Informasjon

Åpen klasse

Åpen klasse er åpen for alle uansett alder og kjønn.

Norsk Bridgeforbund deltar i internasjonale mesterskap for nasjonslag i åpen klasse. Det første Europamesterskapet i åpen klasse ble arrangert i 1932. Norge har deltatt i 53 av de 54 EM som har blitt arrangert siden starten i Scheveningen, Nederland i 1932 til det siste i Funchal, Madeira i 2022. Den eneste gangen Norge ikke stilte med lag, var i 1962 i Libanon.
Norge har to titler i EM nasjonslag.

Mens VM i åpen klasse i form av Bermuda Bowl – navnet kommer av at det første mesterskapet på Bermuda – ble arrangert i 1950. I mange år hadde mesterskapet et veldig forskjellig format sammenlignet med dagens. Nå arrangeres VM i påfølgende år etter sonemesterskap. Verden er delt i åtte soner. Europa er desidert den største sonen og har åtte – av i alt 24 plasser i VM. I VM har Norge vært kvalifisert for/- spilt ni mesterskap – første gang i Stockholm i 1970. Det første VM ble spilt i 1950 på Bermuda derav navnet på VM i åpen klasse => Bermuda Bowl. Norge har vunnet en gang i Shanghai i 2007.

NBF har vært representert med lag i Bridge-OL (World Bridge Games), som arrangeres hvert fjerde år, siden 1976 – det første ble arrangert i 1960. I hvert fall i tre av deltakelsene har kostnadene blitt dekket av laget selv. Norge har to bronsemedaljer i OL.

Nordisk mesterskap har blitt arrangert siden 1946. Norge har 14 titler i de 36 arrangerte nordiske mesterskapene i åpen klasse.

Norske framganger

Norske landslag i åpen klasse har i perioder vært et av de fremste i Europa. Det har gått litt i bølger. Imidlertid i perioden 1993-2009 var det norske laget et av verdens beste lag. Fra starten – og i mesteparten av denne perioden var Geir Helgemo, Tor Helness, Glenn Grøtheim og Terje Aa sentrale i laget. Etter hvert ble Boye Brogeland og Erik Sælensminde (fra 1996) også selvsagte valg til dette suksessrike laget.

Den lange gode norske perioden toppet seg med VM tittel i 2007, EM tittel i 2008 og beste bridgenasjon i de første World Mind Sports Games i Beijing, Kina også i 2008. Etter VM i Sao Paulo i 2009 ble det mange år med «magre» resultater for vårt åpne lag i EM sammenheng. Først når to sterke bidragsytere i den tidligere perioden Terje Aa og Ulf Tundal var tilbake på landslaget sammen med vårt ankerpar Boye Brogeland og Espen Lindqvist, i EM 2018, ble det sving over sakene igjen. Makkere var Allan Livgård (til Terje) og Nils Kvangraven (til Ulf) som begge hadde sterke prestasjoner på våre juniorlandslag å se tilbake på. Sammen med det ubestridte ankerparet Boye Brogeland – Espen Lindqvist ble det en litt overraskende EM tittel (ut fra manges synspunkt) i Ostende, Belgia. Dette laget fulgte opp med å slå USA i bronsekampen – etter å ha slått Italia i kvartfinalen, men måtte se seg slått klart av Nederland i semifinalen -  i Bermuda Bowl i Wuhan, Kina i 2019.

I 2022 har det åpne laget først tatt bronse i VM, deretter i EM, med nesten samme lag; Boye Brogeland - Christian Bakke, Terje Aa - Allan Livgård, Geir Helgemo - Tor Helness (VM) - Tor Eivind Grude (EM). 

Vi har laget en medaljetabell basert norske landslags resultater i EM/VM/OL siden 1980 (Tor Helness første internasjonale lagmedalje i åpen klasse) fram til og med 2022. Om Geir og Tors resultater fra Monaco hadde blitt tatt med ville lista sett annerledes ut, men her er kun medaljer vunnet med Norge som er tatt med. I oversikten under har vi tatt med alle som har minst en gullmedalje. Spillerne er listet opp i rekkefølge etter antall gull og deretter etter det totale antall medaljer.

Spiller                       Gull Sølv Bronse     Total
Boye Brogeland     3     2       8          13
Geir Helgemo         2     3       8         13
Terje Aa                  2     3       8          13
Ulf Tundal               2     0       4           6
Espen Lindqvist      2     0       1           3
Tor Helness            1     3       10        14
Glenn Grøtheim     1     3        6         10
Erik Sælensminde  1     2       5           8
Nils Kvangraven     1     0       1           2
Allan Livgård          1     0       3           4
Jørgen Molberg      1     0       1           2
Børre Lund             1     0       0           1