Et innlegg fra bloggen Rekruttbloggen Rekruttbloggen

Å blokkere en farge

Et nyttig triks for å øke sjansene dine til å få flere stikk, er at du passer på å blokkere motspillernes farger.

Dette er en teknikk som både spillefører og motspillere kan dra fordel av. Se på dette spillet:

Vi spiller 3 NT. Oppgaven vår er altså å vinne ni stikk uten trumf. Vest spiller ut spar K. Det første vi gjør, er å telle stikkene våre. En spar, tre ruter og to kløver gjør at summen blir seks. Vi trenger derfor å vinne tre stikk til l på en eller annen måte.

Det er en farge vi ennå ikke har regnet med stikk i.

Kikker vi etter, ser vi at det i hjerter er mulig å godspille de tre stikkene som trengs, ved å få motstanderne til å ta for hjerter ess.

Hvilken fare lurer?

Det lurer en fare her, nemlig at motstanderne kan ta mange sparstikk før vi lykkes i å godspille hjerterfargen.

Dersom begge motspillerne har fire spar hver, går det bra, for da kan de bare vinne tre stikk i fargen. Om den ene har fem og den andre tre (eller seks og to som i vårt eksempel) kan vi derimot gjøre noe med saken.

Løsningen:

Lar vi Vest få stikk for konge og dame i spar, og så stikker med esset tredje gang fargen spilles, kan vi håpe at det er Øst som har hjerter ess. Da kan ikke Øst spille inn Vest, og vi rekker å få for alle stikkene våre.

Dette kalles å lasjere for å blokkere fargen. Oversatt til vanlig språk går det ut på å vente med å ta et stikk ti alle trusselkortene på den korte hånda er fjernet.

Slik kunne det ha sett ut:

Vi lar altså Vest vinne de to første stikkene på spar K og spar Q. Deretter tar vi det tredje stikket med spar A og spiller inn Øst på hjerter A. Seks stikk i de andre fargene pluss tre i hjerter gir ni stikk totalt.

Om vi hadde tatt det første sparstikket og så spilt hjerter, ville Øst vunnet med esset og omgående returnert spar. Motstanderne får da hele fem sparstikk og ett hjerterstikk – og du kan se langt etter ni stikk!

Grunnkurs Mini-bridge - spilletrening før melding!

Spillet er hentet fra Grunnkurs Mini-Bridge som kom i fjor vår. Gjennom ni leksjoner med mini-bridge lærer man grunnleggende spillteknikk før meldinger innføres. NBF anbefaler å starte alle kurs for barn/ungdom med dette heftet (som med fordel også kan brukes på en mer moden kurs-gruppe).   

 Hele kurset med spillfiler og powerpointer finnes her

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.