Roald Amundsen til minne

En av nestorene i norsk bridge, Roald Amundsen, har gått bort.

Roald Amundsen til minne

Roald Amundsen var krumtappen i Haldensbridgen i mange år, og vant tre NM-gull for BK Tempo.

I forbindelse med hans bortgang, har Rolf Karlsen skrevet nekrolog.

Takk makker-, og takk for deg! Minneord – Roald Amundsen

Roald døde på Sykehuset Østfold Fredrikstad, natt til lørdag 17. januar. Han ble brått og alvorlig syk de første nyttårsdagene, og døde med sin kone og tre døtre rundt seg.

Med Roalds bortgang forsvinner en meget god venn og bridgemakker, som siden tidlig på 1960 årene har vært en viktig bærebjelke-, den senere tid spesielt for bridgemiljøet lokalt i Halden og Østfold, men fram til slutten av 1980 årene - også i et nasjonalt bridgeperspektiv.

Mine minneord -, på vegne av Bridgeklubben Tempo, Østfold og Follo Bridgekrets og Norsk Bridgeforbund, vil naturlig nok i første rekke omhandle Roald som den lidenskapelige bridgespiller han har vært.

Roald spilte så sent som 29. desember i BK Tempo, så en kan trygt si at han fullførte hele 80-årsjubileumsåret til klubben sin, som han i hele sin bridgekarriere har representert med stolthet og stor glede. Vi som har hatt gleden av å være makkere til Roald, vil aldri mer høre Roalds faste kommentar, når vi legger ned korta som hans blindemann, og han alltid sa;, takk makker!

Roald er den personen som i Tempo Bridgeklubbs historie, samlet har betydd mest for klubben. Med samlet mener jeg både i forhold til å skape resultater, ivareta og verne om et generelt godt klubbmiljø, og det å være trofast mot den klubben der han har vært medlem i over 55 år. I alle bridgeklubber vil du møte personer, som har mål om å bli svært gode bridgespillere, men du vil også møte personer som kun ønsker å spille bridge som en sosial hobby, uten resultatmål. Roald har vært en foregangsmann for å bidra til at disse ytterpunktene alltid har vært svært viktig for Bridgeklubben Tempo.

Resultatmessig er jo Roalds merittliste helt unik! Hans første seier i Østfoldmesterskap for lag kom allerede for 53 år siden, i 1962, sammen med Baard Baardsen, Kjell og John Karlsen.

Siden var han Østfoldmester for lag hele 14 ganger i perioden 1962 - 1983. Roald var også Østfoldmester for mixpar sammen med Lajla Lie, i 1973 og 1974.

Men de helt store resultatene kom etter hvert i Norgesmesterskap for lag. Sammen med andre Tempo- spillere hentet han til Tempo BK tre gull, en sølv og en bronse i NM lag. 

Ja-, dette er fantastiske resultater, men for å beskrive Roald som person, og hva som er årsaken til at han har vært en god «lagspiller» på alle plan – vil jeg kopiere det Roald selv skrev i Tempos festskrift til klubbens 50 års jubileum – for 30 år siden:

- «I en konkurranseklubb måler man kanskje helst klubbens stilling i mesterskap og resultater. I så måte ligger ikke Tempo dårlig an i sitt jubileumsår. Men resultatene til tross – det finnes noe som teller mer for en klubb, nemlig tone og miljø innad. Bridgens etikette vil alltid være viktigere enn dens resultater. Tonen rundt bordet teller mer enn de resultater man etterpå skriver ned. Dette er viktig for den enkelte spiller – og det er viktig for selve klubben. Også i så måte er Tempo en god klubb. Uten klikkdannelser og generasjonskløfter. Med fellesskap og kameratskap. En klubb med god tone»!

Dette skrev Roald for 30 år siden, og beskriver vel like mye den personen som Roald alltid har stått for, og i aller høyeste grad - både som makker og konkurrent, alltid selv har levd opp til. 

En stor takk til deg Lise, og til dere Marie- Lisbet, Ingerlin og Anne- Lie, for at vi fikk dele så mye av Roald med dere! Vi er med dere i den dype sorgen deres, og må som dere nå leve videre på de gode minner. Roald vil bli sterk savnet av sine mange bridgevenner i Norge og Sverige.

Takk makker!

På vegne av disse
Rolf Karlsen



Foto: Arild Brunvand, Halden Arbeiderblad