For de litt uerfarne (?)

Her er et spill som forekom under en treningsøkt for litt viderekomne spillere som trener flittig for å forbedre bridgen sin. Spillepoenget er en variant som forekommer i mange forkledninger, og ikke sjelden ser en at selv erfarne spillere overser dette poenget.

Du skal spille 4 hjerter som syd etter at motparten ikke har gitt lyd fra seg i meldingene. Vest spiller ut ruter konge. Øst legger styrke, og det fortsettes med ruter til østs ess og ruter tilbake til vests dame. Det er tre stikk til forsvaret - kanten som det heter - spillefører må ha resten. Vest skifter til spar som vinnes med esset. Hvilke muligheter er det?

Det er en åpenbar mulighet, kløverfargen kan være fordelt 3-3. Da står resten enkelt, men hva om kløveren sitter 4-2? 

Hvis nord hadde hatt fire trumf ville det vært enkelt om ikke trumfen (i så fall ni trumf til sammen) hadde vært fordelt 4-0. Etter to eller tre trumfunder som ville rensket ut Ø/V sine trumf kunne spillefører simpelthen tatt toppstikkene i kløver og trumfet syds fjerde kløver om nødvendig (4-2 eller 5-1 i kløver). Men her har nord kun tre trumf. Likevel, den tanken om å trumfe en kløver kan kanskje sette deg på sporet som fører til løsningen, om du da ikke allerede har sett den?

Hvis trumfen tas ut (den sitter 3-2) er det kun en sjanse, 3-3 i kløver. Men sitter den fargen 3-3 sitter den også 3-3 om du spiller kløver før alle motpartens trumf er tatt ut. Inne på spar ess i fjerde stikk tas kun to runder trumf (begge følger to ganger). Nå kan du la en motstander beholde den siste turmfen deres og prøve kløveren. Dette koster ikke noe i forhold til spilleplanen med å ta tre runder trumf, for om det ikke er igjen trumf hos nord må jo kløveren sitte 3-3. Og sitter den 3-3 sitter den 3-3 også mens en av motspillerne har en trumf igjen. Og hvis begge følger tre ganger kløver tas selvsagt den siste trumfen ut før den trettende kløveren gir stikk. Men å vente med tredje trumfrunde gir en ekstra sjanse. Selv om kløveren sitter 4-2 går det bra om den motstanderen som har fire kløver har den siste trumfen. Da vinnes kontrakten om kløveren sitter 3-3, men også om det for eksempel sitter slik:

Trumfes ut i tre runder blir det bet i dette spillet, spillefører må avgi ett stikk i kløver.

Hvis det tas to trumfunder, så tre store kløver blir det de altså de samme ti stikkene som med rett-frem planen med å ta ut tre runder trumf, hvis kløver sitter 3-3. Da tas den siste trumfen ut og resten står. Men etter kun to trumfrunder før kløver spilles får spillefører den hyggelige beskjeden i tredje kløverrunde, den som ikke følger farge kan ikke trumfe! Litt heldig, men en gratis ekstrasjanse - at den som stopper kløveren har den siste trumfen. Den fjerde kløveren trumfes med nords siste trumf mens øst følger farge - ti stikk.

 

 

 

AUKSJONSTURNERING!

Det nærmer seg auksjonen av toppspillere, hvorav en av dem kan bli din makker i Helgeland Juniorbridgeklubbs (HJBK) auksjonsturnering. Den spilles online, på Realbridge søndag 19.februrar. 

 

Auksjonsturneringen i 2022 ble en stor suksess og ga fine inntekter til juniorarbeidet. Av potten auksjonen produserer går 2/3 til juniorarbeidet, 1/3 til premier i turneringen. 

Å delta i dette og by på en eller flere spillere er en fin måte å støtte det viktige arbeidet som gjøres for juniorspillere. En kan "kjøpe" flere spillere om man vil, og det kan jo være en fin gave til en bridge venn å gi bort "billetten" som gir rett til å spille med en velkjent spiller. Benytt denne glimrende sjansen til å støtte, og til å få spille med en riktig storspiller!

Det er veldig mange internasjonale topp-navn på listen over de som skal auksjoneres bort. Listen slik den ser ut per nå finner du her.

Auksjonen starter lørdag 29.januar og avsluttes søndag 12.februar, en uke før turneringen spilless. Alle detaljene finner du her.

HJBK har også ansvaret for Marit Sveaas arrangementene som vil foregå i mai. Det kommer vi tilbake til med informasjon her i bloggen. 

 

 

Utspillet

Det er mye som kan være vanskelig i bridge, og noe er tilfeldig. Utspillet er nok noe av det mest tilfeldige selv om det er noen "kjøreregler" som kan hjelpe i mange spill. Av og til er det dog helt tilfeldig, og et normalt utspill kan dytte på en kontrakt, et merkelig utspill som normalt ingen finner kan være genialt. Her tar vi med utspill hvor utspillet ble avgjørende i finalen av National Open Teams i Canberra søndag.

I denne kongressen spilte jeg og makker på lag med fire australiere, gode spillere. Laget gjorde det bra i den første turneringen (South West Pacific Teams) og ble nr. 3 ikke langt bak vinnerlaget. Så fulgte en ny lagturnering hvor kun de åtte beste lagene fra SWPT deltok, utslagskamper som alle varte en hel dag (64 spill). Vi vant vår kvartfinale, men så ble det bråstopp etter begredelig spilling i semifinalen.

Dette spillet er fra finalen mellom to av forhåndsfavorittene, lag Ashton og lag Ziggy, og du kan prøvde deg som utspiller med vests kort.

VEST, UTSPILLER

Det du vet er at nord har lang hjerterfarge, syd har tilpasning til den fargen og ca. 20-21 poeng. De har definitivt kontroller over alt, men du har ett ess. Det er kanskje ikke noen god ide å ta det esset nå siden du sitter bak han med alle storkortene. Hva ville du spilt ut?

Vinnerlagets vest spilte ut spar dame. Det var ingen suksess selv om det fortsatt ikke var helt over:

Spar dame i utspill løste sparfargen for spillefører da han spilte på at utspillet var fra Q-J, ikke fra damen tynt dobbel (usannsynlig), eller damen singel. Så han stakk utspillet hos syd og tok senere finesse over vests knekt med liten til nieren. Det måtte litt mer til. Nå kunne en ruter kastes fra nord på syds kløver, men det var fortsatt igjen ruter J-10 dobbel mot kongen tredje. Det måtte tippes om øst satt med esset eller damen. Da spillefører gjettet riktig i ruter ble det en fet +980 til notering. 

Ruter ess i utspill gjør det enkelt. Da kastes en spar på syds kløver og ruterfinesse kan tas over østs dame.

Uten spar dame eller ruter ess i utspill er det veldig vanskelig, men mulig. Spar kastes i så fall på syds kløver,  og det blir igjen J-10-4 i ruter mot K-8-6. Om spillefører må åpne den fargen selv blir det to tapere normalt da nieren mangler (har man det kortet i stedet for åtteren blir det ren finesse), bare prøv selv. Slemmen kan dog vinnes med åpne kort, uansett utspill. Det må imidlertid et spektakulært og komplisert sluttspill til som spesielt interesserte kan pusle litt med selv.

Ved det andre bordet ble nord spillefører, og kløver dame ble utspillet. Da ble det litt for vanskelig for spillefører som endte med å gå en bet, 14 IMP til lag ZIGGY. Men det ble lag ASHTON som til slutt vant finalen etter en sterk avslutning av kampen.

 

 

 

Bridgeferien på Tenerife - megasuksess

BRIDGE FOR ALLE arrangerer den tradisjonelle bridgeferien på Tenerife i perioden 9.januar til 28.januar. 

Det rapporteres om et topp arrangement med massevis av bridge og mye annet moro. I turneringene er det er rekordstort antall deltakere. I hovedturneringen var det 60 bord!

Alt om Bridge for Alle sine bridgeferier finner du på hjemmesiden, her.

Resultater fra de pågående turneringene nå i januar finner du her.

Her er en morsom historie jeg ble fortalt. Den er fra første spilledag:

Vest

MOTSPILLER

                                    Syd, BLINDEMANN

Du sitter vest og er motspiller mot 5 spar spilt av nord etter et slemforsøk. Nord har åpning og minst femkorts spar.

Makker på østs plass spiller ut ruter ess. Hva tenker du? 

Det ser lovende ut, ikke sant? Du har tross alt A-Q i hjerter bak blindemanns K-J.

Med singelton på bordet (trumfkontrakt) er det normalt Lavinthal som gjelder (fargeskiftsignal) på et utspilt ess, høyt kort i fargen fra utspillerens makker ber om skift til høyeste farge, og motsatt. Men her er det annerledes, vest har jo ikke ruter. Da blir det normalt å legge styrke eller svakhet i en av de to andre fargene. I dette tilfellet er det nærliggende å legge styrke i hjerter. Det er imidlertid en hake ved det prosjektet, du ser elleve hjerter med dine egne om blindemanns kort. Det er ikke sikkert makker har hjerter, eller spillefører kan være renons. Kanskje har nord og øst hjerter hver. Det er imidlertid fort gjort å bare legge på den minste hjerteren (lavt som styrke), men det er ikke godt nok slik hele spillet ser ut:

Et merkelig spill. Hvis vest simpelthen legger en hjerter på det utspilte ruteresset er det over, spillefører vinner 5 spar da en hjerter kan kastes hos nord på kløver konge. Om øst fortsetter med ruter trumfer selvsagt spillefører høyt hos syd. 

Løsningen i dette motspillet er å trumfe makkerens ruter ess! Så spilles hjerter ess og hjerter til stjeling - en bet!

Det motspillet er sannelig ikke lett å finne. Normalt er å trumfe makkers ståstikk en dødssynd, ikke sant? Men her var det tingen, og jeg har blitt fortalt at ved et bord gjorde vest nettopp det, trumfet makkerens ruter ess og spilte to runder hjerter, den andre stjålet av øst - en bet!

Motspilleren (vest) innrømmet (etter det jeg har hørt) dog at hun ble forskrekket da hun hadde trumfet siden hun ikke helt hadde fått med seg at det var esset makkeren hadde spilt ut. Men hun fant ut at lagt kort er lagt kort og måtte altså være inne uten først å vite at hun hadde funnet et helt genialt motspill...

 

 

BESTE SPILLEPLAN

I Canberra spilles mye bridge om dagen. Under Sommerfestivalen i Australias hovedstad spilles det flere spill enn på de fleste bridgekongresser rundt om kring i verden. I lagturneringen som pågår nå spilles tre 20-spills kamper per dag, og det pågår i fire dager (240 spill) før det er sluttspill med lange kamper. 

Her er en spilleprøve fra i går hvor såvidt jeg vet ingen fant den aller beste spilleplanen.

Mot oss satt en tidligere verdensmester nord og tenkte seg vel og lenge om før han gikk i gang med spilleføringen, men spilte så på den åpenbare måten som god spiller ser etter sekunder. Verdensmesteren innrømmet dog etterpå da vi snakket om spillet at han hadde oversett en plan som gir enda litt bedre sjanse. Ser du den?

Som nord har du havnet i 6 hjerter, en god kontrakt. Øst spiller ut kløver 7, norsk fordeling. Du stikker og tar en trumfrunde som begge følger på så den fargen sitter 2-1. Hva gjør du etter å ha tatt en trumfrunde til?

De åpenbare sjansen er at ruter ess kan sitter foran kongen, og lykkes ikke det kan spar konge sitte hos vest. Hvis øst har ruter ess kan en spar kastes på ruter konge og en spar til forsvinner på den fjerde kløveren. Om vest har ruter ess kastes senere en spar på den fjerde kløveren, og sparfinessen må lykkes. Ett av to kort riktig plassert er sånn cirka 75% sjanse. Så å spille rute rmot kongen først ser normalt ut for å prøve den første sjansen.

Er det noe annet du kan gjøre uten å ødelegge for de to sjansene?

Etter to trumfrunder kan det spilles slik: Ta kløverstikkene og kast ruter fra hånden. Så stjeles ruter 10 fulgt av trumf til syd og ruter konge spilles i denne posisjonen:

Hvis øst har ruter ess som var en av de opprinnelige sjansene er det nå enkelt. Vest har altså ikke ruter ess og dekker ikke med det idet kongen nå spilles fra syd, så du kaster den lille sparen. Øst blir innspilt om må spille spar til saksen, eller et kort til dobbeltrenons som stjeles hos syd mens spar dame forsvinner fra hånden. 

Hva om vest har ruter ess, sier du? 

Ja, da dekker han ruter konge, men i så fall ville ikke ruter mot kongen tidligere ha hjulpet noe heller. Men du har den samme sjansen fortsatt som om du hadde prøvd ruter til kongen og esset, at spar konge sitter i saks, for nå får du ikke rutertaper. Nå stjeler du etter ruter konge som dekkes av esset fra vest. Så kommer nøkkeltrekket:

Liten spar mot nieren!

Hvis vest kommer inn må han spille spar og du prøver finssen og får altså dermed med begge de opprinnelige sjansene. Det du får med i tillegg ved å spille slik som dette er om øst har "alt" i spar (K-J-10). Vi er nå nede i en firekortsposisjon med en trumf på hver side og resten spar (3-3). Med liten spar fra nord og øst har "alt" må han stikke med tieren eller knekten og blir innspilt, for eksempel om det sitter slik i sluttpossen:

Alle som var i 6 hjerter i Canberra vant den enkelt da det ikke satt problematisk i det hele tatt. Jeg forhørte meg litt rundt, men ingen var særlig interessert i dette "journalistpreiket", og såvidt jeg vet spilte alle ruter mot kongen tidlig i spillet. Slik satt det:

Se for deg at Ø/V bytter kort. I så fall må den skisserte spilleplanen til.

Ja, ja, ja...det er kanskje journalistpreik ...

 

 

 

  

Vanskelig motspill (for meg i alle fall)

Mandag braker det løs for alvor i Canberra, Australia hvor Summer Nationals spilles over nesten to uker. Da starter hovedturneringen South-West Pacific Teams. Det er en egen, lang lagturnering, men de 8 beste idet den avsluttes går over i et sluttspill (utslagskamper), et eget mesterskap som kalles National Open Teams.

Her er et spill fra helgens parturnering med IMP-beregning hvor det deltar rundt 150 par.

(Giver vest, ingen i sonen)

                                               ØST, MOTSPILLER

   SYD, BLINDEMANN

Du sitter øst og skal spille motspill mot 3NT spilt av nord. Nord har vist åpning og minst femkorts spar da meldingene startet med pass fra makker (vest), 1 spar fra nord, 2 hjerter fra syd og 2 spar fra nord som dog ikke lovte sekskorts farge. Det er hva du vet, og at han ikke har hjertertilpasning. Så du spilte ut umeldt farge, ruter til makkers konge og esset.

Du kan jo håpe makker har K-J i ruter, og ideelt sett K-J minst fjerde. I så fall har spillefører kun en stopper igjen. Men det er godt mulig nord har A-Q-J.

Du sitter og tenker på det videre motspillet idet nord spiller en liten hjerter. Hvordan legger du opp det videre motspillet? Selv la jeg liten hjerter ganske automatisk, men da var det over:

Spillefører hadde egentlig ni stikk fra topp etter utspillet (fire i ruter og fem i kløver), men visste verken at kløveren var gående eller at ruteren satt 3-3. Så han spilte hjerter, og da jeg la liten fikk spillefører ett stikk i den fargen også. Dermed stod utgangen som et segl da kløver til kongen ble spilt i neste stikk, og sjansen jeg hadde fått til å bete i andre stikk var borte.

Jeg må fyke opp med hjerter ess og spille spar. Da tar vi fire sparstikk når makker har den magiske kombinasjonen K-9-x så spar til kongen og nieren tilbake fisker effektivt opp nords beholdning.

Den mest vanlige kontrakten rundt omkring var delkontrakt i ruter. Som du ser av analysen kan det vinnes hele tolv stikk i kløver, men det forutsetter meget god spilleføring etter spar ut hvor syd blir kortet i trumf. Så å sitte imot 3NTmed ni stikk ble selvsagt ikke jeg og makker rike av. 

Hm…sånn går no dagan…

SUMMER (!) FESTIVAL OF BRIDGE

Akkurat nå pågår Summer Bridge Festival i Australias hovedstad Canberra. De fleste spillerne er naturlig nok fra Australia og New Zealand, men det deltar også spillere fra Østerrike, England, USA og noen andre land.

Sommerfestivalen er alltid årets første store begivenhet på disse breddegrader. Det er en rekke forskjellige turneringer og tilbud for alle. Å komme hit kan være et godt alternativ for nordmenn som kanskje kan tenke seg en litt spesiell ferie på andre siden av kloden når vinteren herjer hjemme. Å utforske Australia og kanskje også New Zealand, samt å kombinere det med bridge funker! Og det er i alle fall en nordmann i New Zealand som kan tenke seg norsk besøk…

Neste store bridgearrangement her nede er Gold Coast Congress i februar. Å ta med seg begge festivalene og reise rundt i mellomtiden kan bli en kanonferie for norske bridgespillere!

Her i Canberra har vi spilt siden onsdag og det blir totalt tolv dager med spilling. Hovedturneringene starter nå i helgen, og lagturneringen som er den mest prestisjetunge pågår hele neste uke. Så det blir nok noen spillhistorier fra Australia her i bloggen de neste dagene.

Her er et interessant spill fra første spilledag:

Motparten melder ikke noe for en gangs skyld. Her er det slem på gang, og kanskje storeslem også?

Joda, 7 spar er glimrende. Men hvordan spiller du den som nord med kløver knekt i utspill fra øst?

Det er tolv toppstikk med fem i spar, tre i hjerter og tre i kløver samt ruter ess. Den enkleste måten å få tak i det trettende ser ut til å være å stjele en kløver på den korte trumfhånden, syd. Det gir som kjent ett ekstra trumfstikk. Stjelingen må dog tas før motpartens trumf er tatt ut (spillefører kan ta to runder trumf) mens det er igjen trumf hos syd. Bør den kløveren stjeles lavt?

Hvis man som spilleplan velger kløverstjeling med liten trumf går det bra om ikke øst har seks kløver og vest bare en kløver slik at han kan stjele over.

Kanskje bør kløveren stjeles med kongen for sikkerhets skyld? Nei, da blir det trumftaper om trumfen sitter 4-1. Det er større sjanse for det enn 6-1 i kløver.

Det er en alternativ spilleplan; ta ut trumfen og så stjele en hjerter hos nord. Stjelingen på den lange trumfhånden gir ikke noe ekstra trumfstikk, men den femte hjerteren blir godspilt om hjerteren sitter 4-3. Dessuten kan det være noen skvissjanser etterpå om for eksempel øst har fem hjerter og vest har kløverholdet, da blir det en dobbelskvis til slutt - ingen klarer å holde ruter.

Men den klart enkleste og beste sjansen må være å trumfe en kløver lavt, og når det går bra tas trumfen ut fulgt av «claim» av tretten stikk.

For de som meldte storeslem var det surt å gå bet da det satt slik:

Mange var i lilleslem som enkelt ble vunnet, noen var bare i utgang. Men det var en del som meldte godt og fant frem til 7 spar også. To av dem vant den (feil motspill), men nesten en fjerdedel av N/S-parene spilte 7 spar med en bet da de prøvde å stjele en kløver lavt bare for å se at vest stjal over!

Merk at den planen med godspilling av hjerteren heller ikke går da fargen sitter 5-2. Dobbelskvis fungerer heller ikke siden vest sitter bak holdene i begge de røde fargene. Ruterutspill ville dessuten effektivt ha brutt forbindelsen til en slik skvis. Så det står faktisk ikke i 7 spar slik det sitter selv om det spilles med åpne kort, noe computeranalysen på resultatsiden også forteller:

 

SPILLEPRØVE

Her er en spilleprøve fra en nyttårsturnering for par denne uken. 

Giver øst. Alle i sonen.

Etter pass fra øst åpnet syd med 1 hjerter. Vest meldte 2 hjerter - Michaels Cuebid (spar + en minor, minst 5-5). Nå sa nord 4 hjerter som jeg mener er feil melding, og for brutalt. Han tenkte nok A-Q i spar var verd litt mer enn 6 poeng hvis syd ikke har kongen (sparfinessen går i så fall veldig ofte), men et såkalt "cueraise" (god løft/invitt) er nok. Det blir i denne situasjonen meldingen 2 spar - innmelderens (viste) farge - på samme måte som om vest hadde meldt inn 1 spar. Uansett, syd har til å ta imot en utgangsinvitt, så 4 hjerter blir kontrakten samme hvordan de melder. Og 4 hjerter ble kontrakten ved nesten alle bordene.

Vest spiller ut spar 4 (norsk fordeling). Hvordan bør kontrakten spilles?

Det kan se ut som om øst må ha ett av minoressene, men vest er favoritt til å ha både ruter- og kløver ess. Men det er andre muligheter, og en åpenbar ekstra sjanse. 

Noen spilleførere (bla. mot meg (øst) og makker) tok ut trumfen (satt 2-1) og prøvde kløver til kongen. Da går det galt hvis vest er på høyden og spiller riktig i mot. Slik så hele spillet ut:

Etter spar ut og to runder trumf fulgte spar dame og kløver til toeren fra øst og kongen. Vest stakk med esset og skulle spille noe tilbake. Husk vest ser ikke syd og øst sine kort. Likevel er det temmelig opplagt å fortsette med liten kløver fra damen fjerde gjenværende. Syd har neppe K-J i kløver, da ville det normale vært å spille liten til knekten. Min makker fant motspillet, liten kløver over til knekten og ruter derfra førte til to ruterstikkog fire minorstikk totalt - en bet. Men dette bortspilt kontrakt.

(Motspillet går bra også om vest frir seg med spar hvis han på neste kløver fra syd legger liten slik at øst får komme inn på knekten) 

Det er tre sjanser som bør lyse mot spillefører her. Ett av essene i minorfargene kan sitte hos øst. Men en god ekstra sjanse er ruter knekt som gir en bra sjanse for det tiende stikket.

En variant er å ta alle sparstikkene for å ta vekk frikort for motspillerne. Men det går også bra uten å gjøre det om ressursene i minorfargene utnyttes best mulig. Etter uttrumfing og kanskje en andre runde spar bør det spille ruter, ikke kløver fra nord. Hvis det går ruter til kongen og esset fra vest (som det gjør her) er kløver konge fortsatt beskyttet. Vest spiller vel mer spar. Da kommer syd inn og spiller ruter mot knekten. Siden vest har damen blir knekten godspilt, og syds kløver konge er fortsatt beskyttet. Ruter knekt gir avkast for en kløver hos syd - ti stikk. 

Om vest sikker ruter konge og øst viser seg å ha ruter dame gjenstår fortsatt muligheten for at øst har kløver ess.

Noen gikk bet i 4 hjerter, men det var dobbelt så mange spilleførere som vant den. 

  

 

 

SVINGSPILL

Vi starter 2023 med å ta med et sjeldent kostbart spill fra en lagkamp forleden. Det oppstod i dette spillet meldesituasjoner ved begge bord hvor meldestil og avtaler spiller en rolle, og hvor valget av melding kostet uvanlig mye.

Øst var giver og alle i sonen. Vest satt med disse kortene. 

Ved det ene bordet startet meldingene slik:

Ville du vurdert å melde mer nå som vest? 

Det er alt for vill gambling å si 4 spar. Husk nord meldte 3NT, så å la seg friste av den fine syvkortsfargen kan bli kostbart. 

Ved det ene bordet sa imidlertid vest 4 spar, og nord doblet før det gikk pass rundt. Øst hadde helt minimum og knapt nok det for sin åpning, men det ville neppe hjulpet mye med en to-tre verdiløse poeng i tillegg. 

Idet blindemann kom ned fikk spillefører i 4 spar doblet raskt en kledelig rødfarge i fjeset. N/S fikk fatt i tre stikk i minorfargene, ett hjerterstikk samt at nord etter hvert fikk tre trumfstikk. Det ga fire doblet sonebet, N/S + 1100, et supert resultat siden N/S ikke en gang kan vinne utgang. 

Ved det andre bordet passet øst i første hånd, og etter pass fra syd også klinket vest til med 4 spar. Da kan vel bare N/S doble den og det blir +1100 til N/S ved det bordet også, sier du? I så fall et litt uvanlig uavgjort spill hvor begge N/S-parene ikke vil være helt fornøyde ved sammenligningen av listene. Men er det opplagt at 4 spar doblet blir konktraten etter den starten? 

Nord har selvsagt lyst til å doble. Men hva betyr en slik dobling direkte over en sperremelding?

I moderne meldestil er en direkte dobling av en høy sperremelding mer opplysende enn straff. Man må nok doble også med kanonkort selv om ikke hånden er helt perfekt for opplysende dobling, men hvis den som dobler ikke er så sterk bør han i den stilen ha brukbar tilpasning til de umeldte fargene så det ikke går helt galt om makkeren tar ut. Den som svarer på en slik dobling kan passe ut doblingen med jevn hånd, men bør hvis doblingsstilen er slik bør det tas ut med fordeling og/eller lang farge, spesielt hvis han tror egen side kan vinne utgang og det kanskje ikke ser så gunstig å spille motspill mot motpartens kontrakt. 

Her kan jo nord passe på 4 spar hvis avtalen er ifølge de mer moderne stilen for dette, for nord liker dårlig å høre et uttak fra makkeren, spesielt om syd melder hjerter. Men passer nord går det pass rundt, og da får de +400 for fire udoblede bet. Det er egentlig ikke noe dårlig resultat siden N/S som nevnt normalt ikke vinner utgang i dette spillet. Men i denne kampen ville det kostet 12 IMP å spille mot 4 spar udoblet (-1100 og +400 gir -700). 

Nord doblet. Makkerparet nok ikke hadde noen klar avtale om hva som kan forventes av dobleren. For syd mente atagelig det var mer type opplysende og tok ut i 5 hjerter! Øst doblet, ganske sprekt egenlig, men det var gull for Ø/V slik kortene var. Å spille 5 hjerter doblet førte til den nevnte kledelige rødfargen i fjeset både for nord og syd som på ingen måte var enige om hvem som hadde skylden for dette. Kontrakten gikk hele fem doblede bet, Ø/V +1400. 

Den hyggelige dobbelscoren +2500 var verd 21 IMP. 

 

Julecuper

Tradisjonen tro spilles det jule- og nyttårsturneringer mange steder både i romjula og rett over nyttår, selv i disse travle tider med mange familieaktiviteter. 

Os Bridgeklubb arrangerte sin tradisjonelle juleturnering i går, dagen før nyttårsaften. Deltakelsen var ikke stor, men det var mange sterke navn på resultatlisten som du finner her.

Ved hjelp av en god avslutning ble det brødrene Sven-Olai og Jim Høyland som toppet listen - ikke akkurat uvanlig.

Det var partunering, så som nevnt mange ganger før er det da like mange poeng å hente i småspillene som der det er utganger og slemmer. Likevel tar vi med et spill hvor det var store kort:

Hva er riktig/beste kontrakt her?

Det kan diskuteres, men storeslem i hjerter har bra sjanser. Det må selvsagt unngås hjertertaper. Hjerteren 3-2 er en 68% sjanse, men i tillegg til det kan hjerter knekt sitte singel. Det er imidlertid ikke helt nok at hjerteren går. Men gjør den det er det meget gode sjanser. Enten kan spar spilles god med en eller to stjelinger (3-3 eller 4-2 sits). Og om spar sitter 5-1 er det fortsatt en mulighet, kløverfinessen kan gå. Og det er dessuten en liten tilleggssjanse ved at om syd har fem spar blir det en showup skvis mot han om han har kløver dame tredje (eller flere) sammen med sparlengden, slik at mot slutten hvor syd er skviset ut av kløveren sin (om han har damen eller ikke) for å holde spar, kan kløver dame toppes ut om nord har dobbelton kløver (syd har i så fall ikke flere kløver idet kløver spilles mot K-J til slutt, og syd kan følgelig ikke ha damen). Vel, de mer opplagte sjansene (godspilling av spar, eller kløverfinesse) er veldig gode sjanser, men det er kanskje likevel totalt sett marginalt for liten prosentsjanse til at storeslem bør meldes (?). Ved bordet idet man sitter og melder vet man dog normalt ikke den eksakte prosentsjansen for å vinne alle stikkene.

Slik så hele spillet ut:

 

Slik det satt var det ingen problemer med å vinne tretten stikk i hjerterkontrakt. Etter å ha tatt ut trumfen godspilles simpelthen sparfargen med en stjeling. 

Både vinnerparet og de som ble nr. 2 til slutt (Lutro-Nitter) spilte 6NT. Der er det egentlig kun tolv stikk, men N/S må være nøyaktige i motspillet. Nord må gi opp sparholdet og holde kløveren, og syd må holde sparen med J-10-x. Men det ble tretten stikk i 6NT til begge de to parene på toppen av listen, og de delte nest-topp på spillet. Ellers var det noen lilleslemmer i hjerter med tretten stikk, og noen få par var kun i utgang. De mest uheldige her var imidlertid paret som ble nr. 3 (C.Bakke-Pettersen) som satt i mot 7 hjerter meldt og vunnet av Anne Marie Torgersen og Birger Solvang Torgersen som tok toppen i dette spillet. 

 

 

 

PLAN B

Det kan være ganske greit å se hvor de nødvendige stikkene bør kunne komme fra. Men noen ganger treffer motparten med utspillet sitt og forkludrer muligheten til å få til det som ser så opplagt ut. Da må man helst ha en Plan B.

Her er et spill fra en turnering forleden hvor det handlet om å se tidlig nok hvilken sjanse som må prøves hvis motspillet er perfekt og den "opplagte" måten å vinne kontakten på kanskje ikke vil fungere.

Vest var i 4 hjerter nesten over alt, dog etter litt forskjellige meldingsforløp. 

Fra vest kommer trumffireren i utspill og syd følger med en hjerter 5. Planlegg spillet.

Normalt gjøres vests hånd til hovedhånd i et slikt spill. Hvis en teller tapere i dette spillet er det kun to spartapere og en taper i kløver. Tre tapere tilsier ofte at det bør kunne bli ti stikk, men det er ingen garanti for det. Her er det for eksempel potensielt mer enn to spartapere. For å få kun to tapere i den fargen må to spar trumfes hos øst. Men nord var ikke samarbeidsvillig da hun traff trumfutspillet. For før spar kan trumfes må forsvaret settes inn to ganger i spar. Hvis det da kommer trumf hver gang får forsvaret tatt bort tre trumf hos øst før spar kan trumfes. Spillefører får trumfet kun en spar og blir hengende med en tredje spartaper. 

Det kan se ut som et såkalt Dummy Reverse spill det her. Dvs. at den korteste trumfhånden blir gjort til hovedhånd. Hvis tre ruter kan trumfes hos vest står blindemanns kort bortsett fra de to spartaperne og en taper i kløver. Men det er ikke overganger nok til å få trumfet tre ruter uten at N/S må slippes inn, og hvis det da kommer trumf hver gang får de spilt tre runder trumf og det blir ikke mer enn to trumf igjen hos vest til å få det til via Dummy Reverse. Men å komme på den tanken (å stjele ruter) gjør at du også bør komme på hva som er ekstrasjansen i tillegg til at trumfen sitter 2-2 (da blir det alltid to trumf igjen hos øst til å stjele to spar), eller at forsvaret tråkker feil og ikke fortsetter med trumf hver gang de er inne. Ruteren kan gi ekstra stikk! Og det satt slik at de som spilte riktig vant utgangen selv etter det ubehagelige trumfutspillet:

Trumfutspillet stikkes hos vest. Hvis det nå spilles spar kommer mer trumf, og det er en utvikling som fort fører til en tredje spartaper som sammen med en taper i kløver gir en bet. 

Hvis spillefører tenker seg godt om før det settes i gang ser han at ruter ess bør spilles i andre stikk. Så spilles spar. Nord stikker seg inn på spar knekt og spiller mer trumf. Hvis trumfen sitter 2-2 er det som nevnt ingen fare, det blir uansett to trumf igjen hos øst til å stjele spar med og det ville i så fall vært visse muligheter for elleve stikk. Den andre trumfrunden stikkes hos øst, og en ruter trumfes. Så spilles en andre runde spar. Nord stikker seg inn igjen og spiller en tredje runde trumf. Nå kan fortsatt en spar trumfes, så ruter til stjeling for andre gang, og kongen kommer på. Dermed blir ruter dame godspilt, og det kortet gir det tiende stikket. Spillefører vinner seks trumfstikk (fem hos vest og en sparstjeling hos øst), to (!) ruterstikk og to kløverstikk. 


  

BEST PLAYED HAND 2022

IBPA-prisen for årets beste spilleføring gikk til Terry Brown fra Sydney, Australia. Her er spillet:


Som du ser endte et livlig meldingsforløp i 5 kløver doblet med syd som spillefører.

Vest spilte ut ruter konge til femmeren, toeren og esset. Syd (Terry Brown) spilte liten spar til knekten og østs dame. Øst skiftet til hjerter 7. Syd stakk og tok for spar fulgt av spar til stjeling. Så kløver 9. Merk at øst hadde meldt 3NT, så spillefører hadde bra peiling på sitsen. Øst stakk opp med kløver ess og spilte hjerter 2. Syd stakk med kongen, stjal en hjerter hos nord og stjal en ruter på hånden. Dette var igjen:

 

Spillefører må bli kvitt ruter 9. Men det går ikke å få stjålet det kortet, for i så fall må han over til nord. Og spilles spar eller hjerter vokser østs trumf knekt til stikk. Så Brown ga opp akkurat det, men fikk likevel resten av stikkene.

På kløver 10 til kongen kunne vest kaste ruter knekt. Men i neste stikk, kløver 5 til damen var vest skviset i tre farger. Å kaste ruter dame vil føre til at blindemanns kort står. Vest kastet spar 10, og spillefører kunne ta for den nå godspilte spar 7 som ga avkast for blindemanns siste ruter.

Noen interessante poeng (påpekt av Browns makker Buchen):

- Ruter 9 er trusselen mot en motspillers K-Q-J-10!

- Å doble Ø/V sin 4 ruter ville ført til N/S +800, altså bedre enn +550 for 5 kløver doblet med elleve stikk. I så fall ville de gått glipp av den interessante spilleføringen, og spillet ville blitt fort glemt som bare en liten «katastrofe» for Ø/V.

- Idet øst stakk opp med kløver ess ville ruter tilbake gitt spillefører lett spill og elleve stikk via fem kløverstikk hos nord, to ruterstjelinger hos syd, spar ess, A-K i hjerter og ruter ess.

- Spillet er en variant av den såkalte Schroeder Squeeze som spesielt interesserte kan lese om her.

"Klagenemda" om IBPA-prisen

I et innlegg her i bloggen forleden handlet det om at Boye Brogeland fortjent har vunnet nok en IBPA-pris. Der ble dessverre tilleggskommentarene mine unøyaktige. Da kom som vanlig "Klagenemda" raskt på banen.

Da spillefører vant trumfutspillet med damen og spilte kløver til liten (nieren) fra nord og knekten lå altså Brogeland unna med esset (han la kløver 7). Han stakk så ruter mot damen i neste stikk med esset sitt og underspilte kløver A-5 til nords konge. Hjerterskift derfra betet kontrakten.

Alle er vel enige om at Brogelands motspill er vakkert. Og det som i mitt innlegg ble sagt om at det er uhyre vanskelig å finne et slikt motspill ved bordet hvor man kun ser egne kort og blindemanns er i alle fall korrekt. Men det ble også i mine kommentarer skrevet at: Idet nord la kløver 9 og øst knekten står kontrakten om syd stikker med esset.

Det er selvagt feil og ble raskt påpekt av et par av klagenemdas ivrigste medlemmer. 

Espen Larsen: "Kontrakten står ikke selv om kløver kn stikkes. Kløver til K, ru til A og kl til stjeling".

Korrekt. Det motspillet - nok en kløver, ruter til esset og kløver til stjeling - må dog finnes. Hvis han stikker med kløver ess kan det kanskje være fristende å skifte til hjerter i håp om at nord har hjerter dame? I så fall vinnes kontrakten på lignende måte som ved det andre bordet hvor det ble spilt ut hjerter. 

Leif Erik Stabell har en utyllende og god kommentar til spillet som bl.a baserer seg i at N/S bruker norsk fordeling. Vi tar med deler av den kommentaren som inneholder mye fin bridgelogikk:

"Her var han (Boye) litt heldig med småkortene, for når kløver 9 kommer på, er det bare to muligheter: Makker har 9x eller K9 dobbel. 9x kan han utelukke - da ville Øst bare ha tatt ut trumfen og gått på kløveren. Så makker må ha K9 dobbel, og da har han valget mellom å dukke to ganger, eller å stikke og fortsette i kløver. Siden han vet at makker kanskje ikke vil ta kløver 5 som Lavinthal til ruter (selv om det ikke er stort annet å spille på fra Nords side), valgte han den mest elegante løsningen. Han vet jo at makker har hjerter knekt, for hvis Øst har D kn i hjerter, ville han ha tatt ut trumfen først, siden han da er hjemme hvis hjerterkappen går." 

Jepp. Og takk til "Klagenemda"... 

Enkelt?

Bridge er ikke et enkelt spill. Men å gjøre ting enkelt og ryddig der det er mulig har mye for seg. En situasjon hvor det er mulig er i meldingene etter åpning 2 kløver. Mange prøver seg med spesielle svar, kontroller osv., men min oppfatning er i alle fall at her er det "Rema-1000" bridge som gjelder, "det enkle er ofte det beste". 

Det er en gjengs oppfatning at det er god grunn til å svare 2 ruter med svært mange hender for at den kruttsterke 2 kløveråpneren skal ha rom til å få vist sin hånd. Det er viktig å komme i gang med å få vist fargene sine. Det gjelder for svareren også selvsagt, men det er sjelden viktig å svare positivt selv med en god del poeng hvis fargen ikke er god, og/eller hvis svareren har relativt jevn fordeling (5-3-3-2). Det blir som regel enkelt å melde de håndtypene senere, etter å ha svart 2 ruter først.

Hvis det stilles krav til fargekvalitet for positivt svar kan det noen gang bli uhyre enkelt for åpneren å melde og å vite hva som er riktig kontrakt, spesielt viktig hvis det dreier seg om slemmer.

Så svaret 2 ruter kan inneholde mange forskjellige ganske gode (positive) hender. 

Her er et eksempel fra en stor turnering i helgen. Syd satt med disse kortene med vest som giver og ingen i sonen:

SYD

Vest passet og nord åpnet med 2 kløver, utgangskrav eller 22+ balansert. Nå er det for de fleste temmelig opplagt å svare 3 kløver. De som bruker fancy kontrollsvar må vise tre kontroller (ess=2, K=1) og har bortsett fra det (antall kontroller) ikke kommet i gang med å få vist kortene sine. Andre som har gått litt for langt i det med å sørge for at åpneren skal få rom til å melde, og derfor bruker obligatorisk 2 rutersvar må svare 2 ruter. Heldigvis sier vel de fleste 3 kløver. Det er vel og bra, men det er spesielt bra om det i makkerparet er stilt krav til fargekvaliteten for positivt fargesvar. Jeg liker en regel om at hvis det ikke er minst to honnører i fargen (A,K.Q) må positivt fargesvar inneholde honnør minst sjette i fargen. Det kan være grunn til å ha ikke så strenge krav til fargekvaliteten for å svare 2 i major (som tross alt er lavere) da det også kan være viktig at svareren kommer i gang med å få vist fargene sine hvis han har to-farget hånd, spesielt med 5-5 hender. Men generelt bør det ikke svares positivt i farge med damen tynt femte og slikt. Vel, dette er i alle fall min stil, og det er en stil som av og til gjør "livet" veldig enkelt.

I dette spillet ble det uhyre enkelt for nord. Over svaret 3 kløver støttet han til 4 kløver, og trumfen var fastsatt. Syd meldte 4 ruter som kontrollmelding (første- eller andre rundes kontroll), og nord gikk på med 4 spar som med kløver, ruter eller hjerter som trumf kan brukes som Key-Card Blackwood. Det er for å holde svarene så lavt som mulig i de tilfellene det også må spørres om trumfdamen. I dette tilfellet ville det blitt akkuarat det samme om nords spørsmål om antall nøkkelkort hadde vært 4NT. Syd viser uansett to nøkkelkort (hjerter ess og trumfkongen, kløver konge). Da visste faktisk nord absolutt ALT og kunne melde sluttkontrakten og egentlig forlange de nødvendige stikkene allerede før blindemann ble lagt ned!

Sluttkontrakten er 7NT, en kontrakt som er 100% sikker. Slik meldingene og avtalene er beskrevet her visste nord at syd måtte ha kongen minst sjette i kløver og hjerter ess. Da teller nord opp fire sparstikk, to hjerterstikk, ett stikk i ruter og seks i kløver, totalt tretten bombesikre stikk - altså før utspillet og blindemann er lagt opp på bordet.

Nå sier du kanskje "men det er jo opplagt å melde storeslem med dette". Ja, det burde være det, men i praksis viser det seg å ikke være så enkelt for ganske mange.

Dette var en IMP-par online turnering primært for australasia med rundt 100 par på startstreken. Det var dog langt i fra skyhøyt nivå, men foruten spillere fra New Zealand - hvorav noen bra par - deltok mange bra par fra Australia og fra noen andre land. Kun fire av parene var i 7NT!

Å notere +1520 ga nesten +10 IMP til N/S i et spill som bør ta mindre enn 10 sekunder å melde og null sekunder å spille. Fint for N/S om de melder syveren selv om det ikke krever noen briljans for å få de poengene, og brutalt for de som sitter Ø/V mot storeslem i dette spillet i en sånn IMP-par turnering. Det var 10 par som meldte 7 kløver. De aller fleste spilte lilleslem, og tro det eller ei, det var flere par i utgang enn i 7NT! 

Har du og din makker skikkelige avtaler for svarene på åpningen 2 kløver?

Generasjonsskifte i verdenseliten? (redigert)

Stadig flere unge, og noen veldig unge gjør seg gjeldene på det høyeste nivået i bridge. Så det er vel mulig å stille spørsmålet om det er et generasjonsskifte på gang. Men svaret er nok nei, det har fortsatt ikke gått så langt. De gamle og halvgamle stjernespillerne dominerer fortsatt i de fleste prestisjetunge turneringene. 

Men det er merkbart hvor mange veldig unge spillere det nå er som gjør seg gjeldene. Og det virker som unge spillere med talent mye raskere kommer opp på nivå med de etablerte enn det som var vanlig tidligere. Hvorfor skjer utviklingen deres så raskt nå for tiden?

Norge hatt alltid hatt gode juniorspillere. For en gruppe ungommer som gjorde det bra i juniorklassen på 70-80 tallet tok det tid før vi greide å kjempe mot de veletablerte "gamlingene". Unntaket på den tiden var Tor Helness som kom inn på landslaget i åpen klasse allerede som junior. Sånn var det stort sett utover 90-tallet også, flere av de gode juniorene stanget i en periode på en måte hodet i veggen da de møtte gamlinger som ikke helt var villige til å la seg slå. Så det tok noen år. Et unntak fra den tiden er Geir Helgemo. Som en av få ble han landslagsspiller mens han enda hadde noen år igjen som juniorspiller. Også Boye Brogeland hadde en rask utvikling fra talent til internasjonal spiller, men for de fleste tok det lenger tid. Så det har også tidligere vært noen få som tidlig nådde det høyeste nivået. Nå til dags virker det å være mange flere som får en veldig rask utvikling. Jeg undrer altså på hva årsaken til at det siste steppet opp ser ut til å bli tatt raskere nå for tiden.

For Norge er nå Christian Bakke og Tor Eivind Grude på landslaget med hver sin makker som har bøtter og spann med erfaring (Brogeland og Helgemo). Og erfaring er selvsagt meget viktig. Det er mangelen på det som gjør at det normalt vil ta noen år å gå fra topp juniorspiller til toppspiller i Open. 

I tillegg til de to nevnte har Norge en del andre svært unge spillere som allerede hevder seg mot de mye mer erfarne. De norske på det såkalte "jentelaget" i juniorklassen har tatt steg i tiden etter triumfene i flere juniormesterskap. Flere andre kunne vært nevnt her, og en må nevnes, Nicolai Heiberg Evenstad. Nicolai er fortsatt kun 14 år.

Nicolai etter å ha vunnet sølv i par NM 2021

Som 13-åring var han og faren Stian Evenstad veldig nære seieren i NM for par. Det ble sølv 0,4% bak vinnerne. Og hvem vant? Bakke-Grude, også ungdommer som allerede har en rekke triumfer og ofte topper resultatlister med en haug med velkjente "gamlinger" på plassene bak.

Forleden vant Nicolai en Top Flight parturnering i det amerikanske høstmesterskapet hvor han spilte med Nils Kåre Kvangraven. I det mesterskapet ble prestisjetunge Soloway Teams vunnet av et lag med tre veletablerte spillere og den amerikanske 18-åringen Finn Kolesnik. 

Finn Kolesnik (18) til topps i USA

I Sverige er det en rekke ungdommer som allerede er godt etablert i verdenseliten, bla. tvillingbrødrene Rimstedt som bl.a. har vunnet VM for par. Også danskene har raskt fått frem noen fremragende tenårlinger som hevder seg godt i åpen klasse.

Så hvorfor kommer de så raskt opp nå til dags?

Å ikke bare være et talent, men også bli en moden spiller vil normalt ta tid. Det er viktig for utviklingen å få masse impulser fra de beste. Da jeg spurte Nicolai Evenstad om dette innrømmet han naturlig nok at han ikke vet så mye om hvordan det var før i tiden, men for sin egen utvikling fremhevet han muligheten av å spille med, og å få impulser fra de aller beste. Det er kanskje lettere tilgang til det nå for tiden selv om det var muligheter for å ha mentorer også i gamle dager. Den gangen var dog en av de viktigste mulighetene for å utvikle seg å lese om bridge. Det er viktig nå også, men det må mer til for å få en rask utvikling. Så her må jeg som ikke er noen stor fan av online bridge innrømme at akkurat det nok har bidratt til lettere tilgjengelighet for de mest entusiastiske talentene som gjerne ønsker å sluke alt de kan komme over av informasjon og tips. Det gir muligheter for å spille mye, men kanskje enda viktigere også for å kunne se på bridge bli spilt av toppspillere under overføringer online.

At tenåringer som Nicolai Heiberg Evenstad og andre har modnet og ikke spiller «juniorbridge» lenger har vi som følger med allerede sett. Vi tar med et eksempel fra en turnering hvor Nicolai hadde Boye Brogeland som makker.

Spillet er ikke spektakulært. Men det viser hvordan en moden spiller tenker, og det er ikke akkurat en måte å tenke bridge på en forventer av en 14-åring.

Giver nord. Ingen i sonen

ØST

Nord passet, og Nicolai åpnet med 1NT som er i tråd med moderne meldestil. Syd gikk innpå med 2 kløver, begge major. Boye (vest) sa 3NT, og det gikk pass-pass til syd som var med en gang til med 4 spar. Da gikk det to passer til Nicolai. Hva nå?

Er vests pass på syds 4 spar krav? Ja, det vil nok mange hevde, vest har jo meldt 3NT så å la syd spille 4 spar udoblet virker vel ulogisk nå?

Uansett om det ikke er en helt klar avtale for en situasjon er det lov å bruke logikk. Her er hva Nicolai sa til meg da jeg spurte hva han tenkte om Boye sin pass på 4 spar:

"Passen bør si at han har en annen intresse enn å spille motspill mot 4 spar. Og at han ikke har så motspillsorienterte kort"

Akkurat. Hvis det hadde sett fint ut å spille motspill mot 4 spar så ville han ha doblet.

Så Nicolai meldte 4NT som et forslag om å spille der. Og det fikk han.

Det var ganske sprekte takter av syd, og han traff godt. Nord hadde akkurat det som skulle til for at 4 spar var en bra stamp. Om Ø/V velger å spille motspill mot 4 spar doblet blir de ikke rike. Det blir normalt ni stikk der slik det sitter. 

Å melde 4NT var et bra forsøk. Siden kløveren ikke gikk måtte ruteren ordne seg. Og via ruterfinessen ble det ti stikk i 4NT (1+0+6+3=10).  

Voksen bridge.

 

.

 

 

NOK EN IBPA PRIS TIL BOYE BROGELAND!

International Bridge Press Association (IBPA) har bestemt hvem som skal få de forskjellige IBPA Awards for 2022. Boye Brogeland har mottatt mange priser tidligere, også fra IBPA, og for 2022 vant han prisen for årets beste motspill (The Gidwani Family Trust Award Defence of the Year).

Journalistprisen for å skrive om spillet gikk til John Carruthers (Kanada) for artikkelen "Rescuing partner".

Enda en pris til Boye!

Her er spillet, sakset fra IBPA (teksten oversatt til norsk):

Brogeland spilte ut spar 10. Kranyak stakk med blindemanns dame og spilte en liten kløver. Hvis Bakke hadde hoppet på med kongen  som er nesten umulig idet han ser ned på det bordet (vest), kløver eller hjertefortsettelse ville gitt bet. Men det gikk kløver 3, kløver 9, kløver knekt og…syveren!

Spillefører prøvde nå liten ruter til syds ess. Brogeland fortsatte nå med kløver 5 (unna A-5 dobbel gjenværende)! Bakke vant med kongen og skiftet til hjerter – en bet.

(Ved det andre bordet ble utgangen vunnet etter hjerterutspill fra syd til liten, knekten og damen. Dermed ble det 10 IMP til det norske parets lag.) 

______ 

Tilleggskommentar

MERK:

For å forstå hvor glimrende dette motspillet er må man huske at ved bordet ser vi kun to hender, egne kort og blindemann. Derfor er det betende motspillet nord kunne funnet (hoppe på med kløver konge i andre stikk) uhyre vanskelig å finne. Alle som ser hele diagrammet kan se at 4 spar kan gå bet. Ved bordet er det mye verre! Spillefører så også at det fort kunne bli fire tapere. Hvis han tar ut trumfen og spiller for eksempel kløver fra øst blir det mye enklere å bete kontrakten. Nord får komme inn og skifter til hjerter og N/S har fire stikk. Derfor er det et godt forsøk av spillefører å spille kløver fra vest tidlig selv om det på en måte åpner for en kløverstjeling til forsvaret. Idet nord la kløver 9 og øst knekten står kontrakten om syd stikker med esset. Spillefører vil få godspilt kløveren i tide og hjertertaperen forsvinner. Uten å se øst og nords kort klarte altså Boye å finne dette flotte motspillet!

 

MP-TREFFEN - en suksess

Det ble fine turneringer og et stort antall deltakere i MP-treffene de fire første dagene i forrige uke. Spillingen var face-to-face, og jeg har fått opplyst at det deltok 220 flere par enn i fjor! Det er hyggelig å registrere at interessen for å spille er økende etter pandemien, og at ikke online bridge har tatt helt over.

Vi tar med et spill til fra torsdagens turnering. Det viser med all mulig tydelighet hvor latterlig de såkalte computeranalysene en får på spillstensiler og/eller under resultatene er noen ganger, selv om de analysene er for så vidt korrekte. Men det som sies om antall mulige stikk viser ofte lite om hva man skulle meldt, eller hvordan man skulle ha spilt. Det er analyser basert i at en vet hvordan det sitter. Så står det at man kan vinne 6 ruter betyr ikke det at det alltid er meldbart, og heller ikke at det bør meldes. I noen tilfeller er det kanskje rett og slett dårlig å melde det! Spilleføringen for å få tak i de stikkene kan være helt feil i forhold til prosentsjanser. Og selv om analysen på et spill sier at det står kun i 2 spar betyr ikke det nødvendigvis at man har gjort noe galt om man har meldt 4 spar og gått to-tre bet! Utgangen var kanskje god, men så satt det veldig skjevt så den ikke kunne vinnes.

Her er spillet fra forrige uke hvor jeg i forhåndskommentaren tippet litt om hva computeranalysen ville si (jeg bruker aldri slikt verktøy selv), og påpekte hvor lite det av og til har med virkeligheten å gjøre. 

Og her er hva jeg foreslo skulle kunne skje i meldinger og spill, og noe av det som ble forslått skjedde vel antagelig?

 

//

Syd har en veldig god hånd for sin 2 spar.

Det ender nok i 4 spar nesten over alt i dette spillet om da ikke noen Ø/V-par finner på å stampe i 5 kløver. Det blir i teorien feil i lik sone, for det er fem tapere, altså -500 mot N/S sin utgang utenfor sonen. Pussig nok kan faktisk -500 gi et bra spill til Ø/V i dette tilfellet!

Hvis syd åpner med 1 spar kan det skje at N/S havner i 6 spar.

En computeranalyse vil si at her står det ti stikk i sparkontrakt spilt av syd, men tolv stikk spilt av nord! Ingen av delene har noe med praktisk bridge å gjøre.

For at det skal bli ti stikk i syds 4 spar må vest spille ut hjerter dame! Spilles liten hjerter ut kan spillefører legge liten hjerter og taper i så fall maks to stikk. Vest er imidlertid et menneske og spiller ut kløver konge. Da blir det tretten stikk på sekunder, syds hjertere forsvinner på ruter. For at det skal bli tolv stikk i sparkontrakt spilt av nord som teoretisk sett er det maksimale på spillet, må øst spille ut hjerter ess! Hvis ikke øst gjør det får ikke Ø/V noen stikk.

Hvis det åpnes med 1 spar, kan det som nevnt hende N/S havner i 6 spar. Da er det litt mer sannsynlig å tenke på et annet utspill enn kløver, spesielt om nord kanskje i meldingene har vist kortfarge i kløver. Og treffes hjerter ut får Ø/V tak i en bet mot slem. Men hvis det i blir noen i det hele tatt som melder slem tipper jeg de får tretten stikk. Så den mulige stampen i 5 kløver som ser dårlig ut siden den gir -500 mot utgang utenfor sonen blir faktisk i praksis bedre for Ø/V enn å sitte mot 4 spar med tretten stikk (510). N/S: +510

//

Merk det som står om de der Double Dummy computeranalysene. Nord kan altså vinne 6 spar og 6NT, men syd kan ikke vinne mer enn ti stikk i sparkontrakt! Det er dog helt utenkelig å spille ut hjerter dame som må til for å holde 4 spar nede på ti stikk. Her er analysen som står under spill 14 på resultatsiden:

Det store flertallet var i utgang spilt av syd, nesten alle i 4 spar. Det var ganske standard med tretten stikk i 4 spar etter kløver konge i utspill. 

Det var noen få Ø/V-par som stampet i 5 kløver. De trodde nok de ville få et dårlig spill med -500 mot utgang utenfor sonen. Men så ble de reddet av alle Ø/V-parene som satt i mot 510 for 4 spar med tretten! Å sitte Ø/V med -500 i bet mot utgang som i teorien skal kunne gi kun 420 til N/S ga hele +93 av 127 oppnåelige poeng!

Å notere +510 var omtrent middels. Ingen gikk bet i 6 spar, og ingen spilte 4 spar av syd med de teoretisk "riktige" ti stikkene.

De som var i 6 spar fikk kjempespill da alle fikk den hjem med tretten stikk. De ble kun slått av noen som var i 6NT, og ett par som hadde flaksen på sin side da de noterte +1510 for 7 spar spilt av syd med tretten stikk! 

 

 

MP-TREFF TORSDAG

Det deltok 285 par i torsdagens turnering, og det ble svært jevnt i toppen på landsbasis med 9 par over 65%. Helt til topps gikk Trond Magne Aasheim - Jon Sagbakken, Tynset BK med 68,26 %.

Alle resultatene og link til kommentarer som er utarbeidet på forhånd finner du her.

Vi har sett flere eksempler på typisk parturnering i MP-treffene, spill hvor tilsynelatende uinteressante ekstra stikk i kontrakter som spilles hjem utgjør enormt mye. I lagkamp glemmes den type spill raskt. I parturnering betyr de mye mer! Spill 1 på torsdag var sånn.

Ø/V har til sammen 31 HP, så det er ikke opplagt å melde slem. Hvis ikke syd finner på å sperremelde vil vest normalt få vite om 18-19 NT hos makkeren. Vest har imidlertid en hånd mer enn de 13 HP han teller opp, spesielt hvis han får vite om balansert fordeling hos øst, så vests to farger er veldig sannsynlig stikkgivende!

Omtrent to tredeler av Ø/V-parene var kun i utgang, de aller fleste i 3NT. Spillerfører oppdager ganske fort at de skulle ha vært i slem, det er tolv toppstikk siden ruteren ikke sitter så skjevt som 5-1. Og det er en mulighet for det trettende i hjerter. Det er i slike situasjoner hvor en er i utgang og ser at det er slem at en ikke må bli mismodig, men må huske mange andre deler samme skjebne. Og det som teller nå er å slå dem.

Det er 4+2+5+1 = 12 sikre stikk. Det trettende kommer om man legger ned riktig honnør i hjerter og feller singel knekt eller dame, så tar finesse. Så det gjelder å finne ut hvem som kan ha singelton hjerter, om noen av dem har det da. Her er hva som ble nevnt om akkurat det i forhåndskommentaren:

//Siden ruter ikke sitter verre enn 4-2 er det tolv toppstikk. Muligheten for det trettende er i hjerter. Underveis oppdages at nord har fire spar (og syd kun to), men syd har fire ruter (og nord kun to), så like langt i tellingen. Å telle opp slik er for å finne ut hvem som mest sannsynlig har kortfarge i hjerter, forhåpentligvis singel honnør. Men idet alle ruterstikkene tas vil syd sikkert kaste unna kløver og det kanskje nokså komfortabelt? Da øker sjansen for at han har lang kløver og er den som eventuelt har singel hjerter. Hvis spillefører klarer å legge ned hjerter ess kan det idet knekten kommer fra syd tas finesse over nord for overstikket. Å være i 6NT og notere akkurat hjemgang er greit nok, men det er de som får tak i alle tretten stikkene i 6NT som får kanonscore i dette tilfellet.//

Å spille 6NT med tolv stikk var mer enn greit nok, det ga hele +87 av 127 mulige plusspoeng. De som fikk alle stikkene i 6NT fikk +121. 

Det mulige ene ekstra overstikket slo ut mer i 3NT. De som fikk tolv stikk (+490) fikk -56. Å ikke finne slemmen, men få med seg maks med stikk (+520) ga +20. 

MP-TREFF ONSDAG

Onsdag deltok 129 par. Alle dagene er det premie til de beste 10% av parene. Onsdag gikk Per Helge Hansen - Irene Haugland, Leikfjord BK til topps med 65,55%.

Hele resultatlisten og alle spillene for alle spilledagene (mandag-torsdag) finner du på MP-TREFFSIDEN, her.  

Det er laget kommentarer til alle spillene, og det finner du også link til på MP-treffsiden.

Alle spill teller likt i parturnering, det er like mange poeng til utdeling i små delkontrakter som i slemmer. Likevel snakker vi selv om det er parturnering gjerne mer om slemspillene som relativt sett utgjør flere poeng i sving i lagkamp. I onsdagens siste spill avgjorde antall stikk en bråte med poeng for de som spilte normalkontrakten 3NT, eller 4 hjerter. Det var ikke så mange som meldte slem, I mine forhåndskommentarer foreslo noen meldinger som kanskje kunne føre til lilleslem i kløver. Men som også ble påpekt, i denne typen spiller er alltid 3NT en populær kontrakt. Det er sånne kort hvor det ikke er så fristende å sleminvitere med minorfarge som trumf fordi om en finner ut at slem kanskje ikke er så bra og stopper i 5 i minor blir man som regel slått av alle som er i 3NT. Det blir ofte enten 3NT, eller lilleslem i minorfargen.

    

Dette er en fin lilleslem i kløver, som som regel er enkel å vinnem men her sitter trumfen skjevt. Det er likevel mulig å få tretten stikk selv sånn som det sitter her. Det er ingen tapere i kløverkontrakt, men det må gjøres en jobb for å få tretten stikk. Først må trumfen testes med en honnnør, og da det viser seg at øst har knekten fjerde må det spilles nøyaktig videre.

Det som fungerer best her er å gjøre syd til hovedhånd og spille godt hjerteren med stjelinger. Det startes med kløver konge. Om kløver satt surt så satt i alle fall hjerteren veldig snilt, 3-3. Det tas to hjerterstjelinger hos nord, og etter det har nord fortsatt A-x i kløver. Da spilles esset fulgt av liten til markert finesse med tieren og syds siste honnør tar ut østs siste trumf. Syds hånd står nå, ruter knekt kan kastes på sparhonnør fra nord.

Jeg trodde på forhånd det kunne bli noen som gikk seg bort i 6 kløver ved å forsøke å trumf to spar hos syd, men det må også trumfes en ruter om nord gjøres til hovedhånd. Det ksn bli nokså kronglete, og det blir neppe mer enn tolv stikk i om det spilles slik. Kun noen få gikk bet i slem, de fleste av dem i 6 hjerter som er håpløst med to hjertertapere hvis øst dekker hjerter dame. 

I 3NT, den mest vanlige kontrakten med slike kort bør det bli minst ti stikk. Ondag varierte det med fra +400 for ni stikk som ga -37 til N/S (maks var 60) til +460 for elleve stikk, og det ga +36. Innimellom der var det en del 4 hjerterkontrakter. Der ser det ut til å være to hjertertapere. Men om øst får komme inn kan vest få en kløvrestjeling, og øst får fortsatt ett stikk i trumf. I så fall blir det kun ti stikk. De som fikk ti stikk i 4 hjerter måtte tåle -22, mens de som fikk tak i det ellevte stikket fikk +22. Ett N/S-par fikk tolv stikk i hjerterkontrakt, og det må ha skjedd ved at øst glemte å dekke hjerter dame så det ble kun en hjertertaper. Akkurat den motspillsfeilen må antagelig også ha skjedd der N/S fikk gigantiske +990 for 6NT med tolv stikk. Det ga nest topp. Det er vanskelig å se for seg at det blir tolv stikk i grand uten at man slipper unna med en hjertertaper med damen som får seile idet øst ikke dekker, så sette opp hjerteren senere med esset og en til. Da er det stikk i bøtter og spann. 

Kun to par spilte 5 kløver som altså er den kontrakten man ikke liker så godt å spille med denne typen kort i parturnering. Der det ble tolv stikk i 5 kløver (+420) måtte N/S tåle -22. Men hadde spillefører tatt alle tretten stikkene ville +440 slått alle med ni og ti stikk i grand og de ville fått +9 på spillet.

Helt oppe på listen var det noen flere slemmer, +940 og +920 for 6 kløver med tretten eller tolv stikk, men de gode scorene ble altså slått av den heldige 6NT'en som ble vunnet. Men +940 for 6 kløver med tretten ga likevel meget pen score, +53 av 60 oppnåelige. 

Toppen N/S gikk til paret som ble nr. 2 på onsdag, Dagfinn Myhre-Lars Tuseth (Verdal). De gikk på helt til 7 kløver. Meldes det hardt må det spilles godt! Og de fikk altså hjem storeslemmen, +1440. Toppen i siste spill var likevel ikke nok til å vinne, det manglet 21 poeng på å slå Hansen-Haugland.  

 

MP-TREFF TIRSDAG

I tirsdagens landsomfattende arrangement deltok hele 324 par. Til topps med 69,29 % gikk John Helge Herland og Thea Hove Hauge, Klepp BK.

Alle resultatene for MP-treffene denne uken samt link til kommentarer til spillene finner du på NBF sin MP-TREFFSIDE, her.

Resultater tirsdag med spilldiagram og slikt finner du her.

Siden jeg selv har ansvaret for de nevnte kommentarene til spillene i disse turneringene, er det naturlig og spennende for meg å se på resultatene og finne ut om mine forslag var i nærheten av virkeligheten. Det er imidlertid veldig mange forskjellige ting som skjer når det spilles ved så mange bord. Det meste som jeg har foreslått skjedde sikkert flere steder, men noen overraskende resultater er det lett å finne og.

I tirsdagens første spill var mitt forslag til resultat kopiert en rekke steder, men når jeg ser på spillet nå er det opplagt at jeg overså noe. Det som kunne ha skjedd, og muligens skjedde ved noen bord er fint motspill, men temmelig brutalt for spillefører. Her er spillet:

At 5 ruter er en mulig sluttkontrakt ble nevnt, og det er kanskje en mer naturlig kontrakt å komme i enn 4 spar. Det er ikke så lett for syd å passe på 4 spar selv om nord får foreslått det i meldingsforløpet som kan gå på forskjellige måter, alt etter om øst sperrer eller bare melder inn, og hvor høyt han sperrer hvis han velger det.

"Vårt" tenkte N/S par som jeg kalte det ble spillende 4 spar. Det som ble sagt i siste avsnitt stemte nok med virkeligheten ved veldig mange bord. Men for å komme den berømte klagenemda i forkjøpet tas dette med det interessante motspillet med.

Mot "vårt" par skrev jeg at øst spilte ut hjerter konge mot 4 spar. Videre ble dette sagt i den siste delen av kommentaren:

//I 4 spar går det fint. Trumfesset presses ut. Nord har akkurat nok trumf til å ta ut alle vests trumf selv om han blir kortet med mer hjerter fra forsvaret. Det blir faktisk feil motspill å korte nord i trumf, for da står resten pga. alle de ruterstikkene. Beste motspill i sparkontrakt er å ta hjerterstikket og skifte til kløver til esset for å holde kontrakten på ti stikk. Det motspillet bør antagelig finnes, for øst ser jo syds ruterfarge på bordet//

Joda, idet øst er inne på trumfesset og tar hjerterstikket sitt. Og det er riktig at nå blir det helt fiasko for motspillerne om øst fortsetter med hjerter. Da trumfer nord og har akkurat nok trumf til å ta ut alle vest sine trumf. Resten står - fem trekk. Det ble resultatet ved ganske mange bord og N/S fikk 75% på spillet. Etter å ha tatt hjerterstikket vil kløver til esset holde 4 spar nede på fire trekk. Men det er ikke "beste motspill", kun det nest beste.

Slik bør spillet gå om øst er helt på høyden:

Hjerter konge spilles ut mot 4 spar. Øst stikker med trumfesset i første trumfrunde og tar hjerterstikket. Så skiftes til ruter! Nå blir spillefører låst på bordet (syd) og får ikke tatt ut trumfen. Om han prøver seg med liten kløver mot damen fyker vest opp med esset - forsvarets tredje stikk - og øst får seg en stjeling idet vest spiller ruter. En bet etter glimrende motspill!

(For spesielt interesserte: Merk at med singel ruter 9 i utspill kan 4 spar vinnes. Inne på syds hånd på ruter ess etter første stikk må det spilles kløver. Hvis vest legger liten kløver må spillefører bruke damen og spille trumf. Øst kan stikke og spille kløver til liten fra syd og esset, så ruterstjeling. Men nå får ikke forsvaret mer selv om øst spiller en tredje runde kløver for å bryte forbindelsen til syd. Spillefører kan stikke med kongen og ta en tredje runde ruter med avkast av den lille hjerteren, og øst som ikke har ruter har heller ikke flere trumf.

Alternativt kan vest fyke opp med kløver ess i andre stikk. Så kan han spille ruter til stjeling fulgt av at øst skifter til hjerter konge til esset mens han har trumfesset i behold. Men nå kan spillefører gå over på kløver konge og ta en tredje runde ruter med avkast av hjerter 3. Øst kan trumfe, men han har kun trumfesset igjen! Og om vest fyker opp med kløver ess og skifter til hjerter går det også bra for spillefører som stikker med esset og spiller trumf. Øst stikker og kan ta ett stikk i hjerter. Men nå har ikke vest noe inntak. Så går det slik får ikke vest spilt ruter til stjeling.)  

Noen få hadde fått hjem 6 ruter etter kløver ess i utspill. Det var mange utganger i ruter som gikk hjem, noen doblet, og noen fikk overstikk.

Så kom en lang rekke med 4 spar-kontakter med fra 10 til 12 stikk. 4 spar med 10 stikk ga noe over 60%.

Under der kom en rekke med +400 for 5 ruter med elleve stikk (middelscore) og endel par spilte delkontrakt N/S.

Det var også noen som gikk bet i 5 ruter. Og de Ø/V-parene som fikk tak i den beten delte med enkelte som fikk betet 4 spar, kanskje etter det vakre motspillet som er nevnt her etter hjerterutspill. Pluss 50 til Ø/V ga over 75%. Noen hadde høyere score Ø/V, men det var mot kontrakter på fem- og sekstrinnet.

 .