
APPELLSKJEMA Appeller i turneringer med forbundspoeng har appellgebyr kr 300,-. I turnerin-

Norsk Bridgeforbund ger med kretspoeng kr 150,-. Appeller til Lovutvalget vedlegges kr 300,-.

Sognsveien 75 A Alle rubrikker skal fylles ut. Ufullstendig/feil utfylt appellskjema kan medføre

0855  OSLO at appellen forkastes på formelt grunnlag.

TURNERING: SM 2014 2B DATO: 09.02.2014 Sesjon/runde nr.: 10_2

Spill nr.: 15 Faresone: NS Giver: S Appellant:
N/S Ø/V

 AQT3
MELDINGSFORLØP

 J9 Vest Nord Øst Syd

 Q952 1kl

 865 X 1sp X 3kl

 972    KJ8654 p 3NT p 5kl

 AK65 N  T4 p p p

 J863 S  T74

 A7    J4

 -

 Q8732

 AK

 KQT932
Kommentarer til meldingsforløpet:

TURNERINGSLEDERENS forklaring av de faktiske forhold, kommentarer og avgjørelse:

Østs dobling forklart som spar til nord og som hjerter til sør. Meldingen viser spar. 

ØV har ikke lagt frem dokumentasjon som viser noe annet. Konklusjon: Feil forklaring jf § 75B. 

Negativ dobling etter innmelding antas ikke å beskrive denne posisjonen. 

Forklaringen innebærer at Syd har mistet muligheten til å melde hjerter, og når Nord melder 3NT så må den

(sett fra Syd) inneholde god stopper i hjerter. Med rett forklaring til Syd er det etter TLs mening opplagt å passe

3NT.

TL skal fastsette et justert resultat som gir full erstatning for skaden. Når TL skal vurdere antall stikk i 3NT er det

sett på Double Dummy og på resultatene i salen. DD sier 8 stikk, i salen er det 2 bord med 8 stikk, 13 bord med

9 stikk, ett bord med 10 stikk og 1 med 11 stikk. 

Dom: 3NT med 9 stikk gjeldende for begge sider

Resultat ved det andre bordet:

Adresser og telefonnr. til de berørte parter

Navn Anonymisert Anonymisert

Adresse

Poststed

Telefon

                                                                                                  
TLs signatur Appellantens signatur Motpartens signatur

Kontonr.:

I LAGTURNERING



APPELLANTENS begrunnelse for appellen:

MOTPARTENS kommentarer:

Enig med TL. Prinsipielt bør feil forklaring som ødelegger meldingsforløp straffes.

APPELLUTVALGETS KOMMENTARER OG AVGJØRELSE:

Den feilaktige forklaringen gjorde det mindre attraktivt å melde 2hj for Syd (også fordi det kunne oppfattes som

kunstig når begge motstandere har indikert fargen). Over 2hj er det naturlig å havne i 3NT (enten ved at Nord 

melder det direkte eller via 2NT/3kl). Mot 3NT er sparutspill naturlig (ble valgt av de fleste), hvoretter 3NT står. 

I dette tilfellet er det ikke aktuelt med veiing av flere scorer, TL's justering til 3NT= opprettholdes.

Et mindretall i komiteen mente at Syd sine meldinger (særlig uttaket av 3NT til 5kl) var så tvilsomme at

N/S fortjente å beholde resultatet oppnådd ved bordet. Normalt ville Ø/V likevel få en justert score, mens N/S ikke

får erstatning for skade som er selvforskylt (§12C1B). En forutsetning for dette er imidlertid at feilen ikke har

sammenheng med regelbruddet (her feil forklaring). Flertallet mente at uansett hva man mente om N/S sine

meldinger hadde disse en sammenheng med den feilaktige forklaringen, slik at korreksjonen gjøres gjeldende for

begge sider.

Appellgebyret:   Returneres / Beholdes
Signatur:

Hadde ingen betydning for sluttkontrakt, da S ikke vet at Øst sitter bak med sparfarge. Syds hopp til 5kl 

(sluttkontrakt) antas også å bli denne ved rett forklaring. 


