Et innlegg fra bloggen Mesterskapsbloggen Mesterskapsbloggen

Litt utenfor boksen

 I søndagens siste runde i U21-klassen dukket følgende spilleprøve opp. Hvordan ville du som nord planlagt spilleføringa i 6 spar med ruter konge ut fra øst?

Om sparen oppfører seg fint vil det ikke være noen sak å få tak i alle stikkene, fem i spar, seks i hjerter og to minoress. Med sursits i spar kan det imidlertid bli verre. Med knekten fjerde i vest, vil man kunne ta en markert finesse etter spar ess fra hånda, spar til kongen og ny spar mot hånda. Men hva om sparlengden skulle være i øst? 

Da ser det verre ut, og i praksis kan det fort bli én trumftaper i tillegg til at motparten får fatt i ett ruterstikk som de fikk satt opp i utspillet.

Men hva om du får vite at øst åpnet med svake 2 ruter? Endrer det noe på hvordan du legger opp spilleplanen?

Her ser du hele spillet:

Har du fått øye på den vinnende varianten?

Om du seiler spar 10 i andre stikk, vil du unngå trumftaper! 

Galskap, tenker du kanskje, men sannheten er at om vi kan være sikker på at øst har 6-korts ruter, vil denne spillemåten i praksis sikre kontrakten siden vest da ikke kan ha mer enn én ruter. Vi forventer jo nesten at tieren kommer til å tape til knekten siden vest er favoritt til å ha trumflengden etter østs sperreåpning. Men så lenge han ikke har mer ruter å spille, har det ikke noe å si. Motparten har i alle fall ikke forbindelse til å hente noe ruterstikk. Som vi ser er altså øst aktuelt renons i hjerter, og vi kunne dermed risikere hjerter til stjeling i neste stikk om vest hadde kommet inn på spar knekt.

Så er spørsmålet om vi i disse dager kan være trygge på at 2 ruter faktisk garanterer 6-kortsfarge. Det har jo blitt stadig mer populært med tynne sperremeldinger. Om øst skulle dukke opp med konge-dame-ti-ni femte i stedet og sparen er jevnt fordelt eller vest har trumflengden, vil man jo se ganske dum ut om man tar finessen og går beit.

Uansett bør man serist vurdere den vinnende spilleplanen etter østs åpning. Men man må tenke litt utenfor boksen for å få øye på denne muligheten.

I U21-klassen meldte fem par slem. Én av disse vant kontrakten, mens fire gikk beit.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.