Et innlegg fra bloggen Mesterskapsbloggen Mesterskapsbloggen

Norge - Tyskland - åpen klasse

 I kamp tre møter Norge en av favoritten til å vinne hele EM, Tyskland. De er forsterket med Sabine Auken og Roy Welland som blant annet har vunnet et amerikansk mesterskap det siste året. Allerede i spill 1 får vi litt action, men dessverre ikke i Norges favør:


På det andre bordet doblet Espen og Boye 4 spar og tok i tillegg ikke for kløver ess slik at det endte med 11 stikk og 690 i score. Mot Hoftaniska og Charlsen stampet Øst i 5 ruter som var en utspillsdirigerende melding i tillegg! Så gikk det to passer til Hoftaniska. Synes dere han bør doble nå? 

Mot 5 ruter vet Hoffa at det er mange bet, så ved å doble er du ganske sikker på at det er minst 800 i bet. Men tror du virkelig motparten har tenkt til å spille 5 ruter? Det har de selvfølgelig ikke, Øst tar ut i 5 hjerter. Den kontrakten kan faktisk ikke betes! N-S har ikke forbindelse til å få hentet mer enn ett ruterstikk, og de får bare ett kløverstikk mens den siste rutertaperen forsvinner på den femte kløveren. En veldig god avgjørelse av Hoffa å ikke doble, men dessverre 10 imp ut allikevel.Så et litt mer heldig spill:


Her gikk noe galt for Hoftaniska og Charlsen. 2NT viste hjerter og kløver, og dobling viser nok interesse for å ta de i minst en farge. Standard i Norge er at det lover minst en melding til, så Charlsen trodde nok at makker ikke ville passe i Nord. Både 3NT og 5 ruter er helt nedlegg, så man ville normalt forvente å tape noen imp på spillet.

Men +200 for to beter i 3 kløver ble imp til Norge da Tyskland meldte seg helt opp i 6 ruter på det andre bordet. Den kontrakten var helt sjanseløs, og når tyskeren gikk en æresbeit i et desperat forsøk på å klare kontrakten ble det 7 heldige imp til Norge!


Men dagen for "boksehandskespill" er ikke over:


Alle er nok ikke enig i Charlsen dobling over 1 hjerter, og muligens burde han ha doblet 5 hjerter. Men nå var altså Hoffa plassert i 5 spar doblet. Det ser i utgangspunktet ut til å være en bet, men etter å ha stjålet hjerterutspillet og tatt ut trumfen i to runder spilte han ruter mot KJTx. Øst gikk opp på esset (det hadde ikke hjulpet å dukke). Nå kunne Hoffa stikke kløvervrien med esset, ta for ruterkonge og hive en kløver, så ruterknekt for å hive en kløver til. To trumf og den stående ruterti tok seg av de tre hjerterene i bordet. +850 var en kanonscore, men det ble dessverre bare to imp da Boye og Espen gikk 800 i 5 hjerter doblet på det andre bordet. Rune Anderssen for seniorene kopierte Hoffas spilleføring for +850 der også!


I dette spillet hadde både seniorene og damene bedre slemteknikk enn det åpne laget:


Jeg er ikke sikker på hva 1 spar fra Hoftaniska betyr, men det var markert som alertert på BBO. I allefall fant de ikke 4-4 tilpassen i spar, og gikk dermed glipp av en god 6 spar. Gunn Helness og Ida Wennevold på damelaget meldte 6 spar og tok alle tretten stikk for 1 imp i gevinst, men Rune Anderssen og Peter Marstrander tok 12 stikk i 6 spar for 12 imp i gevinst. For det åpne laget ble det ikke mer enn 2 imp i tap da Tyskland stoppet i 4 spar på det andre bordet. Men slike slemmer bør våre gutter melde.


Litt tidligere i et spill her så vi at Hoftaniska og Charlsen lot motparten spille 3 kløver udoblet når de hadde 28 hp tilsammen. Det ble en heldig 7-imper inn. Vel, tyskerene skulle ikke være noe dårligere mot Espen og Boye:


Espen åpnet i 2 hjerter som er en konstruktiv hånd, ca 8-11 hp med seks kort hjerter. At ikke Welland hadde til å melde seg på nå er et mysterium, selv om du ikke helt liker fordelingen for en dobling og ikke har hjerterhold til å melde 2NT. Undertegnede er sikker på at det allikevel er rett å doble, med 16 honnørpoeng må du komme deg på banen. Nå følte ikke Auken i Nord at hun heller hadde noe å bidra med, så Espen fikk spille 2 hjerter med to bet. Det ble 10 imp i gevinst når Hoftaniska og Charlsen meldte den opplagte 3NT'en. Det er sjeldent rett å la motparten spille en udoblet delkontrakt når din side har 28 hp tilsammen!


Norge ledet 30-12 etter 14 av de 16 spillene når katastrofen inntraff:


Tyskerene var flinke å presset Norge, men 7 kløver med trumfesset borte ser fortsatt ikke bra ut. Hvor gikk det galt?
Når Thomas passer 5 kløver viser han at han kunne tenke seg å melde en gang til, siden man nå er i en kravpassposisjon. Hadde han i stedet doblet 5 kløver hadde han fortalt makker at han ville spille motspill mot 5 hjerter. Legg merke til at Smirnov melder 5 kløver som utspillsdirigerende igjen. 

Når Charlsen har passet 5 kløver og fortalt om noe ekstra er det opp til makker å velge hvor man skal spille. Hadde Hoftaniska vært interessert i storeslem kunne han tatt med seg 5NT over 5 hjerter som en storeslemsinvitt. Nå blir det solobridge av Thomas å løfte når makker velger 6 kløver. På det andre bordet stampet Espen og Boye i 6 hjerter for -1400 og hadde nok forventet seg 1 imp i tap mot +1370. Nå ble det dessverre 17 imp til Tyskland.


Kampen ender med seier 31-29 til Norge, så undertegnede må nok spise en hatt han ikke har etter å ha tippet en klar seier til Tyskland i mitt innledningstips. Dette lover godt for våre gutter!

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.