Et innlegg fra bloggen Snorre Aalberg Snorre Aalberg

Nei, Larry Cohen, nei!!

Noe av det første jeg leser når jeg står opp om morgenen, er Bridgewinners.com. "Har det kommet noe nytt i juksesaken etter jeg la meg?".  Jo, i dag kunne Larry Cohen presentere en artikkel med overskriften "Catcing Cheaters". Du kan lese selv ved å følge linken, men kortversjonen er at han mener de eksisterende utvalgene vi har, f.eks disiplinærkomiteer, turneringsledere eller "Boardmembers", ikke innehar kvalifikasjoner til å vurdere om det har forekommet juks. I stedet ønsker han at et panel av de aller beste bridgespillerne i verden skal avgjøre slike saker. Cohen sier at kun Topp-100 spillere i verden er i stand til å si om det spilles ærlig eller ikke.



Jeg vet ikke om jeg skal ta Larry Cohen helt alvorlig. I alle fall hvis han mener at den aktuelle saken skal dømmes på denne måten. Slik jeg leser artikkelen, er det ingenting som tyder på at han mener dette er en ordning som skal iverksettes en gang i framtiden, fordi han nevner Spingold flere ganger i artikkelen og han viser til konkrete spill fra en konkret kamp i den turneringa vi snakker om. Mellom linjene er det helt tydelig at han peker på Lotan Fisher og Ron Schwartz.

Hva jeg mener er så feil med Larry Cohens artikkel skal jeg komme tilbake til, men først tar jeg sjansen på å bli oppfattet som belærende.

Et hvert demokrati kjenner sin styrke når det settes på prøve. Dramatiske hendelser i Norge de siste årene ble en test på vår rettsoppfatning. Det var mange som ville både kortsfeste og torturere etter 22.juli, men han fikk en rettferdig rettsak. Hvis noen skader mine barn eller barnebarn, vil jeg instinktivt rope på Romerske keisere, Inkvisisjonens domstoler, Sharialovnene og FRP's justispolitiske menn og kvinner. Måtte Gudene forby meg. Jeg skal ikke dra sammenligningen til denne type saker, fordi bridge er kun en fritidsaktivitet og en hobby. Likevel rystes vi i grunnvollene når det stilles spørsmål om det er de beste som vinner ved kortbordet. På samme måte som gleden av å se på sykkel er ikke som før. En kan ikke vite hvem som er dopet og ikke.

Når også Boye støtter forslaget til Cohen om at vi skal dømme oss selv og samtidig går til angrep på navngitte personer, får jeg et behov for å være prinsipiell og visjonær.  Jeg minner om grunnpilarene i Kongeriket Norge statsforvaltning, nemlig Maktfordelingsprinsippet.

  1. Den lovgivende myndighet
  2. Den utøvende myndighet
  3. Den dømmende myndighet

 



I praksis betyr dette av Stortinget lager lovene. I de fleste saker kreves kun et simpelt flertall, men i Grunnlovsendringer må minst to av tre representanter stemme for. Den utøvende myndighet er Regjeringen gjennom Kongen i Statsråd. Den må ha et parlamentarisk flertall bak seg til en hver tid og de har ansvar for å iverksette de lover Stortinget vedtar. Regjeringen har et embetsverk til å hjelpe seg i det praktiske utøvelsen av loviverksettelsen. Hvis noen bryter de lover og regler som til en hver tid gjelder, er det Domstolene som dømmer. I et demokrati som vårt, er det utenkelig av disse grensene overskrides. Hvis en Stortingsrepresentant eller Regjeringsmedlem har sterke meninger om f.eks straffeutmåling i en konkret sak, vil det være en skandale. På samme måte som om en dommer ville påstå at det er feil i Grunnloven og at han nekte å følge den.

I alle større eller mindre organisasjoner, ligger Maktfordelingsprinisppet i bånn. Faktisk også i Stokkelandsåsen Vel, hvis vi tenker oss om. I NBF sammenheng er det tinget som er den lovgivende myndighet. Tinget velger et styre som sin forlengede arm og delegerer myndighet dit i mange saker. Dette er en praktisk ordning fordi det er ikke mulig å samle tinget mer enn maks en gang i året. Styret ansetter så en administrasjon for at de skal iverkette de vedtak som blir gjort. Allan Livgård som Generalsekretær vil få sparken om han ikke følger de føringene han får fra tinget og fra Styret. Administrasjonen har igjen armer til kretser og klubber (Embetsverket). Hvis det skjer lovbrudd i bridgen, har vi ordninger for det. Turneringsledere og appellutvalg tar seg av det som skjer under selve turneringene, men er det mer alvorlige brudd har vi f.eks Disiplinærutvalg som dømmer.

Hva er det så Larry Cohen sier?

Jo, han mener at i slike saker (juks) skal vi sette til side de ordninger som øverste myndigheter (ting og årsmøter)  har bestemt. Han påstår at utvalgene som er valgt av Verdensbridgetinget (om det er det rette navnet) ikke har kompetanse nok til å ta riktige beslutninger. Et panel av toppspillere vil bedre kunne vurdere graden av etikk. Det ligger ikke lite kritikk og umyndiggjøring i denne uttalelsen, men det står han sikker for.

Høres ikke forslaget hans bra ut da? Jo, ved første gjennomlesning, men ikke hvis vi lar tanken surre noen ganger. Hvor finner vi så  disse uhildede toppspillerne som ikke er forutinntatt på en eller annen måte. Jeg regner med at alle mener at de som skal dømme i slike saker skal være 100% habile og at begge parter i saken skal få en rettferdig behandling? Min påstand er at blant de hundre beste i verden finnes det ikke en eneste spiller som med hånden på hjertet kan si at han ikke har patier eller antipatier den ene eller den andre veien. Ingen nordmenn, fordi vi alle ønsker at Boye skal nå fram med denne saken. Ingen som har spilt på lag med isralerne. Ingen som har spilt mot dem og opplevd det de mener er juks. Ingen venner av verken den ene eller andre parten. Hvem er da igjen?

I slike saker kan vi (dessverre?) ikke la følelsene ta overhånd. Det er lett å bli revet med når en kjenner at ens rettsoppfatning blir rystet i grunnvollene, men vi har ikke noe annet valg enn å la saken gå gjennom de organer vi har vedtatt. Det er helt greit at Larry Cohen mener at våre ordninger ikke er bra nok, men da må han gå demokratiske veier for å få dem endret. En kan ikke "plutselig" si at denne saken skal løses på andre måter enn det som har vært gjort før. Boye tilbyr seg i en kommentar til artikkelen å være medlem i  panelet. Jeg håper det er en spøk at han mener han skal være både aktor og dommer.



Jeg ser at også at Boye Brogeland er kritisk til at NBF ikke vil være mer proaktive i denne fasen, men jeg støtter NBF  i at så lenge det ikke er lagt fram et eneste spill som konkret viser hva som har skjedd, må NBF forholde seg passive og nøytrale. De kan støtte Boye med praktisk hjelp, men etter min mening må de vente med å handle til saken er presentert og behandlet av de instanser vi har valgt. Hvis vårt forbund aktivt går ut å støtter den ene siden kun basert på Boye sin anmodning, vil de kunne møte seg selv i døra den dagen det blir avgitt en dom. Dette har ingenting med at vi ikke har tillit til at Boye har rett i det han sier.  Det er lett å bli utålmodig fordi apparatet jobber seint, men andre alternativer blir anarki.

Det er ikke bare Larry Cohen som blir revet med av følelser. Jeg ser at norske bridgespillere mener at Fisher - Schwartz må være skyldige fordi en av dem er utestengt før. Det er lett å tenke sånn. Det kan til og med hende at det er rett. Likevel blir det meningsløs argumentasjon, fordi i en rettstat er alle personer fri når de er dømt og har sonet sin straff. Denne type innlegg mener jeg skader Boye sin sak, selv om jeg er sikker på at det er godt ment.

Du blir kanskje både sint på meg og skuffet over meg nå, Boye. Det får så være, men jeg liker ikke sakens vending. Sosiale Media er ikke foraet å ta denne fighten i og de kommentarene som florere på ulike nettsteder, gjør at kampen blir bare verre å vinne. At du selv deltar i debatten, tror jeg ikke er det beste for deg.
I stedet for å snakke med bridgespillere og journalister, bør du ha fullt fokus på å lage en så sterk og objektiv sak som mulig, der du konkret viser meldinger, spilleføringer og motspill som du mener beviser at det jukses. Dette legger fram for Disiplinærutvalgene i EBL eller WBL. Jeg har tillit til at de personene som skal dømme enten selv har ferdigheter til å vurdere materialet eller at de innhenter habil kompetanse. Vi kan ikke annet enn å håpe og tro at saken en så sterk som du sier og at rettferdigheten seirer.

Ingen lever i et vakuum og vi er nødt til å forholde oss til de vedtakene og forordningene vi selv som bridgespillere har vært med å bestemme.

Kommentarer

Jeg ser at jeg selv kanskje går i min egen felle når jeg er med å invitere til debatt her. Derfor kommer jeg til å forhold meg mer passiv for å understreke at jeg mener slike media ikke er rett plass.

For å være KLINKENDE KLAR. Boye har min fulle støtte i denne saken. Jeg har 100% tillit til at han har rett når han sier at det jukses og det er ingenting annet jeg ønsker enn å få en ren bridge. All ære til motet han har.

Det jeg ikke er like enig i, er framgangsmåte og strategi. Jeg mener at inntil noe annet er bestemt, må vi bruke de organer som er vedtatt. Denne saken er for alt for alvorlig til at hundrevis av mennesker, meg selv inkludert, skal uttale oss om ting vi egentlig ikke har peiling på. Jeg er redd at det skader saken hans mer enn det tjener.

Jeg mener også at Boye bør bruke all sin tid på å forberede selve saken med konkrete meldinger, spill og motspill. Disse bør han så fort som mulig oversende til de rette instanser.

I en perfekt verden ville grunnpilarene i en rettstat som Norge fungere, men her snakker vi hverken om en perfekt verden eller en stat. Vi snakker om organisasjoner som bør på banen og vi snakker om en whistleblower. Det hadde vært mye mer nærliggende om du hadde pekt mot organisasjoner som FIFA eller IOC i stedet for et prakteksemplar (som også har svin på skogen) som Norge som stat. Jeg vil tro du ville føle deg litt mer usikker på demokratiske prosesser i en slik kontekst.

Det jeg har oppfattet i denne saken er at siden de store bridgeorganisasjone (WBF, ACBL osv) ikke selv har rusket opp i det som på det jevne oppfattes som et problem, juks, så tar altså Boye og blåser i fløyta. Det krever både mot og stayerevne i en sak som kan bli langvarig og smertefull for mange parter. Proffmiljøet i internasjonal bridge er tross alt ikke så stort. Jeg oppfatter at han blåser i fløyta, i håp om, at de store organisasjonene ser seg nødt til å aktivt gjøre noe med problemet. I en rettstat som Norge har vi embedsverket, blant annet politi, som sørger for at saker kommer til etterforskning og dom gis, ingen i embedsverket står på valg. Sånn er det ikke i en organisasjon, der er det andre mekanismer som gjelder som ikke alltid er så edle (jvnf FIFA og IOC). Vi har også i Norge hatt problemer med å håndtere whistleblowere, senest i Bergen og politiet har vi sett en sak der whistlebloweren fikk svi for sin rettferdighetssans.

Jeg er av den oppfatning at om ikke NBF har fremlagt de nødvendige beviser enda, så er essensen i saken; at nå er det på tide å ta dette på alvor og arbeide seriøst for å komme juks til livs. Det er vel NBF enig i? Juks i bridge forekommer på alle nivå, og således er det av det gode at NBF stiller seg bak og omfavner en slik sak og samtidig pusher på mot de store organsisasjonene internasjonalt, slik at noe skjer nå. At Boye har blåst i fløyta er en gyllen anledning til å sette fokus på dette og da er det nærliggende at de begynner med sine nordiske venner. Det ville vært et signal til Boye om at rotårsaken til det han tar opp; "vi må bli kvitt juks" anerkjennes, og såpass drahjelp fortjener han.

Vi må også passe oss for at vi ikke lager uvennskap og setter hverandre i båser i lille Norge. Til det er vi for få, og det vil alle tape på. Jeg tror alle vil juks til livs, og nå er prosessen i gang.

Måtte resultatet bli at vi får en brigde uten juks.

Jeg er skuffet og opprørt nå, Snorre. Du skriver selv at sosiale media ikke er stedet å ta denne saken - og så er det nettopp det du gjør selv. Og det gjør du mot Boye, som i denne saken er en varsler - og fronter saken med laget sitt bak seg. Boye har sikkert sine grunner til å velge å varsle på den måten han har gjort, og jeg er sikker på at det er vel gjennomtenkt. At han mangler støtte fra NBF er en ting, men at du aktivt går ut og kritiserer ham gjør vondt verre.

Når det gjelder forslaget fra LC og din slakting av det, så kan vi være uenige. Jeg synes du er veldig selektiv i argumentasjonen din. For eksempel så er også likemannsprinsippet viktig når det skal dømmes. Det er betimelig å stille spørsmålstegn ved om det ivaretas tilstrekkelig i dag når man skal dømme på det nivået Boye spiller på. De fleste argumentene dine kan etter min mening også brukes for LC sitt forslag. Jeg er selvfølgelig enig i at vi skal følge regler og prosedyrer som allerede finnes, samtidig så må det være mulig å komme med forslag til endringer.

Jeg kunne skrevet mye mer, men nøyer meg med å si at Boye har min fulle støtte og sympati.

Hadde egentlig ikke tenkt å kommentere så mye, men dette er bare så galt.

Du har skrevet mye bra om dette til nå men her bommer du grovere enn Escobar når han putta selvmål for Colombia.

Orker ikke engang å gå inn på hvorfor så jeg avslutter bare med Heia Boye!

Jeg tror ikke det er prinsippene vi er uenige om Snorre, men vi har kanskje tolket LC sitt forslag noe ulikt. LC mener, om jeg oppfatter ham riktig, at eksperter skal innhente og analysere DNA. Cohens foreslåtte gruppe blir bridgens svar på rettsmedisinsk institutt :-)

Hei Snorre,
Igjen blir jeg ikke forundret over hva du skriver ! Sett mye rart gjennom tiden. Men klarer ikke å la være å kommentere dette. Du må huske på de gutta som sa fra seg titla er et LAG,ikke bare Boye. Og det er på tide at noen har GUTS til og si fra. Disse gutta har holdt på sånn siden junior aldern.Blitt dømt til å ikke spille med hverandre på over tid osv. Dem sitter alltid N/S for og styre trauet,treffer alle utspill. Vet at du ikke har vært så mye ute internasjonalt og fulgt med. Så til det LC sier,der jeg helt enig med han. Her på berget har vi fjernet appell utvalgene for dem dømt så mye rart og dumt. Da er det bedre og spørre 40 eksperter om råd syns jeg. Og Boye har ikke sagt at han lyst til å være blant dem. Han kommer garantert til og komme med håndfast bevis på det jeg skrev foran her. Til slutt en liten historie fra Cavendish for 2-3 år siden. Det ble spilt Imps a cross i par turningen. Når inneledene var ferdig så ledet de 1300-1400 imps ned til neste par.! En helt syk score(var der selv og så på) Så ble feltet delt i 2. Og vips så var det sjanseløst og ta dem igjen. Dem vant hele driten. 3 dager før hadde dem kjøpt seg selv for 22.000,- euro ! (Planlagt det). Og fikk da beskjed når dem prøvde og melde seg året etterpå,at her var dem ikke velkommen.Det var nemlig ACBL som eide rettighetene til Cavendish. En annen ting,når dem spiller med andre makkere så er dem knapt over middels. Så at disse gutta blir hengt ut gapestokk er helt ok meg og mange andre vil jeg tro. PS blir dumt og dra inn 22juli i dette Snorre!

Hilsen
Per-Ove Grime

Det kan se ut som jeg ikke uttrykte meg tydelig nok.

Jeg mener at aktive bridgespillere ikke kan dømme andre aktive bridgespillere i saker som dukker opp. Hvem er habile og ikke?
Det kan hende jeg har misforstått Cohen, men han sier da vitterlig at "A panel of players with multiple national championships, good ethics, and good analytical skills would be able to analyze data and draw the right conclusions. (No ACBL officials, board members, or directors unless they are “top-100” bridge analysts)"

Jeg mener et nøytral utvalg av kompetente mennesker, gjerne tidligere toppspillere, dømmer i slike saker. De innhenter nødvendig informasjon/kompetanse der de mangler.

Nei, Hermod. Jurymedlemmer skal ikke innhente DNA. Det er akkurat det motsatte jeg mener. De skal bruke eksperter der de trenger råd.

Jeg mener at bridgehistoriens mest dramatiske sak ikke skal utspilles i sosiale media. Den hører hjemme i et rettsapparat, der de involverte følger prosedyrer som er gått opp på forhånd.

Var jeg tydeligere nå?

Du leverer en god gjennomgang av vårt konstitusjonelle system, Snorre, men som andre kommentatorer har påpekt, synes jeg din kritikk mot LC er urettferdig? Det er ikke noe i LC sitt forslag som tilsier noen selvutnevnt domstol. Det er fortsatt valgte myndigheter som skal fastsette de etiske regler og som skal iverksette eventuelle disiplinære tiltak
Jury eller domstol skal fortsatt dømme, men for å bygge videre på din analogi til det norske rettsystem, det er ikke jurymedlemmene som foretar DNA-analysene. Cohen ønsker ikke at hans ekspertgruppe skal foreta de etiske vurderingene, disse er vedtatt av valgte bridgemyndigheter. Men Cohen mener at eksperter må foreta analysene som kan gjøre domssystemet i stand til å avgjøre om det foreligger brudd på de etiske retningslinjer.

Logg inn for å skrive kommentarer.