Et innlegg fra bloggen Mesterskapsbloggen Mesterskapsbloggen

Kristian innkasserer 850

 Det norske U16-laget fikk en tøff start på årets Ungdoms-EM, men holdt på humøret og avsluttet med tre fine seire og nesten 50 vinnerpoeng totalt på lørdagens tre kamper. Vi skal se nærmere på et av spillene som bidro til den gode norske poengfangsten.

Kristian Dalemark Austad (15) fra Flekkefjord spilte hovedrollen i spillet, som stammer fra siste runde av mesterskapet da Norge møtte Tyskland. Før vi avslører hvordan han sørget for et godt spill for Norge, skal du få ta stilling til hva du ville meldt som nord i følgende posisjon:

Etter å ha fått støtte fra makker i hjerter, er det ingen tvil om at det er potensial for mange stikk egen vei i hjerterkontrakt. Ser du nok potensiale til at du vil melde over 4 spar?

Slik fortsatte meldingsforløpet ved bordet der Kristian og makker Einar Osen, også han fra Flekkefjord, satt:

Hvordan ville du planlagt spilleføringa med følgende ressurser til rådighet etter at øst har spilt ut ruter ess?

Vest fulgte med ruter 2. Deretter fortsatte øst med ruter konge, som tok med seg dama fra vest, før nok en ruter fulgte. 

Kristian var påpasselig med å trumfe høyt med hjerter konge. Som forventet var vest fri, men det var uansett ikke noe problem. Kristian kunne nå trekke ut trumfen i to runder og forlange resten i og med at ruteren var godspilt.

Hele spillet så slik ut:

Merk at det ikke har noe å si at de to ruterhonnørene faller oppå hverandre i andre stikk. Uansett hvordan motspillet går, kan spillefører godspille ruteren ved å trumfe to ruter i bordet etter å ha gitt bort to stikk i fargen først. 


Kristian Dalemark Austad (15) sørget for 14 IMP til Norge da han vant 5 hjerter doblet i kampen mot Tyskland.
(foto: Thomas Tøsse)

Ved et andre bordet gikk det noe roligere for seg:

Her fikk altså Norge kjøpe kontrakten i 2 spar etter at nord var noe passiv i meldingsforløpet. I den kontrakten ble det hele elleve stikk, og dermed 14 IMP til Norge etter en totalscore på 1050 etter 850 inn i 5 hjerter doblet i åpent rom og 200 inn i 2 spar i lukket rom.

Ved de fleste bordene var det score øst-vest på spillet, så det var ingen tvil om at Norge hadde et meget godt resultat på spillet:

Merk at sparkontrakten øst-vest kan holdes nede på ni stikk ved at nord får ei stjeling i kløver, noe som ikke bør være helt umulig å få til.

Det er også et instruktivt poeng med spillet at vest bør vurdere å melde høyere enn 2 spar med en kjent 10-kortstilpasning i spar. Det vil gjøre det vanskeligere for nord-syd å være med til 5 hjerter, men kanskje ikke umulig.


Norges U16-lag fikk en opptur siste spilledag med tre seire av tre mulige. Fra venstre Solvei Grande-Weberg, Kristian B. Ellingsen (NPC), Cathrine Wedvik, Markus Hansen Moe, Kristian Dalemark Austad, Jonas Brekke og Einar Osen. (foto: Thomas Tøsse)
 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.