Et innlegg fra bloggen Mesterskapsbloggen Mesterskapsbloggen

Resultater fra midtkampen

Det ble dessverre tap for alle de tre norske lagene i den andre kampen tirsdag. I åpen klasse ble det stortap mot svenskene, mens veteranene tapte sin kamp mot Tyrkia med 21 IMP og damene berget et knepent 3-IMPs tap mot Nederland. Under resultatrapporten kan du lese om et spennede spill fra runden.

Her er resultatene for de norske lagene i tirsdagens andre runde, som er den åttende runden totalt i mesterskapet:

Åpen klasse:

Norge - Sverige 1,45 - 18,55 (IMP-score: 11 - 55)

Dameklassen:

Norge - Nederland 9,09 - 10,91 (IMP-score: 21 - 24)

Veteranklassen:

Norge - Tyrkia 4,62 - 15,38 (IMP-score: 9 - 31)

* Norge er nummer 17 med 72,52 VP

Peter Marstrander på det norske veteranlaget var en av de som satt syd denne runden, og han fikk følgende meldeprøve:

Forsåvidt var det alternativer alle ganger han skulle melde. Boye Brogeland valgte for eksempel å melde 3 kløver i stedet for å doble i kampen mellom Norge og Sverige. Ved det andre bordet i den kampen hoppet svensken til 5 grand (pick-a-slam) over 4 hjerter fra makker etter å ha doblet negativt først.

Peter var nok litt usikker på betydninga av 6 ruter, men det bør kanskje bety at makker har en solid hjerterfarge og tar med seg å vise sidefarge i ruter på vei til 6 hjerter. I så fall vil vet be makker om å velge mellom 6 ruter og 6 hjerter. I kampen mellom Norge og Sverige i åpen klasse endte begge bordene i 6 ruter, om enn på litt forskjellige vis. Peter på sin side valgte å melde 6 grand. Da han fikk se bordet ønsket han nok heller å være i minorslemmen:

I ruterkontrakt er det flere muligheter. Fordelen med å spille trumfkontrakt er at man kan spille på å trumfe god enten nords hjerter eller syds kløver. Den muligheten har man selvsagt ikke når man spiller uten trumf.Hva er din plan for å komme i havn i 6 grand etter spar 4 ut fra vest?

Det kan se ut som kløveress foran er nødvendig for å lykkes. Om kløveren sitter 3-3 med esset foran, kan man sette opp fire stikk i kløver, og da er det enkelt å komme til tolv stikk totalt. Men det skal sies at det finnes tilleggssjanser. Om hjerter knekt sitter tredje, er det seks hjerterstikk. Også da får man enkelt hjem lilleslemmen. Om man ikke kan komme til tolv på annet vis finnes det kanskje skvismuligheter også?

Utspillet gikk via tieren i øst til Peters ess. Han fortsatte med ruter ess og ruter 10 til knekten. Begge motstanderne fulgte farge. Deretter fulgte kløver 9, som gikk til kongen og esset. Vest spilte tilbake ny spar. Inne på kongen tok Peter for ruter dame før ruter til kongen fulgte. På den siste ruteren kastet vest en kløver. Da Peter innkasserte toppstikkene i hjerter kom knekten på fra øst andre gang. På tredje runde saket øst en spar. Dermed var det klart at vest hadde stopper på hjerter 9.

Samtidig kunne Peter telle til elleve (2+4+4+1). Hvor skulle det tolvte og avgjørende stikket komme fra?

Skvismuligheten var den eneste som gjensto, men den så til gjengjeld ut til å kunne fungere. Vest var markert med 5-korts hjerter og 3-korts ruter. Alt tydet på at han også hadde dobbel spar, og i så fall var det plass til tre kløver. I og med at vest var tvunget til å kaste kløver på det siste ruterstikket for å holde hjerteren, var øst alene om å holde de svarte fargene gardert, gitt at kartet stemte med terrenget.

Det skulle det vise seg å gjøre:

Dermed ble øst skvist i følgende posisjon da det siste hjerterstikket ble innkassert:

Peter kunne bare kaste motsatt av øst, og dermed tok han de to siste stikkene på hånda. Hjemgang i prosjektet var verdt 2 IMP da kontrakten var 6 ruter med tolv stikk ved det andre bordet.

For å bryte forbindelsen til skvisen, må vest enten spille ny kløver inne på kløveresset eller lasjere kløver konge.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.