Et innlegg fra bloggen Mesterskapsbloggen Mesterskapsbloggen

Kidsa utslått av VM

Det norske U16-laget gikk dessverre på et klart tap i VM-kvartfinalen mot Kina 3 mandag. Kampen gikk over 36 spill fordelt på tre sett, og kineserne vant til slutt 141-63 etter en kamp med mye omsetning. Norge tapte første sett med 34 IMP og andre sett med 46 IMP, og oppgaven før tredje sett var dermed nærmest umulig da man lå bak med 80 IMP. Også i siste sett var det mye omsetning, men i dette settet var det Norge som trakk det lengste strået og vant 52-50. Avansementet var likevel aldri truet for kineserne, og Norge går dermed glipp av muligheten til å møte Sverige i semifinalen. Det blir i stedet plasseringsspill og kamp om plassene fra fem til åtte for det norske laget på tirsdag.

Dagen startet dårlig for Norge da det ble stortap mot England i den siste grunnspillskampen. Norge var alllerede før denne kampen klare for sluttspill, men et bedre resultat i denne kampen ville gitt enklere motstand i kvartfinalen. Bare et par vinnerpoeng mer ville ført Norge opp fra femte- til tredjeplass, og da hadde man møtt lag fra plassene fem til åtte i kvartfinalen i stedet for lag fra første- til fjerdeplass.

Uansett har laget vist at de kan kjempe mot de fleste i løpet av mesterskapet, og de har da også framtida foran seg!

Her tar vi med et spill fra kvartfinalen mot Kina 3 hvor Christian Fredrik Johnsen valgte riktig variant i en hardmeldt utgang da han først fikk sjansen:

Motspillet startet med en liten hjerter til kongen i nord, før det ble skiftet til spar 4. Hvordan planlegger du spilleføringa?

Det ser ut til at man må velge mellom to varianter:
1. Å løse trumfen med én taper
2. Å stikke med esset og spille ruter til knekten for så å sake begge hjerterne på ess-konge i ruter

Beste sjanse for å løse trumfen med én taper er å spille på at tieren sitter i kutt sammen med kongen eller dama. Om det sitter slik vil du klare deg med en trumftaper ved å legge liten første gang, for så å spille deg inn på bordet og spille ny trumf til knekten.

Da hele spillet så slik ut var det imidlertid variant to som førte fram:

Etter å ha spekulert ei stund på hvilken av de to variantene han skulle gå for, valgte Christian Fredrik til slutt å stikke med spar ess, for så å spille ruter til knekten. Da den holdt stikk, fortsatte han med ess-konge i farga og saket håndas to hjertere.

Han hadde også en kløvertaper han trengte å bli kvitt, og dermed måtte han spille en fjerde runde ruter til stjeiing for å sette opp den siste ruteren. Syd stjal over med tieren og skiftet til kløver. Christian Fredrik slapp kløveren til esset på hånda, og spilte en trumf. Da begge motstanderne måtte på med hver sin honnør var det ikke flere stikk for forsvaret å få tak i. Alt de fikk var to stikk i trumf og ett hjerterstikk. Dermed kunne Christian Fredrik notere vunnet utgang etter å ha funnet fram til og valgt riktig variant.


Christian Fredrik vendte tommelen ned da U16-laget ble utslått,
men hadde flere fine spilleføringer i løpet av kvartfinalen.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.