et interessant spill som også førte til et par latterkuler under sammenligninga lørdag kveld.

Kampen om EM-billett fortsetter søndag morgen klokka 09:50, mens tredje og avgjørende sett starter klokka 12:00. Så langt ser det vidåpent ut. Hvem blir Norges representanter i mix-klassen på Madeira i juni? Følg med i morgen!

Sofies verden og Sømna til finale

Begge semifinalekampene i mix-kvaliken ble snudd i andre halvrunde. Sofies verden lå under 21-40 mot Gunsmoke halvveis, men etter solide 61-16 i andre halvrunde ble det avansement på laget. I den andre semifinalen var det mer jevnt. Nord og sør ledet 34-31 mot Sømnakameratene etter første halvrunde. Sistnevnte vant andre halvrunde 32-25, og kunne slippe jubelen løs etter å ha vunnet med skarve 4 IMP etter 32 spill.

Resultater semifinaler

Dermed er det Sømnakameratene og Sofies verden som skal gjøre opp om retten til å representere Norge i mix-klassen i EM på Madeira i juni. Finalen går over tre sett, ett lørdag kveld og to søndag formiddag.

Semifinalelagene klare

Etter at de to siste rundene av grunnspillet i kvaliken til EM mix er fullført er følgende fire lag klare for semifinalene:

1. Nord og Sør

2. Gunsmoke

3. Sofies verden

3. Sømnakameratene

Vinnerne av grunnspillet fikk velge motstandere blant tredje- og fjerdeplassen, eller rettere sagt lagene som delte tredjeplassen.

Nord og Sør valgte Sømnakameratene.

Semifinalene spilles over 2x16 spill med start henholdsvis klokka 13.00 og 15:10. Deretter spilles første finalesett klokka 17.30 i dag, mens de to siste spilles fra klokka 09.30 i morgen. Finalen går over 3x16 spill

Sluttresultat grunnspill

Jeg kommer tilbake med spill i løpet av kvelden.