Et innlegg fra bloggen Mesterskapsbloggen Mesterskapsbloggen

Norges sjanser i åpen klasse - innledende

 Gruppene for innledende runder er trukket og etter min mening har Norge kommet i en enklere gruppe enn den andre gruppen. Lenger ned i dette innlegget skal jeg tippe alle Norges innledende kamper, fortelle litt om hvem vi møter og prøve å se i krystallkulen hvor mange poeng Norge tar med seg videre. Men aller først; la oss se litt på hvordan EM i åpen klasse er lagt opp.

Det stiller 36 lag totalt i åpen klasse. De deles inn i to grupper av 18 lag som spiller alle mot alle. Etter alle har møtt alle går de 9 beste videre til finalespillet, mens de 9 dårligste setter seg på bussen hjem. Det er altså meget viktig at Norge er topp 9 etter første uke!

Men ved siden av å bli topp 9 er det også viktig å score så mange VP som overhodet mulig mot de andre 8 lagene som går videre. Man tar nemlig med seg alle disse VP'ene inn i finalespillet. Så om Norge har scoret maks mot alle lagene som ryker ut og lite mot de andre som går videre vil man i prinsippet være sjanseløs i finalespillet. I finalespillet møter man de 9 beste lagene fra den andre gruppen, og legger til VP scoret mot disse lagene. Den som står igjen med flest VP er europamester!

Nytt av året er at også kampene mot de lagene som ryker ut i gruppespillet teller. I tidligere EM var resultatene her totalt uinteressant så fort man er videre, men i dette EM vil man lage en tabell over hva de 9 lagene som går videre har scoret mot de som ryker ut. Basert på denne tabellen gis det 16, 14, 12, 10, 8, 6, 4, 2 og 0 til de 9 lagene. Dette anser jeg som en fordel for Norge, siden både Hoftaniska - Charlsen og Kvangraven - Lie er veldig gode mot litt svakere motstand. Brogeland - Lindqvist er som oftest gode mot alle :)

Vel, det var nok om formatet - over til selve tippingen:

 Kamp Dag  Tid  Motstander  VP Norge  Sum VP  VP mot topp 9 VP utenfor topp 9  Motspillere  Begrunnelse
 1 Søn  14:30  Slovenia  17  17    17   Ukjente Norge starter EM mot Slovenia, et ukjent lag uten store meritter. Slovenia spiller i hovedsak naturlig og da er våre gutter langt bedre kortspillere. Det blir en god start på EM!
2 Søn  17:20  Estland  14  31    14  Ukjente  Estland stiller også med et relativt ukjent lag hvor et par spiller naturlig og to par presisjon. Norge bygger på den gode starten og tar enda en seier.
3 Man  10:30  Tyskland  4  35    Welland - Auken; Piekarek - Smirnov  Tyskland er en av favoritten til å vinne årets EM, og her tror jeg Norge får det tøft. Etter mye kontroverser fikk tilslutt Roy Welland, en amerikaner, lov til å delta for Tyskland sammen med Sabine Auken, verdens beste damespiller. Smirnov og Piekarek er også et par i verdenseliten.
4 Man  14:30  Kroatia  13  48    13  Ukjente  Hjemmelaget er det alltid tøft å møte, men Norge slår Kroatia 9/10 ganger. Hjemmebanefordelen gjør at Norge "bare" får 13.  
5 Man 17:20  Island  12  60  12    Baldursson  Island vant Bermuda Bowl i 1991, og gode gamle Jon Baldursson spiller fortsatt. Det blir alltid tøffe oppgjør mot Island, men Norge trekker det lengste strået i varmen og tar en knapp seier. 
Tir  10:30  Portugal  16  76    16  Ukjente  Norge følger opp seieren mot Island med en fin seier mot Portugal, som nok må regnes som et av de svakeste lagene i gruppen. 
Tir 14:30  Skottland  14  90    14  Ukjente  Tirsdagen fortsetter med en ny seier, og Norge er kommet i rytmen etter tapet mot Tyskland.  
8 Tir  17:20  Østerrike  12  102    12  Purkarthofer, Fucik  Østerrike er ofte vanskelig å møte med sitt sterke kløversystem med canape. Kvangraven - Lie er kvitt startnervene og sørger for en fin seier til Norge. 
9 Tor  10:30  Irland  8  110 8   Hanlon - McGann  Irland er et lag som alltid er med i EM. De vil også være det denne gang, selv om de kanskje er litt svekket siden sist EM. 
10 Tor  14:30 Spania 18 128   18  Ukjente Spania er et lag Norge alltid slår, og denne gangen slår vi til med en ordentlig storseier.
11 Tor  17:20 Hellas 17 145 17   Ukjente Hellas har heller ikke noe stort lag, så gutta slår tilbake med to gode seire etter tapet for Irland på morgenen.
12 Fre 10:30  Monaco 4 149 4   Helgemo - Helness; Fantunes   Monaco har kanskje blitt Norges "erkefiende" etter at Geir og Tor emigrerte dit. De vant EM i 2012, men Norge slo de 17-13 (gammel skala) i finalespillet. Denne gangen tror jeg dessverre Monaco får sin revansje, da de nok stiller uten sponsor Zimmermann. Ingen slår dessuten dette laget to ganger på rad!
13 Fre 14:30 Russland 8 157   Gromov - Dubinin Russland var laget som slo Norge ut av OL i Lille i 2012, og Boye og Hoffa/Charlsen er igjen på laget siden den gang. Det blir en tøff og jevn kamp jeg tror vi taper med noen få VP.
14 Fre 17:20 Slovakia 14 171   14 Ukjente Etter en tøff start på dagen slår vi tilbake med en seier over Slovakia. Denne dagen er tøff, så Christian og Geo må coache laget fornuftig.
15 Lør 10:30 

Frankrike 

12 183 12   Bessis x 2; Quantin Frankrike stiller med far og sønn Bessis i spissen, og vil som alltids regnes med i favorittsjiktet i VM. De spiller naturlig og enkelt, og våre aggressive metoder vil ofte kjøpe kontrakten. Da blir det en liten seier.
16 Lør 14:30 Sverige 11 194 11   Bertheau - Nyström, Upmark - Cullin Nabooppgjøret mot Sverige blir alltid tøft og intenst. Sverige vant OL i Lille i 2012, men har ikke prestert like godt siden det. Et jevnt oppgjør tror jeg ender med en liten seier til Norge.
17 Lør 17:20 Finland 13 207 13   Koistinen Finnene er tøffe motstandere for Norge, og Koistinen kan stille i stand trøbbel for de fleste. Men Norge skal være et par hakk bedre, og siden jeg tror Finland klarer topp 9 er det viktig med et godt resultat.
           Sum:  89  118    

 

(Teksten fortsetter under bildet):

2/3 av Norges EM-lag vinner Balaton Invitational 2014 i mai. (Bilde: Nils Kåre Kvangraven)

Etter mine tips vil altså Norge ende på 207 VP, et snitt på rett over 12 per kamp. Det holder greit til å bli blant de ni beste - jeg tror det blir en fjerdeplass.
Mot de ni beste lagene vil Norge score 89 VP, altså en under middels. Det er et ok utgangspunkt før finalespillet, men det bør scores litt mer mot de andre ni for at VM-plassen skal sikres. Samtidig vil Norge ta med seg ok med VP basert på tabellen mot de svakeste, sannsynligvis tar vi med oss ca 10 VP derfra. 

I det neste blogginnlegget vil jeg prøve å la krystallkula si noe om finalespillet og tippe en sluttplassering i hele EM! Så går vi videre til dame- og seniorklassen.

Kom gjerne med dine tips om Norges sjanser i kommentarfeltet under! (Husk at du må være innlogget på bridge.no for å kommentere, send meg en epost om du ikke får det til)

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.