Utmeldelser etter Heimdalsaken

Forbundet har mottatt utmeldelser fra Geir Helgemo, Jørgen Molberg og Børre Lund som samtidig varsler at de ønsker å melde seg inn i det australske bridgeforbundet.

Norsk Bridgeforbund beklager at vi mister tre av våre internasjonalt meritterte spillere, men må ta deres beslutning til etteretning.

Utmeldelser etter Heimdalsaken

På vegne av de tre oppgir Geir Helgemo at årsaken til utmeldelsene er at de ved å søke annet medlemskap, ønsker å få mulighet til å kunne delta internasjonalt - i første rekke delta i Åpent Europamesterskap i San Remo i juni. Geir Helgemo lever av bridge og vi har forståelse for at utestengelse fra internasjonale turneringer kan få økonomiske konsekvenser.

Som kjent foreligger det imidlertid en disiplinær forføyning for de nevnte spillere (med flere) etter den såkalte Heimdalsaken fra desember 2008.
EBL informerte på denne bakgrunn Geir Helgemo den 25. mars om at han ikke vil få anledning til å delta i det Åpne Europamesterskap i San Remo i juni då.

NBF har ikke jurisdiksjon utover Norge og presiserer at det er EBLs Credential Committee som treffer avgjørelse om rett til å delta i EBLs turneringer.
Deltakelse i EM forutsetter at spillerne skal være "in good standing" med eget forbund og i samsvar med våre forpliktelser ble EBL i vinter informert om disiplinærsaken.

Heimdalsaken har fått en omfattende og grundig behandling i de relevante organer i forbundet. Disiplinærkomiteens vedtak ble anket av flere av de berørte (ikke av Helgemo), og etter ny gjennomgang i Disiplinærkomiteen ble saken gjennomgått av Domskomiteen den 12. februar. Se Domskomiteens redgjørelse som stadfestet dommen om utestengelse i 2009 (vedlegg).

Det ble 27. februar mottatt en anmodning om assistanse og at NBF kunne sende en henvendelse til EBL om at NBF ikke hadde innvendinger mot anledning til å spille internasjonalt. 

Den 3. april mottok Styret i NBFsøknad om benådning og etter påske ble søknaden om benådning behandlet i møte i Arbeidsutvalget den 15. april.

Det er ikke Styrets oppgave/rett å overprøve vedtak fattet i Disiplinærkomiteen eller Domskomiteen - begge organ er valgt av Bridgetinget. Forbundsstyret kan imidlertid, etter samråd med Domskomiteen -  i særlige tilfelle gi benådning. Bruk av benådning skal ikke bidra til å undergrave Disiplinærkomiteen og Domskomiteens autoritet, og skal heller ikke bidra til at Styret gjennom benådningsvedtak endrer det generelle straffenivået. Benådning skal brukes unntaksvis slik at det ikke blir en ”enkel” måte å få redusert straffenivået. 

I søknad om benådning må det bl.a. være nye opplysninger og informasjon i saken som danner grunnlag for slik vurdering.

I søknaden om benådning av 3. april er potensielle økonomiske konsekvenser fremhevet som nytt element. Dette ble imidlertid allerede vurdert av Domskomiteen som uttalte:
"Fra Heimdal 1 sin side er det overfor Disiplinærkomitéen også pekt på at bridgen for enkelte av spillerne ikke bare er en hobby, men også en jobb, og ”at det kan få fatale følger å bli omtalt på denne måten”. Nå fastsetter ikke Domskomitéen noen eksklusjon fra spilling utenfor Norge, men det kan på den annen side ikke ses bort fra at suspensjonsvedtaket kan få slike faktiske virkninger. Komitéen finner det imidlertid av likebehandlingsgrunner vanskelig å ta hensyn til slike mulige konsekvenser."

Utmeldingene ble  desverre mottatt før behandlingen om benådning i Styret, i samråd med Domskomiteen - er avsluttet.