Norge på BBO fredag morgen

Norges kamp mot Nederland blir vist på BBO i morgen klokken 10.00.

Også Norges 3. kamp i morgen mot Polen klokken 16.10 blir vist på BBO.

Oppsummering dag 2

Norge startet dagen med oversitt og 12 vp, før det ble 14,39 VP og en god seier mot Irland. Dessverre ble det en tøff sistekamp for Norge som tapte 41-7 mot Ungarn og fikk med seg 2,69 VP.

Til tross for en tung sistekamp, ligger Norge fortsatt godt an på en 4. plass etter dag 2 av EM:

I morgen venter tøffe kamper mot Nederland, Spania og Polen, men det er ingen grunn til å tro at Norge ikke kan få med seg gode resultater i de kampene. Forhåpentligvis blir det også noen BBO-kamper, det vil vi i så fall legge ut informasjon om her når det er klart.

 

EM for damepar

 4 norske par kom topp 24 og gikk videre til A-finalen i EM for damepar.

11 - Stine Holmøy - Maja Rom Anjer

15 - Vicky Chediak - Ranja Sivertsvik

20 - Astrid Steen Lybæk - Kari-Anne Opsal

24 - Gunn Helness - Lise Blågestad

 

Dessverre ble det like bak for Ann Karin og Marianne som ble nummer 26. Forhåpentligvis går det bedre for Ann Karin når EM lag starter søndag.

Masse lykke til til de 4 parene som skal spille A-finale!

Tung start for Monaco

I kamp 7 ble Monaco mot Nederland vist på BBO. Monaco har ikke fått en veldig god start på mesterskapet, og ligger litt under middels etter 6 kamper. Her kan det se ut som en av dem glemte systemet:


Nords 5 kløver var exclusion blackwood, og da øst doblet, spørs det om redoblingen viste 0 eller 1 ess.

Siden nord gikk ned i 5 hjerter, kan det tyde på at det viste 0. Helgemo tenkte en stund over 5 hjerter, før han til slutt løftet til 6 med sitt ene Key Card. 980 var butt i så godt som alle kamper.

 

Så en sjeldent merkelig variant av Tor Helness:

6 kløver hadde vært toppkontrakten, men det var vanskelig å komme dit. 6 spar kan også vinnes slik det sitter, men det ser ut som en utfordring nok å spille 4!

Øst spilte ut ruter ess til stjeling i nord. Så fulgte hjerter til bordet og en spar mot hånden. Vest la liten og Tor gikk opp på kongen!

Jeg klarer ikke helt å se når det skal være rett å gå opp på kongen. Nord spilte ny spar til vests dame, som fortsatte i ruter. Nord har nå bare 1 spar igjen, og det har også begge motspillerne. Han fortsatte med 2 runder kløver, men da trumfet vest med spar dame og spilte nok en ruter. Nords eneste sjanse nå var at ruteren satt fordelt 7-3 og øst den siste trumfen, men da hadde sikkert vest latt makkeren i øst trumfe kløveren. Tor trumfet ruteren, men da kom øst senere inn på den siste trumfen og kunne spille mer ruter, og det hele endte opp med 3 beit.

Jeg lurer på om Tor har sett en variant vi andre ikke ser, eller om dette bare var en sjelden glipp. Spiller han spar til knekten kan han gå inn igjen på bordet og spille ny spar mot kongen. Når han kommer inn neste gang kan han ta ut trumfen for 12 stikk.

Spillet ble uansett butt, da vest ikke meldte inn på andre bordet, og motparten kom i 3NT. Der kunne motparten forsyne seg med 6 ruterstikk og spar ess for de samme 150!

Det er lenge igjen av mesterskapet, og våre venner på Monaco har vist flere ganger tidligere at de kan komme sterkt tilbake etter en dårlig start!

Tor Helness kommer nok sterkere tilbake

 

Det så vi allerede i kampens siste spill, der Helgeness klinket til med 7 hjerter, som øst doblet. Det var hele 3 renonser rundt bordet.

Vest spilte ut ruter konge, og da trengte Geir kun å stjele tre rutere (den tredje med hj dame) for 9 trumfstikk, 1 sparstikk og 3 kløverstikk, før han noterte den litt sjeldne scoren 1770!

 

Ved det andre bordet ble det vanskeligere for NS, og de stoppet i 6 hjerter. Dermed ble det 13 IMPs til Monaco som vant kampen 25-9 og klatret litt på tabellen.

 

Også Allan og Terje kom ut i 7 hjerter på siste spill, mens Boye og Espen stampet i 7 spar på andre bordet for -1400 og 3 IMP til Norge.

Men her var det skvis

Norge fortsetter godspillet med nok en seier i kamp 6, denne gangen over Irland. Norge vinner til slutt 38-21. Italia går derimot forbi Norge etter å ha slått Ukraina 80-14 og dermed 20-0.

I artikkelen under kan du lese om Rumeneren som trodde han fikk til en skvis som ikke var der. I kamp 6 så jeg flere muligheter til skvis på BBO. Først til kampen mellom Italia og Ukraina, der Duboin fikk til en entry shifting skvis i sluttpossen etter å ha rotet det litt til for seg selv tidligere.

Øst spilte ut singel ruter til esset, etterfulgt av ruter til 10'eren i nord og stjeling i øst. Øst fortsatte med hjerter ess og hjerter til stjeling i nord.

Duboin fortsatte med kløver til kongen og ny kløver, der vest stjal med spar 5. Ukraineren fridde seg med en ruter til kongen i nord, stjeling i øst og over stjeling med spar 8. Nord har nå telling på at øst sannsynligvis startet med 2515 fordeling og vest dermed 3271 og de siste to sparene. Han fortsatte derfor med spar til 10'eren i nord, der øst kunne hive en hjerter. Nå var posisjonen som følger:

Inne på hånden i nord spilte Duboin spar konge, og øst blir utsatt for en entry shifting skvis! Kaster han en kløver, vinner spar konge stikket, og nord fortsetter med en kløver til stjeling, før hånden står. Kaster øst i stedet en hjerter, stikker han over spar konge med esset og stjeler god hjerteren og bordet står. +140 ga Italia 6 IMP mot 4sp-2 på andre bordet.

Vest kunne ha unngått skvisen ved å legge i spar knekt da spar ble spilt fra bordet. Da må nord stikke med kongen, og vil alltid være låst i bordet. Det virker derimot veldig rart at ikke Duboin stjal med spar dame i stedet for spar 8, for hvis vest da legger i spar knekt, kan nord fortsette med spar 10 og få den samme skvisen som nå. Så det er mulig at BBO-operatøren ikke har vist helt rett.

 

Et par spill senere dukket dette spillet opp i kampen mellom Island og Danmark, der islendingene tok i litt for hardt i meldeboksen:

Etter et presisjonsmeldingsforløp, meldte islendingene seg opp i 7NT. I utgangspunktet er det bare 12 stikk (2+7+2+1), men kanskje finnes det noen skvissjanser for det trettende?

Vest spilte ut en hjerter, og så tidlig at han kunne få kasteproblemer da syd tok alle hjerterne sine. Han kastet derfor så tidlig som mulig en spar og 2 kløvere. Etter 6 runder hjerter var posisjonen som følger:

På den siste runde hjerter kastet vest ruter 8. Nå kan syd vinne kontrakten ved å hive en ruter i bordet. Deretter følger AK i ruter, og i 4-kortsposisjonen klarer ikke øst å holde både 1098 i spar og QJ i kløver, han blir dermed skvist og spillefører kan ta sine 13 stikk.

Vest så tidlig kasteproblemene sine, og ventet til de to siste hjerterne før han hev ruter 7 og ruter 8. Dermed trodde syd at ruter 9 kunne være god, og hev derfor en spar i bordet. Nå var det ikke lenger noen som trengte å holde på sparen, og islendingen måtte gå en beit.

Kontrakten kan vinnes etter hjerter ut, selv om vest klarer å hive all kløveren og holde Qxx i spar:

 

Spillefører kan ta for AK i ruter. Øst kan hive en kløver på den første, men må kvitte seg med en spar på den andre. Da kan spillefører fortsette med kløver til esset og spar knekt!

Dekker ikke vest, kan syd seile knekten, og dekker han, tar spar 7 siste stikk!

Det var ikke så lett for islendingen å finne ut av sitsen, og kanskje burde de derfor ha holdt seg til 6-trinnet. Det gjorde de i Norges kamp, der 990/980 var buttspill.

 

Hvis du har lyst å lære mer om skvis kan det være lurt å ta en kikk på et tidligere innlegg på bridge.no, der Sven-Olai gir en introduksjon til skvis og det oppfordres også til å støtte jentelaget til VM.

Skvisen som ikke var der

I den fjerde kampen i årets EM tok Norge nok en storseier, etter å ha slått Romania 62-10. Nils har sendt meg et spill, der den Rumenske spillefører ikke traff helt med spilleføringen, og i sluttposisjonen fikk han et vanskelig valg:

2 ruter i åpning var svake to i ruter. Sluttkontrakten kunne se rimelig grei ut og Tundal spilte ut kløver dame, toeren fra øst og liten fra spillefører. Ruter 9 kom så i neste stikk, den fikk løpe rundt til damen hos spillefører.

Personlig hadde jeg nok satset på sparfargen på dette tidspunktet, men spillefører fortsatte i stedet med kløver ess som dro kongen fra øst og ny kløver. Den fargen var fordelt 4-2 så vest hentet sine to stikk i den fargen hvorpå øst kastet to ruter, det gjorde spillefører også.

Ruter 7 i neste stikk vant øst med esset før han vridde spar 8 til knekt, dame og ess. Spar til kongen trakk 4 og 5 fra motparten. Posisjonen var blitt denne:

Ruter konge ble spilt fra hånden og vest kastet en hjerter, hva kaster du hos blindemann?

Den Rumenske spillefører hadde lagd merke til spar 8 og hadde bestemt seg for at vest hadde startet motspillet med D9xx i spar og Kxx i hjerter. Det betyr at vest er skvist på ruter konge. Da han kastet en hjerter ba spillefører om en spar fra blindemann. Hjerter til knekten gikk fint og da hjerter ess ble spilt var det bare å titte seg til høyre og venstre for å motta applaus for den fine prestasjonen i spilleføring.

Men neida, kortene så ut som dette:

Det var aldri noen skvis. Sparfargen var fordelt 3-3 og nå var det i stedet spillefører som ble lurt. Ulf Tundal i vest måtte få det siste stikket for hjerter konge og kunne notere en beit.

Det kom noen raske kommentarer mellom spillefører og blindemann da beiten var et faktum, jeg tror kombinasjonen av å ha spilt dårlig og blitt lurt av motspillet ikke smakte særlig godt for en spiller som til tider var litt vel mye frempå ellers i runden i forhold til hva bridgeferdighetene skulle tilsi! 

Nils og Ulf har fått en kjempestart på EM!

Torsdagens program

Torsdag spilles det tre kamper i Ostende. Norge har oversitt i morgenkampen før Irland og Ungarn står for tur. Vi får dessverre ikke se Norge på BBO i dag, men som tidligere nevnt er det gode muligheter for å følge kampene løpende uansett. Selv følger jeg ofte med på et annet interessant oppgjør på BBO slik at jeg kjenner til kortene når jeg skal sjekke resultatene på de respektive spillene i Norges kamp.

Dagens siste runde, som starter klokka 16.10, er spekket med storoppgjør. Vi kan blant annet følge Geir Helgemo, Tor Helness og resten av Monaco i kampen mot Nederland. Monaco hadde en førstedag på det jevne, og ligger like over middels.

Her er en komplett oversikt over dagens kamper. Merk også hvilke kamper som overføres på BBO:

Running scores


Følg Geir og Tor på BBO klokka 16.10! Her med EM-gullet fra Dublin i 2012.

I dag spilles også andre og avgjørende dag i kvalifiseringa i de åpne EM-parturneringene for damer og veteraner.

Alle de fem norske dameparene som deltar har sjansen til å slå seg inn blant de 24 parene som slår seg inn i finalen. Best etter første dag er Maja Rom Anjer og Stine Holmøy på en foreløpig femteplass.