Hvordan gjør de det andre steder?

Hvis dere ser litt grundigere bak resultatene de siste årene, er det to land i Europa som peker seg ut. I alle fall om en vurderer alle klasser under ett.  Italia var den dominerende nasjonen for noen år siden, men blant annet på grunn av interne stridigheter er de (midlertidig?) ikke helt i teten. Sverige hevder seg, men med ujevne mellomrom. Island det samme, mens land som England og Frankrike også sliter med jevnheten. Norge var for et lite tiår siden helt i verdenstoppen, men vi har tatt en pause derfra.

De to landene jeg tenker på, er Polen og Nederland. Jeg har ikke sett noen samlet medaljeoversikt fra Åpent EM og Ungdoms-EM i Tromsø, men er helt sikker på at disse to landene er klart best. Nedeland vant blant annet EM-lag og Marit Sveas, mens Polen var best i flere klasser blant juniorene. Også i dameklasser er disse to landene alltid helt i teten.

Det som kanskje imponerer meg mest, er bredden i toppen. Både Nederland og Polen er godt representert på sponsorlagene som hevder seg i de store internasjonale turneringene som Cavendish og Nationals i USA. På damesiden har de kanskje verdens beste spiller i Marion Michielsen.

Det er vel få som mener at slike resultater er tilfeldige. På samme måte som den norske dominansen i langrenn er et resultat  av langsiktig og planmessig arbeid, vil jeg tro at holender og polakker har lagt ned et godt stykke innsats for å oppnå sine resultater. I all sport er det en kjennsgjerning at "suksess avler suksess" og når en spiller eller ett par gjør det bra, er de lettere for andre å følge etter.

Jeg har tatt kontakt med forbundene i Nederland og Polen for å høre litt om hvilken strategi som ligger bak. Er det ting vi kan lære her hjemme og er det faktorer vi kan kopiere uten at det koster all verden? Frank Svindal har hjulpet meg med kontakter inn i det polske forbundet og han har også hjulpet meg med noen engelske formulereringer. Han forteller at det er ferie i Polen for tiden, men kommer tilbake med info når de er i gang igjen.

Etter litt fram og tilbake kom jeg i kontakt med Danny Molenaar, en av spillerne på "Orange White" som vant EM lag i sommer. Han har et engasjement i det nederlandske forbundet og forteller at han har et spesielt ansvar for å ta tak i de spillerne som i ung alder viser et spesielt talent. Hans oppgave er ikke å skape mange bridgespillere, men å forvandle interesserte bridgeungdommer til dyktige bridgespillere. Altså en forlenget arm fra det generelle rekrutteringsarbeidet og inn mot en spissing av de som kan bli gode. Avstander i Nederland og Norge kan ikke sammenlignes, så når han snakker om å samle de beste ungdommene til "Selections", er nok det lettere praktisk hos dem enn hos oss.

 



Det nederlandske laget "Orange White" som vant Åpent EM-lag i Tromsø. Danny Molenaar nummer to fra høyre.


_________________________________________________________________________________

Her er "intervjuet" mitt med Danny Molenaar. Ikke revolusjonerende tanker kanskje og vi ser at han peker på mange av de samme utfordringene som vi har her hjemme. Likevel er jeg helt sikker på at dette er verdifull lesing for NBF og den/de personer som har et spesielt ansvar for rekruttering. Det som jeg synes er mest interessant, er at Nederland tidlig velger å plukke ut en mindre gruppe spillere som følges opp av forbundet, mens det generelle rektutteringsarbeidet i større grad drives lokalt. Det siste nesten selvfølgelig.

Is there an overall strategy from the Dutch Bridgefederation or from authorities responsible for education in general on the subject?

We are starting a plan for the selections this year, but we don’t have much for the rest of the youth players. Some individuals train several youngsters in local bridgeclubs. The federation tries to keep track of all these individual efforts, but I’m not involved with that, so I know very little.

Can you tell me something about bridge in schools and universities?

There hardly is any. We have the same problem that most other countries have. We have people working in it, but it’s a slow process.

Are there bridge classes in all schools (private/public)?

No. We hardly have any private schools at all in the Netherlands. There are a few schools that do something with bridge, but less then 10 I would guess.

 Which age groups is the offer of bridge classes mainly for?

There are some schools where they kids of age 10-12 learned bridge, but now we are aiming for plus programs in high schools I think.

Who takes decision about that is should be an offer of bridge classes in a school/university?

Schools themselves does and it is always chosen by interested students, it is not obligatory in any way.



Is bridge in school generally free of charge for the students/pupils and paid by the school?

I think it is free of charge..

 When you find special talented players, how can your federation "take good care" of them?

They get invited to selections. We train at least 8 times a year with all selections in Utrecht. Juniors schools and girls (separately). If pairs do well, we offer them systematic coaching for bridge questions. We also have captains of all selections who oversee progressions and I am recently instated to oversee all.

 

Tosidig skvis fra Lyngdal i Arendal

og jeg har tatt meg den frihet å stjele fra NILS KVANGRAVEN sin flotte side. Et spill for lærebøkene av Karl Olav Hansen.


 

"Calle og Karola dominerte Arendal dag 1. Dette spillet er fra runden mot oss hvor de meldte en glimrende 7♣.

 

Ruter knekt i utspill løp til kongen på hånden. Nå fortsatte Karola med tre runder trumf før ruter ess med spar avkast ble fulgt av liten ruter til stjeling.

 

Hvis ruteren hadde sittet 4-3 ville resten stått, men med 5-2 sits måtte det spilles pent.

 

Karola kombinerte mulighetene godt da han tok for trumfstikkene på hånden med avkast av en spar og hjerter dame fra blindemann. Spar til kongen ga posisjonen som du kan se under. "

     
 

"På spar ess måtte vest sake hjerter 10. Når så ruter dame ble spilt var det øst sin tur til å være skvist i major. Han måtte også avse en hjerter. Dermed «viste» Karl Olav at hjerteren satt 1-1 hos motparten. Han spilte derfor hjerter til ESSET og felte min single konge for hjemgang.

 

Det var akkurat ALLE poengene i Arendal, ikke rart gutta leder. Veldig veldig veldig pen skvis av den dyktige Karl Olav Hansen. "