Et innlegg fra bloggen Rekruttbloggen Rekruttbloggen

Delkontrakt i sving

Vi terper på sterke meldinger om man skal i utgang eller ei, men glemmer lett at de aller, aller fleste spill skal spilles på delkontraktsnivå.

Da er det to ting å huske: Undersøk om dere har en bra trumf sammen, og stopp så lavt som mulig.

I dagens spill var det mange ting å se på. Først Nords hånd. Syns dere den er verdt en åpning?

Jeg syns det. 11 honnørpoeng, men med en singleton, god sparfarge og to tiere. Der Nord passet i åpning kom Øst-Vest lett i 1NT som er toppkontrakten.

Der Nord åpnet i 1 spar fikk Øst et problem. Hånda passer ikke til en opplysningsdobling (siden man har bare dobbel kløver og trekort hjerter), og ikke har man en farge å melde. Pass er da et rimelig alternativ, men én beit i 1 spar ble ingen fest for Øst-Vest.

Øst har bare 14 honnørpoeng, men innmelding 1NT ser ikke så galt ut. Om man antar at Nord har begge sparhonnørene (evt. at Syd spiller ut en), så har man trippel sparstopper. Hånda ligner 15 honnørpoeng.

To av bordene valgte å doble opplysende likevel, selv om fordelingen ikke er perfekt. Øst fikk da det problemet man fryktet, nemlig at makker svarte 2 kløver. Hva gjør man da?

Det er dessverre ikke så mye å gjøre, man må bare håpe at makker har 5-kortsfarge og spiller bra i 2 kløver. Det er ingen god løsning å ta ut i 2 ruter. For det første viser det en mye bedre hånd (dobling etterfulgt av melding viser minst 18 htp og 5-kort i meldt farge), og for det andre er det ikke sikkert at makker har en eneste ruter.

En annen ting man kan diskutere med makker, er hvis det går 1 spar – (dobler) –

Hva betyr redobler?

En vanlig avtale er at det viser minst 10 hp uansett fordeling. Målet er å fortelle makker at man har brorparten av honnørpoengene, og at man er på utkikk etter å straffedoble motparten. Har man denne avtalen, er konsekvensen at meldinger på 2-trinnet er naturlige, men ikke krav, siden man når man unnlater å redoble benekter så mye som 10 honnørpoeng.
 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.