Utvidelse av 1. divisjon

Styret i NBF vedtok i styremøte 12.-13. mars å utvide 1. divisjon til tolv lag fra neste sesong med forbehold om at Utvalg for Turneringsvirksomhet fant en hensiktsmessig måte å gjennomføre dette på.

Endringen berører ikke selve pyramiden nedover i systemet, men med to lag mer i 1. divisjon skjer det en forskyvning av to lag mellom alle nivåene i divisjonspyramiden.

Utvidelse av 1. divisjon

En slik utvidelse vil gjøre at man vil spille samme spill i 1. og 2. divisjon noe som vil gjøre både arrangementet lettere og er sterkt ønsket av arrangør. Det vil også ha fordeler for spillerne med at man får bedre muligheter til å diskutere spill nå når arrangementet av 1. og 2.div er samlet ett sted. Dette gjelder selvsagt også butler og referat fra arrangementet. Samtidig vil man få en lavere nedrykksprosent i 1. div og dermed større stabilitet.

En ulempe er at kampene i 1.divisjon blir kortere. Siden 1. div benytter skjermer, vil spilletiden bli noe utvidet. Det vurderes å innføre skjermer også i 2.div dersom økonomi og logistikk tillater det.

Det er generelt sett ikke heldig å endre turneringene i "etterkant" da det å bestemme opprykk/nedrykk må gjøres med lagene kjent.  En slik endring kan gjøres ved å la færre lag rykke ned (vanligst) eller flere lag rykke opp. Endringen forplanter seg nedover i systemet for å fylle hullene.

I en samlet vurdering går UTV inn for å endre 1.div til 12 lag med 3 nedrykk fra kommende sesong.

UTV har valgt å la de lag som ville være aktuelle spille stikkamper etter følgende modell:
For plassene i 1. div: Åttendeplass og niendeplass i 1. div spiller stikkamp mot hvert sitt av de to beste toerlagene i 2.div. Kampene trekkes og 2.div lagene får hjemmekamp.
For plassene i 2. div: De to beste niendeplassene i 2. div spiller stikkamp mot hvert sitt av de to beste toerlagene i 3.div. Kampene trekkes og 3. div lagene får hjemmekamp.
For plassene i 3. div: De to beste åttendeplassene beholder plassen da 4. divisjonspuljene er for ulike i størrelse til at man naturlig kan plukke ut to lag.

Stikkampene går over 40 spill, som kampene i 5. og 6. runde i NM for klubblag. Tilsvarende som i NM for klubblag tillates lagene å bli enige om å redusere spillantallet til 32 eller 36 spill, noe som kan være aktuelt for å tilpasse seg mulige reisealternativer.

Frist for avvikling av stikkamper er 15. august 2011.
Det kan således være mulig å avvikle stikkamper i tilknytning til sommerens bridgefestival.

Stikkamper er trukket som følger:

1. divisjon:
Oslo 3 Lillevik – Midt-Trøndelag 2 Våge
Troms og Ofoten 3 Olsen – Midt-Trøndelag 1 Grøtheim

2. divisjon:
Aust-Agder 2 Olsen – Hedmark og Oppland 3 Lauritsen
Gudbrandsdal 2 H. Morken – Romerike 1 Haga

3. divisjon:
Sogn og Fjordane 7 Hamrum og Hedmark og Oppland 7 Røseng rykker ikke ned.

I forbindelse med stikkampene dekker NBF reiseutgifter uten fratrekk av egenandel.
I begge kampene om plass i 1. divisjon godkjennes flyreise.