VM: Tøff start på kamp 2

Norge fikk en rakettstart i to av tre klasser da VM startet i Kina.

Både i Open og Dameklassen ble det store seiere, mens de norske veteranene måtte tåle et stort tap mot Taiwan som har med evigunge Patrick Huang. Han var med på det taiwanske laget som slo gjennom på slutten av 60-tallet (!), og Huang var bl.a. med på å vinne et overraskende sølv i VM. Han er fortsatt still going strong og er etter min mening fortsatt den beste spilleren Taiwan har.

For mitt lag, New Zealand ble det en knepen seier i en smårusten kamp mot Indonesia i åpningskampen i Bermuda Bowl.

Det kom et vanskelig spill allerede i det første spillet i runde 2.

Ved nesten alle bord meldte vest inn 1 spar og øst hoppet til 4 spar. Jeg liker godt Simon Ekenberg sine meldinger her selv om det gikk ut over mitt lag. Først 4 grand som sier han har to steder det kan spilles, ofte med seks ruter og fire kløver (melder normalt 5 kløver med 5-5 i minor). Hvis makkeren sier 5 kløver tar han ut i 5 ruter med dette og sier han har ikke kløver ved siden av, men hjerter og ruter. Idet nord støttet ruteren meldte altså Ekenberg 5 hjerter, og nå hadde han avgitt en kraftig sleminvitt som nord tok imot med de perfekte verdiene han hadde, og nord kunne jo se at syd måtte være kort i spar (trolig renons).

Mine lagkamerater ved det andre bordet klarte ikke å kopiere dette, 11 IMP til Sverige.

I Norges kamp mot Bagladesh var 480 til N/S uavgjort spill, og i Bermuda Bowl fant kun seks av 24 par frem til lilleslem. I dame- og veteranklassen var det kun noen får slemmeldere.

Svenskene dribler oss i starten av BBO-kampen, men det er mange spill igjen...

Du kan altså følge mange kamper på BBO, men det er også morsomt å følge live-oppdateringen som du finner på resultatsiden, her. 

 

 

BERMUDA BOWL TIPS

Her er mine tips for Bermuda Bowl som starter søndag i Wuhan, Kina.

Topp-3 kandidater: Italia, Norge, Sverige, Polen, England, Nederland, USA 1, USA 2.

Min ranking:

1. Italia

2. USA 1

3. Norge

Jeg tror på dette, men det er kanskje tipping litt mer med hjertet enn med hjernen? Norge kan om det klaffer godt gå helt til topps også, men med så mange knallsterke lag på startstreken vil en medalje være utrolig bra.

Jeg sier at tipset om norsk medalje er litt tippet med hjertet fordi det andre USA-laget, Polen og Nederland alle definitivt er på høyde med de tre nasjonene jeg har satt på topp.


Får vi se slike scener i Wuhan? (her fra EM i fjor)

Andre mulige medaljekandidater: Kina og Israel

Mulige sluttspill-nasjoner utover det er flere, og igjen med hjertet tar jeg med New Zealand som en kandidat til å kunne gå til sluttspill som vi gjorde i 2016 og 2017. Skal jeg være ærlig tror jeg dog det blir veldig vanskelig.

Russland og Australia vil også være der midt i haugen, og om et av de tre sistnevnte lagene har turneringen sin kan de kanskje blande seg inn på topp-8 mot slutten av kvaliken. Men med hele åtte klare medalje/vinnerkandidater på listen min og et par andre medaljekandidater har jeg allerede nevnt ti nasjoner som ganske klart må rangeres høyere, og da er det klart at for de øvrige blir det et usedvanlig trangt nåløye å bli på topp-8 i kvaliken. For mitt lag er vel det mer realistisk med en plassering på midten et sted, og over middels må anses som en bra prestasjon. Men alle turneringer lever sitt eget liv, og det er lov å være litt heldig også. Så «never say never»…

Tips for de lagene jeg først og fremst heier på er:

Norge: 3.plass

Sverige: 5.-8.plass (tap i kvartfinalen

New Zealand: nr. 12

Hva tror du? Og hva tror «stortipper» Nils Kåre Kvangraven?

Følg med på VM hvor Norge altså har med lag i tre klasser. Foruten i åpen klasse (Bermuda Bowl) stiller Norge med et godt forberedt damelag med ambisjoner om å gå videre til sluttspill, og det samme gjelder det norske laget i veteranklassen.

Følg med på VM! Det blir overføringer på BBO samt rapporter i NBF sin mesterskapsblogg som vil bli redigert av Kristian B. Ellingsen, samt noe rapporter også i min blogg, på BIN sin hjemmeside og på kvangraven.no. 

Klart for VM - hvem går til sluttspill?

44th World Bridge Championships spilles i Wuhan, Kina i tiden 14.-28.september. Det spilles i fire klasser: BERMUDA BOWL (Open), VENICE CUP (Ladies), SENIORS og MIXED. 

Mesterskapssiden med lagoppstillinger, systemkort, etter hvert bulletiner, resultater osv. finner du her.


Wuhan, hvor er det?

Jeg må innrømme jeg aldri hadde hørt om byen hvor VM skal spilles (Wuhan) før. Men det viser seg at det ikke akkurat er en liten provinsby på landsbygda et sted, men en storby med 11 millioner innbyggere (2018)!

Det er jo flere VM i bridge. Til det åpne VM (hvert fjerde år) kan man kan melde seg på uten å kvalifisere seg, og det er transnasjonalt (behøver ikke å spille med makker fra samme nasjon). Til World Bridge Games (bridgeolypiaden, også hvert fjerde år) kan alle nasjoner melde seg på uten kvalifikasjon, men hvor der er det lag med spillere fra samme nasjon (ett lag hver).

Det mesterskapet som nå skal spilles er nok det mest prestisjetunge, og det er nasjons-VM som spilles annenhvert år. Til dette mesterskapet må lagene ha kvailifisert seg i sin WBF-sone. Det er årsaken til at Norge aldri har deltatt i Venice Cup. Vårt damelandslag har i mange år vært jevngodt med Sverige og Danmark i Nordisk, og vunnet titlene der flere ganger. Men i EM har våre nabolands damer vært flinkere og kvalifisert seg ofte, mens Norge har falt utenfor. I fjor ble det medalje i EM og billett til VM!

Mine forventninger til damelaget:

Jeg tror de går til sluttspillet (de 8 beste av 24 nasjoner). Da er det vinn-eller-forsvinn, og alt kan skje. Hvis de greier nåløyet det er å kvalifisere seg vil det selvsagt bety endel hvem motstanderne blir i kvartfinalen.   

I åpen klasse - Bremuda Bowl - har jo Norge vunnet en gang, den fantastiske seieren i Shanghai i 2007. I gull-alderen for norsk bridge ble det også flere medaljer i Bermuda Bowl. Men etter VM-gullet ble det bråstopp, og etter en opptreden (2009) har Bermuda Bowl blitt spilt uten Norge i 2011, 2013, 2015 og 2017. Så kom triumfen i EM i fjor, og det norske åpne landslaget er tilbake der vårt landslag hører hjemme. Ikke bare det, som vinner av EM vil Norge av mange bli regnet som et av favorittlagene i Bermuda Bowl.

Mine forventninger til Bermuda Bowl laget:

De bør klare sluttspill, og da blir det knokkel-kamper. Mitt tips er at de vinner første sluttspillskamp og kommer seg til semifinale. I så fall blir det minst to kamper hvor medalje kan sikres, først semifinalen, og hvis den tapes blir det bronesfinale. Jeg tror Norge vinner medalje, og blir ikke overrasket om de går helt til topps. Det er imidlertid 3-4 lag som må anses like sterke, eller sterkere. 

Veteranlaget vårt er sterkt og har kommet til sluttspill tidligere. Det er imidlertid mange veldig sterke seniorlag. For noen nasjoner stiller toppspillere som gjerne kunne vært på landets Bermuda-Bowl lag i seniorklassen. 

Mine forventninger, seniorklassen: De går til sluttspillet. Denne gangen tror jeg de når semifinalen, og da blir det bronse eller 4.plass. 

Som nevnt har fire Bermuda Bowl gått uten Norge på startstreken i hele dette tiåret så langt. Undertegnede var eneste nordmann i BB i 2011 da jeg første gang spilte for New Zealand. I 2013, 15 og 17 fikk jeg selskap av to normenn til, Tor Helness og Geir Helgemo som spilte for Monaco. I år deltar ikke de (de var kvalifisert, men Monaco har trukket seg). Uten de på plass to gleder jeg meg likevel veldig til å dra til Wuhan da det denne gangen blir mange nordmenn der.

For undertegnede blir det altså ekstra morsomt å spille VM i år, jeg har to lag å følge med og heie på i Bermuda Bowl! Ja, egentlig fire lag å heie på hvis jeg regner med de to norske lagene i de andre klassene. Forhåpentligvis kan mange der hjemme også heie litt på mitt lag, la oss kalle det Norge 2?

Og hva er forventningene til mitt lag, New Zealand?

Dessverre må jeg være pessimistisk. Vi gjorde det bra i Bridgeolympiaden i Polen i 2016 (kvartfinale etter å ha slått ut Frankrike) og enda bedre i Bermuda Bowl 2017 i Frankrike (tapte semifinale etter å ha slått ut Nederland i kvart'n). Laget består av de samme tre parene. Vi har et par med to unge spillere som slo gjennom i Lyon 2017, og det paret virker å ha utviklet seg videre. Det samme kan ikke sies om de to andre parene som ikke har glitret i det siste, og forberedelsen har også vært elendige. Må dessverre tippe at vi ikke greier å komme til sluttspill denne gangen hvis ikke vi reiser oss en god del og er heldige. Det blir mest sannsynlig en plass midt på tabellen.

Mine favoritter?

I dameklassen blir det sannsynligvis (som vanlig) en finale mellom to av disse lagene England, China, Nederland og Frankrike. Av de skandinaviske har jeg mest tro på Sverige i gullkampen, men både Danmark og Norge kan være med å kjempe om medalje.

I veteran er det jevnt, men uten å ha studert lagoppstillingene er det grunn til å tro USA (to lag) blir sterke, Polen og Frankrike er ofte bra. Jeg tipper ett av USA-lagene vinner.

I Bermuda Bowl er Norge nevnt, og foruten det laget blir USA 1 og USA 2 blant favorittene. Nederland og Italia er i samme katergori. Bak der på min liste kommer Polen, Sverige, Kina og England, men det er enda flere bra nasjoner. Så da er (minst) ni lag nevnt som vinnerkandidater, og da sier det seg selv hvor tøft det vil bli å kvalle til sluttspillet (topp 8).

At ett av de fire førstnevnte vinner blir mitt tips. 

Det vil bli noen rapporter her i bloggen min, og Nils Kåre Kvangraven (kvangraven.no) vil sikkert få tid til å poste noe han også selv om han skal spille. NBF sin mesterskapsblogg (link på NBF sin hovedside) vil bli oppdatert av Kristian Barstad Ellingsen. Første kamp er søndag morgen kinesisk tid.

Husk at det blir overføringer fra VM hver dag på BBO. Følg med på VM og hei på de norske lagene (og "Norge 2").

 

       

BESTE SJANSE? (m/video)

Hvilke(n) sjanse(r) har jeg i kontrakten min?

Hva skal jeg velge hvis jeg har flere sjanser?

Dette gis det noen svar på i denne videoen som handler om å spille vanlige kontrakter på best mulig måte – med oddsen.

Spill-eksemplene er inspirert at artikler skrevet av den amerikanske bridgeforfatteren Eddie Kantar, en av de aller beste spesielt når det gjelder artikler som ikke er så spektakulære, men med veldig logiske poeng. Og det her er frekvente ting! Med andre ord dreier det seg om dagligdagse spill som er «bread and butter» for turneringsspillere. Det er her en stor del av poengene finnes!

Dette temaet vil bli fulgt opp her i bloggen med artikler eller videoer ganske snart. Nivået er kanskje mest for den jevne klubb- eller turneringspiller og videoen varer i litt over 20 minutter.