Grønt systemkort

Når den nye sesongen starter skal vi prøve noe nytt: Grønt systemkort. Det grønne systemkortet er laget for de ferske spillerne, så det skal bli enklere for dem å spille i klubben og andre steder etter endt nybegynnerkurs.

Grønt systemkort

Reglene er enkle

Møter du et par som legger fram det grønne systemkortet, må du spille et helt naturlig system denne runden.

Spillere med handicap >45 kan bruke det grønne systemkortet om de ønsker. 

Konsekvenser for motparten

Motparten til paret som har grønt systemkort, må også spille med et grønt systemkort i denne runden. Motparten får lov til å spille med sin foretrukne fargelengde i majoråpning, dvs. det er fritt fram om man vil spille 4-korts eller 5-korts majoråpning. Man er nødt til å ha minst 2 kort i minorfargen man åpner i.
 
1NT må være 15-17 og (semi)balansert. 2kl er sterk og 2ru, 2hj og 2sp er svake 2 med ca. 5-10 honnørpoeng. 2NT er en sterk åpning, men man kan selv velge intervallet. Alle innmeldinger må være naturlig, med unntak av Michaels og Marmic, og 2kl som begge major over 1NT. Alt dette står på det grønne systemkortet, så man kan se der om man er usikker på hvilke meldinger man kan bruke.
 
Når motparten melder i fred, har de lov til å bruke andre avanserte konvensjoner. Det er vanskelig å vite når man kommer til å melde i fred og ikke, så derfor er det bestemt at hvis det blir krevd til utgang eller begge motstanderne har passet kan man bruke de konvensjonene man ønsker. I tillegg er det lov å bruke det systemet man måtte ønske etter åpning 1NT, 2kl og 2NT.
 
Hovedbegrensningene ligger altså i åpningsmeldingene fra 1NT og oppover, hvilke sterke kravåpninger som kan brukes, og at det må brukes naturlige svarmeldinger på de naturlige åpningsmeldingene.
 

Når kan det brukes?

Det grønne systemkortet er til for å skape en god og trygg overgang fra kurs til klubb. Denne overgangen kan ta lang tid. Vi oppfordrer klubber til å gi dette grønne systemkortet til alle sine ferske spillere, og forklare i klubben hvorfor og hvordan det brukes. Alle ferske spillere har rett til å bruke det grønne systemkortet, og det skal være nulltoleranse for protester fra mer rutinerte spillere. 

Det grønne systemkortet kan ikke brukes i forbundspoengturneringer, med unntak av 1. og 2. runde i NM for klubblag.

Vi starter å bruke grønt systemkort når høstsesongen 2022 starter. 

Se systemkortet (bokmål) (Side 3 og 4 er oppned fordi det passer til printing)

Se systemkortet (nynorsk) (Side 3 og 4 er oppned fordi det passer til printing)

Les reglene

Les tips til hvordan spille med en nybegynner